Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, masa24 napisał(a):

Zaraz i u nas zacznie się mówienie że uprawa bezorkowa jest zła i trzeba wrócić do orki . Spokojnie . Sprzedaż musi się kręcić 

Pottinger podał,  że sprzedaż pługów spadła im o 80  %   !

Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał(a):

Pottinger podał,  że sprzedaż pługów spadła im o 80  %   !

A overum zamknął fabrykę! 

19 minut temu, SawekBraczyk napisał(a):

Bo więcej używanych się kupuje 

Niema nic używanego same szroty 

Opublikowano
7 godzin temu, kamil800 napisał(a):

A masz jakies dane na ten temat? Bo ludzie mowia to od 3 lat ale nie wiem skad to wiedza

Ten profesor z top agrar , co seminaria prowadzi tak twierdzi

54 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

A overum zamknął fabrykę! 

Niema nic używanego same szroty 

To jak masz ten striptill , czy usługe bierzesz ?

Opublikowano
9 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Masz swój agregat do sriptilu ?, niema co psuć , dlaczego najmoądrzejsi niemcy zaczynaja orać

Też znalazłeś wzór nie ma co. Gdyby faktycznie niemcy były takie mądre to by dwa razy pod rząd wojny nie przegrały a teraz ich "mądrość" doprowadza do samozaorania  kraju na czele z przemysłem.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Jakoś tej mądrości w ich działaniach nie widzę, bardziej naiwność i myślenie życzeniowe. Nie ma co wzór do naśladowania. Choć lepsi są ci niby eksperci z gazet rolniczych, narracja na daną chwilę zgodna z tym kto więcej zapłaci.

• Like 1
Opublikowano

Zrobił mi gościu badania gleby metodą  ,,piernik wie jaką" i nie wiem za bardzo jak to czytać bo jakoś mi to trochę nie pasuje 

Tutaj przykład jednej działki , jak na to patrzeć żeby sensownie odczytać 

20251115_203225.jpg

Opublikowano
5 godzin temu, Maniaks napisał(a):

Długo lejesz ten poferment?

Pierwszy raz. Ale każdy kto lał ze znajomych to polecał. 

5 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

ten poferment ma podobna ilosc azotu do gnojowicy. 3 do 5 % N w suchej masie. suchej masumy od 4 do 7%. w 1 m3 to ok 50 do 60 kg s.m. zalozmy ze 2 kg N / 1 m3. 40 ton lub m3 chyba podobnie, to ok 80 kg N. to dosc sporo. jesli nie rozcieczony, to na brak N nie powinienes narzekac.

Tutaj masz wyniki badań tego profermentu. Według tych badań to około 100kgN/ha przy 40 tys litrów. Niby powinien mieć dość azotu, a jednak pokazuje głód.... 

Screenshot_20251026_175148_Adobe Acrobat.jpg

Opublikowano
8 godzin temu, jezyk_nh napisał(a):

Cześć ludzie. Pytanko. Załapaliscie się na te przymrozkowe co to do 15.11 można było składać ? Czy raczej nic z tego ?

Miałeś ponad 30% z całego gospodarstwa? 

Opublikowano
12 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Zrobił mi gościu badania gleby metodą  ,,piernik wie jaką" i nie wiem za bardzo jak to czytać bo jakoś mi to trochę nie pasuje 

Tutaj przykład jednej działki , jak na to patrzeć żeby sensownie odczytać 

20251115_203225.jpg

Jak to zrobił jakieś badnia i nie wytłumaczył co z czym się je

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

Pierwszy raz. Ale każdy kto lał ze znajomych to polecał. 

Tutaj masz wyniki badań tego profermentu. Według tych badań to około 100kgN/ha przy 40 tys litrów. Niby powinien mieć dość azotu, a jednak pokazuje głód.... 

Screenshot_20251026_175148_Adobe Acrobat.jpg

Polejesz jeszcze ze 2-3 razy i pewnie Ci przejdzie. U mnie logistycznie to ciągłe komplikacje były, bo albo za wcześnie, albo za późno chcieli przyjechać. To trzeba szybko przemieszać z glebą, inaczej duże straty są, a poza tym nasz lokalny poferment to miał takie próby, jak na zdjęciach.

Rozlewałem od 16 t/ha do 30 t/ha. W zeszłym roku rozlałem pod rzepak 16 t/ha + Polifoski 200 kg/ha i w październiku był bordowy. W 2023 rozlałem 30 t/ha pod rzepak i na wiosnę był bordowy. W końcu odpuściłem, bo nie ma to jak granula, podana idealnie w porę, a nie takie lanie na zapas. Może to kwestia strat, bo niestety nigdy nie kryłem od razu za aplikatorem, poza tym co to za krycie talerzówką. To by musiał przyorać, żeby straty były naprawdę minimalne. Więc dałem sobie z tym spokój. Granula bardziej stabilna wg mnie.

image.png

image.png

Edytowane przez Maniaks
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

nie zle wyniki, ph dobre, glinu malo, skladniki na wysokim poziomie. masz podane jednostki, ,zawartość, zakresy, wykres graficzny.

No właśnie jednostki , jak robiłem badania w oschr to zazwyczaj było mg lub gramy /kg , a tu jest ujęte w molach , już doszłem jak to przeliczyć na normalne dane , choć parę danych pewnie może wprowadzać w błąd , bo tu jest np. fosfor zazwyczaj na wszystkich działkach bardzo wysoki i pewnie tu jest wyszczególniony fosfor całkowity ,  , ale jak robie badania w oschr to fosfor dostępny mi wychodzi niski / ewentualnie średni , (pewnie z powodu wysokiego ph)

2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Jak to zrobił jakieś badnia i nie wytłumaczył co z czym się je

Miałem okazje dać próbki ziemi i gościu mi zrobił to za friko , przesyłając wyniki na e-mail , więc nie będę go szukał żeby mi tłumaczył co z czym się je 

Sądziłem że wyniki będą podane w normalnych skalach podane 

Dodam tak tylko na marginesie że w tym roku mam uprawy bez żadnych nawozów NPK i wyniki z wszystkich działek przeważnie w tych granicach , albo delikatnie w jedną lub w drugą stronę , 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

A ja uważam, że te wszystkie badania to o d..pę potłuc. Cztery lata temu robiłem podstawowe badania w OSChR w Warszawie. Wyniki jak wyniki. 

W tym roku robiłem te same badania tych samych działek w OSChR w Poznaniu (mieszkam na pograniczu województw) Nie dość, że wyniki zupełnie inne (to akurat mogło się pozmieniać) ale kategorie gleby na poszczególnych działkach zrobili mi inne. Tam gdzie w Warszawie była gleba średnia to w Poznaniu np. była gleba bardzo lekka lub odwrotnie. Co to tu i tu mają inne kryteria? 

Opublikowano

Też teraz badałem w Poznaniu i na działce gdzie jęczmień plonował ponad 9 t/ha a pH wyszło 4.4 ... Obok pole tak samo traktuje i pH 6.7 Wszędzie przypisana kategoria lekka a gliny też były badane. Na innej działce ładna pszenica i też pH 4.3 coś tu nie gra.

Opublikowano (edytowane)

Ja np robiłem w sitnie i tez mi jakies smieszne ph wychodzily po 5-6. Na jednej dzialce powtórzyłem tego samego roku bo nie wierzylem i znowu wyszlo 5. Wszystko zawsze pieknie rosnie nawet rosliny wrazliwe na ph. 

Na kolejny rok wyslalem probki do lublina. Wszedzie ph 6-7,5 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Wkoncu czesc zaczyna rozumieć ze to wszystko pic na wodę fotomontaż 😊

To teraz sobie pod te wyniki ustawcie jeszcze mapy nawożenia 😀już pisałem że najpierw te próby trzeba dobrze pobrać ( jeżeli nie robimy tego sami) to firma która to robi musi to dobrze pobrać a jest szansa że nie będzie mu się chciało i zrobi to na odwal i później pani w laboratorium musi się chcieć wszystko dokładnie przebadać a nie zawsze jej się chce 

• Like 3