Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 godzin temu, galan99 napisał(a):

Ok dzięki. Oni jeżdżą po naszym terenie żeby podrzucić czy trzeba tam jechać ? 

Mają własny transport zapewne mogą dostarczyć . Telefon Podany na sklep dopytasz szczegółowo .

Agro Teras Hrubieszów ma też mieć Bilanz 

Opublikowano
44 minuty temu, jahooo napisał(a):

Actellic stosuję od lat

Ja w tym roku też Actellic zastosowałem , tyle że w formie świecy dymnej , bardziej skuteczna , dym wejdzie w każdą szczelinę 

Opublikowano
59 minut temu, mysza103 napisał(a):

Ja w tym roku też Actellic zastosowałem , tyle że w formie świecy dymnej , bardziej skuteczna , dym wejdzie w każdą szczelinę 

Ile teraz takie świece kosztują , na ile m/2 jest jedna

3 godziny temu, fetor7745 napisał(a):

Jak skutecznie radzicie sobie z chorobami, które zimują w słomie? Oprócz orki i przykrycia słomy czy są jakieś inne sprawdzone metody? Widziałem, że Baktokompleks od Chemirolu jest polecany do rozkładu słomy i chyba przy okazji ogranicza rozwój grzybów. Stosował to ktoś z Was i może powiedzieć, czy są efekty? Widziałem coś u nich takiego:https://chemirol.com.pl/twoja-gleba-twoj-fundament-sukcesu/ Próbowaliście?

Na rozkład słomy najlepszy azot , daje 100 kg mocznika

Opublikowano
mysza103 napisał:

Ja w tym roku też Actellic zastosowałem , tyle że w formie świecy dymnej , bardziej skuteczna , dym wejdzie w każdą szczelinę

świece nadają się do dużej murowanej stodoły? wiadomo jak ze szczelnością

Opublikowano
3 minuty temu, dandos napisał(a):

I faktycznie to dobrze działa? 

do tej pory nie miałem żadnego problemu z robakiem w zbożu w magazynie - chyba działa

Opublikowano

Ee tam jakiś Actellic , Quickphos duużo lepsze 😜. Niestety w tymbroku musze wrocic do actellica, a akurat nie mam z nim dobrych doświadczeń. Po Quickphosie to mogło i stare ziarno zostać i było czysto zawsze. 

Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Ile teraz takie świece kosztują , na ile m/2 jest jedna

80-85 zł / 400-500 m3

 

Godzinę temu, MaXtzTS napisał(a):

świece nadają się do dużej murowanej stodoły? wiadomo jak ze szczelnością

Wiadomo że do stodoły drewnianej to nie za bardzo bo większość dymu od razu wyleci szparami , Ja dawałem do garażu 10x10x3  murowany , brama zasuwana , ale nie jakaś szczelna tylko taka sobie suwana bez uszczelnień, to świece zapalałem w drugim końcu garażu nim dym zaczął wychodzić bramą to już tam się truło , ogólnie ze 3 godziny minimum widziałem że dym przez tą bramę się ulatniał więc w tym czasie raczej padło to co było żywe 

8 godzin temu, Dastan napisał(a):

Ee tam jakiś Actellic , Quickphos duużo lepsze 😜. Niestety w tymbroku musze wrocic do actellica, a akurat nie mam z nim dobrych doświadczeń. Po Quickphosie to mogło i stare ziarno zostać i było czysto zawsze. 

Wtym przypadku to już by się przydała szczelność magazynu dobra żeby była , czemu musisz wrócić do actellica ?

Opublikowano
W dniu 14.07.2025 o 09:31, fetor7745 napisał(a):

Jak skutecznie radzicie sobie z chorobami, które zimują w słomie? Oprócz orki i przykrycia słomy czy są jakieś inne sprawdzone metody? Widziałem, że Baktokompleks od Chemirolu jest polecany do rozkładu słomy i chyba przy okazji ogranicza rozwój grzybów. Stosował to ktoś z Was i może powiedzieć, czy są efekty? Widziałem coś u nich takiego:https://chemirol.com.pl/twoja-gleba-twoj-fundament-sukcesu/ Próbowaliście?

tak jak kolega pisał - azot, to makroskładnik deficytowy przy budowaniu białka. w slomie jest duzo weglowodanów, ale nie ma azotu. jesli ktos bardzo duzo nawozi N w uprawach to nie jest to konieczne. przy takich cenach nie dziwne ze sie oszczedza. organizm do produkcji aminokwasu, a w konsekwencji białka potrzebuje weglowodanow i azotu. Jesli braknie w glebie N to synteza ustaje i słoma czeka w kolejce :)

Opublikowano
4 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

tak jak kolega pisał - azot, to makroskładnik deficytowy przy budowaniu białka. w slomie jest duzo weglowodanów, ale nie ma azotu. jesli ktos bardzo duzo nawozi N w uprawach to nie jest to konieczne. przy takich cenach nie dziwne ze sie oszczedza. organizm do produkcji aminokwasu, a w konsekwencji białka potrzebuje weglowodanow i azotu. Jesli braknie w glebie N to synteza ustaje i słoma czeka w kolejce :)

Lepiej jak grzyby słomę rozkładają a im azot nie potrzebny

Opublikowano

zmartwie Cię. nasza planeta, ta żywa zbudowana jest na węglu , azocie , tlenie i wodorze. 

to przykład podstawowego aminokwasu. mamy 20 podstawowych aminokwasów, bez których nie zbuduje sie białka. niektore jeszcze potrzebuja siarki. grzyby to tez stworzenia żywe, tez sa zbudowane z białek. 

image.jpeg

Opublikowano

rozumiem, raczej chciałem pokazac, ze bez tych 4 pierwiastków nie ma zycia, dlatego tak wazny jest azot. co do wapna, nie zbyt rozumiem jego działanie, nie widze biologicznego sensu, oprócz odkwaszania. moze ktos bardziej zglebil procesy jakie wspomaga wapnowanie?

  • Root Admin
Opublikowano

Poczytajcie, pooglądajcie filmy, wszystko jest dobre: grzyby (kwasy humusowe), bakterie na rozkład słomy, azot na słomę, wapno na słomę.

Wszystko zależy od tego co jest konkretnie na polu i co chcesz zrobić, co chcesz osiągnąć, poprawić humifikację czy mineralizację, czy wręcz jedno i drugie.

Ja już jestem głupi co w której sytuacji jest najlepsze, dlatego tam gdzie tęga słoma daje bakterie.

Wszędzie leci wapno.

Tam gdzie będzie rzepak idzie od razu rsm na słomę, a tam gdzie kukurydza idą poplony głebokokorzeniące.

Zobaczymy co z tego wyjdzie na wiosnę.

Opublikowano

bakterie glebowe przy dużej ilości słomy należy wspomóc azotem, aby nie wystąpił głod azotowy na przykład rzepaku), potem ten azot będzie dostępny częściowo dla roślin. 

dobrze jest dać i bakterie na słomę, i RSM albo mocznik, natomiast kłóci się to z wapnowaniem

  • Like 1
Opublikowano

Wapno wspomaga rozkład resztek pożniwnych na dwa sposoby. Po pierwsze reguluje pH gleby, a im kwasniejsza gleba tym mniej bakterii glebowych.  Odkwaszając glebę tworzymy lepsze warunki do rozwoju mikroorganizmów które te resztki rozkładają. Po drugie podczas rozkładu resztek pożniwnych powstają kwasy organiczne, które są szkodliwe dla mikroorganizmów glebowych. Wapno neutralizuje te kwasy, niejako chroniąc mikroorganizmy.

Każdy niech robi jak uważa, ale moim zdaniem jeśli masz nieuregulowane pH to walisz wapno + bakterie glebowe. Jeśli pH masz w porządku i nie potrzebujesz wapnowac to dajesz azot + bakterie glebowe. Jak stosujesz sporo nawozów organicznych i wiesz że Twoja gleba "żyje" i jest w niej dużo mikroorganizmów to rezygnujesz z bakterii i dajesz albo samo wapno (jak masz kwasna glebę) albo sam azot (jak masz odpowiednie pH).

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 
       
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

    • Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
    • Przez yacenty
      Jak nawozicie pszenicę ozimą? Jakie startegie przyjmujecie? Na 2 dawki? Na 3? Stosujecie nawozy sypkie typu saletra, saletrzak, mocznik czy może jednak RSM? A może jakaś kombinacja mieszana?
      Jakie macie pomysły nawożenia pszenicy? Jak wygląda nawożenie pszenicy ozimej a jak jarej?
      Temat jest kontunuacją rozbitą na wątki z tematu ogólnego o pszenicy: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/80-pszenica-ozima-i-jara/
       
    • Przez Siwecki97
      Witam, 
      Potrzebuje bardzo dobrej odmiany pszenicy ozimej na województwa wymienione w temacie. Najlepiej żeby to była ostka, odporna na choroby, na średnie stanowiska i dobrze plonujaca. Wiem, każda firma ma taka pszenicę, która ma wyżej wymienione cechy. 😀
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v