Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Akurat kukurydza jakoś to znosi choć żadna monokultura dobra nie jest. Ale rzepak 3-4 lata to czyste papudractwo 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)

Rzepak to nie, to już monokultury z pszenica co widzę co ileś lat ludzie sieją to lepiej to wygląda. Choć sam i mam monokulturę bo sieje rzepak i pszenica, pszenica. Czasem Owies wskoczy to co 4 lata. Ani mysle pchać się w bezorkowa uprawę bo to bez sensu jest 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

Ja to mam okropny problem z myszami w pszenicach w uprawie bez-orkowej. Ale nie myślę przejść w bez-orkę w rzepaku. 

Jeżeli chodzi o rzepak po rzepaku w pierwszego doświadczenia ( oczywiście była orka ) zauważyłem że obowiązkowo musi być dodatkowy zabieg od grzyba i mocniejsze dawki. Zwłaszcza na ochronę badyla. Jeżeli we wszystkich uprawach 97 proc badyla miałem zielonego to w rzepaku po rzepaku już tylko 50 proc . 

1 godzinę temu, slonju77 napisał(a):

No właśnie, jest jakiś forumowicz który sieje rzepak 3 albo 4 lata pod rząd?

W tym roku mam drugi rok rzepak po rzepaku i spróbuję inaczej go poprowadzić żeby uniknąć tych błędów które popełniłem w tym sezonie 

Opublikowano
10 godzin temu, akmaly napisał(a):

Za dużo czasu na forum... Pogody nie było, dobre🤣😁

Jest praca zawodowa jeszcze i rodzina. Nie zasialem rzepaku i nie czekałem na fotelu kiedy pryskać. Jak ktoś jest 24h w swoim obejściu to nigdy nie zrozumie, że jak jest pogoda na oprysk a ty w pracy musisz być to nie opryskasz. 

• Like 3
Opublikowano

wszystko zalezy ile rzepaku do opryskania ,jaki duzy opryskiwacz, na jakie godziny idzie sie do pracy etatowej! nie ma jednego scenariusza. nie mogl, tzn. ze nie mogl, przeciez nie przespal, to w koncu pieniadze, ktore maja urosnac!

Opublikowano
20 minut temu, kamil800 napisał(a):

Ja nie wiem jak was w tych czasach moze ograniczac wiatr. To za kazdym razem wam wial 50km/h? Przeciez teraz 20 km to jest nic a i przy 30 na upartego mozna pojechac 

Zależy z jakiego rejonu Polski jesteś. U mnie przykładowo jak nie wiało, to bylo zimno lub za pozno na pryskanie. Triazole potrzebują ciepła. A jak to ciepło było to wiało lub padało na przemian.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, micgal39533 napisał(a):

A to tylko wiatr przeszkadza? Przez dwa tygodnie było na zmianę deszcz wiatr i przymrozki

To ty rzepak w pazdzierniku zasiales, ze masz 2 tyg na zdrobienie zabiegow? Ja juz bylem 8 albo 9 razy na rzepaku z opryskiwaczem 

1 minutę temu, SawekBraczyk napisał(a):

Ja ze Śląskie i warunki nie były złe, szło się wstrzelić z zabiegami. 

Ja z lubelskiego i to samo a jakbyn chcial to bym mogl go pryskac co drugi dzien bo mnie wiatr nie rusza

Edytowane przez kamil800
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, STIG13 napisał(a):

Jak można odwalać takie papudractwo, pomijając fakt że zgodnie z wytycznymi z ARiMR 3 lata dopuszczalna monokultura 

Może być dłużej monokultura bo dodali do GAEC 7 opcje dywersyfikacji (powyżej 30 ha 3 uprawy) 

Edytowane przez Damian_B
Opublikowano
1 godzinę temu, akmaly napisał(a):

Nawet nie wyobrażasz sobie ile jest takich farmerów jak Ty i oni raczej mieli pogodę na wykonanie zabiegów😁

Nie wiesz skąd jestem, jaką miałem pogodę, kiedy siałem i kiedy musiałem być w pracy a kiedy u żony w szpitalu a dyskutujesz i przysmradzasz.

Forum jest po to, żeby pomógł jeden drugiemu a nie dogadywał. Amen. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, slonju77 napisał(a):

Czyli można czy nie można?

Norma od tamtego roku można spełnić na 2 sposoby zmianowanie lub dywersyfikacja. 

W zmianowaniu pisze tylko o tym że można siać max przez 3 lata na danym polu. W dywersyfikacji już nie. 

Wszystko jest opisane w necie

W przypadku gdy rolnik zamierza stosować dywersyfikację upraw w gospodarstwach:

od 10 do 30 ha gruntów ornych – należy posiadać 2 uprawy, z tym, że największa uprawa nie może stanowić więcej niż 75 proc. w strukturze zasiewów;

powyżej 30 ha gruntów ornych – należy posiadać 3 uprawy, z tym, że największa uprawa nie może stanowić więcej niż 75 proc., a dwie uprawy główne nie więcej niż 95 proc. w strukturze zasiewów

Edytowane przez Damian_B
Opublikowano

Opryskałem rzepak La Divą, w nocy było 0 a dzień wcześniej -1 ale środek powinien zadzałać? Sprzedawca mówił żeby nie było więcej jak -5 to jechać.

• Confused 1
Opublikowano
kamil800 napisał:

3 minuty temu, micgal39533 napisał(a):

A to tylko wiatr przeszkadza? Przez dwa tygodnie było na zmianę deszcz wiatr i przymrozki

To ty rzepak w pazdzierniku zasiales, ze masz 2 tyg na zdrobienie zabiegow? Ja juz bylem 8 albo 9 razy na rzepaku z opryskiwaczem 

1 minutę temu, SawekBraczyk napisał(a):

Ja ze Śląskie i warunki nie były złe, szło się wstrzelić z zabiegami. 

Ja z lubelskiego i to samo a jakbyn chcial to bym mogl go pryskac co drugi dzien bo mnie wiatr nie rusza

Jesteś głupi czy udajesz? Byłeś tyle razy bo tak te Twoje środki działają albo wiatr do sąsiada zabrał

• Haha 1