Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, Lordkoks1 napisał(a):

Bo myślę jeszcze by wykorzystać metazochlor 1,5l + nawigator 0.25 lub 0.2 ? Zawsze pryskalem doglebowka lecz ona chyba nie zagra 

Pytanie czy rzepak zejdzie jak taka pustynia 

Opublikowano
5 minut temu, jacek37 napisał(a):

Pytanie czy rzepak zejdzie jak taka pustynia 

Liczę że kiedy przejdzie ten deszczyk , gdyby nie był nawalny to rzepak będzie czekał i 5-10l na M2 go poratuje i powinien ruszyć 

Opublikowano

Jakie środki/substancje sprawdzają się Wam najlepiej na samosiewy pszenicy w wczesnej fazie (chwastów i rzepaku). Ostatnio Pantera/Bagira w dawkach dzielonych średnio sobie radziła 

Opublikowano (edytowane)

Ja dzis pojechalem zwyklym jakims "graminis" (chizalofop-P-etylowy) czy jakos tak, 0.7l/ha i za jakies 10 poprawie taka sama dawka. U mnie sa same samosiewy pszenicy w 1 liściu. 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Żeby te graminicydy działały musi być większa wilgotnośc powietrza, jakieś rosy nad ranem czy wieczorem, albo deszcze po których dobrze jest zrobić zabieg. Przy obecnych warunkach np jak na Podlasiu to słabo z tymi środkami. Drogi agill tu nie pomoże 

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
14 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Żeby te graminicydy działały musi być większa wilgotnośc powietrza, jakieś rosy nad ranem czy wieczorem, albo deszcze po których dobrze jest zrobić zabieg. Przy obecnych warunkach np jak na Podlasiu to słabo z tymi środkami. Drogi agill tu nie pomoże 

Dlatego ja cisnąłem po deszczu a jutro kolejną burza na horyzoncie 

20250831_195156.jpg

20250831_195148.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

kup sobie ladive, a to zostaw na nast. rok. jak taki popiol to duza szansa ,ze wiosna po doglebowce bedzie poprawia i na jedno wyjdzie.

jak jest sucho to i chwasty nie wychodzą

2 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

kup sobie ladive, a to zostaw na nast. rok. jak taki popiol to duza szansa ,ze wiosna po doglebowce bedzie poprawia i na jedno wyjdzie.

jak jest sucho to i chwasty nie wychodzą

Opublikowano (edytowane)

Jest i on. Jutro będzie tydzień jak zasilany, wczoraj już na wierzchu część. Przy tak ekstremalnej suszy jak jest u mnie, to i tak wschody nad podziw. 

20250901_174908.jpg

Edytowane przez respecto088
Opublikowano
12 minut temu, respecto088 napisał(a):

Jest i on. Jutro będzie tydzień jak zasilany, wczoraj już na wierzchu części. Przy tak ekstremalnej suszy jak jest u mnie to i tak wschody nad podziw. 

20250901_174908.jpg

Za bardzo tego ekstremun nie widać bo na zdjęciu jakaś wilgoc widoczna. 

Opublikowano

Chce jechać na samosiewy pszenicy, będę dawał połowę dawki bo rzepak mały lub dopiero wychodzi. I teraz pytanie czy te pół dawki nie zaszkodzi rzepakowy który wychodzi???

• Root Admin
Opublikowano
33 minuty temu, Zapracowany napisał(a):

U nas za mokro a na dziś znów deszcz

Ciekawe ile, u nas pokazują burze po południu i 5-10l

Opublikowano

U mnie też siane w wilgotne na lżejszej ziemi się pokazuje. Na rędzinie zero, także tak jak pisałem, nie warto robić oprysku doglebowego, bo i tak będzie do przesiania 

Opublikowano
28 minut temu, Raptus902 napisał(a):

U mnie siany w mokre i tak słabo wschodzi z góry popiół bez deszczu nic z tego nie będzie.

Było głębiej zasiać 

11 minut temu, pep14 napisał(a):

U mnie też siane w wilgotne na lżejszej ziemi się pokazuje. Na rędzinie zero, także tak jak pisałem, nie warto robić oprysku doglebowego, bo i tak będzie do przesiania 

Kto dwa razy sieje ani raz nie zbiera 

DK Excited 46szt/m2 siew 18.08

att.SgbMEdeQvypPCjQUziL9a2MgP_cBZZzLgeLHPRvqaxM.jpeg

• Like 2
Opublikowano

Mam dużą ilość samosiewów pszenżyta w rzepaku. Rzepak w fazie liścieni i miejscami wychodzi 1 liść właściwy. Jechać pełna dawka labradora czyli jakieś 1,5 l/ha? Nic się nie stanie rzepakowi?

Opublikowano
16 minut temu, ervyn napisał(a):

Było głębiej zasiać 

Kto dwa razy sieje ani raz nie zbiera 

DK Excited 46szt/m2 siew 18.08

U to niedobrze bo ja fasolę w tym roku siałem aż trzy razy, w tym tygodniu ją zabieram. 

A mój rzepak siany w słomę, co tak przeżywałem jednak nie jest taki zły i chyba coś z tego będzie. Też Excited  40 roślin 

IMG_20250902_093712349_copy_1536x2048.jpg

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Fugeo napisał(a):

Mam dużą ilość samosiewów pszenżyta w rzepaku. Rzepak w fazie liścieni i miejscami wychodzi 1 liść właściwy. Jechać pełna dawka labradora czyli jakieś 1,5 l/ha? Nic się nie stanie rzepakowi?

z samosiewami zawsze problem. nie ma sensu tak duzej dawki dawac. 1 litr wystarczy, zniszczysz obecne, za 3 tyg. wyjda nastepne, dasz znowu 1 litr. tak robie od zawsze, a juz na pewno w bezorce. Choc w tym roku ze wzgledu na chwasty w sciernisku dalem glifosat, wiec samosiewy tak nie pedza.