Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Z72 napisał(a):

Wie ktoś może z czego wynika spora różnica cenowa pomiędzy tebukonazolem EW a SC i czy formulacja w tym przypadku ma wpływ na skuteczność zabiegu ? Mowa konkretnie o Bukat 500 SC i Orius Extra 250 EW.

Jak już to tylko ew, cena wynika ze stężenia ale zawsze warto kilka zł dopłacić i mieć w mniejszym stężeniu i w lepszej formulacji.

• Thanks 1
Opublikowano

W przechowywaniu rzepaku ważniejsza jest temp i jego czystość bo taki rzepak poniżej 10 już będzie leżeć bo leżał u mnie 2 lata a sypane 7-10%. 

W tym roku sypane poniżej 9%, nie schładzany i bardzo ważna sprawa dużo połówek, listopad początek ponad 70 stopni, odrazu decyzja na separator, parę bagsow połówek ale teraz poniżej 20% tydzień temu. 

Opublikowano
1 godzinę temu, kamil800 napisał(a):

Tyle polowek przy 9%? To jak ten kombajn byl ustawiony?

Normalnie, nie pierwszy razy kosze. 

Czy to aż tak dużo to niewiem, nigdy nie miałem z tym problemu ze jakieś potrącenia czy coś. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie przy 9 to nie robi praktycznie zadnych polowek. Przy 6 cos tam sie trafia ale to tez jakies pojedyncze sztuki.

To bylo 7%. jak przybliżysz to widac pojedyncze sztuki

IMG_20251124_174333.jpg

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
6 godzin temu, Z72 napisał(a):

Wie ktoś może z czego wynika spora różnica cenowa pomiędzy tebukonazolem EW a SC i czy formulacja w tym przypadku ma wpływ na skuteczność zabiegu ? Mowa konkretnie o Bukat 500 SC i Orius Extra 250 EW.

SC według niektórych źródeł jest bezpieczniejszy i działa mniej agresywnie niż formulacja EW. Aczkolwiek po EW jest ładniejsze pokrycie roślin.

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Czym to kosisz , ani jednej plewki , napewno mało wydajny kombajn

On kosi porządną maszyną , tu kosisz badziewiem lub nie umiesz ustawić . Większość tych nowych w porównaniu do dominatora to kosi syf 

Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Czym to kosisz , ani jednej plewki , napewno mało wydajny kombajn

zapewne koszone w długo dojrzałym łanie dlatego takie czyste,,, syf zawsze leci w pierwszych dniach jak nasiona już dobre ale troche łuszczyn jeszcze zielone. No i trzeba kosić jak najwyżej, nie rozumiem czemu niektórzy ładują badyle na młocarnie, nie dość że ciężko dla kombajnu to jeszcze z łodyg też syfi ziarno

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, rocco0987 napisał(a):

zapewne koszone w długo dojrzałym łanie dlatego takie czyste,,, syf zawsze leci w pierwszych dniach jak nasiona już dobre ale troche łuszczyn jeszcze zielone. No i trzeba kosić jak najwyżej, nie rozumiem czemu niektórzy ładują badyle na młocarnie, nie dość że ciężko dla kombajnu to jeszcze z łodyg też syfi ziarno

Tak bylo. Malo co zielonego. Nie ma duzo to nie wjezdzam "aby tylko wilgotnosc byla dobra" a kosze zawsze w pas. Czasami mam takie rzepaki, ze heder na max podniesiony 😂 aby tylko łuszczyny nie zostawaly

12 minut temu, masa24 napisał(a):

On kosi porządną maszyną , tu kosisz badziewiem lub nie umiesz ustawić . Większość tych nowych w porównaniu do dominatora to kosi syf 

Bardzo fajne kombajny. Aby tylko sita nie byly rozwalone to praktycznie nie idzie nim nakosic syfu 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
17 minut temu, masa24 napisał(a):

No wybacz tu jest za czysto wykoszone, końcówki łuszczyn idą do zbiornika =większa wydajność  ale niema potrącec bo żyrafa tego nie pobierze do tego pare kilo do przodu.

1 godzinę temu, kamil800 napisał(a):

U mnie przy 9 to nie robi praktycznie zadnych polowek. Przy 6 cos tam sie trafia ale to tez jakies pojedyncze sztuki.

To bylo 7%. jak przybliżysz to widac pojedyncze sztuki

IMG_20251124_174333.jpg

Dużo zależy od odmiany, terminu koszenia. 

Opublikowano
32 minuty temu, rocco0987 napisał(a):

u mnie zawsze tego syfu trochę jest i nigdy mi nie potrącili. Ale to prawda, im suchszy rzepak to czystszy, tak samo desykowany 

Opublikowano
54 minuty temu, masa24 napisał(a):

Tak kosze badziewiem , taki syf , że zanieczyszczenie mam poniżej 2 %, czyli w normie, rzepak koszony w pas, to połowa łuszczyn by została na polu, kosze poniżej rozgałęzień, końcówki  łuszczyn muszą wleciecieć , jak nie chce strat i kosić 2 ha na godzine, ten na zdjęciu to tak czysty że w zaprawiarke gotowy, po co kosić czyściej , jak mieści się w normie , te drobne plewki nie ważą 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, yacenty napisał(a):

czemu? teraz w płynie nie bardzo?

Za dużo formy saletrzanej żeby to podać teraz 

29 minut temu, wilkołak napisał(a):

Tak kosze badziewiem , taki syf , że zanieczyszczenie mam poniżej 2 %, czyli w normie, rzepak koszony w pas, to połowa łuszczyn by została na polu, kosze poniżej rozgałęzień, końcówki  łuszczyn muszą wleciecieć , jak nie chce strat i kosić 2 ha na godzine, ten na zdjęciu to tak czysty że w zaprawiarke gotowy, po co kosić czyściej , jak mieści się w normie , te drobne plewki nie ważą 

Co chcesz , może gość to jakiś karzeł i faktycznie jak wejdzie w ściernisko to badyle są mu po pas , a swoją drogą na poważnie to w po pas się nie da kosić jeśli człowiek normalnego wzroatu , bo to około 1 metra wysokości (chyba że ktoś ma krótkie nóżki). Miałem ze 3 lata temu DK Excentric to na tyle wysoki był że dało się go kosić na około 80 cm , ale jak już wyżej się chciało to się trafiały łuszczyny nie skoszone , a rzepaki ,, normalnego wzrostu to tak na 30-50 cm się kosi 

Zresztą zasada taka żeby kosić na tyle wysoko żeby łuszczyny wszystkie zbierać , więc może to być w jednym przypadku 10 cm (rzepak powalony czy karłowy) , po dużo wyższe koszenie .

Edytowane przez mysza103
Opublikowano (edytowane)

180cm to tak srednio. 

Pt 297 zazwyczaj wyrastal na rowno z wzrokiem to nie wyjdzie metr? ;) rekordowo byl na rowno z pomostem w kombajnie. 2x "skracany" 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
37 minut temu, kamil800 napisał(a):

180cm to tak srednio. 

Pt 297 zazwyczaj wyrastal na rowno z wzrokiem to nie wyjdzie metr? ;) rekordowo byl na rowno z pomostem w kombajnie. 2x "skracany" 

Myslisz ze odmiana ma wplyw moze przyczynić się do lepszych parametrów wzrostowych. Warto zainwestować a taka turbo czołówkę typu dekalb pioneer

Opublikowano

To może ja skomentuje ze swojego punktu widzenia. Zaczne może od skomentowania wysokości koszenia. Różne bywają rzepaki, różne odmiany, kosiłem i po pas i nic nie zostawało, a czasem trzeba było kosić 15cm od ziemi aby nic nie zostało. Jak rzepak konkret i na 5t, to idzie zwykle po pas i nagarniacz aby nie obtrącał, to też max w góre. 
Teraz sprawa czystości. Bezsensem jest kosić tak czysty rzepak, tak jak ktoś wyżej napisał, że badyle też troche ważą i zawsze to jakieś pieniądze, a doprowadzając do tak czystego rzepaku, jestem pewien, że wyrzucasz za siebie połówki. 
Teraz co do Claasa, mialem 98maxi i wiem, że szczególnie jeśli chodzi o rzepak, to jego wydajność jest naprawde marna. Im silniejszy i bardziej zielony, tym jest gorzej i niech nikt nie próbuje udowadniać, że jest inaczej, bo wiem dobrze jak jest. Bęben młócący strasznie ogranicza ten kombajn. A swoją drogą chcąc taki czysty zebrać, musimy za siebie wyrzucić. Ot tyle ode mnie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Gorne sito uchylone na 2-3mm. Dolne zamknięte na max. Wiatr na min i taki wychodzi. 

Jak sie sprawdza to wiadomo, ze cos lezy ale nie ma tego duzo. Mozliwe, ze i przed kombajnem juz spadlo. Czujnik strat praktycznie nic nie pokazuje. Jak sie jedzie za wolno albo na zawrotach to wali na czerwone. Jak rzepak nie zielony wychodzi mi okolo 1.5ha/h. Jak zielony od dolu z luszczynami lacznie to ledwo 1ha

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
14 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

W przechowywaniu rzepaku ważniejsza jest temp i jego czystość bo taki rzepak poniżej 10 już będzie leżeć bo leżał u mnie 2 lata a sypane 7-10%. 

W tym roku sypane poniżej 9%, nie schładzany i bardzo ważna sprawa dużo połówek, listopad początek ponad 70 stopni, odrazu decyzja na separator, parę bagsow połówek ale teraz poniżej 20% tydzień temu. 

Polówki nie są traktowane jako zanieczyszczenia i nie powinno być z tego tytułu potrąceń , Przy przechowaniu , gdy na dłużej , trzeba na nie uważać bo są zalążkiem do różnych problemów przy przechowaniu . Wiec decyzja o czyszczeniu jak najbardziej słuszna .

Największym problemem  jednak , jaki u siebie zauważyłem , przy koszeniu rzepaku , gdzie połówek było większe niż zwykle , są straty na wialni kombajnu, gdyż inaczej zachowuje się całe ziarno ,a inaczej połówka i mniejsze elementy przy separacji nadmuchem .

Opublikowano

Jak rzepak ma 2m, bo takie były w tym roku niektóre hybrydy, mam prawie 190cm wzrostu i były wyższe ode mnie, no to czemu się dziwisz, że trzeba kosić na wysokosci 1m? Jeszcze nie widzialem rzepaku, który by miał 1.5m rozpiętości łuszczyn. 

Opublikowano

mam forscha 514 i trzeba powiedziec, ze mloci czysto. czy wyrzuca z tylu, raczej nie. gorne lekko otwarte, a dolne prawie przymkniete by przeleciał rzepak. wiatr przymkniety, by nie wyrzucal. nie narzekam na jego jakosc mlocenia.