Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wytrzymałem i w sobotę skasowałem część rzepaku z obsadą 1roślina/m2...

Nie wiele tego ale może 1ha w sumie sie uzbierało.

Pytanie - lepiej zasiać tam jeszcze teraz pszenicę ozimą, czy czekać do wiosny i siać jęczmień?🤔

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Suche dane z tabelki to nie wszystko. To co podałeś to tylko informacja o zasobności gleby co nie oznacza że roślina to pobierze czy ma do tego dostęp. Zacząć trzeba od początku: jaki region, jaka ziemia, co było przedplonem, jaka chemia była podana w przedplonie, jaka odmiana, kiedy siane, jaki przebieg pogody, w jakiej fazie się obecnie znajduje, w jakim systemie był prowadzony siew, jak wyglądają plantacje obok siane w tych samych terminach. Bardzo dużo zmiennych wpływa na to jak wyglądają obecnie rośliny. Zrób analizę czynników krok po kroku a może znajdziesz przyczynę.

A czy jesteś zainteresowany pomoca bo niestety dane z tabelki wyglądają fenomenalnie cudownie a rzepak w polu no lipa. Jak zmaksymalizować możliwość wykorzystania zasobności w glebie nie mam pojęcia.. No gleba no to glina. Termin pół sierpnia zasiane krótko po tym deszcz inne plantacje w regionie no kapusta u mnie jest dosyć mały co prawda w rządkach widoczny ale mały. Jakichś mikroelementó nie stosowałem bo nawet siarka jest powyżej normy. 60 roślin na m2. Rok temu też wyglądał podobnie co prawda na gorszym ph ale jednak tona nawozów poszła a plon 2 ttony z hektara chowacz i przymrozki zrobiły swoje.

7 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

100 kg saletry ro strasznie malo. 100 kg N powinno wystarczyc. moze jesienia powinien byc zasilony, mialby wiekszy wigor, bylby silniejszy.

W tamtym roku 700 kg saletry na wiosnę a chowacz objadł i przymrozki zrobiły swoje i plon 2 tony.

Opublikowano
2 godziny temu, panczo1922 napisał(a):

Nie wytrzymałem i w sobotę skasowałem część rzepaku z obsadą 1roślina/m2...

Nie wiele tego ale może 1ha w sumie sie uzbierało.

Pytanie - lepiej zasiać tam jeszcze teraz pszenicę ozimą, czy czekać do wiosny i siać jęczmień?🤔

Mnie też wk***iał rzepak bo obsada h*jowa była i skasowałem tydzień temu prawie 4 ha i już pszenica rośnie.

IMG_20251027_141611.jpg

7 godzin temu, Agronom1993 napisał(a):

Stosował ktoś korvetto jesienią? Jaka dawka żeby nic nie zepsuć? 1 litr planuje dać rzepak w fazie 4-8 liści 

Raz zastosowałem 0,6l chwasty wzieło ale zima ciepła była i chwasty nowe rosły. Teraz tylko wiosna.

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

U mnie poszło 1.7l metazachlor i 0.17 chlomazonu.

Było spoko ale jak w sobotę zaszedłem w pole to zamiast pryskać lontrelem zamówiłem navigatora

Opublikowano
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

U mnie poszło 1.7l metazachlor i 0.17 chlomazonu.

Było spoko ale jak w sobotę zaszedłem w pole to zamiast pryskać lontrelem zamówiłem navigatora

Bardziej mi chodziło o tych którzy piszą ze poprzesiewali pszenicą, bo chlomazon bedzie pszenicę trochu męczył

Opublikowano

talerzowka brony i 2 razy talerzowka i taki agregat zeby głebiej zrobić.

Opryski labrador 1 raz potem labrador 2 raz i ladiva 3 raz i telescope 4 raz. Zabiegi były wykonywane praktycznie co dwa tygodnie lub półtora od początku września licząc. Przedplon pszenica która miała bardzo grubą łodygę po poplonie właśnie i gleba wyróżnia się wysokimi wskaźnikami próchniczymi w porównaniu do innych działek. Ogólnie liczyć na dobry plon to podobno kwestia nawet 10 liści na jesieni. W tamtym roku nawożenie praktycznie 1 tona na hekatr nawozu a plon 2 tony najgorszy chowacz. Teraz chce maksymalnie wykorzystać zasoby w ziemi. Planuje wiosenne nawożenie na poziomie 100 kg saletry ze wsględu na wysoki poziom zmineralizowanego azotu. Pomylielm tematy bo tutaj wlasciwy a napisalem w temacie o pszenicy. @jahooo

Opublikowano

Może być i 6 liści, nisko osadzony stożek i mocny system korzeniowy.

Taki rzepak lepiej zniesie trudna zimę niż ten 10 liściowy który jesienią pobierze dużo azotu a liście umrą od mrozu i wiatru a wiosna potrzeby azotowe są bardzo duże by odbudować rośliny a z gleby wyssany cały azot

Opublikowano
31 minut temu, excited1997lub napisał(a):

Może być i 6 liści, nisko osadzony stożek i mocny system korzeniowy.

Taki rzepak lepiej zniesie trudna zimę niż ten 10 liściowy który jesienią pobierze dużo azotu a liście umrą od mrozu i wiatru a wiosna potrzeby azotowe są bardzo duże by odbudować rośliny a z gleby wyssany cały azot

ale niepokoi mnie ze przy dorbych zasobnosciach jednak powoli idzie ku gorze i nie ma jakby to pwoiedziec ciaglosci we wzroście prawda tylko jak wjezdzam opryskiwaczem to on nagle podnosi się ku górze a później taka tendencja spadkowa jakby we wzroście.

Opublikowano
12 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Przecież kurzak to obornik, rzepak siany około 20 sierpnia 10 liści, 12-15t kurzaka i żadnych niedoborów to sobie sam odpowiedź. Żadnego azotu nawet dolistnie. 

A kurzak nie zawiera więcej azotu szybciej dostępnego? Gdzieś kiedyś o uszy mi się obiło, a z obornika azot tak szybko nie jest dostępny jak z nawozu sztucznego ale może się mylę, nie bardzo znam się na oborniku bo dla mnie prawie nieosiągalny, pod ziemniaki i ogród mam swój kompostownik z kurzakiem, ale to 20 taczek maks

O kurde @Andpoljednak była przesiewka, znam ten ból

11 minut temu, SawekBraczyk napisał(a):

Nie rozumiem nic z tego 

Ciężko bez interpunkcji zaczaić co autor miał na myśli

Godzinę temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Ogólnie liczyć na dobry plon to podobno kwestia nawet 10 liści na jesieni. 

Tyle miałem, ale zjadły sarny i już nie mam. Stożka na szczęście nie zeżarły, to zobaczymy czy te liście niezbędne, bo z tego co widzę na wiosnę i takich nie ma.

Łowczy nie chce do saren strzelać, miasto ma w d*pie, trzeba sprawiedliwość brać w swoje ręce i szukać hukinoli sroli

Opublikowano
17 minut temu, pietruszka123456789 napisał(a):

ale niepokoi mnie ze przy dorbych zasobnosciach jednak powoli idzie ku gorze i nie ma jakby to pwoiedziec ciaglosci we wzroście prawda tylko jak wjezdzam opryskiwaczem to on nagle podnosi się ku górze a później taka tendencja spadkowa jakby we wzroście.

Jeszcze raz napiszę. 

1 Niepokoi mnie to że przy dobrych zasobnościach w glebie nie ma efektu wow.

2 Nie ma ciągłóści we wzroście rośliny są mocne wahania gdzie zatrzymuje się roślina 

3 Widać że po oprysku roślina idzie ku górze i coś nieoczekiwanego jak hamuje

Opublikowano
pietruszka123456789 napisał:

17 minut temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Jeszcze raz napiszę. 

1 Niepokoi mnie to że przy dobrych zasobnościach w glebie nie ma efektu wow.

2 Nie ma ciągłóści we wzroście rośliny są mocne wahania gdzie zatrzymuje się roślina 

3 Widać że po oprysku roślina idzie ku górze i coś nieoczekiwanego jak hamuje

Może sąsiad zaczarował? W zeszłym roku miałem rzepak siany 11 września do zimy miał może 6-8 liści i na wiosnę niczym nie odstawał od tych wcześniejszych plon średnio 4t wyszedł tak że z tym rozwojem jesiennym to różnie bywa