Skocz do zawartości

Ceny mleka 2026 – cenniki mleczarń, prognozy i rozliczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Byłem u kumpal krowiarza i mi powiedział że ponoć od największego w Piątnicy do najmniejszego w polmleku to różnica 1.5zł na litrze 😎

Kłamał 🤣🤣🤣🤣🙋‍♂️🤦 pewnie by znalaz 1.8 albo i 1.9 

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, pedro2 napisał(a):

Na twarogu i maśle to Ty raczej biznesu nie zrobisz 🤭

No a co Ty chcesz produkować metoda chałupniczą? Sery pleśniowe typu Lazur? Z tą pleśnią to wyższa szkoła jazdy nie tak prosto. 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał(a):

Co znaczy 14k czy 7.5 🤔🤣🤣🤣🤣🤦

W tym chodziło o przejscie na ekologiczne przejscie w hodowli z mleka przemysłowego, to tak samo mnie dziwi jaki zysk rzeczywisty ma z mleka mleczarnia na, zapłac rolnikowi, potem przetwórstwo, kierowcy, pracownicy, prezes i zarzad, rodziny polityków, czy to nie opiera sie moze bardziej na vacie i dotacjach bo tak nwm czy sklepy takie skore do placenia zwlaszcza ze to produkty krotkoterminowe sa 

Teraz, Bartosz1996 napisał(a):

W tym chodziło o przejscie na ekologiczne przejscie w hodowli z mleka przemysłowego w sensie wydajnosci krowy, to tak samo mnie dziwi jaki zysk rzeczywisty ma z mleka mleczarnia na, zapłac rolnikowi, potem przetwórstwo, kierowcy, pracownicy, prezes i zarzad, rodziny polityków, czy to nie opiera sie moze bardziej na vacie i dotacjach bo tak nwm czy sklepy takie skore do placenia zwlaszcza ze to produkty krotkoterminowe sa 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Bartosz1996 napisał(a):

W tym chodziło o przejscie na ekologiczne przejscie w hodowli z mleka przemysłowego, to tak samo mnie dziwi jaki zysk rzeczywisty ma z mleka mleczarnia na, zapłac rolnikowi, potem przetwórstwo, kierowcy, pracownicy, prezes i zarzad, rodziny polityków, czy to nie opiera sie moze bardziej na vacie i dotacjach bo tak nwm czy sklepy takie skore do placenia zwlaszcza ze to produkty krotkoterminowe sa 

Dalej nie rozumię 🙋‍♂️🤭🤦 po polsku poproszę a nie 7k 14k 

Edytowane przez slawek74
Opublikowano
25 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Byłem u kumpal krowiarza i mi powiedział że ponoć od największego w Piątnicy do najmniejszego w polmleku to różnica 1.5zł na litrze 😎

przecież wczoraj o tym tpr pisał 😉

Opublikowano
23 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

masz jakieś przykłady jak pozyskać ten kapitał? 

Jak będą ludzie do spółdzielni (zebranie założycielskie itp.) umawiacie się na spotkanie z Ministrem Rolnictwa i mówicie, jaka jest sytuacja (to każdy widzi) i że też chcecie się przygotować na Mercosur. Prosicie o otwarcie linii kredytowej w BGK - do 50 mln na (wszystkiego) max 1% rocznie na sprzęt do zakładu produkcyjnego.

Oczywiście, jedziecie na spotkanie autokarem, traktorami później, jeżeli będzie trzeba :) 

Ludzie (konsumenci) chcą jeść i chcą nowych produktów, ale tylko od wiarygodnych dostawców ( tzn. spółdzielni). 

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Dalej nie rozumię 🙋‍♂️🤭🤦 po polsku poproszę a nie 7k 14k 

Zamiast produkowac 14 tys mleka na kiszonce z kukurydzy buforach, mineralach przejsc na 7 tys wydajnosci na sianie i sianokiszonce w ekologii i isc w kierunku Juchowa 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Bartosz1996 napisał(a):

Zamiast produkowac 14 tys mleka na kiszonce z kukurydzy buforach, mineralach przejsc na 7 tys wydajnosci na sianie i sianokiszonce w ekologii i isc w kierunku Juchowa 

Chłopie na ekologi to 3/4tys i do tego potrzebny odpowiedni materiał genetyczny prymitywny bo hf to za nogi byś do bakutila wyciągną 🤦

Edytowane przez slawek74
  • Like 2
Opublikowano

Jeżeli ja mam na gospodarstwie jeszcze wygospodarować jakieś magazyny, chłodnie, całe dnie przerabiać mleko, potem modlić się o kupca. To już wolałbym rzucić to w pizdu albo dalej zarabiać 1.5 i dopilnować swojej roboty. Wystarczy już że jestem rolnikiem, mechanikiem, traktorzysta, żywieniowcem, pracownikiem fizycznym. A jak mam być jeszcze handlowcem, kucharka i magazynierem to chyba bym musiał nie spać. Ja dziękuję za takie interesy. Bajki, gdyby tak się dało to by ludzie tych małych gospodarstw nie polikwidowali tylko robili handel dla sąsiadów. Jakos tego nie widać widocznie to nie takie wspaniałe. 

• Like 11
Opublikowano
12 minut temu, grzesiu napisał(a):

No a co Ty chcesz produkować metoda chałupniczą? Sery pleśniowe typu Lazur? Z tą pleśnią to wyższa szkoła jazdy nie tak prosto. 

Sery pleśniowe, feta, kamembert, ementaler, kremowe, brie, gorgonzola i wiele innych z różnymi dodatkami robi. 

Nie od wczoraj. 

18 minut temu, kampl napisał(a):

Jeżeli ja mam na gospodarstwie jeszcze wygospodarować jakieś magazyny, chłodnie, całe dnie przerabiać mleko, potem modlić się o kupca. To już wolałbym rzucić to w pizdu albo dalej zarabiać 1.5 i dopilnować swojej roboty. Wystarczy już że jestem rolnikiem, mechanikiem, traktorzysta, żywieniowcem, pracownikiem fizycznym. A jak mam być jeszcze handlowcem, kucharka i magazynierem to chyba bym musiał nie spać. Ja dziękuję za takie interesy. Bajki, gdyby tak się dało to by ludzie tych małych gospodarstw nie polikwidowali tylko robili handel dla sąsiadów. Jakos tego nie widać widocznie to nie takie wspaniałe. 

Niby tak. Tylko, że przy kraftowej produkcji cała organizacja pracy też jest inna. 

Nie licz na to, że będziesz olował 12tys od sztuki i robił z tego taki produkt premium bo Ci to nie wyjdzie.

Przy intensywnej hodowli i uprawie masz full roboty tak jak mówisz. Ekstensywna produkcja wygląda inaczej.

Też się dziwiłem jak przy 70 szt bydła i dużej ilości hektarów dają radę z produkcją. Okazało się, że tam to inaczej się odbywa

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał(a):

Przed chwila rozmawialem z kumplem to Piatnica daje premie +20gr

Jeszcze trochę i piatnica będzie płaciła 2x więcej niż pozostałe mleczernie. To jest jakaś chora sytuacja.

• Like 1
Opublikowano

Może Piątnica daje 20 gr premii do ceny podstawowej czyli była by obniżka. 

Z drugiej strony ja bym dali te 20 gr już w lutym to w tej mleczarni mają zajebistą sytuację finansową. Reszta mleczarni na koniec roku ledwie coś wyskrobie 🤷🤷🤷

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Nintendo napisał(a):

Jeszcze trochę i piatnica będzie płaciła 2x więcej niż pozostałe mleczernie. To jest jakaś chora sytuacja.

Płaca za bardzo dobry surowiec. Z takiego wychodzą lepsze produkty i więcej się zarabia. Ludzie coraz bardziej chcą kupować lepsze, widze u nas w sklepie jak dobrze schodzą lepsze kiełbasy a tanie nie są. 

Jak kogoś znasz kto pracuje na produkcji w społdzielni to sie spytaj o jakość mleka i jak sie z kiepskiego produkuje i koszty są większe. 

Edytowane przez Kamyk87
Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Przy intensywnej hodowli i uprawie masz full roboty tak jak mówisz. Ekstensywna produkcja wygląda inaczej.

Ok Pedro Pedro, parę dni nie masz krów i już zapomniałeś z czym to się je. Krowa to krowa. Czasem mniejszy, czasem większy, ale zawsze zapierdol

Opublikowano

Ale tu co niektórzy mają fantazję. Dzisiaj konsument to szuka taniej paszy, a nie produktu premium, który musi być dużo droższy, bo inaczej się nie da wyjść na plus. A gdyby choć 10% rolników zdecydowało się na taki "fantastyczny" sposób prowadzenia gospodarstwa, to te produkty wylądowały by na śmietniku a nie na stole. Podstawowym kryterium jest cena a nie jakość i w najbliższej przyszłości raczej się nic nie zmieni.

• Haha 2
Opublikowano

Postuj sobie dłużej w sklepie i popatrz co ludzie biorą i zmienisz zdanie. Oczywiście na promocję lecą wszyscy. Ale za jakość za zdecydowani płacić więcej i kupują.

Opublikowano
56 minut temu, karol091193 napisał(a):

A jak tam zebrania w Mlekpolu? Coś słychać o nich czy nie bardzo? Bo jak już zaczynają plotki chodzić że Piątnica w górę to chyba nie bardzo będą chcieć na temat cen rozmawiać 😅

Im to zwisa i powiewa

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał(a):

Ok Pedro Pedro, parę dni nie masz krów i już zapomniałeś z czym to się je. Krowa to krowa. Czasem mniejszy, czasem większy, ale zawsze zapierdol

Niechaj tak będzie. 

Kto ma chęć wyjść ze strefy komfortu i za mniej zarobić więcej ten miodek spija. 

I dobrze. Im tego mniej tym większe zainteresowanie, łatwiejsza sprzedaż i wysokie ceny. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kamyk87 napisał(a):

Płaca za bardzo dobry surowiec. Z takiego wychodzą lepsze produkty i więcej się zarabia. Ludzie coraz bardziej chcą kupować lepsze, widze u nas w sklepie jak dobrze schodzą lepsze kiełbasy a tanie nie da. 

Jak kogoś znasz kto pracuje na produkcji w społdzielni to sie spytaj o jakość mleka i jak sie z kiepskiego produkuje i koszty są większe. 

A ja bardzo chętnie bym poparł dopłatę za jakość mleka. Taka dopłatą zmobilizowała by ludzi by trochę zadbać o czystość i jakość. Chore sztuki się leczy, jak się nie da wyleczyć to się sprzedaje a nie mleko wiruje.

Sam mam bardzo niska somatyke i bakterie ale nikt mi za to nie dopłaca, za to dopłaca sie zwykle ludziom za duża ilość a tam często podstawa to wirówka, czyli dopłaca im się podwójnie, bo normlanie by wypadli nawet nawet z tej i tak wysokiej normy Extra. 100bakterii/400 somatyka. Jak ktoś ma takie wyniki to mleko jest syfiaste. Ja i siebie jak mam 200 somatyke to już wiem , że coś się dzieje z niektórymi sztukami.

Edytowane przez Nintendo
  • Like 5
Opublikowano

Po tej sprawie z przewodniczącym takie głosy u nas na zebraniu były i Prezes obiecał że przygotuje takie zasady. Wiem ze na Radę było dane , ale się nie zgodziła, woleli przywrócić złapanego na wiadomo czym przewodniczącego z powrotem, a Prezesa ostatecznie pozbyli się. Dlatego pisałem wczesniej cała Rada u nas jest do wykopania. Za poł roku Walne i wybory zobaczymy czy chcemy jakości , czy dalej schodzimy na psy i stawiamy na krentaczy.

• Like 2
Opublikowano
17 minut temu, Nintendo napisał(a):

A ja bardzo chętnie bym poparł dopłatę za jakość mleka. Taka dopłatą zmobilizowała by ludzi by trochę zadbać o czystość i jakość. Chore sztuki się leczy, jak się nie da wyleczyć to się sprzedaje a nie mleko wiruje.

Sam mam bardzo niska somatyke i bakterie ale nikt mi za to nie dopłaca, za to dopłaca sie zwykle ludziom za duża ilość a tam często podstawa to wirówka, czyli dopłaca im się podwójnie, bo normlanie by wypadli nawet nawet z tej i tak wysokiej normy Extra. 100bakterii/400 somatyka. Jak ktoś ma takie wyniki to mleko jest syfiaste. Ja i siebie jak mam 200 somatyke to już wiem , że coś się dzieje z niektórymi sztukami.

Nie przesadzajmy że jak somatyka 400 i bakterie 100 to już syf. Po coś ktoś te normy wymyślił.  I skoro obowiązują w całym kraju to znaczy że z takiego mleka o takich normach idzie zrobić pełnowartościowy produkt. Wiadomo że im niższe te wartości tym lepiej ale nie mówmy że jak ktoś się w tej normie mieści to doi syf. Somatykę mogą podbijać np starsze krowy. Filtr czyściutki a somatyka może być pod 400. A nie raz somatyka jest na poziomie 200 i któraś sztuka zaczyna łapać zapalenie ze filtr zaczyna zapychać a somatyka podskoczy tylko na 250. Wszystko zależy od stada i warunków 

• Like 2