Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przymierzam się do kupna traktorka do trawy. Areał ok 0,5 ha. Nie wiem czy iść bardziej w markowe i nowe sprzęty czy używka.

Myślę na nowym 2 cylindrowym sztilem.Obawiam się używek.

Może ktoś coś doradzi z własnego doświadczenia z takim sprzętem,dodam że nie koszę regularnie bo nie mam jak.

https://allegro.pl/oferta/stihl-rt-5097-z-kosiarka-traktorek-ogrodowy-12-2kw-16-6km-evc-7-000-loncin-15361843384?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=high-asp&utm_term=branding&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrod-narzedzia_pla_pmax&ev_campaign_id=18447276659&gad_source=1&gad_campaignid=18447327764&gbraid=0AAAAAD24kbNLyNM8C8-JbVcBhaCXwL9F3&gclid=CjwKCAjw9uPCBhATEiwABHN9K3KUXRQviNVqcYQz540bj-zV-mQ_nMolpVuFkLrgGpsyI-lyxcrxcRoCkaoQAvD_BwE Coś takiego 

Opublikowano

Przy takim areale to tylko nowy. 

Ja kupiłem używany Husqvarna ale mam gora 15 arów. 

Jak nie kosisz regularnie to musi byc dużej mocy. U mnie jest 15hp a jakoś szału nie robi, wyższa trawa trzeba redukować 

Opublikowano

Ja mam Husqvarne cth 200 od 2009r. Polecam. Kosze w sezonie łącznie myślę około 10ha. Mocy nie brakuje. Bardzo oszczędny w paliwo.

Przez lata bez awarii. Pasek, oleje, filtry, noże, w tym roku prawa piasta bo zaczęła szumieć .

Opublikowano

Ja mam dwie hondy 2113 i 2213 stare i niezniszczalne. Żadnych problemów kupione obie od handlarzy. Na pół hektara musiała by być mocniejsza ale ja na pewno polecam Hondę. 

Opublikowano

Co myślicie o firmie Lider która też ma w ofercie traktorki do koszenia trawy w przystepnej cenie ? 

Opublikowano

Taki kup żeby z serwisem nie było problemu, w sensie daleko wozić na własny koszt. Wszystko jest u dilerów pięknie jak się kupuje, a jak się psuje to już niezbyt.

STHIL badziewie pewnie nie jest, ale dzisiaj inne marki na podobnych podzespołach. 

• Like 1
Opublikowano

Marek jest sporo i warto porównywać, bo czasami niektóre konstrukcje są blizniacze a główna różnica to cena. Jest trochę marek. Jeszcze jakieś stiga, al-ko, husqvarna, oleo mac, John deere, toro, cub cadet, i wiele innych mniej albo bardziej popularnych. Jedna bardziej nadają się do mulczowania trawy, a inne do zbierania i warto  poczytać opinie. 

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

Mamy trochę mniej do koszenia, ale w kwietniu właśnie taki zastąpił 12 letnią stigę.

Czuć jednak ze jest silnik 2cyl, zupełnie inny komfort pracy, napęd "vario".

Póki co senior zachwycony, je na razie jeździłem jakieś 40min to bardzo sympatyczna kosiarka na tle tego starego, tam jednak silnik był 13km w jednym garnku i na duzej trawie dusił, no i kwestia biegów.

Tutaj upierdliwe jest to ze masz dużo czujniników i jak zatrzymasz albo zmienisz kierunek jazdy to rozłącza noże.

Ciekawe co powiemy za 5 lat?

17 godzin temu, Desperado napisał(a):

Taki kup żeby z serwisem nie było problemu, w sensie daleko wozić na własny koszt. Wszystko jest u dilerów pięknie jak się kupuje, a jak się psuje to już niezbyt.

STHIL badziewie pewnie nie jest, ale dzisiaj inne marki na podobnych podzespołach. 

patrzyłem na Honde, bo to jednak półka wyżej, ale ten Stihl wyszedł 16tys brutto, a "odpowiednik" w Hondzie 23.5tys brutto.

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, yacenty napisał(a):

Mamy trochę mniej do koszenia, ale w kwietniu właśnie taki zastąpił 12 letnią stigę.

Czuć jednak ze jest silnik 2cyl, zupełnie inny komfort pracy, napęd "vario".

Póki co senior zachwycony, je na razie jeździłem jakieś 40min to bardzo sympatyczna kosiarka na tle tego starego, tam jednak silnik był 13km w jednym garnku i na duzej trawie dusił, no i kwestia biegów.

Tutaj upierdliwe jest to ze masz dużo czujniników i jak zatrzymasz albo zmienisz kierunek jazdy to rozłącza noże.

Ciekawe co powiemy za 5 lat?

patrzyłem na Honde, bo to jednak półka wyżej, ale ten Stihl wyszedł 16tys brutto, a "odpowiednik" w Hondzie 23.5tys brutto.

Rozważałem kupno między STHILEM a STIGĄ, dzwoniłem nawet do dilera sthila, sam nie zachwalał sthila nad Stigą, choć Stigi nie miał, ale za 16 tys ten sthil nie miał nawet licznika godzin, wybrałem Stigę dwucylindrową z kontrolkami z wyświetlaczem krystalicznym, moc praktycznie identyczna,  cena ta sama z tym że była promocja i mogłem coś jeszcze dobrać za 1500 zł, wyprodukowana we Włoszech, zobaczymy, na razie jestem zadowolony, czujników też ma od zajechania, silnik Stigi, Sthil ma bodajże Loncina, napęd też "vario".

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

Trudno powiedzieć, no tak zapewniał mnie sprzedawca, uczciwy człowiek   :P nie no ma wybite na korpusie Stige, nie żadna nalepka, a jak jest naprawdę to sam wiesz, ale Stiga też wychodzi z Loncinem, część Stigi składana jest w Chinach, zwłaszcza te tańsze, moja jest Made in Italy.

Opublikowano

Teraz to akurat już tak nie działa, ze jak jest chińskie to złe. Oczywiście jeśli chodzi o jakis konkretny sprzęt. Nie mówimy tutaj o jakichś wynalazkach z temu

• Like 1
Opublikowano

Teraz wszystko jest złe. 

A tak na poważnie czujniki mogą być problemem za kilka lat. Na te 95 cm silnik 2 cylindry to chyba tylko wymuszone normami emisji. Ja mam w swoim nie całe 400 cm3 1 cyl i 13,5 KM i na 94 cm koszenia świat i ludzie. Za to bardzo mało pali. Niestety cena nowego ridera wywala z butów jeszcze bardziej jak tego.

• Root Admin
Opublikowano
5 godzin temu, Desperado napisał(a):

Rozważałem kupno między STHILEM a STIGĄ, dzwoniłem nawet do dilera sthila, sam nie zachwalał sthila nad Stigą, choć Stigi nie miał, ale za 16 tys ten sthil nie miał nawet licznika godzin, wybrałem Stigę dwucylindrową z kontrolkami z wyświetlaczem krystalicznym, moc praktycznie identyczna,  cena ta sama z tym że była promocja i mogłem coś jeszcze dobrać za 1500 zł, wyprodukowana we Włoszech, zobaczymy, na razie jestem zadowolony, czujników też ma od zajechania, silnik Stigi, Sthil ma bodajże Loncina, napęd też "vario".

My sprzęt ogrodowy od 20lat kupujemy w jednym sklepie.

Stige miałem też z tego sklepu.

Teraz rozmawiałem z właścicielem wybierając kosiarkę, postawił obok siebie obie. Różnica w cenie była chyba na poziomie 4tys brutto.

Po tym co pokazał wybraliśmy pomarańczowa.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, yacenty napisał(a):

Teraz rozmawiałem z właścicielem wybierając kosiarkę, postawił obok siebie obie. Różnica w cenie była chyba na poziomie 4tys brutto.

Po tym co pokazał wybraliśmy pomarańczowa.

No u mnie nie była żadna różnica w cenie, tyle że ta promocja, Stiga ma dużo różnych typów, nie twierdzę że Sthil jest gorszy, może i bym wybrał Sthila, ale na Stigę serwis mam na miejscu. Niestety za markę trzeba dopłacić, a co to warte to się dopiero okaże po latach.

Edytowane przez Desperado
  • Root Admin
Opublikowano
Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

a Huska dobra?

Kwestia serii.

Ale to ta sama Liga co Stihl.

Dziś jedyny markowy sprzęt jaki został to chyba Honda 

Godzinę temu, Desperado napisał(a):

Dobra ale droga.

Tyle samo co Stihl 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, yacenty napisał(a):

Kwestia serii.

Ale to ta sama Liga co Stihl.

Dziś jedyny markowy sprzęt jaki został to chyba Honda 

Tyle samo co Stihl 

Spójrz co pracuje w utrzymaniu zieleni. W mojej okolicy tylko Husqvarna.

Sam na podstawie tego zakupiłem wiele lat temu CTH200, później kosę RX 535. Od lat spokój. Odpukać.

https://www.otomoto.pl/maszyny-rolnicze/oferta/husqvarna-cth-200-twin-ID6HsrI6.html?_gl=1*ktj43o*_gcl_aw*R0NMLjE3NDc0NzE2MTguQ2p3S0NBanc1NkRCQmhBa0Vpd0FhRnNHLWp5M0hyczdNeUF0NVZ1ZUNSclpqYlJ0YXEwVXJQRUtPU1U0UVdDb211WVRGUTVmVWx6cmt4b0NoR01RQXZEX0J3RQ..*_gcl_au*MzAxODMxMjQzLjE3NDY3MDA3MjcuNDIwOTQyNTcyLjE3NDk4ODc3NTkuMTc0OTg4Nzc3MQ..*_ga*MTA4ODY3OTI0OC4xNzM4ODY4ODg3*_ga_1MNBX75RRH*czE3NTA5NjI4OTckbzIwNiRnMCR0MTc1MDk2Mjg5NyRqNjAkbDAkaDA.

Spójrz na moto godziny. Mało która tyle wytrzyma. Moja ma około 3500mth i wygląda jak nowa

Edytowane przez wsbil
Opublikowano
2 godziny temu, wsbil napisał(a):

Spójrz co pracuje w utrzymaniu zieleni. W mojej okolicy tylko Husqvarna.

Ja bym bardziej powiedział gdzie jest lepszy i bliższy serwis. Nie można jasno powiedzieć że Stihl jest lepszy od Husqvarny i odwrotnie.

Opublikowano

Jak masz kase bież nową. Kolega naprawia i wiem co mówię. Te traktorki  doprowadzić do dobrego stanu to masakra.

Ja kupiłem  z 6 lat temu Contumax, Echo   https://www.olx.pl/d/oferta/traktorek-kosiarka-countax-13-hp-CID628-ID16by8E.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=6

takie coś, za 2500 zł, dołożyłem z 1000 i kosze. Trochę spedziłem czasu nad nią,  ładny stan tylko zaniedbana, ale nie wyjechana. Tu mi sie udało 2 cylindry szczotka wyczesująca, przekładnia bez stopniowa. 

Szwagier napalił sie i kupił taką samą za 5 tyś, on jest świrem co do remontów. Dołożył  z 3 tyś spokojnie, remontował z 4 miesiące, całą zimę, robił nowe kosisko. 

Tak za 7-10 taką pewnie fajną byś kupił. 

Tu  fanie pokazane jej system, jeszcze szczotkę ma  https://www.olx.pl/d/oferta/traktorek-kosiarka-countax-echo-trak-CID628-ID16eZLV.html

To są jedne z najlepszych kosiarel.