Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

czy był ranny jeszcze zanim go wybrali na tego religijnego herszta

informacji ze stref wojen nigdy nie należy traktować za przesadnie wiarygodne 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Koalicja Obywatelska przygotowała projekt nowelizacji ustawy (2026), który ma zapewnić prawną ochronę flagi Unii Europejskiej, zrównując ją z ochroną symboli państw obcych. Publiczne znieważenie, niszczenie lub usunięcie flagi UE ma być zagrożone karą grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do roku.

nie ma flagi ue

debile nami rządzą

Opublikowano
55 minut temu, tracker napisał(a):

Trzeba odsunąć od władzy i rozliczyć, choćby nawiali do Korei Płn. 

gamonie z pisu nikogo nie rozliczą 8 lat mieli i co. 

Godzinę temu, tracker napisał(a):

tak tak wierz w bajki o złocie z cyklu mieć ciastko i zjeść ciastko. Sprzedamy złoto odkupimy za te same pieniądze tą samą ilość co sprzedaliśmy i jeszcze nam zostanie w jakiś magiczny sposób dużo pieniędzy.

Opublikowano
5 godzin temu, mirro napisał(a):

Aaaaaaa za jakiś czas, jakiś inny Prezydent USA powie że "nikogo o pomoc nie prosili, a jeśli nawet, to stali na tyłach i gotowali zupę w kotłach".🤣

Oj tam lepiej być kucharzem na tyłach  nawet trampka niż być na szpicy żołnierzem Frasyniuka, btw @mirro bo nie kojarzę, czy do tego delikwenta też miałeś takie "ale" jak do "omodlonego"? A Frasyniuk wypowiadał się gorzej, a jakoś też nie widzę, byś mundur oddał, więc i matka pewnie też nieprzeproszona, a zdało by się bo zawsze jest za co nawet jak nie wiesz...

5 godzin temu, hubertuss napisał(a):

Gdyby nie wojna Trumpa i Netanjachu cena paliwa była by w okolicach 6 zł. 

JPRDL, tłumaczenie jak pisiora, gdyby nie covid to byłoby to, gdyby nie RU vs UA to byłoby tamto. Prezydent podpisuje to j**any długopis, prezydent coś tam zawetuje to pier**lony wetomat. A Nawrocki podpisał do któregoś lutego 147 ustaw, a zawetował 23, to sobie policz wyjdzie ci, że wetuje około 15% ustaw. No ale lepiej przekazywać bezmyślnie rządową propagandę

5 godzin temu, dysydent napisał(a):

jeśli Iran pozostanie suwerenny terytorialnie to cała zatoka perska stanie się akwenem handlowo tranzytowym martwym 

dlaczego? wcale nie musi tak być, wystarczy, że chiny by zajeły miejsce USA w tym regionie, ale to na razie niemożliwe... raczej. Należy też pamiętać, że to polityka zachodu spowodowała tą sytuację. Z większości dostępnych źródeł wyczytujemy jedno, że porozumienie USA Obamy z Iranem działało świetnie, to Trump je zerwał, a następnie Biden przez swoją prezydenturę też z tym nic nie zrobił.

A Iran chciał jednego. Bogacić się na swoich zasobach, w tym wypadku ropie i mieć możliwość obrony kraju przed wrogiem zwłaszcza Izraelem z jego bronią atomową i skrajnie nacjonalistycznymi władzami.

Czy któryś z Waszmościów nie chciałby, by Polska mogła spuścić tradycyjne, kulturalne i cywilizowane manto wszystkim w okolicy i żeby na swoich zasobach móc robić interesy? Przecież to aksjomaty państwa jako takiego, a nie terytorium zależnego.

A i @dysydent mimo wszystko na tle możliwych teokracji, jak i już występujących w naturze, ta ajatollahów nie była tragiczna, pewnie to wpływ perskiej kultury

3 godziny temu, dysydent napisał(a):

parę dni temu jakiś niemiecki - nie pamiętam; dygnitarz czy pismak powiedział że USA odwalają za nas brudną robotę w Iranie
czasem i niemiec co sensownego przyzna a nawet wymyśli

A to proszę mnie oświecić. Jaką brudną i dlaczego w naszym tzn UE interesie?

Bo jakoś przedstawiciel najbardziej prożymiańskiego kraju w europie to nie wiem czyje interesy miał na myśli.

A jeśli UE/NATO ma stracha przed aspektem militarnym Iranu to jest to naprawdę żałosne

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Takeda napisał(a):

JPRDL, tłumaczenie jak pisiora, gdyby nie covid to byłoby to, gdyby nie RU vs UA to byłoby tamto. Prezydent podpisuje to j**any długopis, prezydent coś tam zawetuje to pier**lony wetomat. A Nawrocki podpisał do któregoś lutego 147 ustaw, a zawetował 23, to sobie policz wyjdzie ci, że wetuje około 15% ustaw. No ale lepiej przekazywać bezmyślnie rządową propagandę

Ale po co ten bełkot? Człowieku krótko i na temat gdyby nie Trump i Netanjachu wojny by nie było i paliwo było by po 6 zł. Bełkoczesz coś od rzeczy o wszystkim i o niczym a to jedno proste zdanie.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Nie macie innego forum na trollowanie.,.

Jest forum profesjonalne go rolnika tam piszcie że sobą.

6 godzin temu, Rowan napisał(a):

Brak prawa głosu. Szczególnie wyborczego 😉

A ja się tylko pytam gdzie mam płakać??

Pewnie miliony Polaków tak tez ma..

6 godzin temu, mirro napisał(a):

Kapitani entuzjastycznie odpowiedzieli na ten apel i masowo ruszyli celem przepłynięcia cieśniny. Dało się słyszeć z oddali głośnie "ahoj" .🤣

A Krecik entuzjastycznie odpowiedział achuj..

6 godzin temu, dysydent napisał(a):

jak nie ma to może głupie pytania zadawać?

a jeden - ten z frachtowca - "ojojoj!"

Nie mam stołu w kuchni i co pan mi zrobisz 😂😂

6 godzin temu, dysydent napisał(a):

a poważniej to jankesy wejdą z wojskami lądowymi do Iranu czy nie?
pytam tutaj bo jankesy same jeszcze tego nie wiedzą

nie ma innego sposobu jak wbić się bodaj w jaki większy przyczółek bodaj przyległy do tej cieśniny i jakie opeele poustawiać

Tacy głupi chyba nie są..

Godzinę temu, tracker napisał(a):

Trzeba odsunąć od władzy i rozliczyć, choćby nawiali do Korei Płn. 

A gdy na Węgry uciekną?

Niedojdy 8 lat rozliczaliscie..

Edytowane przez jacus
Opublikowano
24 minuty temu, Takeda napisał(a):

A Iran chciał jednego. Bogacić się na swoich zasobach, w tym wypadku ropie i mieć możliwość obrony kraju przed wrogiem zwłaszcza Izraelem z jego bronią atomową i skrajnie nacjonalistycznymi władzami.

tylko taki mały szczegół czy sprzedawać drożej ale z posrednikiem jakim jest USA czy taniej po kryjomu chinom ? jakoś te kraje zatoki perskiej ktore wybrały ,, przyjazn '' z USA zle na tym nie wychodzą , Katar , Bachrajn .  Arabia itd 

28 minut temu, Takeda napisał(a):

Czy któryś z Waszmościów nie chciałby, by Polska mogła spuścić tradycyjne, kulturalne i cywilizowane manto wszystkim w okolicy i żeby na swoich zasobach móc robić interesy? Przecież to aksjomaty państwa jako takiego, a nie terytorium zależnego.

żyjemy w takim czasie żę każdy kraj jest zależny od innego , nawet rosja jak nie sprzeda ropy i gazu to powróci bieda więc póki co musza zarobić wszyscy 

Opublikowano
1 godzinę temu, Takeda napisał(a):

Oj tam lepiej być kucharzem na tyłach  nawet trampka niż być na szpicy żołnierzem Frasyniuka, btw @mirro bo nie kojarzę, czy do tego delikwenta też miałeś takie "ale" jak do "omodlonego"? A Frasyniuk wypowiadał się gorzej, a jakoś też nie widzę, byś mundur oddał, więc i matka pewnie też nieprzeproszona, a zdało by się bo zawsze jest za co nawet jak nie wiesz...

Aaaaaa kto to , do k**wy nędzy, jest Frasyniuk aby miał zdolność mnie obrazić? Gdybym chciał wymierzać sprawiedliwość wszystkim co na mnie naplują, to nie miałabym czasu na robotę. Pan Frasyniuk miał swój epizod opozycjonisty i szacunek się należy. Ale monopolu na ogarnianie wszystkiego to On nie posiada. A szczególnie gdy o honorze żołnierza się wypowiada. Poza tym moim obowiązkiem jest stanąć w obronie wszystkich, Pana Frasyniuka też i tu jebie mnie jego zdanie,🤣

1 godzinę temu, jacus napisał(a):

A tu jest foru rolnika aktywnego. 🤣

Opublikowano
7 godzin temu, hubertuss napisał(a):

Na kpo i jego warunki zgodził się Morawiecki Nie wiem kogo czym chcesz szantażować W co ja wierzę to ja wiem a ty chyba tego nie zrozumiałeś. Pisowi nie chodzi o żadne zadłużanie lub nie chodzi o to by Tusk nie dostał kasy i tyle. 

Weź nie rób z siebie kretyna, unia szantażowała PiS, aby tylko nie dać tej kasy żeby Polska czasami się nie rozrosła za bardzo, a tusk wydał te pieniądze uj wie na co, a ty to będziesz spłacał, identycznie byłoby z SAFE.

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał(a):

to jest forum dla aktywnych rolników, albo wrzucisz skan, że płacisz podatek nie tylko za kupkę gnoju na podwórku, lecz także minimum hektar ziemi i masz na niej jakieś uprawy, albo będziesz musiał przejść w tryb READ ONLY

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Takeda napisał(a):

A i @dysydent mimo wszystko na tle możliwych teokracji, jak i już występujących w naturze, ta ajatollahów nie była tragiczna, pewnie to wpływ perskiej kultury

naród który się stacza tak nisko że szaman jest jednocześnie i z automatu  władcą bezpośrednim jest dla mnie narodem ciemnym, głupim i na żaden szacunek czy litość nie zasługuje nieważne czy to persowie, żydowie czy jakikolwiek inny i nieważne czy z bezsilności podwładnych wobec tych teokratycznych buców czy z fanatyzmu religijnego ogólnego takie krainy są bardzo niebezpieczne dla swego otoczenia a i przez to siebie samych.

dopiero co z pola zjechałem i jeść mi się chce to na ten czas i temat tyle

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

"Weto prezydenta Karola Nawrockiego byłoby więc politycznym uderzeniem w całą Europę, bo polski SAFE jest istotny także dla innych krajów UE, ich przemysłów obronnych oraz Ukrainy" — czytamy w relacji dziennikarki radia.

Pieniądze z programu SAFE zostały juz dawno rozdysponowane i zakontraktowane. Weto prezydenta stawia w katastrofalnej sytuacji zarówno producentów sprzetu, jak i autorów tego pomysłu. W dodatku w ramach "reparacji i spłat" Polska nie przekaże swoich patentów na uzbrojenie na przykład na rakiety Piorun. No jaka szkoda. 

Węgry zwróciły się do Komisji Europejskiej o 16 mld euro pożyczki w ramach programu SAFE. Jednak do tej pory Bruksela nie przyjęła tego wniosku. W ocenie analityków to się nie zmieni, dopóki rząd Viktora Orbana będzie blokował 90 mld euro dodatkowej pomocy i kolejnych pakietów sankcji przeciwko Rosji. Tę i inne kwestie może zmienić wynik kwietniowych wyborów na Węgrzech, które ma szansę wygrać opozycja.

I ktos jeszcze wierzy, że te pieniądze nie sa lub nie będą przedmiotem szantażu politycznego ??

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Opublikowano

Wspaniały Minister Rolnictwa :D

Minister Stefan Krajewski ogłasza nowy program dla polskiej wsi 10 mil .
Aktywna wieś -  to odpowiedż na potrzeby zmieniającej się polskiej wsi . Wydarzenia związane z kulturą  tradycją i tożsamością wsi  występy kapel ludowych - pokazy rękodzieła-  prezentacje promujące lokalne produkty oraz ekologię . Tańczyć śpiewać recytować . Wnioski do 30 Marca 2026 . 

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „10 mln złotych α Aktywną Wieś! 252552 Stefan Krajewski Minister rolnictwa rozwoju wsi Wspieramy kulturę, tradycję, lokalne produkty il bezpieczeństwo polskiej wsi! PSL”

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, jahooo napisał(a):

I ktos jeszcze wierzy, że te pieniądze nie sa lub nie będą przedmiotem szantażu politycznego ??

A ktoś wierzy w ten prezydencki SAFE ?? W którym to prezydent sobie wpisał że do składu zarządu Funduszu nominuje dwie osoby z pięciu, a o tym na co będą wydawane pieniądze głosuje się większością 4/5 ?? Czyli bez zgody prezydenta i jego PiSowskich klaunów nie będzie można wydać nawet złotówki ... To jest normalne ?? O tym, że jak NBP nie wypracuje tego niby zysku, to BGK będzie brać normalne, rynkowe kredyty aby wpłacić to czego NBP nie wpłaci ??

Może niech prezydent od razu zaniesie ustawę, że bez jego zgody rząd nie może wydać ani złotówki na cokolwiek ... Marzy się bramkarzowi z Vanessy ustrój prezydencki bez zmiany konstytucji ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

A ktoś wierzy w ten prezydencki SAFE ?? W którym to prezydent sobie wpisał że do składu zarządu Funduszu nominuje dwie osoby z pięciu, a o tym na co będą wydawane pieniądze głosuje się większością 4/5 ?? Czyli bez zgody prezydenta i jego PiSowskich klaunów nie będzie można wydać nawet złotówki ... To jest normalne ?? O tym, że jak NBP nie wypracuje tego niby zysku, to BGK będzie brać normalne, rynkowe kredyty aby wpłacić to czego NBP nie wpłaci ??

Może niech prezydent od razu zaniesie ustawę, że bez jego zgody rząd nie może wydać ani złotówki na cokolwiek ... Marzy się bramkarzowi z Vanessy ustrój prezydencki bez zmiany konstytucji ...

skoro rząd nie może porozumieć się sam ze sobą, za morderstwo jest mniejsza odsiadka niż za kopnięcie kota a o polityce zagranicznej decydują Niemcy - to może lepszy jednak byłby układ prezydencki ? W końcu prezydent jest nominalnie zwierzchnikiem sił zbrojnych i może powinien decydowac o tych siłach zbrojnych, a nie komunista Czarzasty ?

Opublikowano
Teraz, jahooo napisał(a):

skoro rząd nie może porozumieć się sam ze sobą, za morderstwo jest mniejsza odsiadka niż za kopnięcie kota a o polityce zagranicznej decydują Niemcy - to może lepszy jednak byłby układ prezydencki ? 

Jak niebezpieczny jest system prezydencki, widzimy obecnie na przykładzie USA, gdzie do władzy dorwał się idiota ...

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak niebezpieczny jest system prezydencki, widzimy obecnie na przykładzie USA, gdzie do władzy dorwał się idiota ...

nigdy nie ma gwarancji

Opublikowano

Znaleźli się ekonomiści znawcy - Marek Zuber zazwyczaj nie chwali obecnych mechanizmów finansowania zbrojeń jako "dobrego rozwiązania . Ekspert podkreślał, że przy tak ogromnych wydatkach na obronność, konieczne jest ograniczenie innych wydatków publicznych .Zlikwidować dopłaty rolne .

Opublikowano
30 minut temu, galan99 napisał(a):

Zlikwidować dopłaty rolne .

dopłaty rolne sa wypłacane z UE a po drugie to on akurat o dopłatach rolnych raczej nie mówił 

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał(a):

dopłaty rolne sa wypłacane z UE a po drugie to on akurat o dopłatach rolnych raczej nie mówił 

od 2027 roku większość dopłat będzie z budżetu krajowego

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, jarecki napisał(a):

Polska wpłaca do UE . Obrona Państwa ważniejsza niż dopłaty dlatego powiedziałem zlikwidować dopłaty rolne .

Na zbrojenie by było - Rolnictwo wybaczy .

Budżet WPR (2023-2027): W ramach Planu Strategicznego dla WPR na lata 2023-2027 Polska ma do dyspozycji ponad 25 mld euro, z czego ponad 17 mld euro przeznaczono na płatności bezpośrednie .

Na nowe rozdanie . Przeznaczyć na obronę po co kredyty .

Polska w ramach Wspólnej Polityki Rolnej (WPR) na lata 2028–2034 ma otrzymać rekordowy budżet, przekraczający 47 mld euro (ponad 200 mld zł).

WIEŚ TAŃCZY I ŚPIEWA - PRZEZNACZONO 10 MIL . Tak marnuje się pieniądze .

Powymyślane dopłaty do truskawek , pomidora , grochu i tak w h...j wymieniać przeznaczyć na obronę .

Na same świnie ile zmarnowano pieniędzy w dopłatach .

Edytowane przez galan99