Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widzę że zimne obory zapewniają wrażenia rolnikom na całą zimę, tym którzy demonizują jednoczesnie obory gdzie jest strop/płyta bo na pewno wilgoć, otóż mam okna cały czas uchylone wilgoci nie ma kiszonka na stole paszowym również ma dodatnią temperaturę. Obora to inwestycja na 40 lat może warto zainwestować trochę w komfort ludzi i zwierząt zmniejszając wahania temperatur i w zimie i latem (zwłaszcza latem). W zamian niektórzy stawiają budynki które przypominają cygańskie osiedle bo przecież się nie opłaca, ale warto każdy skrawek dachu albo nawet tylko ściany zastawić cielakami. PS. koty też mają się dobrze.

• Like 2
Opublikowano

A co ja zrobię jak on dziad przyjdzie na dwa dni i kilka miesięcy się błąka po całej gminie? Uwiązać? 

Dwa razy spotkałem go 8 i 10km od domu. 

20 minut temu, michalcium napisał(a):

Do mnie na obecne mrozy dwa wróciły jeden po roku drugi po dwóch latach 😂 ale zadbane dobrze gdzie były cholera wie bo po wsi ich przez tyle czasu nie było widać 

Mój tak samo, błyszczący, zadbany 🙆 a te co w oborze jak nie katar to oko zaropiałe

Opublikowano
Teraz, EppS napisał(a):

Widzę że zimne obory zapewniają wrażenia rolnikom na całą zimę, tym którzy demonizują jednoczesnie obory gdzie jest strop/płyta bo na pewno wilgoć, otóż mam okna cały czas uchylone wilgoci nie ma kiszonka na stole paszowym również ma dodatnią temperaturę. Obora to inwestycja na 40 lat może warto zainwestować trochę w komfort ludzi i zwierząt zmniejszając wahania temperatur i w zimie i latem (zwłaszcza latem). W zamian niektórzy stawiają budynki które przypominają cygańskie osiedle bo przecież się nie opłaca, ale warto każdy skrawek dachu albo nawet tylko ściany zastawić cielakami. PS. koty też mają się dobrze.

Tym co tak myśleli w trzodzie co teraz powiesz? Myślisz że ludzie nie chcą wygody, niepewność jutra decyduje o decyzjach. Zależy ile ktoś może zaryzykować 

Opublikowano
8 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Kwestia czasu jak znajdą powód żeby nas ochipować. Cesarstwo rzymskie póki podbijało też nie cisneło w swoich obywateli a później był szczyt i schyłek to chyba dotyka teraz UE 

Ale średnio żywotność takich tworów około 200 lat, to jeszcze poczekamy. Chyba hiszpańskie było najdłużej okolo 370lat

• Haha 1
Opublikowano

Jak ktoś trzymał w kiepskich warunkach trzodę to wyniki pewnie nie powalały, więc sam się zlikwidował. Kto nie ma wyznaczonego celu i tak nigdzie nie dojdzie.

Opublikowano
2 minuty temu, EppS napisał(a):

Cięcie kosztów też nie wszędzie się opłaca.

To takie gadanie chłopaka co przejmuje gospodarstwo rozwijane od kilku pokoleń. Na te korporacje może Ty pożyjesz na bazie zbudowanego kapitału pytanie co stworzysz kolejnym?

Opublikowano (edytowane)

@wojak1986Bez obaw, nigdy nie żałowałem decyzji bardziej ambitnych a zdarzało się kiedy kupiłem/zbudowałem coś co może było tanie ale nie spełniało oczekiwań.

@Cybulek17 trochę tak jest, skrajne warunki sprawiły że napisałem to co powyżej ale inwestycja dziś daje profity przez wiele lat, pomyślcie ile kosztowały was inwestycje kilka kilkanaście lat temu i czy z dzisiejszej perspektywy to wyszło tanio czy drogo ?

Edytowane przez EppS
  • Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, EppS napisał(a):

przy bydle mięsnym bez sensu , bydło nie boi się niskich temperatur , można zrobic suchszej paszy a i są sposoby na zorganizowanie poidła niezamarzającego , a jest więcej zalet niż wad w takim budynku , przy krowach mlecznych to co innego 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał(a):

przy bydle mięsnym bez sensu , bydło nie boi się niskich temperatur , można zrobic suchszej paszy a i są sposoby na zorganizowanie poidła niezamarzającego , a jest więcej zalet niż wad w takim budynku , przy krowach mlecznych to co innego 

Czemu? Moje są pod plandeka i właściwie to jest cieplej niż na zewnątrz ale teraz to raczej nie ma plusie. I krowy mają się bardzo dobrze. 

Opublikowano
16 godzin temu, vat napisał(a):

Ja w te mrozy zakręcam wodę do obory, a następnie wpinam sprężarkę i wypycham powietrzem pozostałą wodę z rur i poideł. Rano odkręcam kran i jest woda.

Polecam - żadnego odmrażania, pękniętych rur, poideł

Haha. No tak. Mojej rury pordzewialej to jak jedna nakrętka przecieka to przy wymianie i rozkręcaniu 2 inne się psują. A jeszcze i tak woda staje w zawodach od poidła więc i tak może chwycic

1 minutę temu, jarecki napisał(a):

Z reguły krowa mleczna ma mało tkanki tłuszczowej więc szybciej traci ciepło , komfort dojenia i chyba tylko tyle reszta same plusy , 

A to żona akurat xd

Opublikowano

To jak z remontem domu jeden będzie zadowolony jak etapami wyremontuje a innego będzie cały czas irytowało że nie jest jak sobie wymarzył. PS żeby nie było nie twierdzę że bydłu dzieje się jakaś krzywda przy ujemnych temperaturach, ale komfort termiczny to bodajże 4-14*C więc lepiej będzie im w tym przedziale zwłaszcza latem.

Opublikowano
3 godziny temu, karol091193 napisał(a):

U mnie w nowej 15x40 i ściana ponad 4metry i rano było ~3'C przy temperaturze zewnętrznej -27'C. Sztuk coś tak w okolicach 110. Ale nagrzewnica na noc zostawiona na najniższą temperaturę czyli 5 stopnii. Dziś przestawię na 7albo 8 bo chciałbym zobaczyć czy przy takim mrozie jest w stanie utrzymać temperaturę budynku w okolicach 5 stopni. O 5 rano jak ją uruchomiłem na pracę ciągłą to do 4/5'C mi pogoniła temperaturę czyli 50kw może być w takich awaryjnych sytuacjach. Jeszcze żeby była możliwość rozprowadzenia powietrza w 3 czy 4 miejsca aby równomiernie grzała a nie tylko ,,punktowo" to całkiem bajka 

Jaką wysoką masz kurtynę ? 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Cybulek17 napisał(a):

Jaką wysoką masz kurtynę ? 

Ściany 2,5m i kurtyny 1,5m 

EDIT:Ale i to jedna strona latem była zamknięta a druga tylko trochę otwarta 😅 budynek tak jest usytuowany że nie ma żadnych przeszkód i latem w takiej kubaturze budynku miałem problemy z zapaleniami płuc. Zastanawiam się, czy w tym roku całkiem jej nie zamknąć i zostawić tylko jedne otwarte drzwi. I tak mają ponad 4metry metry wysokości więc powietrza będzie full. Ale to będziemy testować już za parę miesięcy 

Edytowane przez karol091193
Opublikowano
9 godzin temu, EppS napisał(a):

Pisalem podobny post kilka stron wczesniej

Opublikowano

Daj 3 takie podlaskie zimy pod rząd i się wróci. 

Chłopaki tutaj gadali o utrzymaniu małych cieląt w stodolach i wiatach. 

Mam kilka w oborze, mało bydła, ale raczej poniżej minus 5 nie ma. Cielaki jedzą na potęgę, ale i ich zimno zjada. Przyrostów nie widać normalnych. 

• Like 3