Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u nas ostatnio opad  w połowie stycznia to co miałem jechać na początku stycznia z saletrą według wielu znawców?, w regionie w którym wegetacja startuje 2-3 tygodnie później np niż na dolnym śląsku, u mnie są lata że pierwsze kolanko w pszenicy jest początkiem maja.

• Like 1
Opublikowano

A co by sie stało jakbyś pojechał. Miałbyś już rozpuszczony i częściowo przemieszczony azot do korzeni roślin. Teraz przy tej suszy to w połowie marca rzepak go pobierze jak już zredukuje rozgałęzienia boczne i będzie 2t z ha.

• Haha 1
Opublikowano

Każdy niech robi tak jak uważa że będzie najlepiej dla niego tylko z głową a nie bezmyślnie. Południowa wielkopolska czy Dolny Śląsk to dopiero ostatnie dni co wegetacja się zatrzymała a tak cały czas pełzająca ale była. Oglądam nieraz Zelme i widzę jakie są potężne różnice w warunkach lokalnych na dwóch końcach Polski. Tak że jeśli ktoś sieje nawóz na początku lutego czy na początku marca to nie znaczy że robi złe tylko może się dostosowuje do lokalnych warunków pogodowych. Świat się nie kończy na granicy gminy co niektórzy chyba nie zauważają.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Popieram to że każdy ma inny klimat inne gleby i inne terminy, ale azot na rzepak w marcu to nie porozumienie 😉

Edytowane przez Ziel
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Ziel napisał(a):

A co by sie stało jakbyś pojechał. Miałbyś już rozpuszczony i częściowo przemieszczony azot do korzeni roślin. Teraz przy tej suszy to w połowie marca rzepak go pobierze jak już zredukuje rozgałęzienia boczne i będzie 2t z ha.

A co się stanie jak w 1 marca rozsieje i deszcz przyjdzie ? 

41 minut temu, Ziel napisał(a):

Popieram.

To po co karzesz komuś sypać jak zimę mamy na wschodzie . Chcesz to rozsiewaj co mi do tego 🤔

Trzeba było podać na jesieni aby rośliny nie głodowały a teraz sraczka bo żółte 

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
25 minut temu, Ziel napisał(a):

Popieram to że każdy ma inny klimat inne gleby i inne terminy, ale azot na rzepak w marcu to nie porozumienie 😉

Szkoda że w 2014 nie znałem twojej teorii bo bym pobił rekord Polski, saletrę dałem 8 marca a mocznik 31 marca plon miałem 5,5t/ha a jak bym dał to w lutym to miałbym 7,5t? 

Opublikowano
Godzinę temu, Ziel napisał(a):

Sam jesteś nieporozumienie, kończę temat bo koledzy już cię tutaj dobrze wyjaśnili. 

Opublikowano
3 godziny temu, Ziel napisał(a):

Mróz nie ma żadnego wpływu na nawozy azotowe, dlatego pytam gdzie widzisz problem w sianiu azotu o mrozie.

W Ustawie

Opublikowano

Nie ma się co kłócić, a wyśmiewanie kogoś z drugiego końca Polski za to że dał czy nie dał już azot to tak trochę bez sensu. Każdy się dostosowuje do warunków jakie ma u siebie. Najważniejsze tak dawać nawozy aby roślinki nie głodowały, osobiście w grudniu dałem mocznik i na razie ma co jeść to nie mam ciśnienia. Trzeba się po prostu dostosowywać do zmieniających się warunków.

• Like 2
Opublikowano
22 minuty temu, arnoldino napisał(a):

Nie ma się co kłócić, a wyśmiewanie kogoś z drugiego końca Polski za to że dał czy nie dał już azot to tak trochę bez sensu. Każdy się dostosowuje do warunków jakie ma u siebie. Najważniejsze tak dawać nawozy aby roślinki nie głodowały, osobiście w grudniu dałem mocznik i na razie ma co jeść to nie mam ciśnienia. Trzeba się po prostu dostosowywać do zmieniających się warunków.

u mnie dziś rano -9, u kolegi -16, a to samo wojewodztwo, a co mówić o rozbieżnościach w ramach kraju ?

Opublikowano

wazna jest zasobnosc gleby w azot, odmiana, rejon kraju. U mnie derrick nie startuje jakos w zawrotnym tepie, wiec sypie na poczatku marca po co wczesniej. Tym bardziej , ze daje jesienia, nie boje sie wymywania , przy takich ulewach :)  rzepak sie nie obrazi. Jesli ktos zasila jesienia, to wiosna nie musi czekac w blokach startowych na zole swiatlo. Nastepna wazna rzecz, jesli tos ma plasko jak u mnie - nalesnik, to czy sypne na snieg, czy przjdzie ulewa, nie przemiesci sie nawet do sasiedniej bruzdy. Jak sa pagorki jak na kujawach to musza czekac, na maly deszcz, ale nie ulewny. pewnie daloby sie to wpisac w jakis program, ktory uwzgledniłby wiele czynników :) Kazdy wie jakie ma warunki, musi je uwzglednic. Byle nie siac za pozno !

• Like 1
Opublikowano

Trzeba by już powoli myśleć co i jak z pierwszymi zabiegami, jak prognoza się sprawdzi to koniec lutego na południowy zachód by się kwalifikował. W tym roku rozbijam na dwa zabiegi na  szkodnika i grzyba. Toprex i tebukonazol jako drugi i Inazuma a na drugie jakiś pyretroid. Ten rok zapowiada się dziwnie i nie zaszkodzi rozciągnąć ochronę w czasie