Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, arnoldino napisał(a):

Cała plantacja wygląda tak samo, jest wyrównana, obsada jest odpowiednia tylko przyspał na regulacji jesienią i tego są efekty.

Nie widać z zdjęcia zbytnio

Opublikowano

Posiał w połowie połowie sierpnia, jak przyszło do regulacji to pojechał na wakacje, wrócił 7 liść już szedł. Kombinowanie ze skracaniem tylko że budżetowo bo kasy szkoda i w zimę wchodził z wyniesionym stożkiem. Rozeta mała, wyciągnięty w górę jesienią, teraz ma 8-10 cm wysokości  a też budżetowo ochrona i nawożenie. A ciężko komuś doradzić czy zostawić czy kasować jak może coś z tego jeszcze być gdy się przypilnuje.

Opublikowano
29 minut temu, kamil800 napisał(a):

Jaki rejon polski? Ja lubelskie. Bo u mnie kwiecien byl spoko, duzo wody bylo ale caly maj. Rowno od 1 do ostatniego dnia bez kropli deszczu, a potem znowu w miare ok padało i jak jare zalatwila ta susza, ze plon uwalilo o 50% tak zimowe sie obronily i byly piękne plony, a pszenics wrecz dala rekordowo. Myslalem, ze bedzie slabo bo flagowy lisc nie byl za bardzo rozwiniety, byl wrecz marny a ostatni tydzien maja juz zaczal sie tez ostro krecic w rurke ale finalnie wyszlo pieknie. Co prawda 90% paszowa za to ilosc nadrobila. Czy piszac "ten rok" masz na mysli 2020?

Jak na razie patrząc na dlugo terminowe prognozy w lubelskim to zapowiada sie dosc fajnie. Praktycznie na 2 miesiace w przod nadaja co kilka dni jakis deszcz. Tylko, ze to za tydzien moze sie zmienic o 180 stopni 😂 no ale jezeli sie nic nie zmieni to bedzie dobrze tylko, ze zaraz pojawia sie spekulacje jak to europa zasypie rynek i jeb gielda w dol 🙈 

Ogolnie dzis to chyba 1 dzien od tygodnia gdzie matif zaswiecil sie na zielono. Rzepak doslownie w 3-4 dni spadl o ponad 50 euro

W tamtym roku opryskalem rzepak na wiosne jak mial "graniczne" 20cm bo nie szlo tego zrobic wczesniej.. i mozecie mi wierzyc lub nie ale na dzialce po grochu rzepak byl nie duzo nizszy niz kukurydza... Jak go kosikem to mialem go miejscami wyzej kolan jak siedzialem w kabinie. Takze chyba tez polecam opryskac wczesniej i w tym roku tez tak wlasnie zrobie. Wtedy byla odmiana pt297. Teraz jest 314

Mam zdjecie. Za bardzo na nim tego nie widac ale ten rzepak praktycznie dotykal ramki lusterka w kombajnie. A to nie byl ten o ktorym pisze bo tamten byl jeszcze wiekszy ale nie zrobilem zdjecia. Jezeli ktos wie jak wyglada dominator 98 to ten rzepak byl praktycznie na wysokosci rury wydechowej 😂

IMG_20240713_121036.jpg

Miałem na myśli ten 2020, że wtedy marzec jakiś tam delikatny nic nieznaczący deszcz, kwiecień kompletne 0 i dopiero na majówkę coś spadło a zaraz po niej nawet śnieg padał :) dlatego mnie śmieszy jak ktoś teraz o suszę płacze i się licytują ile w kwietniu spadło. Deszcz potrzebny w maju i czerwcu wtedy urośnie, ostatnie lata właśnie na odwrót że kwiecień mokry a maj cały suchy i szału z plonami nie ma, a jare to w ogóle lipa

Opublikowano

Prawda. Na zapas nie napada. U nas w rejonie sie sieje w maju fasole. To wez to zasiej, a potem przez miesiac nawet kropli deszczu. To tylko w miare klasowo gleby to ratuja, ze to nie uschlo na pniu.

Opublikowano
27 minut temu, arnoldino napisał(a):

Posiał w połowie połowie sierpnia, jak przyszło do regulacji to pojechał na wakacje, wrócił 7 liść już szedł. Kombinowanie ze skracaniem tylko że budżetowo bo kasy szkoda i w zimę wchodził z wyniesionym stożkiem. Rozeta mała, wyciągnięty w górę jesienią, teraz ma 8-10 cm wysokości  a też budżetowo ochrona i nawożenie. A ciężko komuś doradzić czy zostawić czy kasować jak może coś z tego jeszcze być gdy się przypilnuje.

Zastanawiam się kto ma większy problem Twój sąsiad z rzepakiem czy Ty z głową.

• Haha 5
  • Root Admin
Opublikowano
Godzinę temu, arnoldino napisał(a):

powiem ci po koleżeńsku: nie warto się wpier... między wódkę a zakąskę. Zostaw w spokoju tego sąsiada.

• Like 4
Opublikowano (edytowane)

Ma podejście takie jakie ma, przyszedł się zapytać a że nie byłem w stanie jednoznacznie odpowiedzieć to podałem dalej. Trzeba będzie "dyplomatycznie" odpowiedzieć. Trochę głupio by było jak znasz gościa tyle lat a nic nie odpowiedzieć. Temat można uznać za rozwiązany.

Edytowane przez arnoldino
  • Root Admin
Opublikowano
Teraz, arnoldino napisał(a):

To rozumiem że jak ktoś przyjdzie i zapyta o rade to trzeba mieć na niego wywalone i najlepiej wyśmiać. Kolega sobie radzi jak może, taki już jest. Przyszedł się zapytać, przekazałem pytanie dalej bo nie jestem w stanie jednoznacznie mu doradzić a wygląda to jak kapusta a nie rzepak. To nie wiem w czym widzisz problem?

mnie jak ktoś pyta o radę to mówie: ja robie tak i tak, jak chcesz to rób, jak ci drogo to rób po swojemu i nie zawracaj du...

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, yacenty napisał(a):

mnie jak ktoś pyta o radę to mówie: ja robie tak i tak, jak chcesz to rób, jak ci drogo to rób po swojemu i nie zawracaj du...

To było do @Łukaszek a nie do Twojej odpowiedzi. Mój błąd.

Opublikowano

Może ktoś się podzielić doświadczeniem z prowadzeniem na wiosnę  rzepaku o niskiej obsadzie 10-20 sztuk na m2 

dostał azot i teraz czas na chemię która  pobudzi do "krzewienia" żeby zwiększyć ilość pędów bocznych

• Root Admin
Opublikowano

znam badania które mówią ze rzepak z 18 roślinami wiosną sypie tylko 7% mniej od optymalnego rzepaku, czyli takiego 37 roślin wiosną. Mowa o hybrydach.

prowadz go po prostu normalnie

Opublikowano
10 minut temu, yaroslaw napisał(a):

Może ktoś się podzielić doświadczeniem z prowadzeniem na wiosnę  rzepaku o niskiej obsadzie 10-20 sztuk na m2 

dostał azot i teraz czas na chemię która  pobudzi do "krzewienia" żeby zwiększyć ilość pędów bocznych

Jak wyglądał na jesień jak teraz? Równomiernie roszczenia? 

Nawożenie kompletne jak trzeba? 

Opublikowano
Teraz, Tomek90 napisał(a):

Jak wyglądał na jesień jak teraz? Równomiernie roszczenia? 

Nawożenie kompletne jak trzeba? 

Jest go wszędzie w miarę równo bez pustych placów  , braki spowodowane trochę głębszym siewem w poszukiwaniu wilgoci niestety niezapowiadany  krótki ale szybki opad trzy dni po siewie przyblokował wschody  , rośliny mają wigor tylko trzeba maksymalnie zachęcić do tworzenia pędów bocznych czyli skracanie i aminokwasy , zastanawiam się czy coś jeszcze można zastosować  koniec tygodnia to już pora ostro działać bo ma być coraz cieplej  i koniec ujemnych temperatur w nocy

22 minuty temu, yacenty napisał(a):

znam badania które mówią ze rzepak z 18 roślinami wiosną sypie tylko 7% mniej od optymalnego rzepaku, czyli takiego 37 roślin wiosną. Mowa o hybrydach.

prowadz go po prostu normalnie

Tak wiem o tym że w sprzyjających warunkach obsada 15 roślin na metrze potrafi dać plon przekraczający 3t/ha plus  dobre zaolejenie . Przy  cyklicznych suszach ostatnimi czasy wolę zainwestować w ten rzepak niż brnąć w jare uprawy

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, wilkołak napisał(a):

Wierzysz  że 2 rośliny dadzą plon ?

4-7szt w dużej części miałem raz. 

24 minuty temu, yaroslaw napisał(a):

Jest go wszędzie w miarę równo bez pustych placów  , braki spowodowane trochę głębszym siewem w poszukiwaniu wilgoci niestety niezapowiadany  krótki ale szybki opad trzy dni po siewie przyblokował wschody  , rośliny mają wigor tylko trzeba maksymalnie zachęcić do tworzenia pędów bocznych czyli skracanie i aminokwasy , zastanawiam się czy coś jeszcze można zastosować  koniec tygodnia to już pora ostro działać bo ma być coraz cieplej  i koniec ujemnych temperatur w nocy

Tak wiem o tym że w sprzyjających warunkach obsada 15 roślin na metrze potrafi dać plon przekraczający 3t/ha plus  dobre zaolejenie . Przy  cyklicznych suszach ostatnimi czasy wolę zainwestować w ten rzepak niż brnąć w jare uprawy

To normalnie prowadzić możesz ten rzepak. Mocniejszy triazol na regulacje. 

• Like 1
Opublikowano
35 minut temu, Łukaszek napisał(a):

Ciekawy film, zwłaszcza wątek o tym, żeby szybko zastosować regulator na mały rzepak 

56 minut temu, yaroslaw napisał(a):

A czym będziesz skracać?

Opublikowano
34 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Wierzysz  że 2 rośliny dadzą plon ?

Wydaje się niemożliwe to co właściciel podaje w komentarzach że uzyskał plon 2,9 t/ha ale w ponad dwie jestem skłonny uwierzyć bo już różne rzeczy widziałem i wiem jedno, życie potrafi zaskakiwać . Pamiętam sytuację sąsiada z burakami cukrowymi i kiepskimi wschodami na poziomie 1/3 obsady na plantacji , zima zostawiła sporo wilgoci ale lato i jesień suche gdy przyszło do wykopków  wszyscy kopali drobne buraki a sąsiad miał rzadkie ale duże jak na ten rok przez co jego plon w tonach był taki jak u innych . ale wracając do rzepaku to ta roślina przy dobrym nawożeniu i dostatku wilgoci jeśli ma miejsce to potrafi się rozrosnąć jak  krzak porzeczki i tylko żeby ilość łuszczyn była odpowiednia

18 minut temu, Ksawery napisał(a):

Ciekawy film, zwłaszcza wątek o tym, żeby szybko zastosować regulator na mały rzepak 

A czym będziesz skracać?

mam Toprex i się zastanawiam czy dać większą dawkę czy coś na skracanie dodatkowo dołożyć

Opublikowano

W moim przypadku gdzie mam około 10 roślin na metrze będę jechał 150g tebu + 30g metko.

Czyli jechać jak skończą się mrozy plus dwa dni czy czekać jak stożek będzie miał te 10-15cm? 

• Root Admin
Opublikowano
Teraz, forestrider18 napisał(a):

W moim przypadku gdzie mam około 10 roślin na metrze będę jechał 150g tebu + 30g metko.

Czyli jechać jak skończą się mrozy plus dwa dni czy czekać jak stożek będzie miał te 10-15cm? 

Gdyby to był mój rzepak to bym czekał do 10cm stożka i parzył na przymrozki żeby nie zrobić zabiegu tuż po albo tuż przed przymrozkiem

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Po weekendzie ma wiatr się uspokoić i temperatura trochę unormować. 
Też miałem plan robić dziś/jutro ale odkładam na poniedziałek właśnie z powodu porannych przymrozków. 

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, Rolnikzkujww napisał(a):

Tylko pytanie kiedy jechać.. Jak teraz na Kujawach przymrozki, jutro ma być okienko pogodowe i bezwietrznie, a sobota już ma wiać i w nocy przymrozek. 🤔

Stoperan i patrz na prognozy. 

ECMWF_T2_MIN_1742450392.webp

ECMWF_All_PrecACU_1742450392.webp

ECMWF_T2_MAX_1742450392.webp

• Like 2