Skocz do zawartości

Ceny mleka 2026 – cenniki mleczarń, prognozy i rozliczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, Akardin napisał(a):

Najzdrowsze to dla krów materace słomianka wapienne ale i najbardziej pracochłonne. Nie porównajcie takiego Kowala bo u niego to jest dopiero Sajgon a nie dobrostan. Pełna posadzka krowy w 20 cm gówna chodzą to się nie ma co dziwić . 

A kto Kowala porównuje? 

Mówię tylko, że reklamował fajną łyżkę z mieszadłem i taśmą do uzupełniania legowisk.

Opublikowano
12 godzin temu, Akardin napisał(a):

Możesz się zdziwić z tym 2.5 . Ludziom posralo się w głowach 15 hektary a oborę na 2 albo 4 roboty buduje . A w banku wyliczona zdolność po 2.5 zł ...

Mlekpol cały 2024 i 2025 płacił prawie cały czas 20-25 groszy lepiej niż mlekovita 

Niedawno porównywałem ze znajomym to prawie cały rok ja u lydera on Mlekpol to przy wręcz identycznych parametrach i podobnych ilościach wychodziło ok 22gr różnicy. To jak by nie patrzeć przy ilości ok 1mln daje ponad 200tys za tę samą pracę dlatego mnie nie dziwi fala odejść z Mlekovity do Grajewa 

To fakt że ludziom się w głowach poprzewracało z tymi robotami z kim się nie rozmawia to albo przerabia na roboty albo stawi oborę na roboty. I jak do tej pory standardem były obory 24mx42/48m na te 70-90 sztuk tak teraz wszystko co ma się budować to 180 a nikt jakoś drastycznie areału nie zwiększył tylko jak zaczyna paszy brakować to tedy sraczka z dzierżawami dopada 

3 godziny temu, Supersebusiek napisał(a):

Więcej było takich co zabetonowali te legowiska niż przerobili na głęboko bo dużo roboty jest , nie wiesz a potem jałówki zamiast sprzedawać to kupować trzeba 

Znam kilku co zabetonowało dało porządny materac i nie narzeka. tak jest że dobrze gdzie nas nie ma kto ma maty będzie narzekał trzeba było dać materace słomiano-wapienne a kto ma materace to w drugą stronę. Planując rozbudowę trochę się teraz najeździłem po nowych oborach i jak ktoś szczerze rozmawia to nie wychwala tych materacy słomiano-wapiennych raczej w większości są średnio zadowoleni.

3 godziny temu, Akardin napisał(a):

Najzdrowsze to dla krów materace słomianka wapienne ale i najbardziej pracochłonne. Nie porównajcie takiego Kowala bo u niego to jest dopiero Sajgon a nie dobrostan. Pełna posadzka krowy w 20 cm gówna chodzą to się nie ma co dziwić . 

Wierzą w tych agrocelebrytów jak w święty obrazek a fenomenu tego gościa to nigdy nie zrozumiem bród syf krowy chodzą w gównianej brei ale jest super bo ma robota 

• Like 2
Opublikowano

Ej ale poważnie bakterii raczej w wymieniu nie ma prawa być ? Jak syf na wymieniu to  wręcz dojarka musi zaciągnąć do razem z mlekiem. 

Chyba nic lepszego jak jednorazowe ściereczki nie wymyślono. 

Opublikowano
Godzinę temu, Ursusc385 napisał(a):

Czym myjecie wymiona? Macie coś lepszego niż te jednorazowe wilgotne ściereczki? 

Rozcieńczony preparat do mycia przed udojem w sprayu i suche czyściwa jednorazowe, coś jak ręcznik papierowy tylko chyba wytrzymalsze

Opublikowano
14 godzin temu, jarek555 napisał(a):

Trochę się pomyliłeś - wielu z sąsiedztwa tam odstawia (w tym tacy sporo ponad 20k na miesiąc). W grudniu jeszcze mieli jedną z lepszych cen, natomiast na styczeń rzucili obniżkę 50gr. Jednakże u wszystkich na okolicy cena oscyluje w okolicach 1,40 za >20k.

Nie ma tam nikogo lepszego? Poważnie? Czy aby czasem nie jest tak że ludzie tam oddają bo nie chce im się dbać o higienę? Przy takiej cenie i litrażu to już gruba strata względem chyba każdej normalnej spółdzielni. Złotówka za każdy litr to już nie są żarty. 

Opublikowano
17 godzin temu, Akardin napisał(a):

Teraz cena będzie porównywalna , ale 6 miesięcy temu czy rok temu mlekpol płaci 20-25 groszy więcej na maksymalnych parametrach . Nie zakłamujcie prawdy , 5 lat temu mlekovita zawsze te 15-20 groszy więcej płaciła że z mlekpolu do mlekovity ludzie przechodzili , przez ostatnie 2 lata jest zmiana a tym bardziej teraz gdzie już się robią widełki w drugą stronę i dużo osób przechodzi do mlekpolu bo lepiej płaci 

Nie wydaje mi się aby różnica w cenie była głównym powodem zmiany . Od kilku lat mlekuta była 10-15gr za mlekpolem tym bardziej że to wieloletni radni poprzechodzili. Raptem zaczęła przeszkadzać im różnica w cenie? Może wiedzą coś więcej? 

Opublikowano
15 minut temu, Grinch1 napisał(a):

Czy aby czasem nie jest tak że ludzie tam oddają bo nie chce im się dbać o higienę? 

Mieć bakterie pozaklasowe czyli powyżej 100, to trzeba już naprawdę gnoj do zbiornika doic 

• Like 1
Opublikowano
Supersebusiek napisał:

Uwierz mi , że wszędzie gdzie są maty nie ważne czy za 700zł czy za 1500 zł nogi puchną , dla mnie jedyne rozwiązanie to głębokie legowiska i sypać albo separat , albo trociny albo sieczka , widziałem takie obory i jest bardzo dobrze , ktoś powie że pracochłonne to ja go zapytam a latać ze strzykawką codziennie i dawać anty dla 5-7 krów to nie praca , to na tym polega hodowla , pierwszego dnia jej dasz ale jutro cię zobaczy z nią to kita w górę i ogień i dopiero się robi burdel na oborze 

Ale głupoty gadasz. 25 lat mam obore na rusztach i materacach z arntjena. kulawizny to raczej od rusztow. Zdecydowanie czystsza krowa niż na głębokiej ściółce

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Ursusc385 napisał(a):

Czym myjecie wymiona? Macie coś lepszego niż te jednorazowe wilgotne ściereczki? 

Odpowiem konkretnie najpierw robiliśmy to na mokro szmatką dla każdej krowy oczywiście prana po każdym doju, było to tanie jednak były problemy z zapaleniami. Potem próbowaliśmy mokrych ściereczek jednak są dobre gdy krowa jest czysta ale nadal po wytarciu był mokry strzyk a to wiadomo doskonały rezerwuar dla bakterii no i było to drogie rozwiązanie. Od około dwóch lat stosujemy pianę aktywna i to nie ma znaczenia jaki producent do tego wycieramy jednorazowymi ręcznikami włókninowymi do sucha jeden ręcznik wystarcza spokojnie nawet na mocno zabrudzona sztukę. Ręczniki kupuje całopaletowo od producenta z okolic chyba Iławy. I odpukać mamy spokój z somatyką a bakterie to przeważnie tylko 1tys jest. Oczywiście dip jest robiony po doju. Lepszego sposobu nie znalazłem.

Edytowane przez czareczek85
  • Like 6
Opublikowano

U mnie wiaderko z ciepłą wodą plus do tego szare mydło mokra szmatka i sucha . Na 40 szt dwa takie wiaderka. Są krowy brudne i czyste . Na dziś od dwóch miesięcy zapaleń brak bakterie 10 tyś. Somatyka ok 200. 40  sztuk w doju. Somatyka czy zapalenia pojawiają się przy zmianie paszy lub latem . Bakterie to raczej ktoś żałuję płynu albo ciepłej wody do mycia albo gumy trzyma aż pękają bo i takie przypadki się zdarzają. 

Szczerze to niewierze w te cudowne piany. Znam przypadki że ludzie wcale nie myją tylko słomą wycierają i bakterii nie ma. Bardziej jak ktoś kupuje jałówki z całego świata i sprowadza sobie wszystkie zarazy 🤷🤷

• Like 1