Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
32 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Ten zwykły nie robi takiej roboty. Słabiej przyswajalna forma? 

Dałem 0.7 + 250g tebukonazolu i kładzie. 

mam tego świadomość ze inna forma i że lepiej amonowy octan, ale ten już mam - został od kukurydzy, więc pójdzie sobie w pakiecie mikro.

Będzie amino ultra rzepak, cynk, mangan i bormax

38 minut temu, Fugeo napisał(a):

Mogę połączyć w jednym zabiegu labradora (jednoliścienne) i chlopyralid?

Metkonazol ma właściwości regulujące czy nie? Bo różnie się słyszy.
Co na drugą regulację polecicie? Caryx + tebu po 0,5 l/ha?

przez wiele lat pryskaliśmy samą carambą i było spoko.

Rok termu poszło 60g metkonazolu i nie narzekam na jesienne skracanie i ochronę  fungi.

W tym roku litr metkonazolu dobrej marki to 80zł więc... idzie 0.6l środka z metkonazolem i 0.5 środka z tebukonazolem.

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, wilkołak napisał(a):

Oj ta kapusta była smaczna i zdrowa

Smaczne i zdrowe to nam z Ukrainy, Chin czy Merkosuru przywiozą... Ja się zatrzymałe i nie dosuszyłem pszenicy glifosatem bo szkoda ludzi a i tak poszła do mieszalni pasz... A tam myślę że nikt się tym nie przejmuje... 

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, karol259 napisał(a):

Panowie, można mieszać Labrador 0,8 z borem 150g? Oczywiście pH w normie

Jak  bor w płynie to na końcu a jak w proszku to na początku 

Opublikowano
2 godziny temu, felixT napisał(a):

Smaczne i zdrowe to nam z Ukrainy, Chin czy Merkosuru przywiozą... Ja się zatrzymałe i nie dosuszyłem pszenicy glifosatem bo szkoda ludzi a i tak poszła do mieszalni pasz... A tam myślę że nikt się tym nie przejmuje... 

Dosuszasz pszenicę glifo...? Z jakiego powodu? 

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

CCC poniżej 400g nie wykazuje żadnych efektów w rzepaku podobnież 

We wcześniejszych latach dawałem tebukonazol i ccc 0.6 i było ok 

0.5 to 380 g więc prawie 400 

3 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Ten zwykły nie robi takiej roboty. Słabiej przyswajalna forma? 

Dałem 0.7 + 250g tebukonazolu i kładzie. 

Ten octan cynku ma wpływ na regulację? Bo może jednak to CCC pominąć a dać sam tebu + octan cynku , a CCC ewentualnie za tydzień- dwa 

Cynku nie stosowałem nigdy , a z twojej wypowiedzi wnioskuję że tebu+ cynk już rzepak położy na ziemi  ?

Opublikowano
8 godzin temu, mysza103 napisał(a):

We wcześniejszych latach dawałem tebukonazol i ccc 0.6 i było ok 

0.5 to 380 g więc prawie 400 

Ten octan cynku ma wpływ na regulację? Bo może jednak to CCC pominąć a dać sam tebu + octan cynku , a CCC ewentualnie za tydzień- dwa 

Cynku nie stosowałem nigdy , a z twojej wypowiedzi wnioskuję że tebu+ cynk już rzepak położy na ziemi  ?

Nie położyło plackiem tak jak z caryxem i tebu po pół, ale stożek nisko narazie. Będę jechać azoksystrobina to dam ok. 0.6ccc albo trineksapak 0.25 może. 

• Like 1
Opublikowano
58 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Nie położyło plackiem tak jak z caryxem i tebu po pół, ale stożek nisko narazie. Będę jechać azoksystrobina to dam ok. 0.6ccc albo trineksapak 0.25 może. 

Azoksystrobina teraz jesienią? Jaka dawka ? Praktykowałeś juz taki zabieg jesienią?

Opublikowano
16 godzin temu, slonju77 napisał(a):

Ludzie pod uprawę kapusty jak jeszcze był dostępny dursban lali 5 litrów na ha i mieszali to z ziemią i sadzili rozsadę i mieli spokój z wszelkim robactwem 

Dokładnie tak robiliśmy ale pod brokuły i kalafior jak pędraki były , śmietka była podlewana , lub oprysk w deszcz

Opublikowano

4 tydzień od siewu a wschody dalej trwają.
Ni to orać, ni regulować, ni dokarmiać.
Myślałem o jakiejś mieszaninie mocznika, asashi i innych tego typu wspomagaczy ale no 70% pójdzie w gołą ziemię.

W najbliższej okolicy jedyne normalne rzepaki to te gdzie prosto za pługiem szedł siewnik, albo siew pasowy, te bez orki też mizerne.

Co do osób które twierdzą, że d.... z cyperkilem zabija larwyśmietki - przesyłam zdjęcie z archiwum jak to wygląda 3-4 dni po zabiegu.
Ten większy robak to chyba jakiś inny szkodnik niż śmietka 

1000011594.jpg

1000011595.jpg

1000011596.jpg

1000011598.jpg

1000011599.jpg

• Thanks 1
Opublikowano

W niedzielę, zroblłem kilkaset km po dolnym śląsku i opolszczyznie i moją uwagę zwróciło  malo zasianego rzepaku ,a takiego w dobrej kondycji to nawet bardzo mało .  Nieco ponad dwa tyg  temu byłem nad morzem , oraz w Zakopanym , po drodze taka sama sytuacja , choć wtedy być może jeszcze trwały siewy . Ale odnoszę wrażenie ze rzepaku jest zasiane mało , zdecydowanie mniej jak w inne lata .

Opublikowano

Na Dolnym Śląsku dużo gospodarstw zrezygnowało z uprawy rzepaku przez brak legalnych insektycydów, po tym sezonie myślę że następne wypadną, na tą chwilę bardzo mało normalnych rzepaków, większość zjedzona.

Opublikowano (edytowane)

No w tym roku rzepak bije na głowę nawet fasolę. Za fasolę wzięli się obszarowcy i cena zbita do tej sprzed 10 lat a pogoda zabiła plon i zbiory. 

Z tego powodu sam zasiałem 20% areału rzepakiem bo tylko tyle miałem dostępnego pola, byłby więcej gdybym mógł 

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
Opublikowano

a na ukrainie chloropyrifos w najlepsze leja, a nam wytykaja i doradzaja " trzeba byc konkurencyjnym" ! jestes słaby , jesli sobie nie mozesz poradzic na rynku, zmien branze, sprzedaj ziemie, oddaj w dzierzawe, co z ciebie za rolnik "! krew we mnie sie gotuje jak takie pierdoly słysze.

• Like 3
Opublikowano
11 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Dosuszasz pszenicę glifo...? Z jakiego powodu? 

Przecież napisałem że nie dosuszyłem... Ale cześć pola idzie przy lesie kiedyś było tam pastwisko a teraz zboża i kukurydza a w tym roku rzepak i kukurydza to tam się udaje w suche i ciepłe lata a pszenica w tym roku kosiłem 13 sierpnia to jeszcze miała miejscami miękkie ziarna dochodzi 2 tygodnie po reszcie ( za to miała bardzo dobre parametry a reszta na pasze) to jest tylko pas 300m na ok 12 do 18 metrów bo to jest zasłonięty od południa i dlatego jest tam zimno i mokro... To tylko ok 0.5 hektara...

A po drugie to wyskoczył mi ostrożeń i na polu były kiedyś gruszki i kamienie i tam trafia się bylica i chwast który określono jako czyściec błotny ( podobne do mięty ale z takimi białymi podłużnymi bulwami) dlatego rozważałem opryskać to glifosatem bo by to trochę wyczyscił... Nie wiedziałem że sprzedam na paszowo bo pewnie bym jednak popryskał... Ale ostrożeń i bylice to myślę że jak dodam do Nawigatora Majora to powinien sobie z tym poradzić a jak coś zostanie to tak jak kiedyś Kobylak ( szczaw tepolistny) w kukurydzy plecakowym galaperem w końskiej dawce i teraz mam spokój... 

Ale liczyłem że będzie miała parametry i nie stosowałam glifosatu tak że jedz chleb spokojnie...

Opublikowano
50 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

rzepak to trudna uprawa i pracochlonna, ale oplacalna. sieja ci co nei pracuja na etacie, a takich coraz mniej.

Pracuje na etacie i sieję rzepak, większym problemem jest czas wykonywania większości zabiegów i nie każdemu się chce po nocy zasuwać z opryskiwaczem. 

• Like 3