Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Maniaks napisał(a):

U nas rzepak suchy jak pieprz. Dzisiaj ostatnie hektary schodziły, to złapałem próbę 4.9 %. Szok. Ale dosłownie ostatni pasek rzepaku i zaczęła się bonanza z nieba. Rzepak na szczęście z głowy. Plon z 45 ha około 180 ton, ale to jeszcze wyjdzie na wadze, jak wywieziemy wszystko. Część po 2080 zł/t, a część na przechowanie.

Odmiany jakie były to Kuba i Sparker (za Derricka, bo nas przedstawiciel zrobił na szaro i przed samym siewem powiedział, że jednak nie będzie tej odmiany dla nas, bo zostało wykupione, a zamawiałem wtedy na początku czerwca). Jeszcze został stary Metropol i Chopin na jakieś 5-6 ha. 
Na większym kawałku robiliśmy akurat Sparkera, Chopina i Metropola, by porównać populację z hybrydą, to wyszło, że hybryda mogła plonować o około 300-400 kg więcej. Kuba siany 60 szt./m2 (gleby średnie) , Sparker 65 szt./m2 (gleby ciężkie w uprawie) 53 szt./m2 (gleby średnie) a hybryda jeśli się nie mylę coś koło 55 szt/m2, ale tego nie zapisałem nigdzie, więc nie jestem pewien. Rzepaki siane były 12, 13 i 16 sierpnia. Głodowały w październiku, dopiero na koniec listopada dostały saletrosanu, ale to już było za późno, więc pewnie przez to trochę zredukowały plon. 

Po ściernisku został wylany poferment w ilośc 16 t/ha (to jest blisko 100 kg N/ha), potem NPK 8-20-30 w ilości około 200 kg/ha. Końcem października Saletrosan 26 w ilości około 165 kg/ha. Na wiosnę 03.02 poszło 205 kg/ha Saletrosanu 26 i po dwóch tygodniach Zaksan 180 kg/ha. I tyle z wiosny.

Jesienią dwa razy skracany Caryx 0,8 + Metkonazol 0,8 (11.09.2024) a potem jeszcze Tebukonazol 1l (8.10.2024). Odchwaszczany przy 3 liściu gdzieś Ladiva 0,25l (2/3 plantacji), i Butisan Star 1,5 l + Navigator 0,28l (pozostała 1/3 planatacji). Większej różnicy między polami pod względem chwastów nie zauważyłem. Samosiewy też na jesień, na części pól szła poprawka wiosną, bo drugi zabieg talerzowania był przyśpieszony (samosiewy nie zdążyły skiełkować) ze względu na rozlewanie pofermentu.

Jeśli chodzi o jakieś odżywki, to Bor na jesień (Adob Bor 2l) plus 1/3 plantacji, która była siana 12.08 dostała jeszcze mocznik (20 kg/ha) dolistnie z siarczanem siedmiowodnym 16-32 (12 kg/ha) i w sumie tyle.

Wiosna:
T0 (IonBlue 0,5 l/ha plus Bor 2 l/ha i ten siarczan, co został z jesieni w ilości 8 kg/ha),
T1 (Tebu 0,66 l/ha + Prioto 0,4 l/ha),
T2/T3 (Prioto 0,67 l/ha + Boskalid 0,27 kg/ha + Azoksy 0,4 l/ha). 

Województwo Dolnośląskie, powiat strzeliński. Gleby od IV do I. Opady od stycznia do końca czerwca to jakieś 208 l/m2. Wiosna sucha, bo do połowy maja raptem 80 l, dopiero druga połowa maja i czerwiec były obfitsze w opady.

Z jakiej strony strzelina jesteś? Próbowałeś może siewu punktowego? Ja się właśnie zastanawiam czy Derricka punktowo spróbować. 

Opublikowano

U mnie LPA to jeszcze kilka dobrych dni do wjazdu w rzepak, zielone, co drugi dzień pada. Zboża też nie nadają się jeszcze do zbioru.

Na jaką głębokość siejecie rzepak? Gleby lekkie i ciężkie. 1 cm będzie ok?

Opublikowano
10 godzin temu, wilkołak napisał(a):

W obecnym jak i w poprzednim jak zamkne na maksa , to jedynie mak przeleci, ale przy wydajnym kombajnie musi być otwarte mocno, bo wyleci tyłem

Ostatnie lata miałem otwarte 5 do 7 na skali kompa, w tym na 8 , jak mniej to nie nadża przelecieć i wylatuje z wiatrem

Myśli ze jak z bizonem będzie 4m i jazda po mału to może byc i zamknięte. Przy większych idzie masa i niema szans zamykać na konca tak jak mówisz. 

Opublikowano

Wykosiłem dwie działki, na jednej 2t/ha ( 5 klasa), druga 2,5 t/ha ( 5 klasa z podmokłym zadoleniem). Zostały jeszcze 4,5 ha na mozaice z przewagą 4a/4b do 5. Tam liczę na trochę lepszy plon. Pryskane na chowacza było koło 8 marca, a i tak z 30% łodyg było dziurawe ;/ Odmiana rzepaku RGT Amazzonite. Okolice Łodzi.

Opublikowano
W dniu 20.07.2025 o 20:05, GRZES1545 napisał(a):

Może za gęsto siany? 

Miałem siany 4 kg rzepak i potrafił dać ponad 5 to więc raczej kwestia jeszcze papu ile dostanie. W takiej obsadzie miałem rzepak na polu gdzie nie było rzepaku z 14 lat i od kilku lat była pszenica i qq przemiennie i co drugi rok obornik w ilości ok 60 to na hektar. Więc rzepak rósł jak poj..... 

Szwagier ma pole na które obornik daje co drugi rok i sieje tylko rzepak pszenica . To ma jesieni rzepak był granatowy nie wiem jak teraz ale mówił że wygląda dość obiecująco mimo pogody. A już na polach gdzie nie daje obornika i ma rzepak po rzepaku siany w identycznej obsadzie i odmiana d*py nie urywa 

37 minut temu, wilkołak napisał(a):

Rzepak nie wygląda a sypie, po pierwszym polu

U mnie stoją rzepaki co drugi dzień deszcz. Kuzyn coś trochę wykosił to mokry i bawi się w młynek 

Opublikowano
25 minut temu, Fugeo napisał(a):

U mnie LPA to jeszcze kilka dobrych dni do wjazdu w rzepak, zielone, co drugi dzień pada. Zboża też nie nadają się jeszcze do zbioru.

Na jaką głębokość siejecie rzepak? Gleby lekkie i ciężkie. 1 cm będzie ok?

Ziemia wyschnie i nie wzejdzie . starczy na skiełkowanie, w glinie nawet nie każdy kiełek pusci

Opublikowano

@wilkołak to na jaką głębokość radzisz posiać? 1,5 cm - 2 cm? Najgorzej jak pójdzie zlewny deszcz zaraz po siewie i zrobi się skorupa.  Siewnik z kółkami kopiującymi. W tym roku planuję siać z palcami zagarniającymi.

Opublikowano
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Rzepak moze rósł ale był cienki i wysoki, miałem tak 4 lata temu jak zaskalem 50szt na m²

Karłowaty mam więc jest gitara 

57 minut temu, Fugeo napisał(a):

@wilkołak to na jaką głębokość radzisz posiać? 1,5 cm - 2 cm? Najgorzej jak pójdzie zlewny deszcz zaraz po siewie i zrobi się skorupa.  Siewnik z kółkami kopiującymi. W tym roku planuję siać z palcami zagarniającymi.

U mnie było tak na jesieni, za dwa dni poluzowalem docisk siewnika i skruszylem nim skorupę , wschody równe bez różnicy między sianym po zlewie a przed . 

Opublikowano
4 godziny temu, forestrider18 napisał(a):

Panowie, jak macie ustawione motowidła kosząc rzepak ze stołem. Przysunięte w stronę kombajnu? Ja taką opcję przyjąłem w myśl zasady żeby to co trącę spadało na stół już. Wczoraj kosiłem pierwszy raz dwie najsłabsze działki i w miejscach gdzie był lichy rzepak to aż po stole motowidłami szurałem żeby go podać dalej to tak jest przy koszeniu rzepaku? 

przysuniete i dość nisko żeby równo popychały na ślimak, inaczej nie idzie jednostajnie i bardzo łatwo można zadławić, to co motowidła wytrzepią nad stołem i tak zostanie zamiecione do środka kombajnu... Motowidła tak wysoko że tylko delikatnie muskają łan ustawiają ci co mają hedery z tymi taśmami w podłodze bo one same ładnie równo podają materiał.

• Thanks 1
Opublikowano

Źle napisałem chodziło właśnie o 45cm, punktowo.

7 minut temu, Łukaszek napisał(a):

45 cm jest za dużą szerokością a co dopiero 72

Siał ktoś z was już tak ?

Opublikowano
4 godziny temu, ROLOMAZ napisał(a):

Z jakiej strony strzelina jesteś? Próbowałeś może siewu punktowego? Ja się właśnie zastanawiam czy Derricka punktowo spróbować. 

U mnie facet próbował zasiać punktowo populację jakąś, wyszedł śmiech na sali. Część nie zeszło, część robak zjadł, część myszy owaliły. Ja Derricka sieje zawsze tradycyjnie tj. Wirówka+ talerzowy na ziemię po orce i jestem więcej niż zadowolony. Jak ktoś lubi eksperymenty to spoko ale na to trzeba brać poprawkę, że może się nie udać. 

Opublikowano
2 godziny temu, ROLOMAZ napisał(a):

Czy ma ktoś doświadczenia z siewem rzepaku punktowo ? Tzw. Siewnikiem donkukurydzy w rozstawie 75cm.

Byłem kiedyś w Rumunii na gospodarstwie w którym sieci rzepak właśnie co 75cm( chyba 25 albo 20 roślin na metr) a w międzyrzędzi ach była roślina  osłonowa wymarzajaca zima.

Ja przez 2 sezony siałem co 45cm 35roslin .

Rzepak wyglądał fajnie, wschody bardzo dobre, plony porównywalne z tradycyjnym siewem.

Tylko siew szedł bardzo wolno , bo nie dość że pole musi być dobrze doprawione to jeszcze szerokość tylko 2.7 przy 6 rzędach , więc jak kupiłem dobry siewnik zbożowy to sieje już tradycyjne co 15 cm 40 roslin

• Like 1