Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Stosowaliscie może do regulacji Architekt  ? Dobre to ? Czy lepiej w coś innego uderzyć? Chciałbym też dobrze Grzybowo zadziałać 

Edytowane przez jezyk_nh
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, yacenty napisał(a):

prosze cie, pokaze ci ładny rzepak w sobote

Może mam krótkie doświadczenie z rzepakiem ale już mogę powiedzieć jak niektórzy że ,,rzepak nie wygląda a sypie " a ten piękny nie zawsze oddaje dobry plon .

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
9 godzin temu, jezyk_nh napisał(a):

Stosowaliscie może do regulacji Architekt  ? Dobre to ? Czy lepiej w coś innego uderzyć? Chciałbym też dobrze Grzybowo zadziałać 

Planuje 0,8 architekta i 0,5 tebu lub metko.

• Root Admin
Opublikowano
26 minut temu, Zapracowany napisał(a):

Architekt mocno reguluje a grzybowo tak sobie. I tak z opakowań mi pasi.

Masz to już sprawdzone czy to kwestia przeczytana, zasłyszana? Pytam bo mam właśnie kupiony i tak rozmyślam czy dać etykietowane 1.2l wiosna czy jednak coś tu dodać, ale bardziej myślałem o protiokonazolu który najmniej reguluje pokrój a działanie fungicydowe ma spoko 

Opublikowano
4 minuty temu, yacenty napisał(a):

Masz to już sprawdzone czy to kwestia przeczytana, zasłyszana? Pytam bo mam właśnie kupiony i tak rozmyślam czy dać etykietowane 1.2l wiosna czy jednak coś tu dodać, ale bardziej myślałem o protiokonazolu który najmniej reguluje pokrój a działanie fungicydowe ma spoko 

Pierwszy raz w to idę, myślę że 0,5 l czyszczącego triazola nie zaszkodzi

• Root Admin
Opublikowano

pamietaj ze tebu czy metko tez mocno skraca.

Ja w tym roku wróciłem do czystego metkonazolu na jesień. Dałem 60g i rzepak i czysty i pięknie wyregulowany, jeden kawałek az za bardzo, bo tam rzepak był za mały do regulacji ale nie chciało mi się robić 2ha za jakiś tydzień.

Opublikowano
49 minut temu, Zapracowany napisał(a):

Architekt mocno reguluje a grzybowo tak sobie. I tak z opakowań mi pasi.

w zasadzie nie ma działania interwencyjnego, a to potrzeba na wiosnę

Opublikowano
39 minut temu, yacenty napisał(a):

pamietaj ze tebu czy metko tez mocno skraca.

Ja w tym roku wróciłem do czystego metkonazolu na jesień. Dałem 60g i rzepak i czysty i pięknie wyregulowany, jeden kawałek az za bardzo, bo tam rzepak był za mały do regulacji ale nie chciało mi się robić 2ha za jakiś tydzień.

Planuje u siebie robic toprexem dawka 0.44 plus 30 gram metko. Rzepak raczej ładny. Miejscami mniejszy gdzie były słabe wschody

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Może nam krótkie doświadczenie z rzepakiem ale już mogi powiedzieć jak niektórzy że ,,rzepak nie wygląda a sypie " a ten piękny nie zawsze oddaje dobry plon .

Podzielam tę opinię, myślę że jest to kwestia zagęszczenia łanu i skuteczności ochrony fungicydowej.

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, Okisz napisał(a):

Planuje u siebie robic toprexem dawka 0.44 plus 30 gram metko. Rzepak raczej ładny. Miejscami mniejszy gdzie były słabe wschody

Jak dla mnie Toprex tylko jesień a Caryx wiosna. 

Zostaw sobie  toprex w jesieni 0,25, plus z 1 litr cynku, i CCC 0,25 i podstawa to do 4 liścia, rzepak wbity w ziemie aż za mocno. 

Teraz wiosna jak koniecznie Toprex to 0,33  metko 0,35  i CCC 0,7 do 1  litra plus cynk i bor,  tak dawałem przeważnie, w tym roku do Caryxa wracam. 

Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Protio w rzepaku bym zostawił na kwiat jedynie , tym bardziej że u wielu idzie w pszenicy  na dwa zabiegi, dlatego daje toprex , po 2 tyg. orius z metkonazolem 

Słabe rozwiązanie 2 razy młotkiem po głowie bic 

Opublikowano
7 minut temu, Łukaszek napisał(a):

Nic bardziej mylnego toprex wiosną , caryx jesienią .

Każdy ma swoje mikstury i patenty na ochronę co nie znaczy że jak ktoś robi odwrotnie to źle. Daje toprex i tebu jesienią na dwa razy i wiosna tak samo i rośnie. Kolega zaś caryx jesienią i wiosną + triazole na wzmocnienie ochrony a zdrowotność i pokrój roślin praktycznie taki sam. Pola dzieli jedynie droga to można porównywać.

Opublikowano

Toprex jest za słaby na wiosnę a w jesieni bardzo dobrze się sprawdza, warunek do 4 liścia, jak ten termin olejesz to potem to raczej Caryx, jak jest 3 -4 liść to ja wszystko zostawiam, na nic nie patrzę  i jadę rzepak, wtedy tanio i dobrze wychodzi. I stosuję 0,25  litra. 

Caryx  mocny i ładnie trzyma wiosną. Takie moje zdanie i tak  stosowałem, chociaż od paru lat Caryxa nie stosowałem w  tym roku wracam.

Raz dałem wiosną 1,5 litra Caryxu na rzepak, przy koszeniu miał ponad 2 metry i stał. 

I żadne zamienniki Caryxu tylko orginał.