Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja 23 siałem i  sprzedałem słomę i gruber  na drugi dzień agregat i Amazone Ciirus i siew, średnio to wyszło, po słomie orka i siew też średnio wyszło. Na wszystko oprysk pod razu po siewie. Doszły te rzepaki, ale poszło 3 razy mocne odżywki. Po gruberze żałuję że nie poijechałem talerzówką, było by na pewno dużo lepiej. Ale chciałem wykorzystać wilgoć po gruberze a tylko jedej ciągnik był w domu.  

28  siew w słomę  po talerzówce 1 raz, gruber , po zebranej słomie  2 x talerzówka i siew, wschody bardzo fajne, swoje nasiona 2 liście różnicy,   bez oprysku po siewie, Ten rzepaki przegoniły te po orce co były  siane 23 w miedzę. 

Wniosek  w tym roku u nas ten co spryskał po siewie bardzo mocno wstrzymane wschody, zrobiony mijak przy słupie i sąsiady to potwierdzają, późniejszy siew lepszy, wczesna siane w bardzo sucho. 

Sąsiad siał 22 w orkę i nic nie pryskał, idedalnie powschodził,   za duży ten rzepak i dopiero po deszczu powschodził. 

• Like 1
Opublikowano

Według mnie usługa jest za droga. Siejąc 100ha rocznie to wedlug mnie oplaca się kupić używaną maszyne za około 150-200tyś. Jak pisałem wcześniej, gosc robi usługi Czajką i u znajomego 7ha rzepaku praktycznie niema wogóle, i wielu ludzi narzeka na ten sam problem. Drugi ma Focusa, to 800zł/ha chce. Więc dla mnie to jakaś paranoja.

Opublikowano

W moich stronach koleś ktory ma zakład slusarski mega wyposażony oraz gospodarstwo zbudował sam siewnik do ST. Wszystko zrobione od podstaw, kawał żelastwa i nikt by nie powiedział ze to zrobione w przysłowiowej stodole. Robi tym teraz takze usługi. Swoją drogą ile płaciliście za posianie ha ST. 

Opublikowano
39 minut temu, rocco0987 napisał(a):

Samemu coś uklepać, do rzepaku wydaje mi sie że wcale maszyna nie musi być bardzo skomplikowana, ja jakiś prototyp chyba bedę próbował skonstruować w zimie. 

Na to trzeba mieć czas, którego akurat ja nie mam 🙂

Opublikowano
5 minut temu, krzysiek1979 napisał(a):

W moich stronach koleś ktory ma zakład slusarski mega wyposażony oraz gospodarstwo zbudował sam siewnik do ST. Wszystko zrobione od podstaw, kawał żelastwa i nikt by nie powiedział ze to zrobione w przysłowiowej stodole. Robi tym teraz takze usługi. Swoją drogą ile płaciliście za posianie ha ST. 

Ja nie zdecydowałem się finalnie na st, ale pytałem usługodawcy to mi powiedział że za takie działki jak ja chciałem posiać w trzech dzialkach(3 ha+ 1.8 ha +2.4 ha) chce 550 zł "na rękę".

Opublikowano
8 minut temu, krzysiek1979 napisał(a):

500 płaciłem a koleś po ile sieje?

Opublikowano
12 godzin temu, ciaastus napisał(a):

Może jakiś herbicyd go trzyma z przedplonu? Po czym ten rzepak? 

1 cm o tej porze? To on chyba dopiero wschodzi. To mój siany 9 września jest do kostek na 4 klasie. 

A w ogóle to wcześniej pisałeś, że sypiesz po tonie na hektar nawozów różnych. Może przesadziłeś i go "palisz"? 

Znaczy przez cały okres poszła 1 tona na hektar a plon oddał na poziomie 2 ton. No   w tym roku planuje znacznie ograniczenie. po pszenicy jest zasiany . Nwm czemu jest mały taki na polu.

Opublikowano
4 minuty temu, krzysiek1979 napisał(a):

600,ale jak większe równe działki coś by urwał. 

Szewera pszenice siałem działki od 15 ar do 3,65 ha 450zł płaciłem tylko ponad tydzień czekałem na usługę.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Na sam rzepak bierz usługę i nie zawracaj sobie głowy jeśli usług nie będziesz robić. Ciąganie maszyny do tej uprawy kosztują pół banki, zawieszone z 300.

Druga sprawa nie wiadomo czy się sprawdzi, nie jeden już siał i odszedł przez np szkodniki prawda @STIG13

No ja się poddałem. Straty przewyższały zyski z tej metody

Opublikowano

Też jestem tego zdania że 500-600 można przeboleć na kilka ha. Policzyć orke i wyprawienie gliny też kosztuje, po zatym po orce na mokro w glinie cholernie się ujeżdża i tez w tych sladach moze być kicha. 

Opublikowano (edytowane)

W niektórych miejscach na polu mam troche bodziszka. Butisan przedwschodowo przepuścił. Robić poprawkę korvetto, czy sobie odpuścić? 

20251031_125908.jpg

Edytowane przez ROLOMAZ
Opublikowano
3 godziny temu, Rowan napisał(a):

Według mnie usługa jest za droga. Siejąc 100ha rocznie to wedlug mnie oplaca się kupić używaną maszyne za około 150-200tyś. Jak pisałem wcześniej, gosc robi usługi Czajką i u znajomego 7ha rzepaku praktycznie niema wogóle, i wielu ludzi narzeka na ten sam problem. Drugi ma Focusa, to 800zł/ha chce. Więc dla mnie to jakaś paranoja.

Za 200tys to kupisz wysłużonego starego trupa chyba że rzemieślniczy zawieszany jakieś. 200ha do siewu bez usług i to niewiem czy się opłaca. 

Paliwo czas amortyzacja 

U mnie też Czajkowski potopił prawdopodobnie nasiona, ta maszyna nie trzyma głębokości w uprawionej świeżej glebie. 

Usługa 500zl +vat

Ojdana 550

Ppdlaskienasiona 550 

Ona plus vat i focusem

Mzuri 600zl

35 minut temu, Rowan napisał(a):

Możesz rozwinąć? Jakie były problemy i straty?

Szkodniki 

• Root Admin
Opublikowano

jakby mi ktoś posiał rzepak za 550zł to bym się nie zastanawiał, ale te duże maszyny wymagają dużych areałów, mi kolega powiedział ze ogródków nie sieje. Ja to rozumiem i szanuję.

Opublikowano

trzeci rok sieje ta metoda, wielki + to rowne wschody, siew punktowy, brak erozji wietrznej, co mnie najbardziej wkurzało, brak zaskorupiania sie gleby po deszczu, szybka uprawa, 1 przejazd i wszystko zrobione. 600 zł , ale 300 zwrócą jako uprawa bezorkowa, podanie nawozu. z minusów , hmmmm , na razie w porownaniu do orki nie zauwazyłem.....moze ciut drozej? no i moze jak moj dziadek mawiał: jak jest robota to trzeba sie narobi i wypocic! wiec brak roboty nalezało by uznac za minus. 

Opublikowano
4 godziny temu, Rowan napisał(a):

Za 200 tys netto będziesz miał nową Szewerę 

5 godzin temu, 80marcin napisał(a):

Z jakim ciągnikiem pracuje szewera 

U mnie 175KM

Opublikowano
1 godzinę temu, Rowan napisał(a):

Możesz rozwinąć? Jakie były problemy i straty?

Duży problem z myszami wszelkiej maści. Wyjadały duże place pola. Jakby ich nie pilnować to by zlikwidowały całkiem, potem aby chwast w tych miejscach.