Skocz do zawartości

Znalezione na Allegro, OLX i innych portalach 2026

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
46 minut temu, SamaPrawda napisał(a):

Eee tam, przynajmniej wiesz od razu, żeby dać sobie spokój. W sumie oszczędza to czas.

A z innej beczki - na wiosnę będą mi chłopaki robić słupy pod bramy i nadproża. Jako, że bieda, to będą zwykle wrota. Powiedzcie, pod skrzydło ~150x300, drewniane, dać 2 czy 3 zawiasy? Kupne zawiasy pasowe z "hakami" są w miare? Zawiasy widzę 6mm, a bolce w hakach 20mm. Starczy, czy dać zarobić znajomemu i niech zrobi z grubszego materiału? Czy takie parametry jak wyżej to świat i ludzie na takie skrzydlo? Jakoś tak zawsze mam problem z wyobrażeniem sobie tego. 

Opublikowano
9 minut temu, daron64 napisał(a):

Eee tam, przynajmniej wiesz od razu, żeby dać sobie spokój. W sumie oszczędza to czas.

A z innej beczki - na wiosnę będą mi chłopaki robić słupy pod bramy i nadproża. Jako, że bieda, to będą zwykle wrota. Powiedzcie, pod skrzydło ~150x300, drewniane, dać 2 czy 3 zawiasy? Kupne zawiasy pasowe z "hakami" są w miare? Zawiasy widzę 6mm, a bolce w hakach 20mm. Starczy, czy dać zarobić znajomemu i niech zrobi z grubszego materiału? Czy takie parametry jak wyżej to świat i ludzie na takie skrzydlo? Jakoś tak zawsze mam problem z wyobrażeniem sobie tego. 

Te kupne zwykle są z "plasteliny" trzeba poprawiać spawarką

Opublikowano
3 minuty temu, jajonasz napisał(a):

Parę minut od zgłoszenia i już ogłoszenie poleciało 🤭

bo jest opcja "zgłoś" i trzeba z niej korzystać, jak się widzi takich "cwaniaczków"

Opublikowano
11 minut temu, konteno napisał(a):

A on tu jeszcze zagląda?

35 minut temu, jaco512 napisał(a):

Ostatnio jak bramy mi znajomy robił, to zawiasy wszystkie jeszcze z odzysku PRL, albo i helmutowskie jeszcze. A teraz muszę jakieś skołować i nie wiem czy brać gotówce, czy robic

Opublikowano
42 minuty temu, jaco512 napisał(a):

u nas tam gdzie były w drzwiach gdzie było bydło/trzoda to faktycznie sie gięły przy zawiasie od wypychania od środka 

53 minuty temu, daron64 napisał(a):

w drzwiach garażowych powinno wytrzymać choć nie wiem jaka to szerokość tego płaskownika od zawiasa i jaka długość oraz ile otworów na śruby , na pewno 3 zawiasy bo  zapewne ściągąć tego nie bedziesz raczej 

11 minut temu, daron64 napisał(a):

A teraz muszę jakieś skołować i nie wiem czy brać gotówce, czy robic

masz garaż i uposażenie to żeby nie stało bezużytecznie to można robić ale jak są ważniejsze pilniejsze rzeczy do ogarniania zimą do gospodarstwa to darowałbym 

Opublikowano
daron64 napisał:

46 minut temu, SamaPrawda napisał(a):

Największy problem z trzema zawiasami jest taki, że wszystko musi być idealnie w linii, inaczej zawsze któregoś krzywi i po czasie się coś urwie. Policz jaka różnica wyjdzie w drewnie a stalowe z blachy.

Ostatnio była famtazja z ceną, a tu mamy fantazje z konstrukcją, jak jeszcze tą rame można przeżyć, to nie rozumiem co autor miał na myśli konstruując skrobaki w taki sposób, chyba że to jakaś innowacja i specjalny zamysł 

https://www.olx.pl/d/oferta/od-reki-brona-talerzowa-agroklon-4m-skladana-hydraulicznie-daszek-600-CID757-ID18TJC3.html

Opublikowano
18 godzin temu, daron64 napisał(a):

Mam na 2 zawiasy 170x350? coś takiego, kilkanaście lat i nic nie krzywi nie opada, z desek calówek nie heblowanych, pomalowałem impregnatem i też trzyma 

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 2.01.2026 o 20:56, daron64 napisał(a):

Po hektarze, czy mniej, to są bardzo bardzo sporadycznie kawałki i to raczej u takich mniejszych.  

Zetorow i Ursusow u nas w opór. Trochę MTZ. Za to nie widziałem na własne oczy np żadnego forszaja, czy ltz. U nas zachodni sprzęt pojawiać się zaczął najpierw u takich co pobrali właśnie PGR. U indywidualnych rolników, to tak jak mówisz - po wejściu do unii. Znajomy jak w połowie 2000 przyjeżdżał nam sianokiszonkę robić Johnem chyba 4040, świeżo ściągnięty, na szerokich kołach - no to było wow.

U nas ci, co pobrali PGR, to od razu poszli w zachodnie. Ale z tych wszystkich co w latach 90 przejęli ziemię i budynki, to żeby Ci nie skłamac, chyba tylko jeden się ostał, ale to lokalny "biznesmen". To on tak z początku jechał na małych zetorkach i k700. Gdzieś chyba w 2000ych dopiero przeszedł na zachodnie.

U nas PGR to w promieniu 10km (w prostej linii) od mojej chaty było ponad 10. W dalszą odległość się nie pcham, żeby czegoś nie pominąć. Z tym, że np w samej mojej gminie pod jeden główny podlegało chyba 7 jednostek - tzn z tych wymienionych ponad 10 wyżej. Tak, że w jednej miejscowości była główna siedziba, a reszta to były jakby oddzielne PGR, ale podlegały pod ten jeden.

To ogólnie, z tych wszystkich, w lokalnych rękach są 2.

Jeden spoko sobie radzi, koleś od zawsze miał kasę, firmę, nabrał pola, budynki poremontowal. Nie wiem ile ma pola - coś ponad 200ha na pewno. 

Drugi to ma koleś co zawsze jakieś interesy robił, ale nigdy nic mu rewelacyjnie nie wypaliło, to ten jest na sprzedaż cześć ziemi i budynków (ponoć długi).

Jeden jakąś spółka ma i zarządzał przez jakiś czas tym Niemiec, to porobione wszystko, budynki poremontowal, silosy postawione takie, że od siebie z pola je widzę (3km) wszystko na czas dopilnowane zawsze. Pracownicy wszyscy bardzo chwalili - trzeba było za***rdalać, ale był porządek i kasa. Było ponoć koło 10k ha. Potem Niemiec się wyniósł, ktoś inny to wydzierzawil. To tu już pracownicy słabo oceniali. Historie typu, że z jednego ciągnika spuszczali paliwo, bo było potrzebne do drugiego itp (a mowa cały czas o kilkutysięczno hektarowym gospodarstwie). Teraz cześć dzierżaw mu nie przedłużyli i wzięła to jakąś spółka, co ma centrale nasienna. Chyba wszystko w ekologii. To ci się nie pier**la - wszystko wynajmują usluge. Opryski sami - dronem..robią.

Inny PGR wziął Anglik i sporo lat tu był - najładniejsze zboża w okolicy. Ani jednego roku nie widziałem, żeby coś mu nie wypaliło. W tamtym roku się wyniósł i sprzedał - było na internecie za 50baniek chyba wystawione. Wzięła to też spółka z kraju. Na razie czyszczą pola z drzew. Zasiewy w poprzednim sezonie większość to były jeszcze przez poprzedniego wlasiciela robione, więc za rok zobaczymy co pokaza. Plany za***iste - chlewnie na parędziesiąt tysięcy, biogazownie itd itp.

Jeden jeszcze PGR wziela rodzina - chyba z 200ha. Obora nowa postawiona. Sprzęty takie se. Ogólnie problemy mieli się dogadać z robota, ale jakoś ciągną.

Cześć jednego wzięłam spółka gdzieś z lubelskiego. Z początku nawet im chyba szło, ale teraz też coś z dzierżawami nie wypaliło i zostały im jakieś resztki pól.

No i to chyba na tyle z takich, co ich ch*j nie strzelił jeszcze. Inne to albo budynki zburzone i ktoś pola tylko uprawia (często tylko dopłaty). Inny ma ktos spod Kalisza. Inny gdzieś spod grudziądza (inna gmina już, oni jakoś tam przędą jeszcze). Jeden stoją budynki i coś niby 200ha pola - miał się zmieniać właściciel, już ze Śląska chłopaki tu siedzieli, ale siedzieli, siedzieli i się zawinęli. 

Generalnie najmniej to koło 200ha właśnie, a najwięcej to teraz nie wiem, jak ten jeden się podzielił. Ale w tysiące to idzie. Np jedna ze spółek ma w zasadzie w kupie niecałe 2k ha. Wszystko wzdłuż jednej drogi gruntowej (po dwoch stronach). Z tym, że jak to u nas - górki, dołki, bagienka, zakrzaczenia itd itp. Większość to takie mało wdzięczne w uprawie.

Kurde no nie da się krótko napisać. 🤷😅

Z jakich stron jesteś że ktoś z okolic Grudziądza ma ziemię bo ja z okolic Grudziądza/Gruta 

Użytkuje ktoś z was mini ciągniki japońskie jak to chodzi bo zastanawiałem się nad tym żeby gnój wypchać tym z obory jakieś drobne prace z turem cały czas biję się z myślami czy coś takiego czy jednak bobcat tyle że podwórko nie utwardzone to wiadomo jak to wygląda przy hodowli i czy taki bobcat w tym błocie nie będzie się kopał weideman też patrzyłem te małe przegubowe ale to żeby miało ręce i nogi to z 40 tyś by trzeba dać może ktoś coś doradzi 

Opublikowano
8 godzin temu, SamaPrawda napisał(a):

Największy problem z trzema zawiasami jest taki, że wszystko musi być idealnie w linii, inaczej zawsze któregoś krzywi i po czasie się coś urwie. Policz jaka różnica wyjdzie w drewnie a stalowe z blachy.

Ostatnio była famtazja z ceną, a tu mamy fantazje z konstrukcją, jak jeszcze tą rame można przeżyć, to nie rozumiem co autor miał na myśli konstruując skrobaki w taki sposób, chyba że to jakaś innowacja i specjalny zamysł 

https://www.olx.pl/d/oferta/od-reki-brona-talerzowa-agroklon-4m-skladana-hydraulicznie-daszek-600-CID757-ID18TJC3.html

Ale co jest nie tak z tymi skrobakami? Poza tym że wał nie jest przykręcony do maszyny, i leży jakkolwiek?

• Like 2
Opublikowano
W dniu 4.01.2026 o 16:16, daron64 napisał(a):

Dlaczego akurat drewniane? Profil 30×40x2 i blacha t7 a nawet świetliki z polwęglanu komorowego można wstawić. U mnie 270x150 jest na dwóch zawiasach a 400x300 na trzech, zawiasy toczone.