Skocz do zawartości

Ceny mleka 2026 – cenniki mleczarń, prognozy i rozliczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Kamyk87 napisał(a):

Płaca za bardzo dobry surowiec. Z takiego wychodzą lepsze produkty i więcej się zarabia. Ludzie coraz bardziej chcą kupować lepsze, widze u nas w sklepie jak dobrze schodzą lepsze kiełbasy a tanie nie są. 

Jak kogoś znasz kto pracuje na produkcji w społdzielni to sie spytaj o jakość mleka i jak sie z kiepskiego produkuje i koszty są większe. 

Wkoło piszecie o tym bardzo dobrym surowcu w tej piatnicy jakby tylko ludzie w tamtej okolicy doili porządne i czyste mleko. Tak bo reszta kraju to brudasy i dolewają wodę. No wk***ia mnie to

• Like 7
  • Thanks 1
Opublikowano

Ale  taka prawda . Jest Piątnica , są też mleczarnie aby białe i cała masa pomiędzy . W takich aby białe to ile płacą połowę tego co w Piątnicy a może i mniej

• Like 1
Opublikowano

U mnie krowa złapała coli. 2 doje calkowicie zapychalo filtr a po krowie nie widac. Akurat wzięli próbę. Somatyka pierwszy raz powyżej 100. Chyba 250 było. A bakterie mam zawsze poniżej 50. Jak jest powyżej 100 albo 150 to wiem jak to wygląda. Źle. Bardzo źle. Także ciezko mi wyobrazić sobie co się musi dziać w stadzie i higienie kiedy ja jadąc po najmniejszej linii oporu mam wyniki niemal Perfekt. No chyba że mnie mleczarnia kantuje

Opublikowano

Wracając do wyrobów od krówek eko itd . Znam typka co handluje lokalnie mleko sery itd wszystko na swoich paszach , ale osobiście miałbym obawy kupić jego towar. Pierwsza sprawa widziałem oborę druga sprawa szczera rozmowa z typkiem  pyta jak to badać mleko na somatyke co trzeba (mleko handluje kilka lat lecz lokalnie). W najlepszym przypadku to może być średnio smaczne .

Opublikowano

Ja nie rozumiem fenomenu Piątnicy, skoro tam jest mleko nieskazitelne a reszta mleczarni niby ma srednie w porownaniu niby do nich a mimo to parametry sie zgadzaja wiec czy to mleko Mlekovita/Mlekpol czy ta Piatnica czym sie rózni te mleko jak krowy sa hodowane w identycznym zywieniu, i czemu coraz wiecej "nastepców" pomimo zautomatyzowania porzadnego parku maszynowego i ludzi w gospodarstwie, zdrowych krow mowi ze oni wola isc na inne fuchy i nikt w bydle robic nie chce i coraz czesciej obora zamienia sie w chlewnie? 

• Like 1
Opublikowano

Bo przy bydle nie ma dnia wolnego czy świąt mimo nawet konkretnego zautomatyzowania i tak swoje trzeba zrobić. A przy świniach jak to mi znajomy mówił zrobił sobie rano obchód w święta i cały dzień wolny. 

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, Nintendo napisał(a):

A ja bardzo chętnie bym poparł dopłatę za jakość mleka. Taka dopłatą zmobilizowała by ludzi by trochę zadbać o czystość i jakość. Chore sztuki się leczy, jak się nie da wyleczyć to się sprzedaje a nie mleko wiruje.

Sam mam bardzo niska somatyke i bakterie ale nikt mi za to nie dopłaca, za to dopłaca sie zwykle ludziom za duża ilość a tam często podstawa to wirówka, czyli dopłaca im się podwójnie, bo normlanie by wypadli nawet nawet z tej i tak wysokiej normy Extra. 100bakterii/400 somatyka. Jak ktoś ma takie wyniki to mleko jest syfiaste. Ja i siebie jak mam 200 somatyke to już wiem , że coś się dzieje z niektórymi sztukami.

Nie jeden by to poparł żeby płacić za jakość a nie ilość, ale dużym w radzie to nie odpowiada.

U mnie już dłuższy czas bakterie poniżej 25, a somaty 160-180. Mniejsi nie raz mówili żeby znieść te progi ilościowe, a płacić za wyższe parametry. I teraz jeszcze wywalić tą dopłatę do wysokości udziałów. 

• Like 4
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Dodi napisał(a):

Nie jeden by to poparł żeby płacić za jakość a nie ilość, ale dużym w radzie to nie odpowiada.

U mnie już dłuższy czas bakterie poniżej 25, a somaty 160-180. Mniejsi nie raz mówili żeby znieść te progi ilościowe, a płacić za wyższe parametry. I teraz jeszcze wywalić tą dopłatę do wysokości udziałów. 

A ile wynosi ta dopłata do udziałów 🤔🤔🤔🤔 4 grosze kur... to śmiech na sali jeden ma 20 czy 50tys a drugi 500ty zamrożone ...ja mam pomiędzy gdzieś ...

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, slawek74 napisał(a):

A ile wynosi ta dopłata do udziałów 🤔🤔🤔🤔 4 grosze kur... to śmiech na sali jeden ma 20 czy 50tys a drugi 500ty zamrożone ...ja mam pomiędzy gdzieś ...

4 grosze? Weź no wrzuć cennik, bo mi się kojarzy, że jest więcej (8?) . Zresztą dobre i tyle. 30tys litrów przy takim tanim mleku do dobre i 1200zl do przodu x12 miesięcy i jest blisko 15tys zł a przy 8 groszach X2.

pytanie jeszcze czy zasłużenie ma te 500tys udziałów zdobytego często dzięki wirówce. Oczywiście z pewnością nie wszyscy, ale tu powinno się właśnie oddzielić tych z dobrymi wynikami od tych co jadą na styk na wirówce.

Edytowane przez Nintendo
  • Thanks 1
Opublikowano

Te 4 gr to w skupię mówili powinien być nowy cennik na początku roku zawsze dają ... terminy zebrań jeszcze nie ustalone tak że zbierajcie siły na nowe wybory 

Jeżeli ktoś sprzedał przez jakiś czas tyle mleka że uzbierało się te 500tys to czemu nie słusznie 🤔 zbyt dużo nie ma takich ..

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, slawek74 napisał(a):

Te 4 gr to w skupię mówili powinien być nowy cennik na początku roku zawsze dają ... terminy zebrań jeszcze nie ustalone tak że zbierajcie siły na nowe wybory 

Jeżeli ktoś sprzedał przez jakiś czas tyle mleka że uzbierało się te 500tys to czemu nie słusznie 🤔 zbyt dużo nie ma takich ..

Jak bez wirówki to spoko, tak czy inaczej według mnie ta dopłata do likwidacji. Lepiej ją zastąpić dopłatą do niskich wyników bakterii i somatyki.

Edytowane przez Nintendo
  • Like 1
Opublikowano

Dopłata do udziałów jest od 4 do 8gr i typowo zrobiona po to żeby zatrzymać dostawców z dużą ilością udziałów, i zrekompensować im te 5gr pobierane z każdego kg. 

Opublikowano (edytowane)

Może głupie pytanie to do ilu się zbiera udziały ? U mnie mleczarni potrącają 2gr/l aż do uzyskania 50tys zł na członka jeden udział i nie ważne czy oddaje 100tys na rok czy milion . Po uzbieraniu te 2 gr do litra więcej . Tak z innej strony ciekawe czy przy przeniesieniu się tak chętnie wypłaca te 500tys i więcej . Już może z 5 lat oddajemy na Włoszczowe a wcześniej Łowicz-konin -koło i  złożony wniosek o wypłatę udziałów  i cicho głucho a niby 2 lata na to mieli i z tego co wiem to w okolicy chyba nikomu nie wypłacili ,bo niby na jakieś długi poszło 

Edytowane przez atrol123
  • Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, kampl napisał(a):

Wkoło piszecie o tym bardzo dobrym surowcu w tej piatnicy jakby tylko ludzie w tamtej okolicy doili porządne i czyste mleko. Tak bo reszta kraju to brudasy i dolewają wodę. No wk***ia mnie to

Tu nie chodzi o sama Piątnice, tylko ze to jest jakiś tam wzór postępowania, a u niektórych w tym u nas ludzie których wybierasz żeby robili dla dobra społdzielni, robia na szkodę, aby dla siebie nagrabić.

Opublikowano
14 minut temu, atrol123 napisał(a):

Może głupie pytanie to do ilu się zbiera udziały ? U mnie mleczarni potrącają 2gr/l aż do uzyskania 50tys zł na członka jeden udział i nie ważne czy oddaje 100tys na rok czy milion . Po uzbieraniu te 2 gr do litra więcej . Tak z innej strony ciekawe czy przy przeniesieniu się tak chętnie wypłaca te 500tys i więcej . Już może z 5 lat oddajemy na Włoszczowe a wcześniej Łowicz-konin -koło i  złożony wniosek o wypłatę udziałów  i cicho głucho a niby 2 lata na to mieli i z tego co wiem to w okolicy chyba nikomu nie wypłacili ,bo niby na jakieś długi poszło 

Udziały są pobierane do bólu... axwypłacane po walnym zebraniu jak ktoś do 31 grudnia skończy współpracę 

14 minut temu, Kamyk87 napisał(a):

Tu nie chodzi o sama Piątnice, tylko ze to jest jakiś tam wzór postępowania, a u niektórych w tym u nas ludzie których wybierasz żeby robili dla dobra społdzielni, robia na szkodę, aby dla siebie nagrabić.

To kogo Ty wybierasz 🤔🙆‍♂️

Opublikowano (edytowane)

Byłem i co z tego. Było widać na zebraniu że Ci co na siłę pchali się do Rady byli juz pougadywani. 

Tylko skoro jest tak dobrze, taka dobra Rada według Ciebie to czego spadliśmy poniżej Michowa i Garwolina?

Czego Rada wybrała na Przewodniczącego człowieka złapanego na wirowaniu?

Jaki to sygnał dla innych?

W takiej Piątnicy byłby od razu za bramą.

Edytowane przez Kamyk87
  • Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, kampl napisał(a):

U mnie krowa złapała coli. 2 doje calkowicie zapychalo filtr a po krowie nie widac. Akurat wzięli próbę. Somatyka pierwszy raz powyżej 100. Chyba 250 było. A bakterie mam zawsze poniżej 50. Jak jest powyżej 100 albo 150 to wiem jak to wygląda. Źle. Bardzo źle. Także ciezko mi wyobrazić sobie co się musi dziać w stadzie i higienie kiedy ja jadąc po najmniejszej linii oporu mam wyniki niemal Perfekt. No chyba że mnie mleczarnia kantuje

Bez obrazy ale te bakterie to nie takie niemal Perfekt.  

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, kampl napisał(a):

Piątnica ma mądre zarzadzanie i co najważniejsze dzielą się zyskiem z rolnikami uczciwie. Zupełnie inne podejście niż w innych gdzie ciągle mało dla zarządu i rady a głupie chłopy niech na nich robią. Jak jeszcze mało to idzie się w długi bo spółdzielnia to i tak koszt upadku spadnie na głupiego chłopa. Piątnica pokazuje że da się tą samą pracę wykonywać za godziwe pieniądze.

4 godziny temu, slawek74 napisał(a):

A byłeś chociaż na wyborach ? Mało ludzi chodzi na zebrania ...

Idź na zebranie jak przykładów spółdzielni gdzie wszystko rozgrywa się między swoimi i zero informacji można mnożyć 

10 godzin temu, pawełplus napisał(a):

Jak będą ludzie do spółdzielni (zebranie założycielskie itp.) umawiacie się na spotkanie z Ministrem Rolnictwa i mówicie, jaka jest sytuacja (to każdy widzi) i że też chcecie się przygotować na Mercosur. Prosicie o otwarcie linii kredytowej w BGK - do 50 mln na (wszystkiego) max 1% rocznie na sprzęt do zakładu produkcyjnego.

Oczywiście, jedziecie na spotkanie autokarem, traktorami później, jeżeli będzie trzeba :) 

Ludzie (konsumenci) chcą jeść i chcą nowych produktów, ale tylko od wiarygodnych dostawców ( tzn. spółdzielni). 

Wolny rynek to gorsza dzicz niż w najbardziej zapierdziałej afrykańskiej wiosce gdzie większy i silniejszy może więcej. Naprawdę myślisz że ktoś już na poziomie lokalnym pozwoli by po nosem rosła konkurencja. Zaraz cię zajadą kontrolami, papierologią a na końcu nie będzie gdzie tego sprzedać bo lokalnych sklepów nie ma a do sieciówek się nie przebijesz a stać po ryneczkach to za wiele nie sprzedasz bo finalnie większość społeczeństwa i tak zakupy robi w sieciówkach. Masz przykład masarni ile lokalnych upadło mimo że robiło dobrze a ile ledwo ciągnie. Możesz mówić o jakości a jedna reklama w TV czy radiu że promocja na schab i pod Biedronką całe parkingi. Ludzie są wygodni i nie będą pół dnia poświęcać by kupić sobie szyneczkę od Zenka, masełko od Zdzisia a serek od Władzia tylko szybko w jednym miejscu.

10 godzin temu, kampl napisał(a):

Jeżeli ja mam na gospodarstwie jeszcze wygospodarować jakieś magazyny, chłodnie, całe dnie przerabiać mleko, potem modlić się o kupca. To już wolałbym rzucić to w pizdu albo dalej zarabiać 1.5 i dopilnować swojej roboty. Wystarczy już że jestem rolnikiem, mechanikiem, traktorzysta, żywieniowcem, pracownikiem fizycznym. A jak mam być jeszcze handlowcem, kucharka i magazynierem to chyba bym musiał nie spać. Ja dziękuję za takie interesy. Bajki, gdyby tak się dało to by ludzie tych małych gospodarstw nie polikwidowali tylko robili handel dla sąsiadów. Jakos tego nie widać widocznie to nie takie wspaniałe. 

Który sąsiad od ciebie kupi by było ci lepiej? Tak skłócili społeczeństwo że sąsiedzi nie rozmawiają, rodziny patrzeć na siebie nie mogą a tu mają iść do znienawidzonego sąsiada platformersa po ser czy pisiora po szynkę zapomnij.

7 godzin temu, Lolek74 napisał(a):

Ale tu co niektórzy mają fantazję. Dzisiaj konsument to szuka taniej paszy, a nie produktu premium, który musi być dużo droższy, bo inaczej się nie da wyjść na plus. A gdyby choć 10% rolników zdecydowało się na taki "fantastyczny" sposób prowadzenia gospodarstwa, to te produkty wylądowały by na śmietniku a nie na stole. Podstawowym kryterium jest cena a nie jakość i w najbliższej przyszłości raczej się nic nie zmieni.

Tutaj dobrym przykładem była Alma. Miało być drożej a premium i co padło bo każdy kupował gdzie taniej. To tanie populistyczne hasła o wielkiej żywności premium jak większość społeczeństwa żyje od wypłaty do wypłaty.

Edytowane przez MKrajes
  • Like 5
  • Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, pawlak2507 napisał(a):

Bez obrazy ale te bakterie to nie takie niemal Perfekt.  

Ej. Ale poniżej 50 to jest i 10 i 49. Więc 

6 godzin temu, MKrajes napisał(a):

Który sąsiad od ciebie kupi by było ci lepiej?

Sąsiad to może i by kupił, ale to kilka krów pół wsi by zaopatrzyło. Tak się nie da. 

Nawiązuje do innej sprawy. Wszystkim większym rolnikom popsuły się kombajny w żniwa. I jeszcze ta pogoda była taka fałszywa. Myślmy rewelacyjnie się obronili. Mamy najnowszy kombajn na wsi. I ludzie po 20ha 30 ha nawet nie próbowali się zastanawiać czy zapytać czy on skosimy, tylko zamówili usługe Bóg wie skąd Bóg wie kiedy. 

Na jesień przyjeżdża na wieś usługa na kukurydzę. Jako jedyny na wsi mam przyczepę, woziłem tylko u siebie. U swoich wziąłbym 150zl a i tak miałbym dobrze. Woleli zapłacić 300. 

Tacy są rolnicy

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, kampl napisał(a):

Na jesień przyjeżdża na wieś usługa na kukurydzę. Jako jedyny na wsi mam przyczepę, woziłem tylko u siebie. U swoich wziąłbym 150zl a i tak miałbym dobrze. Woleli zapłacić 300. 

nie podbijałeś dzierżaw? czy jaki powód jakiś musi być. bo u nas na wsi zamawiamy samego Jaguara a odwozi i ubijanie jeden i drugiego pomaga jak liczyliśmy każdy kilka tys w kieszeni 

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano

Jeszcze lepiej. U nas było tak dobrze że można było wybrzydzać i jak nie chcieli dzielić doplaty na pół to się nie bralo. 

U nas usługa przyjezdza i mówisz kogo ma przyprawadzic. Ja chciałem jeszcze 1 walec i 2 przyczepy. Tak sobie myślę że można było wolniej robić. Kosiarka by poczekala chwilkę i na 2 przyczepy by się dalo