Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Damianek20 napisał(a):

Skoro wydał przy gęstym siewie a teraz jak posiałem 3 kg wypadło trochę uszkodziło i z czego plon

Rozumiem że ten rzepak do siewu z kupy,  swój materiał

Opublikowano
2 minuty temu, farmer1236 napisał(a):

W jakiej firmie ubezpieczeniowej ubezpieczyć rzepak na dzierzawie na  gębę ?

W każdej ubezpieczą , przecież nie trzeba się okazywać aktem notarialnym że to twoja własność. 

Prawdę mówiąc to możesz i sąsiada rzepak se ubezpieczyć jeżeli on by ten rzepak miał nie ubezpieczony

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, mysza103 napisał(a):

W każdej ubezpieczą , przecież nie trzeba się okazywać aktem notarialnym że to twoja własność. 

Prawdę mówiąc to możesz i sąsiada rzepak se ubezpieczyć jeżeli on by ten rzepak miał nie ubezpieczony

VH w zeszłym roku chciało wydruk, że składam na te działki dopłaty.

Opublikowano

To powiem że pierwsze słuszę żeby wymagali jakieś dowody z dopłat , ubezpieczam parę lat i w jakiej by to firmie nie było nic nikt się o takie rzeczy nie pyta . Jedynie to pytają jaka jest powierzchnia gospodarstwa , 

Opublikowano
4 godziny temu, Wicherek napisał(a):

To ile wyjdzie sztuk na metrze  ? 

A kto to liczy , zawsze coś wypadnie bo robak zje albo nie zejdzie . Ale było Perfect . Zszedłem na 3 kg bo kusiło mnie zobaczyć jak będzie się rozgałęziać i wyszło jak wyszło , do tego mróz i wiatr bez okrywy i mam co mam 

2 godziny temu, misio3p napisał(a):

VH w zeszłym roku chciało wydruk, że składam na te działki dopłaty.

W agro Ubezpieczenia to samo rzadali z agencji że składam o dopłaty 

2 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Rozumiem że ten rzepak do siewu z kupy,  swój materiał

Jak można mieszańca siać swojego 🤦 

To że mam mało ha nie oznacza że mnie nie stać kupić . 

5 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Tak czytam to tamten rok chyba suszy nigdzie nie było. Ponad 4t po kolei każdemu sypało 🤔

U mnie słodyszka mało teraz jakoś. 

Była ale rzepak wystartował wcześniej więc udało się jemu , zboża już bardziej dostały w tyłek o jarych nif wspomnę 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Damianek20 napisał(a):

A kto to liczy , zawsze coś wypadnie bo robak zje albo nie zejdzie . Ale było Perfect . Zszedłem na 3 kg bo kusiło mnie zobaczyć jak będzie się rozgałęziać i wyszło jak wyszło , do tego mróz i wiatr bez okrywy i mam co mam 

Ty to jak to jest ze w tym roku gdzie lepsze miejsca to siales więcej, a gdzie te gorsze na 1 klasie to siales rzadziej? Dlatego taka różnica na zdjęciach? 😅

Widać że nie jest Nabuzowany czyli albo wody brakuje, albo papu i weź przestań bredzić że wina tego posiane 3kg a nie 4kg bo rzepak ustala się według sztuk na metrze. 

Roślina ta buduję plon z rozgałęzień bocznych rozumiesz to? 

Jeszcze porównujesz 2 osobne sezony. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
2 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Ty to jak to jest ze w tym roku gdzie lepsze miejsca to siales więcej, a gdzie te gorsze na 1 klasie to siales rzadziej? 

Widać że nie jest Nabuzowany czyli albo wody brakuje, albo papu i weź przestań bredzić że wina tego posiane 3kg a nie 4kg bo rzepak ustala się według sztuk na metrze. 

Roślina ta buduję plon z rozgałęzień bocznych rozumiesz to? 

Jeszcze porównujesz 2 osobne sezony. 

100 polifapu 200 soli 100 mocznika .

Wiosna 200 siarczanu magnezu, 50 soli , 50 Poli 6,  100 mocznika , 250 saletry , 120 saletry . Do tego mocznik i odżywki dolistnie. 

Nie mam precyzyjnego siewnika więc mój wysiew jest nie do końca idealny to co wychodzi na próbie . Wystarczy że jadę z góry i już wiem że mniej wyjdzie niż pod górę .

W tym roku siałem mniej więcej wszystko na jedno ustawienie więc średnia wyszła 3,1  kg .

Nie bredzę tylko na to nawożenie powinien być piękny a w tym wypadku nawet żeby wyglądał jak wygląda to ma braki w obsadzie bo wymarzł

Opublikowano (edytowane)

Jeśli nie miałeś wystarczająco dużo deszczu to kij z nawożenia 🤪

Ale chyba jednak kropiło konkretnie bo azot podzielony na 3 

25 minut temu, Damianek20 napisał(a):

Nie bredzę tylko na to nawożenie powinien być piękny a w tym wypadku nawet żeby wyglądał jak wygląda to ma braki w obsadzie bo wymarzł

Skoro przemarznieta reszta roślin to też szału nie ma, i co da większą obsada. Takie gdybanie. 

Było posiać pół pola szczotką a pół rzadko i byś miał porównanie czy 6t będzie czy nie. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
Godzinę temu, Damianek20 napisał(a):

To że mam mało ha nie oznacza że mnie nie stać kupić 

Z tego co piszesz to wywnioskowałem że siejesz z kupy , bo kwalifikat to byś normalnie podał na sztuki a nie kilogramy 

Jednostka może mieć 6 kg , a może mieć i 12 kg , więc siejąc 3 kg w 1 przypadku , siejesz zdecydowanie gęściej niż siew 4 kg w drugim przypadku , bo siejąc 4 kg masz obsadę 50 sztuk , a siejąc 3 kg masz obsadę 75 sztuk 

Więc takie podawanie siania na kg to o duże potuc , bo nie ma to żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości 

• Like 2
Opublikowano
10 godzin temu, mysza103 napisał(a):

To wiadomo że każdy ubezpieczy ale co do wypłaty szkody np PZU chce dokument z dzierżawy 

10 godzin temu, kamil800 napisał(a):

W pzu mi ubezpieczyli bez problemu

Ubezpieczą ok ale jak szkoda to PZU nie chce wyplacić jak dzierżawa na gębę 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Damianek20 napisał(a):

Siałem Atore 2 lata temu z przyczepy nasiona i plon był przyzwoity.

Nie potwierdzałem przez 3 lata dopłat w agroub....a 

Dziś ponownie -3⁰ rośliny białe. Płatek raczej po jutrze niech rośliny odpoczną. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
40 minut temu, farmer1236 napisał(a):

To wiadomo że każdy ubezpieczy ale co do wypłaty szkody np PZU chce dokument z dzierżawy 

Nie prawda, wypłaca pzu bez gadania. Raz chcieli oświadczenie że jestem właścicielem rzepaku.

Opublikowano
Godzinę temu, farmer1236 napisał(a):

A to ciekawe, mi zapłacili za rzepak na dzierżawię na gębę i żadnych dokumentów nie chcieli. 

Opublikowano
57 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Dziś ponownie -3⁰ rośliny białe. Płatek raczej po jutrze niech rośliny odpoczną. 

-5 na ziemi o 5 było u mnie 

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, farmer1236 napisał(a):

W tamtym roku wyplacili. Nikt nie pytal czy moje czy nie moje 🤔

Opublikowano
8 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Jeśli nie miałeś wystarczająco dużo deszczu to kij z nawożenia 🤪

Ale chyba jednak kropiło konkretnie bo azot podzielony na 3 

Skoro przemarznieta reszta roślin to też szału nie ma, i co da większą obsada. Takie gdybanie. 

Było posiać pół pola szczotką a pół rzadko i byś miał porównanie czy 6t będzie czy nie. 

Z wodą tak średnio na jeża ale bywało gorzej z nią , starałem się siać pod zapowiadany deszcz lub śnieg. 

8 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Z tego co piszesz to wywnioskowałem że siejesz z kupy , bo kwalifikat to byś normalnie podał na sztuki a nie kilogramy 

Jednostka może mieć 6 kg , a może mieć i 12 kg , więc siejąc 3 kg w 1 przypadku , siejesz zdecydowanie gęściej niż siew 4 kg w drugim przypadku , bo siejąc 4 kg masz obsadę 50 sztuk , a siejąc 3 kg masz obsadę 75 sztuk 

Więc takie podawanie siania na kg to o duże potuc , bo nie ma to żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości 

Jednostkę liczę na 3 h jak ma wagę ok 9 kg. Wcześniej siałem jednostkę całą max do 2,2 h 

1 godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Ja wolę nie ryzykować