Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Lubeelskirolnik napisał:

Ale do najważniejszej kwestii Twoim zdaniem 10% stężenie czyli jakieś 18-20 kg mocznika na hektar przy dawce 200l wody i nawet małych roślinach jest bezpieczne. Stosowałem 7-8% ale w fazach wiosennych rzepaku

tak jak ktoś pisał 15%, czy można dawać takie stężenie z grzybówką, jednoliściennymi i pakietem mikro?

Opublikowano
2 godziny temu, panczo1922 napisał(a):

czy ja wiem czy taka mocna?

Odpowiednio 0,17 ; 0,5 ; 1,63L....

W zeszłym roku tak jechałem i było ok

Identyczna dawka u mnie szła 

Opublikowano
4 godziny temu, lukasz493 napisał(a):

Według mnie to nie ma tutaj żadnej tragedii chyba nie widziałeś tragicznych rzepakow w tym roku

Zalaży do czego sie przyzwyczajamy , dla mnie totalna tragedia taki rzepak

Opublikowano
16 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Co kosztuje 20zl liter? Technopyth? 

16 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Co kosztuje 20zl liter? Technopyth? 

Proaqa trio tyle kosztuje według Ciebie

Opublikowano
1 godzinę temu, karat7 napisał(a):

Gdy trafisz na idealne warunki pogodowe.

IMG_3215.JPG

IMG_3216.JPG

pozostaje pogratulować!

Piękny - chciałbym taki mieć!

Godzinę temu, XTRO napisał(a):

Identyczna dawka u mnie szła 

I jakie opinie? U mnie nie wszystko wypleniło - choć narazie patrząc jak ten mój rzepak wygląda wstrzymuję się z dalszymi zabiegami.

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, nunu85 napisał(a):

to że dobre redlice nijak nie świadczy że dobrze zasiane. Można było dużo rzeczy spieprzyć po drodze pierwsze z brzegu, skoro jesteś pewny głębokości, to docisk za duży/ za mały. Albo siane w za mokrą glebe. Albo te półtora cm to za mało jak na ten rok i te warunki glebowe, bo był na tej głębokości popiół. Nie żebym pisał że nie umiesz siać czy co, daleko mi do tego. Ot po prostu szczególnie przy siewie rzepaku, czasem potrzeba trochę farta. W sensie widzę, że susza to daje nie ma półtora a na 2.5cm licząc że nie spadnie deszcz i nie zamuli. Uda się to fsjnie- mam jedne z lepszych wschodów w okolicy- nie uda się i zleje dessczem- jestem w czarnej d.

i tak to jest, siew sucho. tydzien bez deszczu, a później w 3 tygodnie 100l, fajnie ze popadało, ale troche przybetonowało. Na spokojnie, coś tam wyjdzie

Opublikowano
32 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Proaqa trio tyle kosztuje według Ciebie

Sam popatrz przecież sam wiesz ze cena to kwestia indywidualna, ty będziesz miał po tyle ja po innej ciebie. 

Opublikowano

@mysza103 i pryskałeś te rzepaki w sobotę? Ja naszczescie odpuściłem, a w niedziele o 7 na łąkach szron. W sumie dobrze wyszło bo teraz po tych deszczach się trochę ożywił. W piątek planuje 100-120kg Pulanu rozrzucić, w weekend znowu deszcze zapowiadają. A regulacje pewnie koło przyszłej środy, za to wschody pszenicy i jęczmienia będą rewelacyjne zapowiada się.

Opublikowano
5 godzin temu, lukasz493 napisał(a):

pogoda Kijowa jak nie przymrozki to deszcz nie zdążyłem jeszcze zrobić odchwaszczania na dwuliścienne rzepak różnie ale jeszcze rządków nie zakrywa , przy pierwszym ociepleniu trzeba atakować i pytanie ktoś stosował na większy już rzepak zwiększone dawki belkar + kliper ? czy nie ma sensu cokolwiek zmieniać w dawkowaniu

Ja pryskaniem ostatnio rzepak gdzie największy miał 6/7 liści i nawet nie odczuł belkara. Dawka taka jak w etykiecie. Jeszcze jak ociepli się będę pryskać bo nie równy i czekałem aż mały złapie 2 liście a duży już będzie mieć 6/7 liści. Dawki według zaleceń. 

5 godzin temu, lukasz493 napisał(a):

pogoda Kijowa jak nie przymrozki to deszcz nie zdążyłem jeszcze zrobić odchwaszczania na dwuliścienne rzepak różnie ale jeszcze rządków nie zakrywa , przy pierwszym ociepleniu trzeba atakować i pytanie ktoś stosował na większy już rzepak zwiększone dawki belkar + kliper ? czy nie ma sensu cokolwiek zmieniać w dawkowaniu

Ja pryskaniem ostatnio rzepak gdzie największy miał 6/7 liści i nawet nie odczuł belkara. Dawka taka jak w etykiecie. Jeszcze jak ociepli się będę pryskać bo nie równy i czekałem aż mały złapie 2 liście a duży już będzie mieć 6/7 liści. Dawki według zaleceń. 

Opublikowano
59 minut temu, ervyn napisał(a):

@mysza103 i pryskałeś te rzepaki w sobotę? Ja naszczescie odpuściłem, a w niedziele o 7 na łąkach szron. W sumie dobrze wyszło bo teraz po tych deszczach się trochę ożywił. W piątek planuje 100-120kg Pulanu rozrzucić, w weekend znowu deszcze zapowiadają. A regulacje pewnie koło przyszłej środy, za to wschody pszenicy i jęczmienia będą rewelacyjne zapowiada się.

Pryskałem w niedzielę , ale dałem tylko bor-mangan- i octan cynku , regulację odpuściłem do ....aż się zrobi ciepło 

Co do wschodów zbóż to póki co to tego deszczu jak kot napłakał , wczoraj nie całe 3 litry i po południu dosiewałem resztę pszenicy to znaku nie widać że coś deszczu było za broną wirową się delikatnie kurzyło , dzisiaj powtórka z wczoraj niby coś popaduje , ale też jak jechałem do Łochpolu to bryłki na polu suche , żeby mówić o deszczu to 10 litrów by musiało spaść , żeby przemoczyć na te 5-6 cm ziemię 

Opublikowano
3 godziny temu, fogbuse70 napisał(a):

Po ile teraz ten tecnophyt?

Kupuje zawsze w grudniu na promocji kupując 60 l , 20 l za 1 zł dają

3 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Sam popatrz przecież sam wiesz ze cena to kwestia indywidualna, ty będziesz miał po tyle ja po innej ciebie. 

Jak zwykle tajemniczy 

• Root Admin
Opublikowano
37 minut temu, wilkołak napisał(a):

Jak zwykle tajemniczy 

I ile kosztuje te 80l?

Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Jak zwykle tajemniczy 

Żadna tajemnica koniec tamtego sezonu po 130zl brutto tak jak vyrer do tego koszt przesyłki ale to brałem z jednego punktu. Teraz na jesień aquasoft 150zl u mnie na gospdoatswie także brutto. Mówię cenę za baniak 5l.

Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Jak ktoś coś dorzuca za przysłowiową złotówkę coś, to znaczy że jest ta cena zawyżona conajmniej o te 20 litrów co dają za zł i  że bez żadnej promocji powinno co najwyżej tyle kosztować 80 litrów co trzeba dać za 60 

• Like 2
Opublikowano
13 godzin temu, panczo1922 napisał(a):

Horsh Focuc....

U mnie to samo, te co wyszły wcześniej to jakoś dobierają masy, te późniejsze jak k**wie w deszcz...

Powiem więcej - mam wrażenie że nadal wyłazi z tej ziemi, bo świeże wschody są...

Tak myślę, że w ślad za siewnikiem oprysk chlomazon+pendimentalina+metazachlor też mu chyba  nie służy ...:):)

U mnie podobnie 29-30.08 spadło 70l. Oprysk z pewnością nie pomógł, kuzynowi zabrakło na dwie ścieżki kombinacji metazachlor + chlomazon i trzy tygodnie po siewie ten nieopryskany był o jeden liść do przodu w rozwoju. Z okolicznych obserwacji w tym roku (na ten moment) najlepiej wyglądają rzepaki siane po orce.

• Like 2
Opublikowano
W dniu 29.09.2025 o 08:25, wilkołak napisał(a):

Jak można dysze połamać , w poprzednim opryskiwaczu pracowały 13 lat i pryskały równomiernie, sprawdzone na stole podczas odnowienia atestu, wypryskały 12 tyś ha

Te dysze muszą pracować na ciśnieniu minimum 5 bar żeby było ok, najlepiej ponad 6 bar, wtedy kropla jest drobna,filtr główny mam i dwa co idzie ciecz na belke, nic się nie zapycga, piszecie po co dwustrumieniowa, np. w buraku na chwasty pryskamy gdy chwasty sa malutkie , chwast znajduje sie przy grudzie ziemi, oprysk z dyszy pod kątem przód /tył dojdzie , na zwykłej szczelinowej spada prosto w dół i dojdzie w mniejszej ilośći,albo prawie wcale, na takiej dyszy mozna szybko jeżdzić , oczywiście musi być dobry opryskiwacz,najlepiej z atomatyczna wysokością belki, na płaskostrumieniowej wiatr 3 m/s bardziej znosi niż eżektor przy 6-7 m/s kto nimi nie pryskał niema pojęcia

Za duża , tyle wody mi się nie podoba , żeby było 6 bar z 12 km/ h musisz jechać

Wiatr nie jest im straszny, to trzeba przyznać :) 

Mam mały problem z nimi, pewnie będziesz wiedział co jest nie tak, ale to na privie napisze.

Opublikowano
W dniu 2.03.2025 o 11:40, tomek73 napisał(a):

InnoFert Contact z BayWa wielofunkcyjny adiuwant uniwersalny,   dawka 0,1/100 litrów wody  Pak 30 litrów, tu 5 litrów gratis to cena  1930 brutto ale 1573 netto tam jest 23% vatu. 

Przy użyciu 200  litrów wody  pak starcza na 150 ha  co daje 10,48 netto zł/ha. 

To informacja  dokładna od naganiacza. 

Ja daje ponad   2 litry na opryskiwacza 4500 litrów efekt jak po Carambie w rzepaku, " liście malowane szkłem", polecam 100% , a mało jest środków które polecam, tylko sprawdzone przez ze mnie   polecam. Dodaje to do wszystkich oprysków.

Myślałem że mieszanki borem  są dobre, ale nawet nie ma co porównywać. Robiłem próby, nawet w domu z tym przedstawicielem  i  byłem bardzo zaskoczony jak to działa. Nawet do zaprawiania ziarna dodaje. 

można ten adiuwant dawać do jesiennego oprysku na chwasty w oziminach po wschodach  2-3 liście czy lepiej np z Innofertu zastosować Soil Power lub Estiplant24 ?

czy podczas robienia mieszaniny dodajesz jeszcze na początku jakiś kondycjoner do wody np. Optim PH ?

Opublikowano
5 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

Poczekaj jak sie zrobi ciepło jaka kapucha będzie na samym tebu.

To druga regulacja, na pierwszą poszło dovvo, a ta druga samym tebu to podejrzewam że jest jak się zrobi cieplej to będzie jeszcze lepszy efekt bo aktualne ochłodzenie mocno ograniczyło działanie tebu.

Opublikowano

Nie będzie w tym roku kapuchy z rzepaku , bo wrzesień był zimny , pażdziernik też nie zapowiada sie gorący , dni coraz któtsze , więc na mniejsze rzepki sam tebukonazol wystarczy , jak ktoś jeszcze nie pryskał ,chyba że ma juz teraz wielki, ale takich jest bardzo mało

Opublikowano

Innofert  daje do każdego oprysku, oprócz do glebowego. Optim sporadycznie. 

15% steżenia mocznika, RSM, czyli 30 kg mocznika  na 200 wody, przedstawiciel mówił że bezpiecznie, jak do 10 % daje RSM więcej boje sie, a też wole za tydzień pojechać drugi raz tym samym. Do tego dorzuciłem amonowy octan cynku z Intermagu, bor,  ale fungicydy też można, testowałem.

Rzepak u mnie siany 23  i pryskany od razu bardzo różny, mijak przy słupie rewelacja, Widać ze oprysk mocno trzyma. 

Rzepak siany 29 w scierń, i po 2 x talerzówce  z swoich nasion, super a z kupnych 2 liście mniej, tym samym były doprawiane.