Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, yacenty napisał(a):

Jakoś 170

4x46= 184 , i pewnie coś dałem w npk 

8 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

W marcu 500l rsm i elegansio. 

500 litrów to w ciul dużo , i na pewno strasznie pali liście , dawałem np po 400 litrów na raz i liście były dużo bardziej popalone niż jak dawałem 2 x po 200 litrów w odstępie nawet paru dni do tygodnia 

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, mysza103 napisał(a):

4x46= 184 , i pewnie coś dałem w npk 

Masz rację, z rozpędu policzyłem 400 ale litrów rsm32.

Było npk ale nie było nic na słome.

Opublikowano
5 minut temu, Roxer napisał(a):

Abstrahując, tak sobie czytam i czytam, dumam i dumam. Nowe fungicydy, techniki nawożenia, no tille, strip tille, bezorki, a jak 20 lat temu ojciec na lepszej działce przy sprzyjającej pogodzie zbierał 4,5-5 ton rzepaku tak ja dalej na lepszej działce w sprzyjającej pogodzie zbieram 4,5-5 ton rzepaku. Coś słabo ten nasz postęp idzie 😆

20-30 lat temu czy więcej to 3- 3,5 tony żeby urosło to wystarczyło zasiać rzepak , a dzisiaj trzeba z opryskiwaczem latać na okrągło jak niektórzy piszą 

• Root Admin
Opublikowano
6 minut temu, Roxer napisał(a):

Abstrahując, tak sobie czytam i czytam, dumam i dumam. Nowe fungicydy, techniki nawożenia, no tille, strip tille, bezorki, a jak 20 lat temu ojciec na lepszej działce przy sprzyjającej pogodzie zbierał 4,5-5 ton rzepaku tak ja dalej na lepszej działce w sprzyjającej pogodzie zbieram 4,5-5 ton rzepaku. Coś słabo ten nasz postęp idzie 😆

Ale kiedyś nie pryskalismy po 8x na szkodniki tylko 2-3.

Inna sprawa, pogoda była bardziej stabilna.

Rekord mojego ojca to 5.2t z całości gospodarstwa. Ja go nie przenbilem w ciągu ostatnich 20 lat

Opublikowano
31 minut temu, yacenty napisał(a):

Ale kiedyś nie pryskalismy po 8x na szkodniki tylko 2-3.

Inna sprawa, pogoda była bardziej stabilna.

Rekord mojego ojca to 5.2t z całości gospodarstwa. Ja go nie przenbilem w ciągu ostatnich 20 lat

mój rekord to 

2004 -5,3 t

2013-4,9t

2014 -5,2

Opublikowano
W dniu 17.11.2025 o 19:34, kamil800 napisał(a):

Dla was to nowosc 😂 ja sie juz przyzwyczaiłem, ze co chwile leci mi nad domem helikopter albo odrzutowiec.

Najgorszy jest ten wielki zaopatrzeniowiec. Az wszystko sie trzesie 😂 jak sie cos odwali na granicy to wiem dzien albo dwa wczesniej bo od razu 5x wiekszy ruch na niebie

I mojego młodego dzisiaj pułka spadła po przelocie jakiegoś ustrojstwa, tu na wschodzie dzieje się więcej 

W dniu 18.11.2025 o 18:52, yacenty napisał(a):

Aja w tym roku testuję pełny azot w moczniku w listopadzie, połowiczny azot w moczniku + połowiczny azot wiosną w rsm.

A doświadczenia w pszenicy mówią o pierwszej dawce azotu już jesienią, ale za tym idzie redukcja obsady.

Będziesz zadowolony 

Godzinę temu, XTRO napisał(a):

Ja już poorał, biorę się za remonty 

IMG20251119092735.jpg

IMG20251119150419.jpg

Po co Xtro orać pole, które jest niemal bez resztek? Bo widzę sporo takich upartych,  jeden mi powiedział,  że orze żeby ludzie nie mówili że zostawił nieorane na zimę, a Ty? 

Opublikowano

mój rekord to rok 2014 -4,6t, jak na moje rozdrobnienie działek jestem zadowolony. Na 12 lat uprawy tylko 3 sezony poniżej 4t ale nigdy nie niżej niż 3,5t... Zabiegów też nie robie zbyt wiele, oprócz boru żadnych mikro, w ostatnich latach jesienią  nie robiłem nic oprócz odchwaszczania. 

• Like 1
Opublikowano
ravoj napisał:

W dniu 17.11.2025 o 19:34, kamil800 napisał(a):

Dla was to nowosc 😂 ja sie juz przyzwyczaiłem, ze co chwile leci mi nad domem helikopter albo odrzutowiec.

Najgorszy jest ten wielki zaopatrzeniowiec. Az wszystko sie trzesie 😂 jak sie cos odwali na granicy to wiem dzien albo dwa wczesniej bo od razu 5x wiekszy ruch na niebie

I mojego młodego dzisiaj pułka spadła po przelocie jakiegoś ustrojstwa, tu na wschodzie dzieje się więcej 

W dniu 18.11.2025 o 18:52, yacenty napisał(a):

Aja w tym roku testuję pełny azot w moczniku w listopadzie, połowiczny azot w moczniku + połowiczny azot wiosną w rsm.

A doświadczenia w pszenicy mówią o pierwszej dawce azotu już jesienią, ale za tym idzie redukcja obsady.

Będziesz zadowolony 

Godzinę temu, XTRO napisał(a):

Ja już poorał, biorę się za remonty 

Po co Xtro orać pole, które jest niemal bez resztek? Bo widzę sporo takich upartych,  jeden mi powiedział,  że orze żeby ludzie nie mówili że zostawił nieorane na zimę, a Ty? 

Co to już grzech zaorać pole ?

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, ravoj napisał(a):

Będziesz zadowolony 

wszystko zależy pod co orane.

Prawdopodobnie w bezorce siedzę dłużej niż Ty 

Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

mój rekord to 

2004 -5,3 t

2013-4,9t

2014 -5,2

z jakiego areału taki wynik ?

mój najlepszy w 2017- 5,1t i w 2023 4,8t ale z większego areału i większej liczby działek 

Edytowane przez XTRO
Opublikowano

Ja dałem dzisiaj 100 kg mocznika , na jednym rzepaku trochę popiłem sprawę i nie zaglądałem. Szybko skończył mu się azot ale Bilanz oddał bardzo dobrze. Obecnie i mnie nawożenie 

250 poli 6 

100 kg sól 60%

40+ kg dolistnie mocznika 

Plus odżywki yary ,intermag 

100 mocznika 

I na tym zamykamy rok 2025.

Na przyszły o ile przetrwa zimę plan jest 

200 kg siarczanu magnezu 

50 kg soli 

250 saletry 

100 mocznika 

100 saletry 

Plus dolistnie 25 kg mocznika, mikro 

Opublikowano

Po co tyle tych kombinacji z nawozami? Zamiast soli i siarczanu magnezu to wysiej za jednym przejazdem KornKali, potem daj na pierwszą dawkę saletrę jak masz a na drugą albo RSM, chyba że tylko granula to też saletra albo sam mocznik. 

Opublikowano
Godzinę temu, ravoj napisał(a):

Ja to nawet nic nie słyszałem w nocy , dopiero rano przy obrządkach się dowiedziałem że wojsko marnuje moje podatki 😂

Opublikowano
1 minutę temu, SawekBraczyk napisał(a):

Po co tyle tych kombinacji z nawozami? Zamiast soli i siarczanu magnezu to wysiej za jednym przejazdem KornKali, potem daj na pierwszą dawkę saletrę jak masz a na drugą albo RSM, chyba że tylko granula to też saletra albo sam mocznik. 

Mam już wszystko kupione, 

Na rsm musiał bym zmieniać oprawy w zawieszanym opryskiwaczu. Korci mnie na spróbowanie rozlać rsm na ściernisko pod rzepak . 

Jeżeli chodzi o sól  wiosna wszystko będzie zależne od przebiegu pogody bo możliwe że pójdzie tylko na górki nie ma całość 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Kurcze trochę z innej beczki ale to również dobre miejsce. W wielkim skrócie. Firma w której pracuję zamiast kupować świąteczne, wiadomo jakie "prezenty" klientom od sześciu lat wspiera organizacje z obszaru działania 16-tu biur handlowych. W tym roku mamy 370 tys po 21 tys dla 16 instytucji i po połowie dla trzech z największą liczbą głosów. Jako że tutaj społeczność wiejska prośba o głos na moje znajome z Koła Gospodyń Wiejskich. SMS 729 088 178 o treści WALBRZYCH3. Was to nic nie kosztuje bo to zwykły SMS który mamy w abonamencie. Jeśli masz wątpliwości i obawiasz się że to jakaś mina i będą dodatkowe opłaty wrzuć w Internecie TIM MIKOŁAJÓW 2025 lub lata wcześniej lub wejdź tim.pl i poczytaj. Jeśli oprócz gospodarki jesteś związany z branżą elektrotechniczną pewnie nas znasz. Sorki za wpis nie w temacie ale jako ludzie ze wsi możemy pomóc dziewczynom ze wsi.

20251119_161751.jpg

Edytowane przez 16HDR008
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Damianek20 napisał(a):

Ja dałem dzisiaj 100 kg mocznika , na jednym rzepaku trochę popiłem sprawę i nie zaglądałem. Szybko skończył mu się azot ale Bilanz oddał bardzo dobrze. Obecnie i mnie nawożenie 

250 poli 6 

100 kg sól 60%

40+ kg dolistnie mocznika 

Plus odżywki yary ,intermag 

100 mocznika 

I na tym zamykamy rok 2025.

Na przyszły o ile przetrwa zimę plan jest 

200 kg siarczanu magnezu 

50 kg soli 

250 saletry 

100 mocznika 

100 saletry 

Plus dolistnie 25 kg mocznika, mikro 

Tu jest pod 250kg azotu. Troche sporawo

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
58 minut temu, XTRO napisał(a):

wszystko zależy pod co orane.

Prawdopodobnie w bezorce siedzę dłużej niż Ty 

z jakiego areału taki wynik ?

mój najlepszy w 2017- 5,1t i w 2023 4,8t ale z większego areału i większej liczby działek 

30-40 ha

Opublikowano
47 minut temu, kamil800 napisał(a):

Tu jest pod 250kg azotu. Troche sporawo

Rzepak pobierze ile chce a reszta zostanie pod pszenicę i jęczmień. Zresztą jak nie będzie kasy na przyszły rok to będą cięcia w azocie i zawsze zapas w ziemi się przyda. Bilanz dał mi 10+ niby to nic nadzwyczajnego na dzień dzisiejszy ale burak zabrał swoje ona swoje i rzepak zobacz jak wygląda , czyli azot się skończył 

IMG_20251116_143007.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, SawekBraczyk napisał(a):

Potas z soli ? ok . można zastąpić korn kali , ale ile tego korn kali trzeba by wysiać żeby zbilansować składniki na tyle co jest w 200 kg siarczanu magnezu ? bo tak na oko patrząc to musiałby minimum 600 kg wysiać korn kali 

Mnie to bardziej dziwi to wiosenne cykanie tego azotu na 3 razy + jeszcze 4 raz w oprysku 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Damianek20 napisał(a):

Rzepak pobierze ile chce a reszta zostanie pod pszenicę i jęczmień. Zresztą jak nie będzie kasy na przyszły rok to będą cięcia w azocie i zawsze zapas w ziemi się przyda. Bilanz dał mi 10+ niby to nic nadzwyczajnego na dzień dzisiejszy ale burak zabrał swoje ona swoje i rzepak zobacz jak wygląda , czyli azot się skończył 

IMG_20251116_143007.jpg

Ja sie w sumie zastanawiam troche ile dac. Grad mi wybil +-4t ziarna pszenicy i 2t grochu. To ziarno zostalo na polu i tez stanowi przeciez jakis nawoz 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
1 minutę temu, mysza103 napisał(a):

Potas z soli ? ok . można zastąpić korn kali , ale ile tego korn kali trzeba by wysiać żeby zbilansować składniki na tyle co jest w 200 kg siarczanu magnezu ? bo tak na oko patrząc to musiałby minimum 600 kg wysiać korn kali 

Mnie to bardziej dziwi to wiosenne cykanie tego azotu na 3 razy + jeszcze 4 raz w oprysku 

25 kg mocznika pójdzie do zabiegów jakie będę wykonywał opryskiwaczem. Jeżeli będę jechał od grzyba plus mikro to co mu za czort dać mocznik do tego ? 

Z tymi trzema razami masz rację ale już tłumaczę o co chodzi. Sieje nawozy T25 rozsiewacz waży 220 kg plus 250 kg saletry daje 470 kg góry i myślę że na ten podnośnik to jest max żeby wytrzymał. Znów mocznik 100 kg i 100 saletry bym połączył i nad tym się zastanawiam tylko znów bym musiał mieszać w rozsiewaczu a wtedy mamy nierównomiernie wysiany nawóz.  

4 minuty temu, kamil800 napisał(a):

Ja sie w sumie zastanawiam troche ile dac. Grad mi wybil +-4t ziarna pszenicy i 2t grochu. To ziarno zostalo na polu i tez stanowi przeciez jakis nawoz 

Ja liście zielone z buraka wszystko przerobiłem przy kopaniu a było ich dużo bo miałem buraki po gradzie i musiałem im dać w palnik żeby odbiły , burak dał bdb plon pszenica przy tym nawożeniu też i co będę oszczędzał na rzepaku. Sam widzisz obsada jest nawet aż za nadto siany starym nasieniem w całości z 24 r C1 w ilości 4 kg a wysiew miał być ok 3,1 kg z paczki. 

Opublikowano
2 godziny temu, SawekBraczyk napisał(a):

A poza tym na zboże nie daje już siatki tylko pod rzepak więc 72 kg siarki liczę że wystarczy dla rzepaku i zboża :)