Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, Ksawery napisał(a):

A dziś w radiu w wiadomościach słyszałem, że Unia ma się zająć tym, że młodzi rolnicy nie chcą na wsi zostawać i Unia ma teraz debatować  i myśleć dlaczego tak się dzieje bo statystyki są straszne, że chyba tylko 20 procent chce zostać na wsi i mają być cudowne rozwiązania, że ponoć ulgi podatkowe dla młodych. Także, widać, że myślą poważnie o rolnictwie i dzielnie walczą z problemami 

Niech się lepiej zajmą tym, żeby miastowi nie sprowadzali się na wieś. Mieszkasz w mieście, dla dobra wszystkich mieszkaj dalej.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ROLOMAZ napisał(a):

Mam takie problem. Rozmieszałem opryski tebu z azoksy + mikro i robaka.

Miałem dzisiaj jechac pryskać, bo rano ładna pogoda I ogólnie miało byc cały dzień ciepło. Nie wiem skąd naszły chmury i zaczęło kropić. Sprawdzam teraz pogodę to ma padać przelotnie, a od jutra juz wg deszcze tak samo. Ile moze stac cieczy w opryskiwaczu ?

Ktoś tutaj pisał że włączał mieszanie rano i wieczorem na 10 minut i dopiero za kilka dni pojechał to wypryskać 

Edytowane przez areqo
  • Like 1
Opublikowano

No ja juz miałem pół zbiornika wody i pomimo, że w prognozach nie było deszczu to pokropiło a teraz pada. Miałem robić jednoliscienne. 

A co do cieczy roboczej to przemieszaj z 2 razy na dzień i niech czeka. Glifosat jak się zostawi na dłużej to takie farfocle się robią ale to z 2 tygodnie stało u mnie bez mieszania. 

Opublikowano
8 godzin temu, Ksawery napisał(a):

A co na to pani urszula ? przeciez nie wolno

Napisał że będzie dawał , a nie czy wolno czy nie wolno. 

6 godzin temu, Ksawery napisał(a):

A dziś w radiu w wiadomościach słyszałem, że Unia ma się zająć tym, że młodzi rolnicy nie chcą na wsi zostawać i Unia ma teraz debatować  i myśleć dlaczego tak się dzieje bo statystyki są straszne, że chyba tylko 20 procent chce zostać na wsi i mają być cudowne rozwiązania, że ponoć ulgi podatkowe dla młodych. Także, widać, że myślą poważnie o rolnictwie i dzielnie walczą z problemami 

Oni to niech się odpieprzą od uchwalania prawa w tej uni bo oni tam nic dla rolnika dobrego nie robią 

6 godzin temu, Andpol napisał(a):

Rzepak mam na dzierżawie na gębę i właściciel składa na dopłaty to kogo ukarają jak złapią?

Pewnie ukarają ciebie , bo właściciel się zwróci do ciebie żebyś te karę pokrył i tak czy siak ty za to poniesiesz koszty 

3 godziny temu, metrax12 napisał(a):

Niech się lepiej zajmą tym, żeby miastowi nie sprowadzali się na wieś. Mieszkasz w mieście, dla dobra wszystkich mieszkaj dalej.

Każdysię może sprowadzać gdzie chce , tylko kwestia tego żeby przy pozwoleniu na budowę podpisał papier że ma świadomość że się buduje na wsi i ma się dostosować do wsi , a nie że wieś ma się dostosować do niego 

32 minuty temu, ciaastus napisał(a):

No ja juz miałem pół zbiornika wody i pomimo, że w prognozach nie było deszczu to pokropiło a teraz pada. Miałem robić jednoliscienne. 

A co do cieczy roboczej to przemieszaj z 2 razy na dzień i niech czeka. Glifosat jak się zostawi na dłużej to takie farfocle się robią ale to z 2 tygodnie stało u mnie bez mieszania. 

U mnie stoi już z 2 miesiące (zlałem z opryskiwacza resztki do baniek 3 x20 litrów ) i co jakiś czas zużywam po trochu gdzieś na obejściu w opryskiwaczu plecakowym  , to nie zauważyłem żeby się tak robiło 

Opublikowano
3 godziny temu, kamil800 napisał(a):

Mam opryskiwacz po expercie solo a jutro chce jechac rzepak. Nie chce mi sie rozbierać filtrów aby wyplukac ten proszek. Ale jakieś popłuczyny experta chyba rzepaku nie rusza?

To jesteś leń smierdzący , co za problem filtry wyczyścić , raz w roku je tylko czyścisz ?

Opublikowano
33 minuty temu, wilkołak napisał(a):

To jesteś leń smierdzący , co za problem filtry wyczyścić , raz w roku je tylko czyścisz ?

W sumie to tak. Tylko przed pryskaniem rzepaku na płatek. A i wtedy nie sa jakies brudne.

Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Szczerze mówiąc to ja nawet raz w roku nie czyszczę. 

2 minuty temu, excited1997lub napisał(a):

Poprawiał ktoś może rzepak jako druga regulację samym mepikiem w dawce 0,3l ?

Dam wtedy 100g chlorku czyli dawkę 0,5 caryxu ale bez metkonazolu. 

Na dużym rzepaku nie zrobi to wrażenia. Ja dawałem ostatnio 250g Tebukonazolu i 0,4 moddusa na drugą regulację 

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, Zetmar napisał(a):

Po jakim czasie widać działanie Labradora bo już 2 tygodnie po zabiegu a pszenica ma się dobrze ...

w październiku to minimum miesiąc

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Ja raz , na wiosnę przed sezonem (a zdaża sie że i wówczas nawet nie czyszczę ) odkręcam i płukam z brudu i potem cały rok chodzi , tyle że ja tylko ok 50 tys litrów cieczy wypryskuje rocznie , 

Opublikowano
3 minuty temu, misio3p napisał(a):

Ten się nie nadaje do rozpuszczania w opryskiwaczu. Musisz kupić siarczan magnezu siedmiowodny, można jednowodny, ale on się długo rozpuszcza.

Wiem tamten lepszy ale tego trochę mi zostało to mówię spytam czy by się nadal 

Opublikowano

Jaki problem rozpuścić w osobnym naczyniu? Spróbuj z małą ilością, ewentualnie zostaw na kilka lub naście godzin. No chyba że są jakieś inne przeciwwskazania do nalistnego stosowania.

Opublikowano

Pytanie z jakich frakcji zrobione są granule. Jeżeli po rozpuszczeniu zostaną grudki to szkoda się z tym szarpać. No chyba, że przecedzić. 

Mi zamókł jakiś fosforan ale widzę, że ładnie się rozpuszcza i spróbuję podać to końcówkami do RSMu. Będzie trochę zabawy ale nie widzę lepszego sposobu.