Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Jeszcze wjazd z micro trzeba bo na nowych działkach widać po liściach że czegoś brakuje 

IMG_20251005_160129.jpg

Bardzo blady  nie dostał regulacji i boru

12 godzin temu, Roxer napisał(a):

Takie wyniesienie to jakiś błąd po stronie agrotechniki? Odmiana? Czy gleba po orce tak mocno opadła?

IMG_20251005_162012.jpg

Odmiana , lauros zawsze taki u mnie

20 minut temu, yacenty napisał(a):

Przesuwałem rzepak jęczmieniem jarym po talerzowe. Nigdy więcej.

Tylko głęboka orka

Nie raz wymarznął rzepak , nigdy nie orałem , zaorać gliny na wiosne  to tragedia

Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Pytanie czy chwasty nie są już zakryte, u mnie 6 liści i nie widać ziemi już. 

Nie żartuj zdjęcie powyżej Twoje nie jest, on nie zakryje do wiosny miedzyrzędzi

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano (edytowane)

150g boru 70g manganu 10g molibdenu, litr tebu, 50N. 

W tym tyg poprawka micro

Kolor jest jak wyjdzie słońce ciemny , ale czegoś innego brakuje bo przebarwienia jasne na liściach. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
misio3p napisał:

31 minut temu, lukasz493 napisał(a):

nie są toprex w dawce 0.45 jakoś ładnie go wdusil w ziemię a że siany striptill i borowina to jakoś nie goni w kapuche zwiększać dawkę czy nie ma sensu ? po jakim czasie od belkar kliper można robić poprawkę na jednoliścienne ? chyba że lepiej dziś zrobić poprawke jednoliscienne select a dopiero jutro belkar czy tam pojutrze

Priorytetem powinien być zabieg na dwuliścienne. Jednoliścienne nawet w miarę skutecznie idzie załatwić wiosną.

Tak zrobię dziś po południu polecieć belkar kliper ewentualnie ktoś kiedyś praktykował zwiększanie dawek z 0.75 i 0.25 przy stosowaniu czy nie ma sensu ?

Opublikowano
23 godziny temu, mysza103 napisał(a):

To jak ty ten opryskiwacz płuczesz że w lancach masz pozostałości , chyba że samą beczkę płuczesz ,Kurna takich cudów to jeszcze nie widziałem żeby po 6-7 razy płukanki robić w opryskiwaczu i to z różnymi płynami i jeszcze spalić rośliny t 

Przeczytaj początek jeszcze raz albo 2 razy z zrozumieniem. Granstar to jest zabójstwo dla rzepaku, delakatne pozostałości załatwią rzepak, i samo przepłukanie wodą 4 razy nie wystarczyło. A w opryskiwaczy zawsze z  50 litrów  w  beczce zostaje, dopiero zaworem spustowym można się tego pozbyć. Mówimy o opryskiwaczu ponad 4 tyś litrów i 28- 30 metrów

Opublikowano

No właśnie jaki to problem? Jak macie po opryskach na chwasty np. Expert, Tribenuron i podobne to po wypłukaniu opryskiwacza wszystkie filterki wyczyścić jak są obawy i będzie dobrze. Ale zaś wy duże opryskiwacze macie i czasu też nie macie to też nie da rady. 

Opublikowano

Też mam duży opryskiwacz. Też pryskam tribenuronem i na wiosnę i jesień, jednego dnia pryskam rzepak i tribenuron. Nigdy nie przypaliłem rzepaku, plukam tylko czystą wodą i wypuszczam raz 100 litrów przez lance. Dajcie spokój jeszcze z czyszczeniem filterków, wystarczy że środki do płukania opryskiwaczy kupujecie.

Opublikowano
Godzinę temu, SawekBraczyk napisał(a):

No właśnie jaki to problem? Jak macie po opryskach na chwasty np. Expert, Tribenuron i podobne to po wypłukaniu opryskiwacza wszystkie filterki wyczyścić jak są obawy i będzie dobrze. Ale zaś wy duże opryskiwacze macie i czasu też nie macie to też nie da rady. 

I i mnie w tych małych sekcyjnych to dość dużo zostaje tego. Tyle że ja nie czuje pryskania rzepaku ciągany. Dlatego mam dwa . 

Opublikowano
Godzinę temu, ervyn napisał(a):

Też mam duży opryskiwacz. Też pryskam tribenuronem i na wiosnę i jesień, jednego dnia pryskam rzepak i tribenuron. Nigdy nie przypaliłem rzepaku, plukam tylko czystą wodą i wypuszczam raz 100 litrów przez lance. Dajcie spokój jeszcze z czyszczeniem filterków, wystarczy że środki do płukania opryskiwaczy kupujecie.

Jak jednego dnia pryskam rzepak i pszenica to najpierw jadę rzepak a potem pszenica. Ale było już dużo razy że najpierw chwasty w pszenicy, to dwa razy opłukałem i dalej w rzepak i nic nie spaliłem. A jak już to szybko przedsekcyjne filtr przepłuczesz i jest git. 

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, scoffer napisał(a):

Nie ważyłem, ale na 80 arów , poszło jakie 150 kg saletry i ze 7 kg rzepaku . Wydaje wie dużo, ale to było talerzowane po siewie energicznie , na dość sporą głębokość, wiec straty we wschodach zakładałem spore . 

Ja teraz rozsiałem jakieś 90 kg na 10 ha, tylko niczym tego nie ruszałem. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Deszcz przyszedł fajny i w sumie ciągle popaduje. Jak będzie ciepło, to może te puste place nie będą w chwaście.

8 godzin temu, yacenty napisał(a):

Przesuwałem rzepak jęczmieniem jarym po talerzowe. Nigdy więcej.

Tylko głęboka orka

Też przesiewałem w zeszłym roku na wiosnę. Uprawiłem agregatem uprawowo-siewnym i nie zauważyłem niczego strasznego w jęczmieniu jarym. 

Edytowane przez Maniaks
Opublikowano

Tutaj na zdjęciu rośliny nawet 15m od między są fioletowe. Jakim trzeba być idiotą żeby pryskać w tak duży wiatr ? I nie wierzę że nie widział że goni, w dodatku lance pewnie na metrze albo 1,5 wysokości bo tak większość pryska

Opublikowano
4 minuty temu, XTRO napisał(a):

Tutaj na zdjęciu rośliny nawet 15m od między są fioletowe. Jakim trzeba być idiotą żeby pryskać w tak duży wiatr ? I nie wierzę że nie widział że goni, w dodatku lance pewnie na metrze albo 1,5 wysokości bo tak większość pryska

I jeszcze droga dzieli, a nie miedza 🤦‍♂️ dobry amator z sąsiada. 

Opublikowano (edytowane)

Mam na jednej działce taki miejscami taki rzepak, ewidentnie niech mu się rosnąć w porównaniu do reszty. 

Są miejsca gdzie trafia się mniejszy. 

czy dobrym pomysłem będzie podanie mocznika i siarczanu magnezu w ilości 11 kg/ha i do tego dr green rzepak i rootstar?

Mocznik nie spali takiego małego?

IMG20251006152952.jpg

Edytowane przez Fugeo
Opublikowano
6 minut temu, XTRO napisał(a):

Połowa od granicy wyłączona była, belka po ziemi praktycznie, trawa na miedzy zielona a u sąsiada też tak mi wyszło. I niby nie wiało ale się przydarzyło 

Opublikowano
42 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

I jeszcze droga dzieli, a nie miedza 🤦‍♂️ dobry amator z sąsiada. 

dokładnie, droga z miedzami ma z 5 m

40 minut temu, STIG13 napisał(a):

Połowa od granicy wyłączona była, belka po ziemi praktycznie, trawa na miedzy zielona a u sąsiada też tak mi wyszło. I niby nie wiało ale się przydarzyło 

ja mówię tutaj o moim przypadku

Opublikowano
1 godzinę temu, Fugeo napisał(a):

Mam na jednej działce taki miejscami taki rzepak, ewidentnie niech mu się rosnąć w porównaniu do reszty. 

Są miejsca gdzie trafia się mniejszy. 

czy dobrym pomysłem będzie podanie mocznika i siarczanu magnezu w ilości 11 kg/ha i do tego dr green rzepak i rootstar?

Mocznik nie spali takiego małego?

IMG20251006152952.jpg

U mnie podobnie z tym że bardzo nie równy, bo zdarzają się także z 6 liśćmi. Te małe ewidentnie trzyma doglebówka. Muszę polecieć jeszcze z drugą dawką na jednoliścienne i tu pytanko mieszał ktoś bustera z shigeki (algi i amino) lub ekolist rzepak? Co wybrać z tego typu odżywek żeby mu pomóc i czy można mieszać?