Skocz do zawartości

Ceny mleka 2026 – cenniki mleczarń, prognozy i rozliczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

to ile to ważyło ze taka słaba cena 🤔

Nie wiem tego napisałam tylko jaka cenę uzyskiwali za jałówki.

Zależało im na szybkiej sprzedaży może dlatego taka cena w nie wyższa. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Głupoty gadasz. Wielu znajomych, którzy mają krowy ożeniło się w ostatnich kilku latach i dziewczyny same chętnie pracują. U jednego kobita więcej robi niż on sam, przy remoncie obory styrodur z pomagierem kręciła, a chłop dzieciaka pilnował 🙈 

Nie do końca.  Są tylko pojedyncze przypadki. Jeśli wy stare chłopy narzekacie jaka to kiepska praca to jak kobieta miałaby być bardziej chętna do tej pracy. Taka natura i ciężko by kobiety zamiast statecznej pracy jak fryzjerka kosmetyczka biuro czy kasa miała chcieć grzebać w gnoju zimnie i brudzie. 

Moja co prawda to może i ten wyjątek bo nie miała nic wspólnego z rolnictwem ale ja to zainteresowalo. Pokochała krowy. Ale pracuje na etacie bo zbyt dobrze zarabia żeby z tego rezygnować. I ma ciężko bo przed pracą i po pracy doi ze mną. Ale sama chce. Ja nie wyobrażam sobie co miałaby kobieta robić na gospodarstwie. Doić krowy, obiad i tyle. Reszta pracy to maszyny albo przerzucanie ciężarów.

Także jak szukacie kobiety to może nie zaczynajcie rozmowy przychodz do mnie do pracy tylko dajcie trochę wolności i samodzielnosci 

Edytowane przez kampl
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Michał18 napisał(a):

No bo to racja . 

Taka racja, że sąsiad tego porządnego sąsiada lubi do kieliszka zaglądać, charakter specyficzny i znalazł porządną babę, mają trójkę dzieci. To tylko trzeba chcieć, a nie zakładać z góry że nie pyknie.

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, kampl napisał(a):

Nie do końca.  Są tylko pojedyncze przypadki. Jeśli wy stare chłopy narzekacie jaka to kiepska praca to jak kobieta miałaby być bardziej chętna do tej pracy. Taka natura i ciężko by kobiety zamiast statecznej pracy jak fryzjerka kosmetyczka biuro czy kasa miała chcieć grzebać w gnoju zimnie i brudzie. 

Moja co prawda to może i ten wyjątek bo nie miała nic wspólnego z rolnictwem ale ja to zainteresowalo. Pokochała krowy. Ale pracuje na etacie bo zbyt dobrze zarabia żeby z tego rezygnować. I ma ciężko bo przed pracą i po pracy doi ze mną. Ale sama chce. Ja nie wyobrażam sobie co miałaby kobieta robić na gospodarstwie. Doić krowy, obiad i tyle. Reszta pracy to maszyny albo przerzucanie ciężarów.

Także jak szukacie kobiety to może nie zaczynajcie rozmowy przychodz do mnie do pracy tylko dajcie trochę wolności i samodzielnosci 

Jak jest mało ręcznej roboty, jakieś przyzwoite warunki w gospodarstwie, fajna obórka to dużo kobiet wolałoby krowy doić w takiej hali udojowej niż użerać się z szefami, kierownikami na etacie za minimalną.

• Like 4
Opublikowano

2 transporty Słowackich sprzedane ostatnio 

Bez roboty,  bez smrodu, gnoju itd 

Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

To ile tego mleka masz z 20 krów 🤔😛

U chłopa 🤔 5 sprzedałem w ostatnim miesiącu 🙋‍♂️🤭

Jakieś marne albo młode jeszcze 🤔

Baza Borki dostawy: 16.01 jalowice polskie Tel. 818574800 https://youtu.be/_TUBDlZJ2Gc

Opublikowano
27 minut temu, KoneserOporu napisał(a):

Jak jest mało ręcznej roboty, jakieś przyzwoite warunki w gospodarstwie, fajna obórka to dużo kobiet wolałoby krowy doić w takiej hali udojowej niż użerać się z szefami, kierownikami na etacie za minimalną.

Dużo kobiet też chciałoby gdzieś się wyrwać na wakacje a tutaj będzie problem o jakiekolwiek wolne. Chyba, że firma rodzinna w której dzielicie się z pracą rodzeństwem itd.

• Like 5
Opublikowano

I jak się któraś przedstawi JoAnna to nie mówcie jo Marcin tyż ze wsi tylko Marcin wystarczy😉

Dokładnie @Nintendo to boli najbardziej kasa jest na wyjazd a jak nie ma kto zastąpić siedzisz sam jak ta sierota .....dzieci się pytają a tata....póki małe bo później już z ojcami nie będa chciały jezdzic

• Haha 2
Opublikowano
54 minuty temu, Marcin133 napisał(a):

I jak się któraś przedstawi JoAnna to nie mówcie jo Marcin tyż ze wsi tylko Marcin wystarczy😉

Rozumiem że w tym nie mówieniu skąd kto pochodzi jest pewna metoda. Chodzi tu o poznanie człowieka a nie aby ktoś od razu sobie od razu opinie wystawił że nie ma co z takim rozmawiać. 

Moim zdaniem nieraz lepiej od razu powiedzieć skąd pochodzisz przynajmniej później nie ma rozczarowania. 

Opublikowano
3 godziny temu, KoneserOporu napisał(a):

Albo jak mój sąsiad, chłop porządny koło 4 dych na karku, nie pije, nie pali, a jak go podpytam co za pannami się nie ogląda to dosłownie nie chce powiedzieć, ale między wierszami da się wyczytać że "aaa on tu skromną gospodarkę ma, on żadna dobra partia, jaka tu go zechce na tej wiosce". 

Może ciepły. Mam takiego znajomego, ponad 60 ha, bydło i kawaler po 40, a na imprezach nawet z pannami za bardzo nie tańczył bo każda miała jakiś defekt...

Opublikowano
8 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Może ciepły. Mam takiego znajomego, ponad 60 ha, bydło i kawaler po 40, a na imprezach nawet z pannami za bardzo nie tańczył bo każda miała jakiś defekt...

Może wstydliwy. Różnie to bywa

Opublikowano
3 godziny temu, Nintendo napisał(a):

Dużo kobiet też chciałoby gdzieś się wyrwać na wakacje a tutaj będzie problem o jakiekolwiek wolne. Chyba, że firma rodzinna w której dzielicie się z pracą rodzeństwem itd.

Są tacy co jeżdżą, mobilnych dojarzy można wziąć, byle ktoś z rodziny ich dopilnował. Tylko trzeba mieć to fajnie zorganizowane, a nie po szopkach taczki do rozwożenia 

2 godziny temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Raczej nie, walory szczególne kobiet lubi podziwiać z tego co widzę

Opublikowano
24 minuty temu, KoneserOporu napisał(a):

Są tacy co jeżdżą, mobilnych dojarzy można wziąć, byle ktoś z rodziny ich dopilnował. Tylko trzeba mieć to fajnie zorganizowane, a nie po szopkach taczki do rozwożenia 

Taczki to pół biedy. Znam takich co w koszyki i worki lądują i noszą bo wąsko, że taczki się nie mieszczą. 🙃

• Haha 4
Opublikowano
6 godzin temu, kampl napisał(a):

O czym ty do mnie mówisz 🤔 

Jasnowidz, że wiesz ile u kogo roboty i jaka technologia? 

Mówię, że mam kilka przykładów gdzie przyszły i pracują, a co one tam robią dokładnie to nie moja sprawa. 

Jak znajdzie taką, która pokocha i będzie miał coś do zaoferowania to i do kamieniołomu dziewczyna za nim pójdzie. 

A jak sam pokraka zyciowa i czeka na księżniczkę miss Polonia to szczęścia życzę 

• Like 3
  • Thanks 2
Opublikowano
4 godziny temu, Grzesiu90209 napisał(a):

No jak nie znał dziewczyny to jak miał tańczyć....

Opublikowano
45 minut temu, pedro2 napisał(a):

O czym ty do mnie mówisz 🤔 

Jasnowidz, że wiesz ile u kogo roboty i jaka technologia? 

Mówię, że mam kilka przykładów gdzie przyszły i pracują, a co one tam robią dokładnie to nie moja sprawa. 

Jak znajdzie taką, która pokocha i będzie miał coś do zaoferowania to i do kamieniołomu dziewczyna za nim pójdzie. 

A jak sam pokraka zyciowa i czeka na księżniczkę miss Polonia to szczęścia życzę 

Tu to masz dużą racje , jak dziewczyna się zakocha to nie ma zmiłuj nawet i krowy nie przeszkadzają , znam  takie przypadki .

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, pedro2 napisał(a):

...Jak znajdzie taką, która pokocha i będzie miał coś do zaoferowania to i do kamieniołomu dziewczyna za nim pójdzie. 

W moim rejonie kilku kolegów ożeniła się z dziewczynami z UA.

Niektóre z "czysta kartą" ale były takie z dzieckiem, kobieta po 30lat...

Narazie nie widzę, aby uciekły ;)

Przyjechały do zbiorów ogórka gruntowe, i zostały juz :). Wyznanie prawosławne.

Byl przypadek jeden, ze rolnik (facet ) zrobil dzieciaka, a zona z UA jak dziecku minelo 2 lata - uciekła, mieszka ponoc za Wrocławiem. Ja jestem ze Swietokrzyskie.