Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, olkosio napisał(a):

u mnie to samo. siany 22sierpnia, wszystkie opady ominęły nas. wschody od 15 do 20września. ale obsada wtedy 100%. po zimie nie zmarzł mu żaden liść. cały zielony a te okoliczne duże mocno pomarzły liście. obecnie piękna kapucha tylko może niższa niż okoliczne. ale też ziemia zimna glina więc trochę ciepła więcej potrzebuje. Ile azotu dałeś na wiosnę?

300 saletrosanu+250 saletry na n2

Opublikowano

rzadki rzepak to nie problem. widac na drugim zdjeciu jak rosnie i wyglada jak na sterydzie. mialem raz taki rzadki, nie powschodzil po zeskorupieniu, mialem przesiewac ale....nie chcialo mi sie, a rodzice namawiali by zostawic, bo bedzie dobrze. no i bylo, wydal normalnie, jak na pozostalych kawalkach. roznica tylko w pojedynczej roslinie. taki Pudzianowski 😎 wiecej tez pekaja lodygi, ze zwzgledu na jego dopakowanie .

Opublikowano
18 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Różnica między toprex a dovvo to jakieś 10-15 zł na litrze to za bardzo oszczędności nie widzę. Możesz dać nawet i litr na hektar tylko później nie 😭 że za mocno przychamowany bo zbyt duża dawka i za wczesna faza albo że uciekł bo wjechać się nie dało. 

10 zł na ha razy 100 ha to zaczniesz się zastanawiać bo to tysiące w skali roku wychodzą, a za te tysiące to można żonę na Seszele zabrać. Albo ty, albo producent sior.😉

• Haha 1
Opublikowano

Zasadnicze pytanie czy ta różnica w cenie preparatu ( 10-15 zł) może mieć przełożenie na wielkość plonu . W tym przypadku 1 % w wielkości plonu to ok 70-100 zł gotówki na  ha, a przy 100 ha to dopiero ładna kwota.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, olkosio napisał(a):

u mnie to samo. siany 22sierpnia, wszystkie opady ominęły nas. wschody od 15 do 20września. ale obsada wtedy 100%. po zimie nie zmarzł mu żaden liść. cały zielony a te okoliczne duże mocno pomarzły liście. obecnie piękna kapucha tylko może niższa niż okoliczne. ale też ziemia zimna glina więc trochę ciepła więcej potrzebuje. Ile azotu dałeś na wiosnę?

A ile liści wykształciły jesienią te "duże", a ile Twój ? 

Opublikowano
19 minut temu, farmer1236 napisał(a):

Stosował ktoś na płatek duet na start boskalid co jest w nim  ? Jakieś opinie?

Duet na start to ja Ci polecam na pszenicę i jęczmień ozimy na t1

Opublikowano
59 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

10 zł na ha razy 100 ha to zaczniesz się zastanawiać bo to tysiące w skali roku wychodzą, a za te tysiące to można żonę na Seszele zabrać. Albo ty, albo producent sior.😉

TY serio tak myślisz , nie tysiące tylko równy tysiąc , na taki areał żadna różnica bo to 5 kg rzepaku

Opublikowano
54 minuty temu, wilkołak napisał(a):

TY serio tak myślisz , nie tysiące tylko równy tysiąc , na taki areał żadna różnica bo to 5 kg rzepaku

Lejesz kilka produktów i kilka razy w sezonie. Zbiera się...

Opublikowano
1 godzinę temu, boogie7 napisał(a):

Słabo przeciwko czerni krzyżowych

Czemu słabo , skoro pictora polecają i jest to jeden z lepszych substancji (boskalid ) to niby czemu by nie można czym innym go zastąpić skoro wyjdzie taniej ?

Godzinę temu, Badwolf napisał(a):

Duet na start to ja Ci polecam na pszenicę i jęczmień ozimy na t1

To się stosuje co lepiej wychodzi finansowo

Opublikowano
45 minut temu, mysza103 napisał(a):

Jak nie będzie za dużo opadów to przy mocnym t1 pomijam T2 i wtedy to lepiej wychodzi finansowo.czasem tańsze rozwiązania wychodzą finalnie drozej

Opublikowano (edytowane)

T2 to raczej na zielony pąk.

Ja w tym roku T1 toprex, a potem na opadanie (T3) jeden zabieg myślę o sypkim boskalidzie (aka Royality) + protio i azoksy. Rzepak co minimum 3 lata oraz niewielkie areały w okolicy. Północ LLU.

No chyba ze bedzie bardzo przekropnie to jakieś tebu do słodyszka się dorzuci.

Edytowane przez PTrend
Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Więc po co przepłacać i utrzymywać pazerne globalne korporacje 😆

Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Ponad 90% to produkty firmowe

A pozostałe 10 % to "własne" ?

Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Czemu słabo , skoro pictora polecają i jest to jeden z lepszych substancji (boskalid ) to niby czemu by nie można czym innym go zastąpić skoro wyjdzie taniej ?

W Pictorze (tym "starym) robotę przeciwko czerni robiła chyba dimoksystrobina, podobnie jak w zbożach przeciwko czerniom na kłosach.. Nawet etykieta nowego Pictora głosi, że preparat wykazuje średni poziom zwalczania tego patogenu... 

Opublikowano
42 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Ale do duetu trzeba dodać coś trochę żeby uzupełnić kompleksowo

Myślisz że protio będzie ok. ?  Sam miałem zamiar na jednym kawałku 2.2 ha. dać na płatek Empartis (akurat 2l. zostaną z jęczmienia oz) plus protio, ale po lekturze etykiety Pictora Revy widzę że boskalid trochę słabo z czernią... ciekawe czy krezoksym wykazuje jakieś działanie, ale jego tylko 100 g. w litrze.. 

Opublikowano

wczoraj nie robiłem regulacji bo mi się wydawało za wcześnie, pąk siedzi na ziemi, planowałem w okolicy środy ale na sobotę mówią przymrozek -3 robić jutro jak będzie 11stopni?

Opublikowano

Jutro nie nadaja deszczu? Od srodu do soboty to jest duzo czasu.

Ja dzis bylem to niektore sztuki dopoero ruszyly z pedem niektore maja ze 3cm. Mysle, ze we wtorek sie pojedzie 🤔