Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zależy od warunków i gleby, ale robiłem takie testy z troszke głębszą uprawą talerzówką, tak do 12-14cm i nie było różnicy względem głebokiej uprawy.

• Root Admin
Opublikowano
18 minut temu, Karkol94 napisał(a):

Siew tej samej odmiany rzepaku na tym samym kawałku próbował ktoś?

Po co? Skoro samosiewów będzie w opór. 2x talerzowka i zostawić i będzie rzepak.

Ja w tym roku testowo spróbuję Pioneera pt312

20250803_130120.jpg

20250803_130128.jpg

Opublikowano
20 godzin temu, ervyn napisał(a):

ONCA 3388kg/ha  i trochę strat od czerwcowego gradu. 
A wielu z was w lutym kazało siać kukurydzę. 

IMG_2158.jpeg

Strach pomyśleć ile by było zładnego zielonego , jednak cuda się zdarzają , szkoda że nie w moich stronach

Opublikowano
jacek37 napisał:

Pierwszy raz zasialem Ilonę 4.7 derrick 4.2  jeszcze Trezor  czeka 

daj znać jak jak trezzor sypał bo też się zastanawiam nad tymi 3 odmianami

Opublikowano
14 minut temu, yacenty napisał(a):

Po co? Skoro samosiewów będzie w opór. 2x talerzowka i zostawić i będzie rzepak.

Ja w tym roku testowo spróbuję Pioneera pt312

20250803_130120.jpg

20250803_130128.jpg

Samosiewy hybrydy wydadzą przyzwoity plon?

Opublikowano
yacenty napisał:

18 minut temu, Karkol94 napisał(a): Siew tej samej odmiany rzepaku na tym samym kawałku próbował ktoś? Po co? Skoro samosiewów będzie w opór. 2x talerzowka i zostawić i będzie rzepak. Ja w tym roku testowo spróbuję Pioneera pt312    miałem w tym roku pioniera szału nie było 3.1 z ha średnia ziemia klasa 3 

Opublikowano (edytowane)

45 minut temu, Karkol94 napisał(a):

Siew tej samej odmiany rzepaku na tym samym kawałku próbował ktoś?

Co ty chcesz siać tą samą odmianę , czy zostawić samosiewy , ? bo skoro chcesz siać tą samą kupną odmianę to zdecydowanie odradzam i zalecam kupić rzepak CL skoro i tak byś kupował i będzie tylko to co zasiejesz bez samosiewów , ja na 3 ha tak właśnie będę robił bo tak akurat mi działki wypadają żeby rzepak po rzepaku zasiać i będzie to 

20250729_144414.jpg

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
7 minut temu, mysza103 napisał(a):

Co ty chcesz siać tą samą odmianę , czy zostawić samosiewy , ? bo skoro chcesz siać tą samą kupną odmianę to zdecydowanie odradzam i zalecam kupić rzepak CL skoro i tak byś kupował i będzie tylko to co zasiejesz bez samosiewów , ja na 3 ha tak właśnie będę robił bo tak akurat mi działki wypadają żeby rzepak po rzepaku zasiać i będzie to 

20250729_144414.jpg

No właśnie chce zasiać tylko na 0,7 ha bo akurat tyle zostało mi nasion zeszłorocznych tej samej odmiany, na reszcie poszłaby jakaś nowa, a samosiewy hybrydy myślę, że nie wypalą.

Jak z plonowaniem CL'a?

Opublikowano
15 godzin temu, darekchmiel1991 napisał(a):

Miał ktoś w tym roku rzepak Harry ?

A gdzie go Kupisz? Ja go miałem dawno temu przez kilka lat i super rzepak ładnie dojrzewa i ładnie sypie

Opublikowano
51 minut temu, Ksawery napisał(a):

A gdzie go Kupisz? Ja go miałem dawno temu przez kilka lat i super rzepak ładnie dojrzewa i ładnie sypie

Ja też miałem i mega mi wyszedł ,  chcialbym znowu zasiać ale kupić od kogoś a nie tyle płacić 

Opublikowano (edytowane)

IMG_20250803_130447.jpg

Gęsty nie był, trochę chwast w kilku miejscach wylazł, ale coś tam ponad 3t oddał, jak na nakłady, jakie na niego poniosłem, nie jest źle

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
5 godzin temu, Karkol94 napisał(a):

No właśnie chce zasiać tylko na 0,7 ha bo akurat tyle zostało mi nasion zeszłorocznych tej samej odmiany, na reszcie poszłaby jakaś nowa, a samosiewy hybrydy myślę, że nie wypalą.

Jak z plonowaniem CL'a?

nie wiem , pierwszy raz będę siał 

• Root Admin
Opublikowano
54 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Gęstość rzepaku ktoś na skupie bada ?

u nas przelatuje przez maszynkę

to maszynka pokazuje wilgotność i gęstość, ale czy to jest jakkolwiek skalibrowane pod rzepak to nie wiem.

Do kwitów podają tylko wilgotność i zanieczyszczenia.

Opublikowano
11 minut temu, anto napisał(a):

może chce oszacować tonaż 

a przy okazji jakie zaolejenie w tym roku, bo w ubiegłym było b. wysokie

u mnie 37-38 derrick, nie wiem czemu tak słabo, moze przez wiosenne przymrozki no i chwastu troszkę było, u kolegi odmiany pioniera 44-45