Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, mateusz16466 napisał(a):

mam to samo, pszenica konkret to i slomy od groma. poszło wapno,talerzowka później poli drugi raz talerzowka, później bezorkowiec na 25cm. Wyglada to podobnie. Dzisiaj rozsialem 100kg/ha mocznika i pojdzie 3 raz talerzowka i później siew

Bym miał tak jeździć to bym dał nawozy, raz talerzowka i pług. Co wam ta słoma przeszkadza? W bez orce ona właśnie na być.

Opublikowano
7 godzin temu, pep14 napisał(a):

U mnie rędzina, bez deszczu nic nie wzejdzie. 

Może nie będzie tak żle , w każdym razie dziś siałem 6 ha po wcześniejszej orce również dzisiaj  to wilgoć jest, w każdym razie za siewnikiem się nie kurzy , mam nadzieję że powschodzi 

Mowa oczywiście o rędzinie 

Opublikowano
W dniu 11.08.2025 o 07:10, STIG13 napisał(a):

W tym roku zasiać w popiół to trzeba mieć nadzwyczajnego pecha albo się postarać 

Czyli większość z nas ma pecha, albo się tak postaraliśmy 

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, mateusz16466 napisał(a):

@SawekBraczyk taniej nie zawsze równa sie lepiej. Nie oram od 3 lat i narazie nie narzekam

Wyszłoby taniej i lepiej, 3 razy brona talerzowa i bezorkowiec to jest w ch*j strata wilgoci. 

Opublikowano
9 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Może nie będzie tak żle , w każdym razie dziś siałem 6 ha po wcześniejszej orce również dzisiaj  to wilgoć jest, w każdym razie za siewnikiem się nie kurzy , mam nadzieję że powschodzi 

Mowa oczywiście o rędzinie 

Też tak będę robił, ale nie liczę na wschody. Żałuję, że nie zaopatrzyłem się w nasiona "swoje" tak jak Ty, to by cała a impreza była bez większych kosztów. Oprysku doglebowego nie robię, to później tylko przesiew pszenicą jednym przejazdem. 

Opublikowano
18 godzin temu, Dastan napisał(a):

U mnie też przytulia jest problemem, bywało że po chlomazonie + metazachlor zostawała, ale po poprawce jesiennej to raczej nie ma już szans. jaki masz koszt wiosennego zabiegu? 

Ja w bez orce to odchwaszczanie tylko wiosna bo przytula jak ciepła zima to potrafi cały czas wschodzić a stosuje Korvetto 1l ha koszt około 220 zł.

Opublikowano
8 minut temu, Zigi94 napisał(a):

na samą przytulie to można zrobić wiosną poprawkę pikloramem po taniości, jakieś 45-50 zł na hektar

jakim środkiem tak tanio?

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Wyszłoby taniej i lepiej, 3 razy brona talerzowa i bezorkowiec to jest w ch*j strata wilgoci. 

Zależy od pogody. W zeszłym roku była dwa razy talerzówka, bezorkowiec, brona wirowa i siew. Było pięknie. W tym roku po dwóch przejazdach talerzówką było zdecydowanie suszej, bo jak próbowałem bezorkowcem wjeżdzać we wtorek, to już był popiół. Wilgotnej ziemi tyle, co kot napłakał, wiec zamieniłem na głębosz typu plow + wały. Teraz liczymy na cud w postaci deszczu po weekendzie albo do końca przyszłego tygodnia, bo chcemy zasiać do środy, a warunki są fatalne.

Co najzabawniejsze, to jak pierwszy przejazd talerzówką robiłem, to było wręcz za mokro, o ulewach w żniwa to nawet nie wspominam. Co raz bardziej zastanawiam się nad zakupem strip tilla. Tylko nie mam gdzie tego podejrzeć u nas na dolnym śląsku.

Opublikowano

Niektórzy to chyba lubią jeździś po polu, 3 razy talerzówka, bezorkowiec potem jeszcze talerzówka i siew? Zostanie wam na te talerze i paliwo? To ja jednak wole raz zaorać i odrazu zasiać i miec z głowy problem ze wschodami i odchwaszczaniem nie mówiąc o zaoszczędzonym czasie. 

• Like 2
Opublikowano
32 minuty temu, Maniaks napisał(a):

Zależy od pogody. W zeszłym roku była dwa razy talerzówka, bezorkowiec, brona wirowa i siew. Było pięknie. W tym roku po dwóch przejazdach talerzówką było zdecydowanie suszej, bo jak próbowałem bezorkowcem wjeżdzać we wtorek, to już był popiół. Wilgotnej ziemi tyle, co kot napłakał, wiec zamieniłem na głębosz typu plow + wały. Teraz liczymy na cud w postaci deszczu po weekendzie albo do końca przyszłego tygodnia, bo chcemy zasiać do środy, a warunki są fatalne.

Co najzabawniejsze, to jak pierwszy przejazd talerzówką robiłem, to było wręcz za mokro, o ulewach w żniwa to nawet nie wspominam. Co raz bardziej zastanawiam się nad zakupem strip tilla. Tylko nie mam gdzie tego podejrzeć u nas na dolnym śląsku.

A nie latwiej po prostu przestac jezdzic z ta talerzowka?

Opublikowano

Doglebowka samym chlomazonem ma jakiś sens? Miało dzisiaj padać i miał iść metazachlor +chlomazon, ale nie spadła ani kropla 🙁 I z racji tego że szału z wilgocią nie ma myśle pojechać samym chlomazonem, a metazachlor zostawić na oprysk nalistny i dołożyć navigatora czy coś takiego. Chlomazon trochę trzyma rzodkiew świrzepe, z którą u mnie jest problem, fajnie po nim żółknie i spowalnia jej wzrost, ale czy podany solo też będzie miał podobnie działanie? Zawsze do tej pory dawałem z metazachlorem.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Dastan napisał(a):

Niektórzy to chyba lubią jeździś po polu, 3 razy talerzówka, bezorkowiec potem jeszcze talerzówka i siew? Zostanie wam na te talerze i paliwo? To ja jednak wole raz zaorać i odrazu zasiać i miec z głowy problem ze wschodami i odchwaszczaniem nie mówiąc o zaoszczędzonym czasie. 

Robię dokładnie tak samo bliskie pola wapno , talerzówka teraz nawozy i orka , na dalekich kreda nawozy i orka ... Szkoda maszyn paliwa a przede wszystkim czasu. Siew aktywny , siewnik talerzowy z kołami kopiującymi, oprysk tego samego dnia ( a raczej nocy ) z rsm i niech rośnie. Jak będzie trzeba to jednoliścienne się ogarnie. 

Edytowane przez Cezar81
  • Like 1
Opublikowano
Andpol napisał:

8 minut temu, Zigi94 napisał(a):

na samą przytulie to można zrobić wiosną poprawkę pikloramem po taniości, jakieś 45-50 zł na hektar

jakim środkiem tak tanio?

zorro

Opublikowano

Okolice Lublina bardzo sucho. Deszczu wcale nie było tak dużo, plon w tym roku zrobił braku upałów. Nie wiem czy od początku lipca spadło 50mm. Jeden deszczyk był taki że przesiąkło na 5cm. Żniwa dwa tygodnie się ciagneły bo kropilo akurat tyle żeby zmoczyć kłosy i słomę. Zazdroszczę tym co mieli 150 mm+. Buraki po sąsiedzku klapniete. Przed wczoraj jeden próbował talerzować sciernisko po pszenicy to przejechał raz i wrócił do domu. Wczoraj wieczorem drugi wyorał pod rzepak dwa hektary, teraz zerknołem już suche. Sąsiad prosił żeby mu rzepaczysko po strip tillu scierniskowcem uprawić, 3tygodnie po zbiorze samosiewy mają po dwa listki i może 3cm wysokości, twardo tak że agregat wyskakuje a jak złapie to wyrywa bryły jak cegly. Traktor szarpie do przodu i tańczy na boki. Na chwilę obecną wstrzymuje się z jaką kolwiek uprawa pod rzepak, prognozy beznadziejne.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Maniaks napisał(a):

Wejdź na OLX to tam się ogłaszają ludzie, co robią uslugi

Opublikowano

Ktoś używał nawozu eNpluS?

Jakieś opinie różnice w porównaniu z saletrosanem?

Aktualne ceny?

Siarkę podajecie już jesienią czy przed ruszeniem wegetacji?

Opublikowano

w centralnej polsce w sumie troche popadalo, niestety w lipcy i moze koncem czerwca. w samym lipcu uzbieralo sie pewnie pod 100 litrow. zawsze myslalem ze lubelszczyzna to wody ma pod dostatkiem, co pokazuja jakas mapke to u Was pada. moze te prognozy to takie nie do konca rzetelne jednak.