Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Dastan napisał(a):

To była ironia 😉,wlaśnie dlatego nie ubezpieczam, bo oni sobie to dobrze przeliczyli, statystycznie i tak zawsze wydasz więcej na ubezpieczenie.

Więc ponosisz ryzyko na własny rachunek , skoro doszłeś do takiego stwierdzenia to ok. 

Znam już nie jednego co nie ubezpieczał i jak się nic nie stało to się śmiał że zarobił , a jak miał grad na sporej części gospodarstwa to do wszystkich na około płakał że jest bankrut i nie ma z czgo żyć . 

Niby fakt , tylko czemu te żale wylewa skora sam sobie tak ułożył biznes 

Opublikowano
10 godzin temu, Dastan napisał(a):

Ja dziś wjechalem , wilgotnosc 5,7%.... chyba go grzyb dobrze dosuszył, jakies 3t sypalo. Słychać, że  trzaskaja w nocy w okolicy jeszcze. 

Przy takim plonie to lepiej na grad czekać jak ktos ma ubezpieczone, moj będzie czekać do końca sierpnia bo na tyle co jest ubezpieczony to realnie z nasion nie odda. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Dastan napisał(a):

Ja tez, nie ubezpieczam od zawsze, a gospodarze z 20 lat, fakt patrząc na jeden sezon te 25tys złotych może wydawać się nie dużo, ale przez 20lat sue już tego naskłada. Jeśli nawet przez te 20lat spadnie grad czy wymarznie ( mi się jeszcze nie zdarzylo) to i tak powinienem jeszcze być do przodu. Na koncie zawsze mam odłożone,  że mogę i dwa sezony przerwać. Jakoś nie przekonuje mnie,że ubezpieczyciele robią to dla naszego zysku...

Tu się nie zgodzę, miał byś rację jak by nie było państwowej dopłaty do ubezpieczenia w wysokości 65% składki. 

Opublikowano
2 godziny temu, Łukaszek napisał(a):

A jak to jest z wypłatą ubezpieczenia przez województwo(ze strony skarbu państwa) nie czepiają się że połowa gospodarstwa musi być ubezpieczona?

Dzierżawię od gościa ponad 4 ha a on bierze dopłaty i oczywiście składa wniosek a ja to ubezpieczam ale w razie W to nie wiem co by było czy od państwa co by dostał? Muszę z nim pogadać bo jego żona pracuje w ARIMR. 

Teraz, Andpol napisał(a):

Dzierżawię od gościa ponad 4 ha a on bierze dopłaty i oczywiście składa wniosek a ja to ubezpieczam ale w razie W to nie wiem co by było czy od państwa co by dostał? Muszę z nim pogadać bo jego żona pracuje w ARIMR. 

Ubezpieczam oczywiście na siebie te 4 ha.

Opublikowano

ja też tak mam...

W tym roku część pola swoja, część na dzierżawie gdzie właściciel składa i bierze dopłaty.

Ubezpieczam na siebie - zgłoszone przymrozki w maju - wszystko za całość ładnie wypłacone.

• Like 1
Opublikowano

U mnie masa pchełki rzepakowej po wykoszeniu na przyczepach i na polu , jeszcze się nie spotkałem z czymś takim. Na skupie nie będzie z tym problemu ? 

Opublikowano
47 minut temu, Andpol napisał(a):

Z ubezpieczenia tak ale od państwa czy jeszcze by dostał w razie klęski jakiejś?

Z ubezpieczenia ty byś dostał a w razie jakiejś suszy czy innej klęski gdzie państwo by coś dawało to dostał by on bo na niego są pisane dopłaty , a takie coś biorą dane z dopłat, zresztą jak już niejednokrotnie bywało nawozowe - zbożowe czy coś innego brali ci co mieli złożone o dopłaty 

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Przy takim plonie to lepiej na grad czekać jak ktos ma ubezpieczone, moj będzie czekać do końca sierpnia bo na tyle co jest ubezpieczony to realnie z nasion nie odda. 

Może to niezły pomysł ale czy grad przyjdzie jak my go oczekujemy? Ja mam 3,5t po 2400zł 7,2ha i tylko od gradu a koszt ubezpieczenia 970zł generali

Opublikowano
15 minut temu, Andpol napisał(a):

Może to niezły pomysł ale czy grad przyjdzie jak my go oczekujemy? Ja mam 3,5t po 2400zł 7,2ha i tylko od gradu a koszt ubezpieczenia 970zł generali

Jak nie przyjdzie to wykosisz poprostu, drogo ubezpieczone sam grad to z 100zl powinno być, niewiem dokładnie bo zawsze biore jesienią pełny pakiet od 8%

Opublikowano
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Z ubezpieczenia ty byś dostał a w razie jakiejś suszy czy innej klęski gdzie państwo by coś dawało to dostał by on bo na niego są pisane dopłaty , a takie coś biorą dane z dopłat, zresztą jak już niejednokrotnie bywało nawozowe - zbożowe czy coś innego brali ci co mieli złożone o dopłaty 

Nawozowe nikt nie dostał bo fv na mnie były.

Opublikowano

Dziś ostatnia decyzja przyszła na 2 ostatnie działki za przymrozki wiosenne, strata w łuszczynie na 21% zakwalifikowana . Pozdrawiam tych co nie ubezpieczają i mówią że nie warto 😉

4 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Jak nie przyjdzie to wykosisz poprostu, drogo ubezpieczone sam grad to z 100zl powinno być, niewiem dokładnie bo zawsze biore jesienią pełny pakiet od 8%

U mnie w agro pełny pakiet 150zl ha był. Ale pewnie zdrożeją polisy, bo kolejny rok sporo strat notują uprawy.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Andpol napisał(a):

zależy od wartości

6375zł z ha 29zł generali

tez mam generali suma ubezpieczenia na ha 6400 stawka 18zł.

@edit nawet mniej bo za 10,77ha zapłacone 169 zł. Rodzice u siebie jak zwykle nic nie ubezpieczają. Za rzepak zapłaciłem znów 731 za 6ha bez 5 arów, od 10% wszystko oczywiście. W rzepaku grad, huragan, deszcz nawalny tj wszystko to co może go wymłócić a qq nie ubezpieczam wcale, ale możliwe że od next sezonu zacznę cześć.

Edytowane przez Tigon
  • Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, piotrek912 napisał(a):

Jak tam wasze rzepaki? Kiedy planujecie wjeżdżać?

Totalnie zielone, pewnie za jakeis 3 tygodnie

Opublikowano

Opolskie z tego co widzę chyba będzie już kończyć, w polach aż się roi od lyxionów, a w skupach kilkugodzinne kolejki.  Rzepaki czarne i dojrzałe, kto może to kosi.

Opublikowano
Godzinę temu, Dastan napisał(a):

Opolskie z tego co widzę chyba będzie już kończyć, w polach aż się roi od lyxionów, a w skupach kilkugodzinne kolejki.  Rzepaki czarne i dojrzałe, kto może to kosi.

To w opolskim nie pada?