Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

nie stosuje drogich srodkow na platek, a drugi raz idzie z do rym robakiem. u mnie sie to sprawdza, moze u Was jest inaczej. wyzszy poziom, tzn wyzsza wydajnosc, a nie drozsza ochrona. ciezko bylo przekroczyc 4 t, a w takiej metodzie mialem juz 4.5 i wiecej. nie chce pisać wydajnosci, poniewaz niekotrzy beda szydzic, a ja gego nie lubie. ale nawet 500 kg wiecej, to dla mnie sporo, a 4.5 to naprawdę dobry wynik. nie chce opozniac tego pierwszego zabiegu, ale moze 2-3 pozniej i by wystarczyl. nie chce mi sie juz sprawdzac, bo w tym roku sieje go ostatni raz.

w ochronie płatak nie chronimy rośliny, a nasaczamy płatki fungicydem, by zapobiec w nim kielkowaniu grzyba. juz to pisałem, jest to podobne do wysycania krazkow bibuly antybiotykiem przy wykonywaniu antybiogramu. Nie wiem czy widzielicie takie badanie, ale w okolicy krążka z antybiotykiem, na ktory sa wrazliwe bakterie nie rozwija sie kolonie. Gdy antybiotyk nie dziala, potrafia nawet ja przerosnac. Tak ja podchodze do ochrony rzepaku przed zgnilizna twardzikowa, dlatego nie biore pod uwage ochrony samej rosliny. Ilosc fungicydu w roslinie bedzie dosc mala, i z dnia na dzien ulego zmniejszeniu w wyniku metabolizmowi. W platku bedzie fungicyd siedział. dwa razy, by pokryc pierwsze platki, ktore opadna i zaraza, a po tygodniu reszte, ktora dopiero sie oworzyla.

Edytowane przez Siedzacybyk
Opublikowano
13 minut temu, Michall51 napisał(a):

Zdarzają się takie łuszczyny na samej górze.

Jaka przyczyna może być? 

IMG_20250527_121741.jpg

IMG_20250527_121746.jpg

IMG_20250527_122002.jpg

IMG_20250527_121933.jpg

masz normalny rzepak, u mnie nie ma 60% łuszczyn co u Ciebie 

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
10 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

U nas 25% człowiek dostał z pzu

W łape?

8 godzin temu, Michall51 napisał(a):

Zdarzają się takie łuszczyny na samej górze.

Jaka przyczyna może być? 

IMG_20250527_121741.jpg

IMG_20250527_121746.jpg

IMG_20250527_122002.jpg

IMG_20250527_121933.jpg

Przymrozek

• Sad 1
Opublikowano
9 godzin temu, paktofonikas1987 napisał(a):

Długo czekałeś na ogledziny? Zgłosiłem 06.05 i terminu jeszcze nie mam ustalonego nawet.

chyba 13/14.05

Opublikowano
12 godzin temu, XTRO napisał(a):

masz normalny rzepak, u mnie nie ma 60% łuszczyn co u Ciebie 

Wczoraj po szacowaniu, zobaczymy co wyjdzie. Rzepaki bardzo słabe, u sporo odrostów zaczyna teraz kwitnąć 🤦‍♂️

Godzinę temu, panczo1922 napisał(a):

U mnie dzisiaj zakończyło się szacowanie 

17%, 18% i na ostatniej działce 21%

Dzis szacowanie i odrazu likwidator wyliczył?

4 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Nie wiem, ale w łapę to podstawa. 

W kukurydzy 🤭

• Like 1
Opublikowano

A ja w tym sezonie od przymrozków nie ubezpieczył a odkąd sieje rzepak zawsze ubezpieczałem i nic z ubezpieczenia nie dostawałem więc odpuściłem i teraz tylko grad porządny by się przydał.

• Like 1
  • Confused 1
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie podobnie, w tamtym roku miałem 3-4% z przymrozku tylko i sobie darowałem pełny pakiet. A w tym dopiero by się zwróciło z nawiązką.

Jak to mówią chytry dwa razy traci 😭

Edytowane przez PTrend
  • Like 3
Opublikowano

ja tam stanąłem przy drodze on latał liczył strąki, robił zdjęcia, najpierw policzył na 20%, ale obleciał całe pole i mówi ze jest jeszcze gorzej to co będę się spierać z człowiekiem :D

• Haha 1
Opublikowano

Żartujesz chyba, nie po to ubezpieczenie płace zeby jeszcze w łape dawać.  2 tony nakosze gdzie zawsze 4 była, jechał z szacowania tez 25 u chłopa stwierdzil. Normalny facet jakis a nie ch*j co to jak samochod Ci wycenia to mowi zaszpachlujesz  po co ci drugie drzwi w 3 letnim samochodzie heh

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Andpol napisał(a):

A ja w tym sezonie od przymrozków nie ubezpieczył a odkąd sieje rzepak zawsze ubezpieczałem i nic z ubezpieczenia nie dostawałem więc odpuściłem i teraz tylko grad porządny by się przydał.

Jest nas trzech, ja też gapowe zapłaciłem, ale ja ubezpieczam co roku i  żeby przestać ubezpieczać czekam na kataklizm, bo przyjdzie jak nie kupię ubezpieczenia. Też od przymrozków zapomniałem w tym roku rzepak wpisać i d*pa, został jeszcze grad 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

U mnie generali szacowało w sobotę rano, po południu był raport ( to co mi powiedzieli panowie od szacowania było na papierze) a w poniedziałek przelew na konto w zależności od pola i odmiany od 10 do 14%. Jako ciekawostkę panowie stwierdzili że tempteison z rapoola jedna z najzdrowszych najmniej pożartych i uszkodzonych przez mróz odmian.

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, Dawid727 napisał(a):

U mnie generali szacowało w sobotę rano, po południu był raport ( to co mi powiedzieli panowie od szacowania było na papierze) a w poniedziałek przelew na konto w zależności od pola i odmiany od 10 do 14%. Jako ciekawostkę panowie stwierdzili że tempteison z rapoola jedna z najzdrowszych najmniej pożartych i uszkodzonych przez mróz odmian.

Jakie województwo?

Opublikowano
3 godziny temu, Andpol napisał(a):

To jest nas dwóch a i @mysza103 też tylko grad o ile dobrze pamiętam?

Kto jeszcze od przymrozków nie ubezpieczył?

Zaoszczędziłem około tysiąca a straciłem kilka jak nie więcej.

Ja nie ubezpieczam ale u mnie nie było przymrozków.