Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jest i umnie w transformatorze na każdą odnogę,widczonie się zgadza.

Każda odnoga ma i swój bezpiecznik ,jak się z wienksza moc to wymieniają ten bezpiecznik na większy.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał(a):

Kiedyś liczniki montowali na głównych liniach , jak nie zgadzał się pobór to szukali kto kradnie . 

teraz będa montować, czy  ktoś nie wprowadza do sieci bez umowy

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Strongman napisał(a):

Mi się nie opłaca zakładanie tej fotowoltaiki odkąd założyłem światła LED to rachunki o połowę oni może tak mało prądu ciągną że nawet licznika nie ruszają,a licznik mam jeszcze z prl.

Taki masz jeszcze na tarcze, co się kręci??  Wiele lat temu tez taki mieliśmy, założyliśmy wtedy zamiast żarówek  świetlówki energooszczędne ( one wtedy nie były tanie ) do domu i na garaze te rurkowe swietlowki. Minęło rozliczenie półroczne i ZEORK Skarżysko ( dzis PGE ) zamontował nam już pierwszy elektroniczny licznik :/ . Hehe

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

10 lat temu to komponenty były jeszcze bardzo drogie, to co ja płaciłem w 2020 teraz by zrobił z 25% taniej na pewno ...

Teraz panele kosztują 25% tego co trzy lata temu 🙂 Kupiłem cały sprzęt w chinach w marcu 22r, dwie instalacje 12.8 i 9kWp plus kontrukcje z odzysku kosztowały mnie mniej niż 30tyś zł. Już się zwróciły 😉 

Opublikowano

Miałem licznik starego typu, skończyła się legalizacja, zasłużyli nowy i różnicy w zużyciu nie widzę. Chociaż początkowo się tego obawiałem :)

Opublikowano
Godzinę temu, Strongman napisał(a):

Jak w domu miałem licznik to więcej liczył bo ciepło a elektronika na zimnym wiadomo działa wolniej,teraz mam w skrzynce przy drodze w zimę na pewno chłodno w niej.

Stary licznik przekładali 🤔 dziwne to 🤔

Opublikowano (edytowane)

Moc zwienkszałem na swój koszt no bo pod 15 i inne urządzenia wywalało.Robiła to firma z uprawnieniami a potem przyjechali z elektrowni zaplombowali i zmienili bezpiecznik w transformatorze na wienkszy.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Kto zdążył i założył na starych zasadach panele i ma normalnego operatora co w miarę robi rozliczenia to żyć nie umierać. Wiadomo że to jest kosztem kogoś i prąd jest z węgla ale nie zmienia to faktu że jest ok. Mnie panele z pompą po odliczeniach wyszły 32 tysiące po 2 sezonach jest tylko obawa żeby się nie skopsało bo żal byłoby coś robić przy ogrzewaniu. Człowiek robi się wygodny a tu panel sterujący na chacie chcesz cieplej klikasz +1 chcesz chłodniej odejmujesz -1 no i najlepsza podlogowka żeby było taniej. Na sezon potrzeba +-2 tysiące kilowatów to nawet zapłacić za prąd to w miarę dom 80 m2

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Tigon napisał(a):

No i dobrze wyleczy ludzi z tej chorej fotowoltaniki gdzie już od dawno wiadomo że ona do domów się nie nadaję, postawić na atom itp jedyna sensowną produkcja energii.

Ale korporacje i inne fabryki gówna klepanego w krajach 3 świata nie zarobią 🤷‍♂️

Tu nie chodzi o żadne dobro planety, gdyby tak było jest dużo wynalazków które  jak mówią,,mogły by odmienić świat " ale to nie na rękę elitom.  

2 godziny temu, Tigon napisał(a):

Z tego co się orientuję to umowy są na 20 lat coś, i potem nowa 

Na 15lat

3 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

każdemu na starych zasadach już się wrócił koszt montażu

Mi za rok sie wróci .

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

To zużywasz dużo energi , mi liczyli z 10 lat temu to zwrot po 16 latach, 

Magazyn energi to może w domu , ale na gospodarstwie gdzie prąd tylko okresowo duzo idzie np. przedmuchać zboże w silosach po żniwach , suszarnia w kukurydzy, to nie zda egzaminu

Co Ty opowiadasz ? Na starych zasadach to było luks . Zużywałem 3000kwh rocznie teraz około 3500kwh, założyłem 4,5KW pV za 18tys , zwrotu z podatku mam 4tys , instalacja po 5 latach zwróci się i mam małe gospodarstwo. 

3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

To z jakiej głębokości ciągniesz wode ?, 50 KW to już duzy magazyn drogii po 10-15 latach do utylizacji

Ile...jaki magazyn wytrzyma 10-15 lat ? 

Już taki kupuje jak mi znajdziesz 🤔

Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

3 razy takie koszta  bo u nas jeden pracownik musi utrzymywać 3 albo i 5 biurowych bo każdy pcha tam swoich. Później jeszcze wszyscy darmowy węgiel mają do końca życia itd. Zrobić porządek i będzie kosztował tyle co w USA czy tej Australii 

Najbogatszym człowiekiem w mojej rodzinie jest dziadka brat. Był górnikiem. Albo właściwie to jakimś kierownikiem do zaopatrzenia tuneli. Miał wszystko, i wszystko był w stanie załatwić. Niedawno w spadku zapisał każdemu wnukowi po milionie. Mój ojciec jak był młody pracował w kopalni, nie pytałem czy mu wujek załatwił pracę. Miał zadanie wciskać jakiś guzik.  I mówił że w pracy spał a potem pracował na gospodarstwie w domu. Nie wiem czy żałował tego że przejął po dziadku gospodarstwo. Ale w sumie kto miał 30ha 40 lat temu.  Więc w dziadostwo nie szedł. Ale tamte czasy i tak były trudne. 

16 minut temu, jarecki napisał(a):

A ja mam zamiar podpisać umowę dzierrzawy gruntu pod fitowoltanike 🥰

Ile płacą? 20?

Opublikowano
9 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Co Ty opowiadasz ? Na starych zasadach to było luks . Zużywałem 3000kwh rocznie teraz około 3500kwh, założyłem 4,5KW pV za 18tys , zwrotu z podatku mam 4tys , instalacja po 5 latach zwróci się i mam małe gospodarstwo. 

Ile...jaki magazyn wytrzyma 10-15 lat ? 

Już taki kupuje jak mi znajdziesz 🤔

Tak twierdzą naganiacze , ja się nie znam , to co krócej ?

Opublikowano
2 godziny temu, Strongman napisał(a):

Ospę robię co kilka dni to tam 15kw ×4kw mieszalnik,czy całe zboże dmuchawą wpompowuję w żniwa to 15kw plus jeszcze małe silniki,czy pompa głębinowa 4kw co chodzi co raz.Teraz się wyrabiam w 250zł na miesiąc za prąd a kiedyś miałem 500,mi się nie opłaca fotowoltaika.

To masz Panie dobry licznik 🤭 to co piszesz że robisz i masz to na 100% więcej zużywasz. Lub masz taryfę nocną i trzymasz się mocno godzin.

Opublikowano
3 minuty temu, kampl napisał(a):

Ile płacą? 20?

tak , juz od kilku lat te 20 dają na umowie + waloryzacja o wskaznik inflacji , te umowy podpisują od kilku lat a tych farm nie widać 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, wilkołak napisał(a):

Tak twierdzą naganiacze , ja się nie znam , to co krócej ?

Mg mamy na starych zasadach jak Tomek pisał to jest inaczej . Teraz bym nie zakładał na tych zasadach co obecnie proponują. Dobra nie ten temat...szef nas pogoni stąd 🙆‍♂️ 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, wilkołak napisał(a):

to co krócej ?

dobrze jak połowe tego , jak bedzie pałowane dzień w dzień to pojemność szybko poleci bo trwałość od ilości cykli zależy ,niepełne rozładowania i ładowania też sie liczą 

Edytowane przez konteno
Opublikowano
Godzinę temu, wojak1986 napisał(a):

Kto zdążył i założył na starych zasadach panele i ma normalnego operatora co w miarę robi rozliczenia to żyć nie umierać. Wiadomo że to jest kosztem kogoś i prąd jest z węgla ale nie zmienia to faktu że jest ok. Mnie panele z pompą po odliczeniach wyszły 32 tysiące po 2 sezonach jest tylko obawa żeby się nie skopsało bo żal byłoby coś robić przy ogrzewaniu. Człowiek robi się wygodny a tu panel sterujący na chacie chcesz cieplej klikasz +1 chcesz chłodniej odejmujesz -1 no i najlepsza podlogowka żeby było taniej. Na sezon potrzeba +-2 tysiące kilowatów to nawet zapłacić za prąd to w miarę dom 80 m2

Co jest kosztem kogoś? Zużywam rocznie 3500kwh produkuje 5000kwh nikt mi za darmo nic nie daje. Place opłaty licznikowe jak każdy.  

Opublikowano
56 minut temu, jarecki napisał(a):

tak , juz od kilku lat te 20 dają na umowie + waloryzacja o wskaznik inflacji , te umowy podpisują od kilku lat a tych farm nie widać 

Ale płacą od podpisania umowy? To było by ok, kolega ma taka umowę i czeka już 6 rok na budowe. Narazie PGE nie ma możliwości przyłączeniowych...

Opublikowano

Nie ma tak dobrze , płacą dopiero jak przejmują teren pod inwestycje , ja chcę w umowie okres 5 lat jak nie zaczną budowy to umowę mogę rozwiązać bo można sobie zablokować działkę na kilka albo i kilkanaście lat w oczekiwaniu 

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Co jest kosztem kogoś? Zużywam rocznie 3500kwh produkuje 5000kwh nikt mi za darmo nic nie daje. Place opłaty licznikowe jak każdy.  

Ten system na starych zasadach już prawie nigdzie nie obowiązuje. Teraz czytałem że Holandia się z niego wycofała a to czy obiecali 15 lat czy nie to inna sprawan