Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Praktycznie sam, ale do pomocy...ojciec, matka, brat...i najmowani pomocnicy ..

..się polać ze śmiechu można po takich wypowiedziach...😆😆😆🤭

Ale pewnie profity zbiera sam i o to mu chodziło😅

• Haha 3
Opublikowano
Teraz, Patryk1222 napisał(a):

To się polej chłopie jak bym ci powiedział że biorę usługę to co byś powiedział 😂😂😂

Dopowiem ci że moje dwa kombajny położyły lekko ponad 1000ha w tym roku...

...i to też praktycznie sam?😆🤭😆

• Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Praktycznie sam, ale do pomocy...ojciec, matka, brat...i najmowani pomocnicy ..

..się polać ze śmiechu można po takich wypowiedziach...😆😆😆🤭

Mają dzieci fantazje.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
Teraz, Patryk1222 napisał(a):

idźcie pojeździć c330 z tatą na błotniku

...polecasz taką jazdę?🤭

1 minutę temu, Patryk1222 napisał(a):

wstawić wyciąg z konta

...już tu jeden wstawiał ...paszporty krów...😆

• Haha 2
Opublikowano

Kończcie te nic nie wnoszącą do tematu dyskusję. Połowa z was taka zarobiona a pewnie nawet przy kąpieli na forum siedzicie, dobrze że chociaż spać trzeba bo niektórzy by stąd nie wychodzili.

Jakie macie propozycję za saletrę/ salmag przy całym aucie? Albo RSM 32 przy całej cysternie?

• Like 1
Opublikowano

Nikt tu nie mówi, że to nie jest realne, ale bardziej o tym, że sam, a „sam”, to są dwa różne pojęcia. I też jak ktoś domu nie ogląda prawie i żyje tylko robotą w polu, to też jest inna sprawa.

Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

...polecasz taką jazdę?🤭

...już tu jeden wstawiał ...paszporty krów...😆

lepsze paszporty niz gówniany  chinski badziew co nikt nie kupuje u zyda i zdziercy 🤣

• Haha 2
Opublikowano

200 ha samemu to nawet wieczorami przy piwku samemu opierdzieli sie w farmingu. Jak ktoś wyżej wspomnial jeśli to uprawa tylko pod doplaty to okej jeśli uprawa towarowa nie ma opcji. 

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Jakie macie propozycję za saletrę/ salmag przy całym aucie? Albo RSM 32 przy całej cysternie?

Znajomy teraz zamawiał auto saletry i rsm to odpowiednio 1560zł i 1385zł netto. Ja biorę w detalu to ceny praktycznie zbliżone do tych cało samochodowych. Różnica to 10-20zł

• Thanks 1
Opublikowano

Jak tak czytam co piszą to mi się śmiać chce sami robią na kilkuset ha jak się dziadka ojca babki szwagra wujka i innych z rodziny nie liczy to można powiedzieć że samemu się robi. Co jeden to lepszy bajkopisarz z was 😁

• Like 6
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja bym nie chciał, dla mnie 100ha ciężkiej ziemi, to już jest na tyle dużo, że ciągle mam zarzuty, że tylko w polu siedze i mnie niema w domu… A nie robie sam, tak jak pisałem.

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Patryk1222 napisał(a):

Mało wiecie a kogoś krytykujecie 😂

Może kiedyś będziecie na moim miejscu to się przekonacie Pozdrawiam 😉

Jak ojciec już nie będzie miał sił żeby pomagać, a wasze żony się "poprztykają"😁, to wtedy się przekonasz jak wygląda samodzielne gospodarzenie, bo obecnie wygląda to na gospodarstwo gdzie cała rodzina pracuje🤭

• Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Rowan napisał(a):

Ja bym nie chciał, dla mnie 100ha ciężkiej ziemi, to już jest na tyle dużo, że ciągle mam zarzuty, że tylko w polu siedze i mnie niema w domu… A nie robie sam, tak jak pisałem.

Zaraz ci co sami robią kilkaset hektarów powiedzą że jesteś mało zaradny i leń bo jakbyś był pracowity to za dzień byś obskoczył i jeszcze zdążył kilkadziesiąt opasow nakarmić i usługę za miedzą zrobić 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Tak tylko wydaje się ze wolny czas...zawsze jest coś do naprawy, konserwacji, poprawy przy ogrodzeniu, bydynkach, a to jakaś pielęgnacja drzew przy granicy...wymieniac można długo. Sprawy urzędowe, papierologia to wszystko zabiera czas którego chyba nie wszyscy liczą. 

dokładnie ale i tak powiedzą że siedzisz w domu na d*pie 

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tylko i plony są zupełnie inne ...

dzierżawy też są zupełnie inne, podatek też a nie będę już wspominał o wykluczeniu z możliwości składania wniosków suszowych. Także dobra ziemia wcale nie płaci aż tyle a roboty 2x więcej.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, limousine napisał(a):

Przy tych cenach to lepiej wychodzi uprawiać dopłaty szczególnie na słabszych ziemiach jak robić 8 ton pszenicy i koszty pod 5 tyś.

Robiąc wszystko na maxa typowo pod wydajność to zarabiają pośrednicy najwięcej po przeliczeniu zysku z ha mało co zostaje i tworzy się problem dodatkowej nadwyżki zbóż bo brak odpowiedniej produkcji zwierzęcej a już wydajności bardziej nie zwiększysz a nawet gdyby to i tak jest już problem z nadmiarem zbóż i co można pochwalić Ministerstwo rolnictwa że zwiększyli premie na młodego rolnika z produkcją zwierzęca część gospodarstw napewno skorzysta na tym 

Opublikowano
21 minut temu, Alpacino napisał(a):

Robiąc wszystko na maxa typowo pod wydajność to zarabiają pośrednicy najwięcej po przeliczeniu zysku z ha mało co zostaje i tworzy się problem dodatkowej nadwyżki zbóż bo brak odpowiedniej produkcji zwierzęcej a już wydajności bardziej nie zwiększysz a nawet gdyby to i tak jest już problem z nadmiarem zbóż i co można pochwalić Ministerstwo rolnictwa że zwiększyli premie na młodego rolnika z produkcją zwierzęca część gospodarstw napewno skorzysta na tym 

i wyjdzie jakieś zamieszanie w hodowli i mecz się przez 5 lat bo musisz

• Like 1