Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Zapracowany napisał(a):

4,42 plon excited 12% przymrozki i 15% grad ubezpieczenie wiosenne z pzu z dopłatą państwa. 

Matko taki plon i 15 procent gradu? Niezle, mi dali 15 gradu na jednej działce a tone zbieram niecałą

Opublikowano

Orkowcy!!

Zaczyna już ktoś orkę pod nowe zasiewy? Zastanawiam się czy nie pojechać na razowke, bo czekałem trochę z wapnem i myślę, czy bawić się talerzowka czy nie cisnąć na głęboko orkę i po temacie 👍

Opublikowano
10 godzin temu, ravoj napisał(a):

DK Excidet zamówiłem, zobaczymy, Provident dał mi na trzy raty, będzie na polu o najwyższej zasobności jakie mam, więc spróbuję przekroczyć 4 tony. 

50 roślin to w rozstawie pasowym  45 cm będzie co 4 cm, dobrze liczę? 

Ja sieję punktowo co 5.5cm i rozstaw 45cm.i wtedy wychodzi jednostka na 3.8ha około 

• Thanks 1
Opublikowano
Zetix napisał:

Orkowcy!!

Zaczyna już ktoś orkę pod nowe zasiewy? Zastanawiam się czy nie pojechać na razowke, bo czekałem trochę z wapnem i myślę, czy bawić się talerzowka czy nie cisnąć na głęboko orkę i po temacie 👍

NPK wysiany jutro zaczynam orkę po jęczmieniu bo pszenica jeszcze na polu... Odrazu zrobię agregatem albo ciężkimi bronami.

Opublikowano (edytowane)

Siałem orkowo, obecnie bezorkowo i różnicy w plonie nie widzę. Nawet porównując z kolegą gdy się trafi że mamy akurat zasiany rzepak na działkach obok siebie różnica nie przekracza 200kg na ha (inne odmiany i system orkowy i niego). Tylko trzeba pamiętać że każdy system ma swoje wady i problemy z chwastami czego trzeba mocno pilnować.

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano

U mnie po strip-til w rzepaku coraz więcej osób ma problemy z chwastami, które normalnie w ramach uprawy przedsiewnej i orki jakimś problemem nie były, a różnica w plonie przy tej samej ochronie i nawożeniu - żadna, albo - niemierzalna

Opublikowano (edytowane)

U nas orkowy lepiej sie sprawdza, troche lepszy plon , pod pszenice nie orzemy, nawet pszenica po pszenicy, pod kuku też nie , więc pod rzepak wskazane, chyba że bardzo mocna glina , wtedy orka tylko pod buraki , co 8 lat

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano

Nie tylko u mnie tak wychodzi, cześć siane orkowo , część bezorkowo, na mocnej ziemi nie wrto orać , na normalnej mniej kłopotu z prowadzeniem i lepsze wschody, mowa o sianiu siewnikiem tradycyjnym redlice talerzowe

Opublikowano
1 minutę temu, wilkołak napisał(a):

Nie tylko u mnie tak wychodzi, cześć siane orkowo , część bezorkowo, na mocnej ziemi nie wrto orać , na normalnej mniej kłopotu z prowadzeniem i lepsze wschody, mowa o sianiu siewnikiem tradycyjnym redlice talerzowe

Rzepak topi się orce przy tych redlicach trzeba w mokre siać albo zageszczone. 

Opublikowano

A czy zauważył ktoś u siebie na odmianie lepsze przezimowanie rozety, podczas gdy w okolicy rzepaku ją utraciły? Pod krzakami i między budynkami się nie liczy. 😅

Opublikowano

trudno jest porównać te 2 systemy. nie zawsze zasiejemy ta sama odmiane, nie zawsze spadnie tyle samo wody, rozklad opadów. należałoby robić doświadczenie, na jednym polu, z 2-3 lata, porównać. mało kto się chce bawić, a instytuty naukowe jakby nie istniały. Wypowiem się , opisze jak u mnie to wygląda. w 2023 i 2024 zasiałem bezorkowo, czyli od 2 lat. wcześniej zawsze orane na głębokość do 20 cm, nie wiecej, NPK i trochę mocznika pod pług. pług chodził z wałem crosskill kołeczkowym podwójnym, ładnie ubijał. następnie szedł saletrosan 26 ok. 150 kg i siałęm broną whadłową z siewnikiem kongsklide, okolo 45 +- 5 na m2. od 4 lat sieję derricka, albo od 5 , nie pamiętam. mam pola w 2 różnych miejscach, natomiast na jednym polu naprzemiennie. W zeszłym roku przeszła trąba powietrzna, więc niemiarodajnie, ale pod 3 tony zebrałem. W tym roku i w 2023 zebrałem tyle samo. Nie zauważyłem różnicy w plonowaniu, żadnej. Nawet kosząc nie widać tych odległości 45 cm. Czy strip till jest wygodny? jak ch....a, czy jest drogi, liczac czas , którego nie mam, paliwo oraz zwiększone ilości nawozów - nie ! 

• Like 1
Opublikowano
51 minut temu, Cezar81 napisał(a):

Jaki plon, mocno się zastanawiam nad tą odmianą, tylko przeraża to późne dojrzewanie 

Nie ważone,  wg doświadczeń kombajnisty i patrząc na przyczepy 4.2-4.3 

Opublikowano
Godzinę temu, albert1991 napisał(a):

LG auckland 4,8 t na V kl .brak przymrozków.siew bezorkowy na podmiocie kurzym.

Jakby faktycznie była to 5 klasa to rzepak o ile by urusł to dałby w porywach 2,5 tony a pomiot kurzy to wypaliłby rośliny przy niedoborach wody. Tak że klasa na papierze to niekoniecznie w rzeczywistości.

• Like 2
Opublikowano
W dniu 4.08.2025 o 21:32, jezyk_nh napisał(a):

Siejecie rzepaku RAGT. ? Ktoś się wypowie ? Bo pszenice mi się sprawdzają a rzepaków nie próbowałem.

Trezora sieje od kilku lat niezawodzi w tym roku 4.8 

W dniu 4.08.2025 o 22:57, farmer1111 napisał(a):

4,1ha średni plon 4,9t. Rok temu srednia 4,5 i myślałem że raczej ciężko będzie pobić wynik ale miłe zaskoczenie. Co najlepsze na jesieni nie było regulacji ale siew pasowy zrobił robote. Odmiana ilona 

A w tamtym roku też byla ilona ?

Opublikowano

Stosował ktoś może oprysk doglebowy na chwasty z mocznikiem zamiast RSM?
Nie mam dostępnego RSM w miarę blisko i stąd pomysł czy jestem w stanie rozpuścić jakąś ilość mocznika.
80 kg mocznika by mi pasowało w 210l wody na hektar ale no wątpie w rozpusczalność tego roztworu.
Chyba max 50 kg to może jeszcze by się udało.

Chciałbym wyelimonować po prostu mocznik w granuli przedsiewnie.

Opublikowano (edytowane)

Ja Orkowo będę siał wszystko w tym roku. Nawet i pszenicę po rzepaku. W rzepaku orka na drugi dzień siew, brona wirnikowa + siewnik i żadnych problemów ze wschodami nigdy nie miałem. Chciałem kombinować ale nie ma to sensu najmniejszego z moim sprzętem. 

Edytowane przez SawekBraczyk