Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, wilkołak napisał(a):

Dwa zabiegi na chwasty, z jakiego powodu 

A z takiego że doglebowka mi przepuściła chwasty więc i trzeba było to poprawić. Jeszcze była w tedy ta powódź to wszystko popłynęło. Nie mam zachwaszczenia w tej chwili 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
18 godzin temu, Alpacino napisał(a):

Jakie według was są topowe odmiany rzepaku które byście polecieli i którego producenta ?😁 

To pytanie skieruj do producentów nasion i dystrybutorów. Wybierasz po jednej "topowej" odmianie z danej firmy, a potem rzut monetą, świadomy wybór w tym już przypadku mija się z celem. Za pierwszym razem szanse że trafisz na odmianę której spasuje twoja technologia, pole i warunki klimatyczne, są dość niskie. W następnym roku losujesz z puli odmian od pozostałym producentów, wykluczając odmiany od producenta tego co nie wypalił. Jak dla mnie taki dobór ma sens, choć u mnie był taki przypadek, że miałem odmianę o ogromnym (na te lata) potencjale plonowania, jednak w całości poległa i koniec końców plon (ze względu na duży udział zielonych łuszczyn) był już niewielki. Jednak powrót do innej hybrydy z tej stajni, utwierdził mnie w przekonaniu, że to dobry kierunek. Od innego producenta wcześniej przez kilka lat miałem 2 hybrydy, plon spoko, jednak bez rewelacji. I co ciekawe lepiej plonował ten mniej oklepany, a gorzej ten od bardziej popularnego producenta. Odmian i hodowli celowo nie podam, choć moja obecna jest z pewnością dostępna, nie jest to jednak jak widzę tutaj na forum odmiana zbyt popularna. I proszę nie pisać, dlaczego nie chcę podzielić się wiedzą, plonowanie odmian zależy od wielu czynników, przy doborze nikt nie powinien sugerować się zdaniem innych.

Opublikowano
2 godziny temu, lassie napisał(a):

auckland ma przewagę w cenie bo a w plonie lauros zobacz na wyniki coboru 

W plonie podobnie lauros auckland apollonia amoroso exticed

5 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

Mówiliście tu u zaprawie Buteo miałem porównanie na jesień zaprawiony i swój nie zaprawiony bo zabrakło mi z woreczka i różnic brak tak czy tak pogryziony.

To samo zauważyłem, pic na wode obecne zaprawy. 

5 godzin temu, tommy66692 napisał(a):

Jak u was z zachwaszczeniem? U mnie doglebowka zawiodła mocno, fakt że była pustynia po siewie ale wychodzą trochę rumiany i chabry 

Spróbuj doglebowka i poprawić navigatoren 0.2

8 godzin temu, XTRO napisał(a):

Ja w tym roku chyba zmniejszę areał 

Malo powiedziane, z 90ha na 60ha zmniejszyć 

Opublikowano
14 godzin temu, farmer1236 napisał(a):

Ma ktoś rzepak temptation sequel Jurek ? Jak się sprawdzają ? Jak przymrozki przetrwały ?

Mam te dwa ostatnie pierwszy raz i od przymrozków trochę w d*pę dostały. Więcej powiem po żniwach.

Opublikowano
22 godziny temu, tommy66692 napisał(a):

Jak u was z zachwaszczeniem? U mnie doglebowka zawiodła mocno, fakt że była pustynia po siewie ale wychodzą trochę rumiany i chabry 

Powschodowo robiłem i jest ok...jedyne co mnie martwi to to że jedne łuszczyny już żółto brązowe a połowa zielona

Opublikowano

zgłaszałem grad do ubezpieczalni (pzu) 6.06 i do dzisiaj nikt się nie kontaktował w sprawie oględzin. Dostałem tylko maila w czwartek, że brakuje im dokumentów. Zapytałem jakich to odpisali, że oględzin. Dzisiaj mija 30 dni od zgłoszenia, czy mogą tyle czasu zwlekać? Czy ponaglać ten temat u ubezpieczyciela?

Opublikowano
17 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

W plonie podobnie lauros auckland apollonia amoroso exticed

To samo zauważyłem, pic na wode obecne zaprawy. 

Spróbuj doglebowka i poprawić navigatoren 0.2

Malo powiedziane, z 90ha na 60ha zmniejszyć 

Mówiłeś że nie opłaci się teraz rzepak i też właśnie ograniczam 

Opublikowano (edytowane)

A to co się bardziej opłaca bo jakoś nie mogę nic wymyślić , oczywiście nie mówimy o warzywach 

Edytowane przez slonju77
Opublikowano
3 godziny temu, quxfrix napisał(a):

zgłaszałem grad do ubezpieczalni (pzu) 6.06 i do dzisiaj nikt się nie kontaktował w sprawie oględzin. Dostałem tylko maila w czwartek, że brakuje im dokumentów. Zapytałem jakich to odpisali, że oględzin. Dzisiaj mija 30 dni od zgłoszenia, czy mogą tyle czasu zwlekać? Czy ponaglać ten temat u ubezpieczyciela?

Kolega zgłaszał grad też w pzu to mu przyjechali po 4 dniach i po 2 dniach następnych mu wypłacili kasę , u mnie jeszcze po przymrozkach się nie ogarnęli , dziś mija 2 miesiące od szkody 

3 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Powschodowo robiłem i jest ok...jedyne co mnie martwi to to że jedne łuszczyny już żółto brązowe a połowa zielona

U mnie jeszcze lepiej bo jedne zmieniają już kolor , a inne (chyba większość ) łuszczyny zielone drobniutkie dopiero , więc licze jeszcze na te deszcze co zapowiadają to może jeszcze te łuszczynki małe podrosną , ale czego to się można spodziewać jak rzepak kwitł 7 tygodni (jeszcze czegoś takiego nie doświadczyłem za żywota )

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Są takie teorie że długie kwitnienie to wysoki plon,😜 a tak swoją drogą to i u mnie jest podobnie

Edytowane przez slonju77
Opublikowano

Z tych łuszczyn z drugiego kwitnienia to tylko maku się nakosi, widać, że jeszcze nie urosły dobrze a badyl już zaczyna zasychać i nie będzie miało jak nasion nalać

Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Teraz dynie jedynie. 

Zależy ile się zbierze i tu masz cennik do tego vat trzeba doliczyć a ile jego jest przy usługach? Sianie nasiona nawozy opryski i uprawę to też nie za ciekawie no chyba że z 1,5tony.

IMG_20250707_102447.jpg

Opublikowano
W dniu 6.07.2025 o 10:07, Andpol napisał(a):

Mam te dwa ostatnie pierwszy raz i od przymrozków trochę w d*pę dostały. Więcej powiem po żniwach.

Ma Pan zdjęcia jak wyglądają te rzepaki ?