Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Michal0111 napisał(a):

Dzięki a co ekonomiczne dać na grzyby? Mam protiokonazol co to tego dołożyć?

IMG_20250428_181410.jpg

120g protio i 125g azoksy. Koszt 50-60zł/ha

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, Michal0111 napisał(a):

Dzięki a co ekonomiczne dać na grzyby? Mam protiokonazol co to tego dołożyć?

IMG_20250428_181410.jpg

150 g Prioto i 150 g Azoksy - ekonomicznie i tanio

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, lukasz222 napisał(a):

Ale że był faktycznie przypalony, czy tylko mocno skrócony?

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale skład toprexu się chyba nie zmienił, a wcześniej dawka była 0,5l.

U innych juz kwitnie a to pojedyncze kwiatki  ma z 30 cm,  na wiosne po mrozach bylo gole pole ale ruszyl normalnie chyba ze mrozy susza mocna regulacja i wyszlo gow...  Po toprexie i inazumie gdzies  go tak przygielo chyba ze zostalo cos w opryskiwaczu ale to na wszystkich kawalkach tak samo. Zrobil bym zdjecie ale szkoda prondu 🤣

Edytowane przez Polarek
Opublikowano

Stosował ktoś w rzepaku na opadanie płatka boskalid z duet na start ?jak tak to  Ile trzeba dać .?

12 godzin temu, RafKil napisał(a):

Lg auckland 

20250428_163613.jpg

Ładny rzepak, na jakiej klasie ziemi? co na platek będzie szło?

Opublikowano
36 minut temu, Polarek napisał(a):

U innych juz kwitnie a to pojedyncze kwiatki  ma z 30 cm,  na wiosne po mrozach bylo gole pole ale ruszyl normalnie chyba ze mrozy susza mocna regulacja i wyszlo gow...  Po toprexie i inazumie gdzies  go tak przygielo chyba ze zostalo cos w opryskiwaczu ale to na wszystkich kawalkach tak samo. Zrobil bym zdjecie ale szkoda prondu 🤣

Może robak zalatwil sprawę, u nas takie właśnie skutki są kto nie dopilnował.

Opublikowano
17 godzin temu, Damianek20 napisał(a):

Jesteś widzę nawiedzony, jak ci łodyga uschnie skoro wypuszcza z niej zielone odrosty ?  To że mieszkasz na Podlasiu czy gdzieś tam to nie porównuj wszystko pod siebie . 

Myślisz że nie miałem nic innego do roboty i nie miałem co zrobić z paliwem tylko jeździć w upale z kosiarka !!!! 

Czekać aż coś uschnie to można było wtedy do zimy . 

Dlatego zmieniłem Duke na Sequela, raz że niski i nie miał problemów z odrostami , jedynie zielony badyl jak w porę trafiony od robaka i krótki więc dobrze się go przerabiało .  

Sam jesteś nawiedzony gościu skoro z kosiarka jeździsz i badyle kosisz rzepaczane bo nikt takich jajcow nie robi, wystarczą uprawki pozniwne. Jeśli ci odbija rzepak po zbiorze to trzeba się zastanowić co zjebane zostało w agrotechnice bo raczej piachow nie masz żeby rośliny odbijały. 

W temacie cen pszenicy pisałeś że gospodarstwo się nie opłaca, a tutaj już piszesz ze plony rzepaku pod 5t - halo oooo kto tu jest nawiedzony 🤪

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
farmer1236 napisał:

Stosował ktoś w rzepaku na opadanie płatka boskalid z duet na start ?jak tak to  Ile trzeba dać .?

12 godzin temu, RafKil napisał(a):

Lg auckland 

Ładny rzepak, na jakiej klasie ziemi? co na platek będzie szło?

Ja stosowałam/stosuje zadowolony z efektu od paru lat. Dawkowanie zależy ile mi zostaje z paczek od 0.75 do 0.85 i tak efekt jest bardzo dobry. Do tego azokstrobina 0.25-0.30 dawałem jeszcze i robak

Opublikowano
10 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Ja też dam roślinom odpocząć, dziś rano wisiały jak flaki to co je jeszcze fungicydem dobijać. 

Co 1% ? 

Za popękane łodygi liczą  1% straty

11 godzin temu, damian12345 napisał(a):

W jakich terminach dałeś t1 i t2 daty? I co planujesz na t3?

T1-21 marzec

T2- 14 kwiecień

T3-28 i 29 kwiecień propulse

Opublikowano
57 minut temu, Polarek napisał(a):

Kletodymu przypadkiem nie stosowałeś na jednoliscienne?

20 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Może robak zalatwil sprawę, u nas takie właśnie skutki są kto nie dopilnował.

Robak nie tłumaczy tak mocnego ograniczenia wzrostu

Opublikowano
7 godzin temu, robertrolnik27 napisał(a):

Mam gaviala na płatka. Jeden zabieg czy dwa co polecacie?

Messenger_creation_37A3FED6-F18C-4EEB-8567-51C0F5C3F140.png

Ładny rzepak więc trzeba o niego zadbać. Przy technologii dwu zabiegowej na płatka powinieneś pierwszy zabieg wykonać na początku kwitnienia i wtedy bym dał gavial . Zakładam , że zdjęcie jest aktualne więc rzepak jest w pełni kwitnienia. Proponuję odczekać jeszcze 5-7 dni i podać protiokonazol 125-150 g + tebukonazo l125-150g  + los ovados 0,3l + sumicidin 0,25 /w + pro aqua 0,4l/300 l wody.

Opublikowano
24 minuty temu, Polarek napisał(a):

W opryskiwaczu moglo zostac expert+dff 

Jak masz zdjęcie z początku wiosny gdzie jak mówiłeś że zostało gołe pole to wstaw. Jeśli faktycznie było z nim aż tak źle to sporo czasu potrzebował na odbudowę a czas jednak leci.

Opublikowano

Witam Panowie , chce zrobić jedno zabiegowa ochronę na płatek , myślę nad boskalis 175g + 150 protikonazol + Narwik Vita lub acetamipyd + deltametryny , czy lepszym wyjściem będzie kier 450 + coś na robaka z góry dziękuję za odpowiedź 

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, arnoldino napisał(a):

Jak masz zdjęcie z początku wiosny gdzie jak mówiłeś że zostało gołe pole to wstaw. Jeśli faktycznie było z nim aż tak źle to sporo czasu potrzebował na odbudowę a czas jednak leci.

Pierwsze zdjecie 26 marca drugie z dzis i jeszcze jakies laciate liscie nie wszedzie ale sa

IMG_20250326_074741.jpg

IMG_20250429_085856.jpg

IMG_20250429_085949.jpg

Edytowane przez Polarek
Opublikowano
16 godzin temu, ervyn napisał(a):

Robię talerzówką tydzień po skoszeniu, jak samosiewy odbija to drugi raz i mam wszystko ładnie pocięte, skruszone, i zlikwidowane samosiewy.

Przy normalnym zbiorze tak wszystko się zgadza ale jeżeli masz wysoka odmianę nie trafisz ze skracaniem i jeszcze całą roślina zielona że zabija wytrząsacze więc gość kosił tak wysoko żeby tylko zebrać górę. Mając mały ciągnik to zapychalo mi i dlatego musiałem kosić.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Sam jesteś nawiedzony gościu skoro z kosiarka jeździsz i badyle kosisz rzepaczane bo nikt takich jajcow nie robi, wystarczą uprawki pozniwne. Jeśli ci odbija rzepak po zbiorze to trzeba się zastanowić co zjebane zostało w agrotechnice bo raczej piachow nie masz żeby rośliny odbijały. 

W temacie cen pszenicy pisałeś że gospodarstwo się nie opłaca, a tutaj już piszesz ze plony rzepaku pod 5t - halo oooo kto tu jest nawiedzony 🤪

Mam z czego dołożyć to dokładam jak trzeba ale przy tym areale co mam nie oszukujemy się że jesteś w stanie wyżyć i inwestować ? No chyba że ty potrafisz ??? No zależy jeszcze na jakim poziomie mówimy życia. To twierdzisz że jak zebrałem ponad 5 t z hektara mając ponad 2 h rzepaku to już jestem milionerem ???? Ciekawe 😂

To że coś nie poszło z agrotechnika to wiem a to że nie miałem czym przerobić tego to inna sprawa ale taki bamber jak ty tego nie rozumie bo ma sprzęt duży to się marzy .