Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nie chcą płacić,musi być brak łuszczyn , a innych rzeczy nie biorą pod uwagę, że przez przymrozki rzepak kwitnie drugi raz, wegetacja była zatrzymana i nic z niego nie będzie przez to

Opublikowano
2 godziny temu, agrarmrc napisał(a):

Tylko się pocieszam tym że nie jestem sam w takiej sytuacji ... Koszenie razem z kukurydzą ?

Spokojnie , w sierpniu będzie skoszony bo inaczej przejdziemy z jednej skrajności w drugą bo we wrześniu to na pewno by już były duże straty z powodu osypania 

2 godziny temu, Ksawery napisał(a):

Ale co wam z szacowania jak i tak dadzą maks dwa procent?

Spokojna twoja,  skoro teraz tak odbija to znaczy że mrozem dostał nie źle a co za tym idzie to i uszkodzenia są,  jak normalny człowiek przyjedzie do szacowania to na pewno stwierdzi straty co najmniej tyle ile jest na polisie 

Oszacowane ma ktoś już z tych rzepaków co mają teraz drugie czy nawet 3 życie? Czy ostro mówią tak jak u mnie że nie da się na razie oszacować bo jeszcze kwitnie ? 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Pewnie że możliwe,  u mnie już kwitnie 6 tydzień i póki co końca nie widać 

20250603_155652.jpg

20250603_155749.jpg

Po bokach i w oddali u ludzi to samo 

Jednym słowem na całej wsi to samo , rzepak pod psem , a 2 wsie dalej u kolegi baja , przymrozków nie było 

20250601_160057.jpg

20250601_160109.jpg

Wrzesień to raczej nie ale sierpień jak już się skończy wszystko pozostałe kosić,  i dezynsekcja chyba potrzebna będzie jak jeszcze dalej bedzi nowe kwiaty puszczał , a u mnie właśnie sporo pąków się trafia jeszcze 

U mnie po tych przymrozkach jeszcze nie może gościu oszacować choć za 4 dni miesiąc minie od szkody i po 2 krotnej probie szacowania bo cały czas pole żółte 

Był tydzień temu i umówiliśmy się na 10 czerwca , tyle że minął następny tydzień  a na polu jak żółto byli tak żółto  jest 

Myślisz jeszcze o wjeździe w ten rzepak chodzi mi o robaka i grzybówkę?u mnie jest podobnie chociaż trochę mniej kwiatów i się tak zastanawiam czy nie wjechać jeszcze czy już nie ma sensu, cztery tygodnie temu dostał boskalid i protio

Edytowane przez slonju77
Opublikowano
5 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Spokojnie , w sierpniu będzie skoszony bo inaczej przejdziemy z jednej skrajności w drugą bo we wrześniu to na pewno by już były duże straty z powodu osypania 

Spokojna twoja,  skoro teraz tak odbija to znaczy że mrozem dostał nie źle a co za tym idzie to i uszkodzenia są,  jak normalny człowiek przyjedzie do szacowania to na pewno stwierdzi straty co najmniej tyle ile jest na polisie 

Oszacowane ma ktoś już z tych rzepaków co mają teraz drugie czy nawet 3 życie? Czy ostro mówią tak jak u mnie że nie da się na razie oszacować bo jeszcze kwitnie ? 

U znajomego wstrzymali się z jedną działka bo właśnie ponownie kwitnie , i nie może zdjęcia zrobić aby z fazą bbch się zgadzało. 

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, mati2810 napisał(a):

Witam, przyszła burza z gradem, rzepak obity jak na zdjęciu,  miejscami pourywane łuszczyny. Miał ktoś coś podobnego? Ile % ubezpieczenia można sie spodziewać? 

20250603_145021.jpg

Radze szybko wjechać opryskiwaczem i prysnąć na grzyba bo szału nie będzie. Teraz Tiazol. Ja tak miałem olałem  oprysk i  przy koszeniu bardzo tego pożałowałem. Kombajn biały od grzyba plon był ale bez szału. 

Opublikowano
3 godziny temu, slonju77 napisał(a):

Myślisz jeszcze o wjeździe w ten rzepak chodzi mi o robaka i grzybówkę?u mnie jest podobnie chociaż trochę mniej kwiatów i się tak zastanawiam czy nie wjechać jeszcze czy już nie ma sensu, cztery tygodnie temu dostał boskalid i protio

Przeszło mi to przez myśl 2 tygodnie temu jak zaczął na powrót kwitnąć,  ale że już był poplątany rzepak to dałem spokój.  Teraz też już niczym nie zamierzam wjezdżać  

Opublikowano
Godzinę temu, lobudek napisał(a):

Miałem wczoraj szacowanie z VH. Uznali 13% za przymrozki.

Pokażesz ten rzepak? Miał dużo niewykształconych łuszczyn ?

Ja dostałem dwa procent rzepak też ciągle kwitnie ale jest mało 'pustych łuszczyn ' ale wygląda słabo jak jakiś  dziki 

Opublikowano
37 minut temu, Ksawery napisał(a):

Pokażesz ten rzepak? Miał dużo niewykształconych łuszczyn ?

Ja dostałem dwa procent rzepak też ciągle kwitnie ale jest mało 'pustych łuszczyn ' ale wygląda słabo jak jakiś  dziki 

Sporo pustych łuszczyn 

IMG20250604094052.jpg

Opublikowano
19 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Robal, nawet widać ślady po "ugryzieniach" na łodydze

Ciekawe po wcześniej sprawdzałem to ładne były. Może w niektórych miejscach zjedzona 

Opublikowano
19 godzin temu, mati2810 napisał(a):

Witam, przyszła burza z gradem, rzepak obity jak na zdjęciu,  miejscami pourywane łuszczyny. Miał ktoś coś podobnego? Ile % ubezpieczenia można sie spodziewać? 

20250603_145021.jpg

18 godzin temu, kamil800 napisał(a):

Mialem podobnie rok temu. Moze troszke mniej ale tez praktycznie kazda luszczyna byla z uszkodzeniem

10% dostalem. Rzepak jeszcze ladnie sypnął 

To dużo ci dali , ogólnie to przyjmują taką taktykę że jak nie ma pourywanych łuszczyn (a tu na zdjęciu nie ma oberwanej nawet 1 łuszczyny )to dają co najwyżej parę % , wiadomo , zależy kto przyjedzie na szacowanie 

Godzinę temu, lobudek napisał(a):

Sporo pustych łuszczyn 

IMG20250604094052.jpg

U mnie chyba więcej pustych się wydaje,  jak patrząc na to zdjęcie 

Opublikowano
Godzinę temu, camo napisał(a):

Ciekawe po wcześniej sprawdzałem to ładne były. Może w niektórych miejscach zjedzona 

Tutaj z Twojego zdjęcia masz taki czarny punkt, ślad po chowaczu

Screenshot_20250604-110609.png

• Thanks 1
Opublikowano

Kujawsko-pomorskie zgłoszone było w majówkę od przymrozku a dziś przyjechali wyliczać szkody, wyliczyli 51%, na głównych pędach to po 10 łuszczyn jest tylko reszta zmarzła