Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
W dniu 6.01.2025 o 17:02, anto napisał(a):

ale to nie chodzi o rzepaczysko tylko normala uprawa idzie po rzeoaku i siew kwalifikatem rzepaku

Jaka by nie była uprawa to i tak Zdecydowana większość rzepaku w takim siewie to samosiewy , 

12 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Za poważny jestem , nie robie zdjęć komórką , takie rzeczy mnie nie bawiam , jak was młodych

Wcale bym się nie zdziwił jak byś się zatrzymał na etapie NOKI 3310 , bo praktycznie wszędzie piszesz że prawie każda rzecz jest zbędna 

• Like 1
Opublikowano
Tomek90 napisał:

To przez rów przejeżdżasz? Nie macie mostów? 

przepraszam, ale jesli ktos czepia sie slowek, nie chce zrozumiec, to mi rowniez nie za bardzo chce sie pisac. przejazd nad rowem to rzecz oczywista, jak to ze traktor ma kola i one sie obracaja, a jego ruch mozna wyliczyc z predkosci katowej oraz promienia kola! nie wyobrazam sobie rozlozenia lanc na drodze, albo nad rowem, stojac na przejezdzie. wjezdzamy w pole i rozkladamy, tak to u nas wyglada. moze u Was jest inaczej, wiecej miejsca, na filmikach widac ze sa rozne pola, ale ja nie probuje Ciebie przekonać,ze robisz cos zle?! robisz jak uważasz, jaki masz kształt pola, jaki sprzet. nie znajac sytuacji wiesz lepiej, ze wszyscy u nas popelniaja blad??? mysle, ze wszyscy mamy zbyt duze mniemanie o sobie, takie duuuze ego , bez urazy oczywiscie 😃

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

przepraszam, ale jesli ktos czepia sie slowek, nie chce zrozumiec, to mi rowniez nie za bardzo chce sie pisac. przejazd nad rowem to rzecz oczywista, jak to ze traktor ma kola i one sie obracaja, a jego ruch mozna wyliczyc z predkosci katowej oraz promienia kola! nie wyobrazam sobie rozlozenia lanc na drodze, albo nad rowem, stojac na przejezdzie. wjezdzamy w pole i rozkladamy, tak to u nas wyglada. moze u Was jest inaczej, wiecej miejsca, na filmikach widac ze sa rozne pola, ale ja nie probuje Ciebie przekonać,ze robisz cos zle?! robisz jak uważasz, jaki masz kształt pola, jaki sprzet. nie znajac sytuacji wiesz lepiej, ze wszyscy u nas popelniaja blad??? mysle, ze wszyscy mamy zbyt duze mniemanie o sobie, takie duuuze ego , bez urazy oczywiscie 😃

No możesz stać na mostku a belka przed rowem. Ile to rozłożyć belkę 15m bo raczej 27 nie rozkładasz ręcznie. Pas drogowy jest szerszy co najmniej raz od samego asfaltu. Macie wyorane pasy drogowe? 

Jeśli co to tak bardzo boli to już dawno trzeba zmienić na hydraulika, raz że mniej nerwów, dwa zdrowia więcej zostanie. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał(a):

No możesz stać na mostku a belka przed rowem. Ile to rozłożyć belkę 15m bo raczej 27 nie rozkładasz ręcznie. 

Ostatnio piorin zaczyna sprawdzac czy zachowane sa pasy ochronny przy rowach. W niekotrych opryskach nawet 15 m

Opublikowano

to nie o mnie chodzi, a o problem z wysokim rzepakiem. kuzyn ostatnio zasial aganosa, jeszcze nizszy niz derrick. bardzo wczesny, ale wiatr obil i wydajnosci nie znamy. pewnie nie ma u nas nikt przepisowych odleglosci od rowow🤕 wielkopolska to stan umyslu, wielkopolanin to szkot wygnany z kraju za skąpstwo 😂😂😂😂😂

Opublikowano
11 godzin temu, malinalbe napisał(a):

Dobra zakończmy temat i tyle.

Mamy tu dyskutować a nie obrzucać się kto ile ma i co ma.

Wilkołak jest spoko ?

Coś ten wilkołak zajeżdża mi użytkownikiem miwgos....

Dawno go nie było, a styl pisania ten sam...

Miwgos był spoko to i wilkołak również 😀😀

Wilkołak jest spoko ?

Wilkołak jest spoko ?

Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Jaka by nie była uprawa to i tak Zdecydowana większość rzepaku w takim siewie to samosiewy , 

Wcale bym się nie zdziwił jak byś się zatrzymał na etapie NOKI 3310 , bo praktycznie wszędzie piszesz że prawie każda rzecz jest zbędna 

Pierwsza była, teraz pancerny , żeby można gwożdzie nim wbijać 

Opublikowano
52 minuty temu, kuba1998s napisał(a):

Co myślicie o modusie na zielony pąk?

Stosował ktoś?

Jakia dawka?

Podobno jest wtedy niski i wyrównany

Według doświadczeń regulator wzrostu, nawet ccc zwykłe,  przy BBCH 50 daje dobre efekty plonotwórcze. Kiedyś dawałem emot czyli metkonazol w dużej dawce. Było fajnie

Opublikowano

Kiedy dziwnie poskracałem  na wiosnę jeden kawałek, pod domem. nie wyłączałem sekcji  i ponakładałem  bardzo dużo. Rzepak niski bardzo dziwny jakby karzeł. myślałem już  przed kwitnieniem orać. Miał  z 50 cm  Plon 5,3 wyszedł. 

Opublikowano
17 godzin temu, tomek73 napisał(a):

Kiedy dziwnie poskracałem  na wiosnę jeden kawałek, pod domem. nie wyłączałem sekcji  i ponakładałem  bardzo dużo. Rzepak niski bardzo dziwny jakby karzeł. myślałem już  przed kwitnieniem orać. Miał  z 50 cm  Plon 5,3 wyszedł. 

czym pryskałes?

Opublikowano

To wszystko zależy jakie warunki są pogodowe przed samymi żniwami i czy w czasie zbioru mokra ziemia. Jak nie pada przed, to groch jako tako ustoi i da sie go zebrać, jak ulewy przed żniwami, to plackiem na ziemi i potem jedziesz dwa metry do przodu, metr do tyłu i wygarnujesz ziemie z hedera. Dlatego ja 8 lat temu zrezygnowałem całkowicie z grochu. 

• Like 2
Opublikowano

Dawniej jak jeszcze ojciec zarządzał zasiewami, to sialiśmy wyke na kontrakt, tak około 12-15ha. Na podpórce z gorczycy. Czasem te wyke sie kosiło jeszcze gorzej niż groch, a nawet bym powiedział, że zwykle, a nie czasem, po 5ha dziennie. Z tym, że przynajmniej były z tego wymierne korzyści, bo w latach 2005-2010 wyka wychodziła okolo 3.5-4zł, bo szła na eksport gdzieś daleko. Przy plonie w granicach 2.5t nawet to fajnie wychodziło, aczkolwiek zbiór też buł straszny. Z grochem zbiór okropny, a cena taka sobie.

• Like 1
Opublikowano

Miałem raz groch, teraz soja. Była odmiana Astronaute, obsada jak hodowca zaleca. Pole niskie, mokre, rok z opadami, do żniw stał jak drut. Ale fakt, często u ludzi widzę placek