Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do postów wyżej o stosowanie korvetto to dalbym jak w prognozie nie będzie poprostu minusowych temperatur ale na te 8 stopni przez 6 dni bym nie czekał bo takich nie będzie, póki pąk jest zakryty liśćmi to można nim bezpiecznie pryskać ale ponoć najbardziej szkodliwe są dla rzepaku przymrozki takie informacje od doradcy bo tez go pierwszy raz stosowałem w ostatnią sobotę 

Opublikowano (edytowane)

Pryskalem nim juz taki na zielony pąk i 4,2t wymlocilem 🤔 rzepak nie wykazywal najmniejszej reakci na oprysk. W tantym roku robilem test i opryskalem recznym na kwitnacy i to w 2x wiekszej dawce i tez nic mu się nie stalo. Uwazam ten srodek za mega bezpieczny

Edytowane przez kamil800
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, kamil800 napisał(a):

Pryskalem taki juz taki na zielony pąk i 4,2t wymlocilem 🤔 w tantym roku robilem test i opryskalem recznym na kwitnacy i to w 2x dawce i tez nic mu się nie stalo. Uwazam ten srodek za mega bezpieczny

W 100% się z Tobą zgadzam.

• Root Admin
Opublikowano
Godzinę temu, kamil800 napisał(a):

Pryskalem nim juz taki na zielony pąk i 4,2t wymlocilem 🤔 rzepak nie wykazywal najmniejszej reakci na oprysk. W tantym roku robilem test i opryskalem recznym na kwitnacy i to w 2x wiekszej dawce i tez nic mu się nie stalo. Uwazam ten srodek za mega bezpieczny

a ile by sypnał gdybyś go zastosował wczesniej?

Opublikowano
7 godzin temu, robi57362 napisał(a):

jechać dziś z korvetto jak w nocy ma być 1 st ,jutro w nocy 6 i pojutrze-1 ?

Ja już ze 3 tygodnie po oprysku , ale korveto chyba fiołka nie bierze , bo o ile inne chwasty w połowie albo całkiem padnięte , to fiołek(chyba) rośnie sobie jak by nie tyknięty ,

A jego jest najwięcej 

3 godziny temu, Andpol napisał(a):

W jakiej firmie najtaniej?

Ja tylko grad ogień i huragan b. ubezpieczał.

Po deszczach rzepak rusza.

Chwasta jeszcze nie zwalczałem dwuliściennego.

Dzisiaj wykupiłem polisę w TUZ, i tu najtaniej mi wyliczyła 

14,5 ha rzepaku - grad i przymrozki  na 8.000zł od 8% szkody i

7,5ha pszenicy - grad na 7.200 

za to wszystko zapłaciłem 1716 zł , 

tylko trochę udziwniają bo chciałem sam rzepak i 1 ha pszenicy , to nie za bardzo bo najlepiej żeby było pół na pół ze zbożami , ale jak dopisałem tej pszenicy jeszcze trochę to przeszło 

• Confused 1
Opublikowano

Co firma ubezpieczeniowa to inne podejście do klienta, jedna ubezpieczy sam rzepak od ręki a druga będzie wymyślać że taka polityka firmy. PZU tam mi nigdy problemów nie robiło co do proporcji gatunków.

Opublikowano

Muszę zrobić poprawkę na chwasty w rzepaku ozimym. Stożek wzrostu w rzepaku, wybrałem roślinę większą ma ok. 9 cm. Z etykiety wynika, że można go stosować od fazy 2 liścia do fazy 5-ego miedzyweźla BBCH 12-35. Czy mogę jeszcze tym środkiem zrobić poprawkę? 

20250325_153659.jpg

20250325_154631.jpg

20250325_154631.jpg

20250325_154607.jpg

Muszę zrobić poprawkę na chwasty w rzepaku ozimym. Stożek wzrostu w rzepaku, wybrałem roślinę większą ma ok. 9 cm. Z etykiety wynika, że można go stosować od fazy 2 liścia do fazy 5-ego miedzyweźla BBCH 12-35. Czy mogę jeszcze tym środkiem zrobić poprawkę? 

Niektóre rośliny mają już widoczny zielony pąk.

20250325_155423.jpg

20250325_155419.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Agroubezpieczenia

Ano właśnie , inne firmy sam rzepak zrobią , tyle że drożej 

2 godziny temu, arnoldino napisał(a):

Co firma ubezpieczeniowa to inne podejście do klienta, jedna ubezpieczy sam rzepak od ręki a druga będzie wymyślać że taka polityka firmy. PZU tam mi nigdy problemów nie robiło co do proporcji gatunków.

ale jeśli np 15 ha rzepaku + drugie tyle pszenicy ktoś ci ubezpieczy za np poniżej 2 tys zł , a w innej firmie za sam rzepak trzeba dać powyżej 2 tys zł za te same ubezpieczenia i kwoty , to raczej raczej nie ma się nad czym zastanawiać , tylko pasuje wybrać w pakiecie za mniejsze pieniądze , niż sam rzepak za drożej ?

Opublikowano

Orać czy zostawiać? Na część korzeni kiła,  ale całe pole siada nawet te rosliny gdzie korzenie wyglądają na zdrowe one też są porażone czy to inna przyczyną? 

20250325_180339.jpg

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, yacenty napisał(a):

a ile by sypnał gdybyś go zastosował wczesniej?

Moge tylko porownac z innymi dzialkami gdzie nie bylo pryskane to nie bylo duzych roznic 🤷 

@Dastan pokaz ten korzen. Bo po zdjeciu to wyglada na normalny rzepak

Edytowane przez kamil800
  • Like 1
Opublikowano

metkonazol 30 g + difenokonazol 125 g na ha lubelskie rzepaki dużo liści straciły przez mrozy , myślę pójść bardziej w Grzybowke jak wyżej może ktoś się wypowie ? za mało efektu regulującego nie będzie ?

Dastan napisał:

Orać czy zostawiać? Na część korzeni kiła,  ale całe pole siada nawet te rosliny gdzie korzenie wyglądają na zdrowe one też są porażone czy to inna przyczyną? 

20250325_180339.jpg

pewny jesteś ze to kiła? a nie na przykład chowacz golasowek?

Opublikowano
45 minut temu, wilkołak napisał(a):

Cena raczej mało istotna , ważniejsze podejście do odszkodowania, po to ubezpieczemy żeby wyjść na swoje , a nie stracić

Tylko raczej nikt ci nie zagwarantuje że jeśli wykupisz drogą polisę , to w razie nieszczęścia ktoś przyjedzie na szacowanie i od razu wpisze ile mu powiesz % szkód , bo to raczej zależy od człowieka , a nie od tego za ile polisa wykupiona