Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, yacenty napisał(a):

Gdyby to był mój rzepak to bym czekał do 10cm stożka i parzył na przymrozki żeby nie zrobić zabiegu tuż po albo tuż przed przymrozkiem

Muszę prysnąć korvetto i jak to pogodzić ze skracaniem toprexem, bo pogody nie ma za długo dobrej i by pasowało jedno po drugim , jeszcze chce dać do toprexu aminokwasy czy to dobry pomysł. I co dać najpierw 

Opublikowano

Może poprawiacie te dwuliścienne a tak naprawdę jakbyście odpuścili to efekt byłby taki sam. Są tacy co lubią chodzić po zbożu i szukać przypalonych końcówek na liściach i pewnie też są tacy co w rzepaku jak fiolka widzą to lecą z poprawka :)

Opublikowano
21 minut temu, Ksawery napisał(a):

Muszę prysnąć korvetto i jak to pogodzić ze skracaniem toprexem, bo pogody nie ma za długo dobrej i by pasowało jedno po drugim , jeszcze chce dać do toprexu aminokwasy czy to dobry pomysł. I co dać najpierw 

Ja bym atakował korvetto pierw, czekał dwa/trzy dni ( zależnie od pogody) i jechał regulacja. Co do aminokwasów, to nie wypowiem się bo nie mieszałem nigdy z regulacja

• Like 1
Opublikowano

Co do chwastów chyba nikt nie pryska z nudów tym bardziej, że oprysk na chwasty jest drogi ale jesień była z dużą ilością opadów, były powodzie , pola pozalewane i doglebowe nie działały 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

27 minut temu, Ksawery napisał(a):

Co do chwastów chyba nikt nie pryska z nudów tym bardziej, że oprysk na chwasty jest drogi ale jesień była z dużą ilością opadów, były powodzie , pola pozalewane i doglebowe nie działały 

Tutaj mały kawałek rzepaku po powodzi. Z przodu widać fazę rośliny. Max miał dwa/trzy liście wlasciwe, gdzieniegdzie nie zdążył wyjsc.Zdjęcie z 15 września. Rzepak siany 2 września. Ogólnie to ponad 50 % mojego rzepaku była pod wodą po wschodach. 

IMG_20240915_143108.jpg

Po takim ambarasie, to sobie można dywagować co kiedy należy zrobić. Jednak na koniec dnia jedziesz kiedy się da

Edytowane przez Badwolf
  • Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, Gimmeshelter napisał(a):

Ja też nie wiem jak dwuliścienne można poprawiać jeszcze. Pewnie widzicie jakieś pojedyncze chwasty i już lecicie z poprawka, rzepak to nie zboże i jak pójdzie to zagłuszy. Bywało nawet tak że nie opryskalem w ogóle od dwuliściennych i też się udało. 

20250320_171749.jpg

Opublikowano

U mnie na jesieni raz poszedł metazachlor plus nawigator powschodowo, i za jakieś dwa tygodnie poprawka nawigator plus kletodym na 1liścienne i na tym koniec. Zostało teraz widzę trochę bodziszków, ale to niskie piętro i rzepak zagłuszy.

Ale te bodziszki u mnie to brązowe, a kolegi wyżej na zdjęciu.🧐 tutaj to trzeba jechać @boogie7

Opublikowano

Rzepak "po sąsiedzku". Lustrowałem dziś pszenicę i wszdłem na rzepak sąsiada. Siew na ilastej glebie, wierzchnia warstwa przesuszona uprawą, następnie prawie 3 tygodnie bez opadów (herbicyd po siewie) Będzie to likwidował i przesiewał grochem, ale namawiałem go żeby dał Korvetto i zostawił ten rzepak, tymbardziej że poszło N1. Ja bym to zostawił.. Jakie Wasze zdanie ?

Opublikowano

Żadna decyzja nie zapadnie, bo to trochę tak jakby samorząd szkolny pierwszej lepszej podstawówki zaapelował do ministra edukacji o nie robienie sprawdzianów w piątki.

Zleją ich i tyle. Jak dobrze pójdzie to minister odpisze że on nic nie może zrobić, bo to mu UE odgórnie narzuca. 

• Thanks 1
Opublikowano

Żeby cokolwiek się ruszyło w tym temacie to "nasz rząd" by musiał cokolwiek lobbować w Brukseli za tym aby środki przywrócić. A że władza ma BMW na rolnictwo to skończy się jedynie na postulatach 

• Like 1
Opublikowano

Witam, mam pytanko , w rzepaku mam średnio co 3-4 metry roślinkę przytuli. Jak sądzicie poprawiać korvettem ? Przekroczony próg szkodliwości?

Opublikowano

Jak głównym chwastem do zwalczania jest przytulia to chaco albo Major+Zorro i po problemie. W moich kierunkach jak w próbce jest więcej jak 0,5% przytulii to już się mocno kręcą z braniem a powyżej 1% to nie przyjmują. 

• Like 1
Opublikowano
Proktor napisał:

Witam, mam pytanko , w rzepaku mam średnio co 3-4 metry roślinkę przytuli. Jak sądzicie poprawiać korvettem ? Przekroczony próg szkodliwości?

jak to się rozrośnie ( zrobi się ciepło ,wyjdzie na wierzch łanu, dostanie słońca i zacznie rosnąć intensywnie, to Ty nie zmlocisz rzepaku a mieszankę rzepak- przytulia. Zwalczaj i się nie zastanawiaj

• Like 2
  • Root Admin
Opublikowano

Macie gdzies pod reka wyniki badań wpływu triazoli na skracanie rzepaku? Szukam info co do wpływu protiokonazolu na skracanie rzepaku. 

Opublikowano
23 minuty temu, Proktor napisał(a):

Wg mnie atakuj to w pierwszej kolejności. Nie ma na co czekac

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/chloropiryfos-i-srodek-na-bazie-triflusulfuronu-metylu-do-przywrocenia,158872.html

Ciekawe jaka decyzja zapadnie .

Widzialem juz takie artykuly i rok temu i 2 lata temu. 

Byl tez artykul z wielkim Wojciechowskim ktory zapewnil, ze na powrot tych srodkow nie ma szans 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
8 godzin temu, boogie7 napisał(a):

Rzepak "po sąsiedzku". Lustrowałem dziś pszenicę i wszdłem na rzepak sąsiada. Siew na ilastej glebie, wierzchnia warstwa przesuszona uprawą, następnie prawie 3 tygodnie bez opadów (herbicyd po siewie) Będzie to likwidował i przesiewał grochem, ale namawiałem go żeby dał Korvetto i zostawił ten rzepak, tymbardziej że poszło N1. Ja bym to zostawił.. Jakie Wasze zdanie ?

Obsada jakaś jest, zielony jest to na koszta powinno się zwrócić, a może coś zostanie? Ciężko stwierdzić z zdjęcia jednego. 

32 minuty temu, yacenty napisał(a):

Macie gdzies pod reka wyniki badań wpływu triazoli na skracanie rzepaku? Szukam info co do wpływu protiokonazolu na skracanie rzepaku. 

Będzie za tebu na 4 miejscu