Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, SuperRolnik1 napisał(a):

Czy środek na "D" można zastosować w kwitnieniu rzepaku? 

Możesz ale już mniejsza dawkę w połączeniu z cyperklinem np i lepiej żeby nie było blisko pszczół 

3 minuty temu, kamil800 napisał(a):

Nie

A niby czemu? 

Teraz, Damianek20 napisał(a):

Możesz ale już mniejsza dawkę w połączeniu z cyperklinem np i lepiej żeby nie było blisko pszczół 

A niby czemu ?  Rzepakowi nic nie zrobi ale problem może być z pszczołami 

Opublikowano (edytowane)

Rozumiesz, ze jak na drugi dzien przyleca pszczoly na ten rzepak to tez zostana zabite? I inne zapylacze? Znajdzz sobie stara etykiete i przeczytaj kiedy sie go stosuje.

Nic dziwnego, ze go wycofali jak takie asy go stosowaly w kwitnacym rzepaku :/

Edytowane przez kamil800
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, SuperRolnik1 napisał(a):

To pytanie to prowokacja ? No chyba że chodzi o Delmetros 🤔

Edytowane przez boogie7
Opublikowano
39 minut temu, kamil800 napisał(a):

Rozumiesz, ze jak na drugi dzien przyleca pszczoly na ten rzepak to tez zostana zabite? I inne zapylacze? Znajdzz sobie stara etykiete i przeczytaj kiedy sie go stosuje.

Nic dziwnego, ze go wycofali jak takie asy go stosowaly w kwitnacym rzepaku :/

A myślisz że go nie stosują za granicą 😂 

Zacznijmy od tego ile tych zapylaczy jeszcze chodzi po tych zapylaczy ach 

4 minuty temu, boogie7 napisał(a):

To pytanie to prowokacja ? No chyba że chodzi o Delmetros 🤔

Nie prowokacja tylko chłopak dorwał środek i chce mieć czysto w rzepaku 😉

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Damianek20 napisał(a):

A myślisz że go nie stosują za granicą 😂 

Zacznijmy od tego ile tych zapylaczy jeszcze chodzi po tych zapylaczy ach

Ale tu nie jest "za granicą". Niech pryska a ja piorn zrobi kontrole i znajdą pelno zapylaczy na ziemi to ma ich wyslac do ciebie jak rozumiem? 

Wydaje mi sie, ze nie rozumiesz tez jak dziala srodek gazowy🤔

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kamil800 napisał(a):

Ale tu nie jest "za granicą". Niech pryska a ja piorn zrobi kontrole i znajdą pelno zapylaczy na ziemi to ma ich wyslac do ciebie jak rozumiem? 

Wydaje mi sie, ze nie rozumiesz tez jak dziala srodek gazowy🤔

A czy ja mu kazałem????? 

Zapytał się czy może to dostał odpowiedź że może ale pszczoły wiadomo . A zacznijmy od tego że nim nie wolno w ogóle pryskać tak jak regentem w pl ale na Węgrzech już można 

7 minut temu, Damianek20 napisał(a):

Wiem jak działa bo stosowałem jak był dostępny ja ojciec i dziadek . I powiem ci tak szczerze że w promieniu ok 500 m od rzepaku dziadka szwagier miał pasiekę dość spora bo ok 30 pni jak na tamten czas i nigdy nie było problemu z upadkiem , mimo że dziadek siał rzepak liniowy który jest bardziej nawiedzany przez zapylacze niż hybryda. 

7 minut temu, Damianek20 napisał(a):

Edytowane przez Damianek20
Opublikowano
2 godziny temu, SuperRolnik1 napisał(a):

Może dobrze ze wycofany został skoro są takie osobniki jak ty jeszcze 

• Like 1
Opublikowano

Powiem szczerze, najlepiej nie reagować na posty tego typu jak się ktoś dopytuje o stosowanie  wycofanych  substancji. Robi się potem z tego wielką gówno burza nic poza tym z tego nie ma

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, SuperRolnik1 napisał(a):

Nigdy w życiu chcesz potruć wszystkie pszczoły

3 godziny temu, XTRO napisał(a):

Pojechało właśnie PZU. Szkody od przymrozków max 1%

Ale to za popękane łodygi pewnie , bo straty w łuszczynach to jak przekwitnie będzie widać

Opublikowano
2 godziny temu, sawka71 napisał(a):

Miałeś pęknięte łodygi?

Mialem

2 godziny temu, Rafi1979 napisał(a):

I tylko 1 % strat uznali? Ja mam w generali

Tak

Opublikowano
32 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Nigdy w życiu chcesz potruć wszystkie pszczoły

Ale to za popękane łodygi pewnie , bo straty w łuszczynach to jak przekwitnie będzie widać

Straty w luszczynach juz widać, ale pełny obraz dopiero bedzie jak skończy kwitnąć 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Może dobrze ze wycofany został skoro są takie osobniki jak ty jeszcze 

Gównoburze wy sami rozpętaliście. Ja tylko zadałem pytanie, nie zamierzałem stosować bo nigdy tego nie robię w tej fazie. Byłem ciekaw czy ktoś się odważył i stosował u siebie i czy nie narobił "bałaganu" sobie tym. Tyle. 

• Confused 1
Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

U mnie jedna działka uznali 3%, druga 7% pęknięcia. 

Mi kilka lat wstecz uznali od 1 do 3% ale to było jeszcze w Concordii a straty były z 50% bo cały pęd główny pokręciło. Za rok jak z Generali szacowali to się zdziwili jak to powiedziałem i że drugi raz trzeba było zgłaszać i zgłaszałem ale ch*je z Concordii powiedzieli że szacowanie od przymrozków już było i teraz ubezpieczam tylko od gradu.

• Sad 1
Opublikowano
6 godzin temu, Polarek napisał(a):

Pierwsze zdjecie 26 marca drugie z dzis i jeszcze jakies laciate liscie nie wszedzie ale sa

IMG_20250326_074741.jpg

IMG_20250429_085856.jpg

IMG_20250429_085949.jpg

Na ostatnim zdjęciu wygląda na typowe poparzenie od diflufenikanu.

Opublikowano
32 minuty temu, Andpol napisał(a):

Mi kilka lat wstecz uznali od 1 do 3% ale to było jeszcze w Concordii a straty były z 50% bo cały pęd główny pokręciło. Za rok jak z Generali szacowali to się zdziwili jak to powiedziałem i że drugi raz trzeba było zgłaszać i zgłaszałem ale ch*je z Concordii powiedzieli że szacowanie od przymrozków już było i teraz ubezpieczam tylko od gradu.

Ja pod niedługo będę zglaszal jeszcze raz po wczorajszych mrozkach, tylko kwitnienie zacznie się kończyć.  

Najlepsze te ich wyliczenia niby uszkodzeń 17%...

20250429_153004.jpg