Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

po rzepaku sieje bezorkowo, po pszenicy strip - till bezorkowo, po soi pszenica - bezorkowo, nie ma czasu na zabawy, kukurydza po wszystkim bezorkowo - do kwietnia to goła ziemia zostaje, nawet po kukurydzy. Kiedys orałem pod rzepak, ale nie mam tyle czssu, wschody tez cudowne nie byly. wole strip till.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja nie mam czasu na zabawy tak więc wszystko orka idzie 😅 Może w przyszłym roku coś zrobi, albo kupię agregat bezorkowy. Mam kolegę  co na Opolskim gospodaruje na 1000ha i wszystko orkowo robią. 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, kamil800 napisał(a):

Niby dlaczego niemozliwa? 🤔

Bo najlepsza dla ziemi jest uprawa mieszana ,orka, bezorka i striptill, raz na kika lat wskazana orka , np. pod buraki, striptill mnie nie interesuje , pozostałe maszyny mam swoje, nie bede płacił za usługe

7 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Jak niemożliwa jak ja plug dawno sprzedałem juz

Bo podoba Ci się striptil,  duże gospodarstwa wracaja do orki raz na kilka lat

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano

U nas znów orka dominuje, ludzie próbują bezorki no rzepaku,soi, burakach siejąc pszenice ale pod rzepak czy po qq orka jest standardem na okolicy i takie rzepaki z wyglądu u nas są ładniejsze niż w bezorce gdzie strasznie sporo trzeba ładować azotu jesienią bo inaczej biologia tak wyciśnie ziemię że rzepak jest czarny z głodu.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze trzeba powiedzieć jaka bezorka. Dla przykładu ja po rzepaku pszenice sieje tylko po talerzowce. Inny zrobi gruberem na 15/18 cm a inny rypnie bezorkowcem na 25 /28 cm. 

Znam takich co też posieja rzepak (zwykłym siewnikiem talerzowym) po samej talerzowce

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano

pod pszenice robiłem trzybelkowcem, na 20 do 25 cm, bo czuc bylo ze rwie bryly, stwierdziliśmy,ze trzeba choc raz glebiej. w tym roku juz tylko na 20 cm, to szybciej sie jechalo, za duzo mocy moj poczciwy zetor 12045 nie ma, ale z 2.5 m na 20 cm juz w miare szybko idzie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Tigon napisał(a):

U nas znów orka dominuje, ludzie próbują bezorki no rzepaku,soi, burakach siejąc pszenice ale pod rzepak czy po qq orka jest standardem na okolicy i takie rzepaki z wyglądu u nas są ładniejsze niż w bezorce gdzie strasznie sporo trzeba ładować azotu jesienią bo inaczej biologia tak wyciśnie ziemię że rzepak jest czarny z głodu.

Ale czemu tak jest jesli zasobności sa bardzo wysokie  i czemu system bezorkowy tego nie wyciśnie 

10 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

Według badań 112(mg/kg)fosforu mam w ziemi.

Edytowane przez pietruszka123456789
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, ravoj napisał(a):

Albo przed 

Przed talerzowka to nie widziałem i nie słyszałem😁

To że strip tillem wjeżdżają w nieruszone ściernie to widziałem, ale talerzowym zwykłym to nie

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano
W dniu 13.11.2025 o 20:17, Siedzacybyk napisał(a):

ja tez biore zroznicowana i uproszczona. najwiecej na tym zarobie, a z niczym nie musze sie pilnowac, dawac sprawozdanai i takie pierdy. 

Nie prowadzisz rejestru zabiegów przy bezorce ? bo jednak trzeba mieć w razie kontroli , ewentualnie przed zapowiedzianą kontrolą uzupełnić 

Opublikowano
7 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Bo najlepsza dla ziemi jest uprawa mieszana ,orka, bezorka i striptill, raz na kika lat wskazana orka , np. pod buraki, striptill mnie nie interesuje , pozostałe maszyny mam swoje, nie bede płacił za usługe

Bo podoba Ci się striptil,  duże gospodarstwa wracaja do orki raz na kilka lat

Niewiem czy się podoba czy nie, wolę zrobić za jednym przejazdem, jedynym ciągnikiem = mniej paliwa, mniej czasu, mniej straty wody. 

Jeśli co jakiś czas przeorzesz niszczysz to na co pracowałeś w bezorce 🤪

Opublikowano

najbardziej w bezorce podoba mi sie brak blota na polu. tak jak w tym roku, tak było 2 lata temu. u mnie miekko, ale moglem przejść czystym gumowcem. u sasiada wszedlem, zaorane i brona wirowa, to gumiak o malo mi nie zostal. do kostek w blocie. gdy przyjdzie ostre slonce robi sie skorupa. wole pole bo bezorce. mam pole nieorane od 2015 roku, taki jeden kawalek 2.5 ha. w tym roku byla soja, w czasie koszenia miekko pod nogami. na kawalku gdzie nieorane od 5 lat, byl przedstawiciel z jakies firmy. przeszliśmy sie po polu, pogadalismy, ale co zadziwiajace, zastanawial sie dlaczego po zniwach jest tak miekko. pokopal troche, stwierdzil ze duzo ddzownic, próchnicy itp. nie jestem agronomem, ale wyglada, ze efekt jakis jest 😃

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, SawekBraczyk napisał(a):

Ja nie mam czasu na zabawy tak więc wszystko orka idzie 😅 Może w przyszłym roku coś zrobi, albo kupię agregat bezorkowy. Mam kolegę  co na Opolskim gospodaruje na 1000ha i wszystko orkowo robią. 

Dużo osób wykonuje orkę bo jest mega zachwaszczenie a coraz mniej substancji do walki z nimi a chwasty się uodparniają a przewrócenie ziemii może zwiększa bank nasion w glebie ale przecież orkę ludzie wykonują od setek lat i to się sprawdza a czasami nawet jest na plus z tym że wszystko zależy od rodzaju gleby są rejony że rzepak najlepiej wychodzi w orce a w innym rejonie bezorka jest lepszym rozwiązaniem 

• Like 1
Opublikowano
W dniu 13.11.2025 o 23:22, Rowan napisał(a):

Masz racje, ten fragment, który dodałem, faktycznie nie zawiera tego, ale jest pewien, że zabim pryskałem, to gdzieś o tym czytałem, bo też planowałem połączyć. Tak czy inaczej, wyraźnie jest napisane aby nie łączyć. 

Sama la diva hamuje wzrost 

Opublikowano
Godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

ladiva dosc mocno reguluje. w zeszlym roku rzepak po 1 refulacji i ladivie lezal bardziej niz po 2 regulacjach w poprzednich latach.

O to może dlatego u mnie maly rzepak drugi raz z rzędu. Ale ładować jest na hwasty dwuliscienne nie na grzyba 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Niewiem czy się podoba czy nie, wolę zrobić za jednym przejazdem, jedynym ciągnikiem = mniej paliwa, mniej czasu, mniej straty wody. 

Jeśli co jakiś czas przeorzesz niszczysz to na co pracowałeś w bezorce 🤪

Masz swój agregat do sriptilu ?, niema co psuć , dlaczego najmoądrzejsi niemcy zaczynaja orać

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

w tamtym roku tez byl przybity do ziemi co caryxie i ladivie. potem marcowe tebu, na prawde byl niski. plon byl nawet lepszy niz zakladalem . nie ma sie co stresowac.

Ja na szczęście grzyb bez regulatora wzrostu. Ale dla mnie jakis cios poniżej pasa jeśli jest w herbicydzie regulator wzrostu czemu tak jest 

Opublikowano
W dniu 13.11.2025 o 23:17, ROLOMAZ napisał(a):

Kws Derrick siew 29.08. Dolnośląskie, okolice Wrocławia.  Przedplon pszenica ozima, plon 9t. Słoma została na polu, nawożenie 40t profermentu z biogazowni. Według badań dostarczyłem 106kg/ha azotu ogólnego, 10.4kg/ha fosforu, 57.6 kg/ha potasu i wiele innych składników. Zdjecia rzepaku z 13.11, wykonany był jeden zabieg grzybowy 31.10. Środki tebukonazol 0.6l + 0.6 azykstrobina + mikro + mocznik i siarczan magnezu. Co teraz zrobić z takim rzepakiem ? Według powszechnej wiedzy, te liście, to oznaką głosu azotu, ale jak przy takim nawożeniu? 

IMG-20251113-WA0011.jpg

IMG-20251113-WA0008.jpg

IMG-20251113-WA0002.jpg

IMG-20251113-WA0005.jpg

Długo lejesz ten poferment?

Opublikowano

ten poferment ma podobna ilosc azotu do gnojowicy. 3 do 5 % N w suchej masie. suchej masumy od 4 do 7%. w 1 m3 to ok 50 do 60 kg s.m. zalozmy ze 2 kg N / 1 m3. 40 ton lub m3 chyba podobnie, to ok 80 kg N. to dosc sporo. jesli nie rozcieczony, to na brak N nie powinienes narzekac.