Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie widzę żeby ci ludzie ze wsi karmieni w większości SWOIM byli zdrowsi od tych z miasta karmionych jak to nazywacie paszą z marketów . Ten tucznik bez koncentratu jest taki sam dobry jak mąka bez azotu i chemii . W tuczniku bez koncentratu nie ma substancji odżywczych , a w mące glutenu , smakuje ten tucznik lepiej bo nośnikiem smaku jest tłuszcz a na takim bez koncentratu jest go więcej , na dodatek taki tucznik jest z niedoborami i pół chlewika i kawałek ściany zje  bo próbuje uzupełnić niedobory . Nie inaczej jest z pszenicą bez nawozu i chemii kupę dziadostwa grzyba  i tyle . Jajka  te z wybiegu też lepsze  od tych kur co piją jak kapie z opryskiwacza , albo grzebią w gnoju i piją gnojówkę na podwórku przez cały rok 

Opublikowano
26 minut temu, alfa napisał(a):

..U mnie chłopak pojechał o 8 rano orac był na obiedzie wrócił o 21 . Zaorał 32 hektary na gotowo . A ja następnego dnia zasialem a on zwalowal .  Obrobić powiedzmy 100 ha na samej uprawie to śmiech trzeba tylko kogoś do zniw

3 ha na godzinę, czym on to orał?

Bo podobno sprzęt nie najwyższej półki?

Opublikowano
24 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

Jak jest jakiś ekolog a w koło kołchoz i pryska, to moim zdaniem ten ekologiczny miód to taki średni. Podobnież innymi produktami...

Jak masz słabe ziemię dokoła to nikt nie leje chemi bez opamiętania bo to nie ma sensu głównie łubin z perzem pod talerzówke żytko z wyką miododajne pod dopłaty kukurydza raz na chwasta dokoła lasy bo są ostańce wapienne i nie da się tego uprawiać chabry maki nawet kąkol się trafia i łaki i pastwiska raz w roku koszone wszystko zależy od okolicy nie wspominając o zającach bażantach dzikach sarnach pełno tego po polach chowa się w młodnikach bo ludzie las posadzili i poszli do roboty bo nie szło i nie idzie wyżyć z paru hektarów

Opublikowano
7 minut temu, jacor73 napisał(a):

3 ha na godzinę, czym on to orał?

Bo podobno sprzęt nie najwyższej półki?

U mnie nie u tego sąsiada . 6 skib 300km

13 minut temu, jaco512 napisał(a):

Te 32 hektary zaorane w jakiej działce było , jaki ma kształt?

2.5 działki mniej więcej prostokąty 

Opublikowano
12 godzin temu, Lukasz21_Lubelskie napisał(a):

Znajomy teraz zamawiał auto saletry i rsm to odpowiednio 1560zł i 1385zł netto. Ja biorę w detalu to ceny praktycznie zbliżone do tych cało samochodowych. Różnica to 10-20zł

Gdzie rsm brałeś?

Opublikowano
44 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Gdzie rsm brałeś?

Karolin PEPE-rol. RSM'u nie brałem bo nie mam gdzie go jeszcze wlać. Trochę saletry wziąłem na n1. RSM co prawda wychodzi najtaniej ale nie pasuje mi na pierwszy strzał, zawsze idzie na n2

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał(a):

Pierdziela głupoty samej dopłaty można wziąć 200 tys za 200 ha do tego 2500 z hektara na spokojnie na czysto w tym roku a było nie dawno i 6 7 tysięcy zysku z hektara i 4 tys było tylko już każdy zapomniał . Mam obok siebie dużych farmerów na zbozach i nie widzę tam biedy i narzekania . 2 lata temu trawy nawet sieli bele robili w tamtym roku i kasę łupili w tym już słabiej pierwszy pokos po 250 chłopy zabrali reszta po 120 wyorali i pszenicę rosną 

Bez przesady 11 km ode mnie 340 ha w 2 osoby robią wszystko na czas i sprzęt nie najwyższej półki . Ziemię nie słabe raczej ciężkie w uprawie .  U mnie chłopak pojechał o 8 rano orac był na obiedzie wrócił o 21 . Zaorał 32 hektary na gotowo . A ja następnego dnia zasialem a on zwalowal .  Obrobić powiedzmy 100 ha na samej uprawie to śmiech trzeba tylko kogoś do zniw

W jakim celu to wałowanie, aby przyciągnąć niedoskonałości w uprawie 🤔🤔.

Opublikowano
6 godzin temu, Sadek napisał(a):

W jakim celu to wałowanie, aby przyciągnąć niedoskonałości w uprawie 🤔🤔.

Po to żeby nie strach hederu położyć na ziemię wrazie czego a poza tym zawsze tak robiłem i nie widzę w tym problemu 

• Like 1