Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, scoffer napisał(a):

esprzedawca napisz eze ciagnik uszkodzony i zrobimy fakture na 30 tys 🤣

Kombo 2 w 1 dla frajera xD Raz że w razie czego odda 30tys a 2 jak silnik się okaże padliną to przecież podpisałeś papier że o tym wiesz xD 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Tomek90 napisał(a):

A różnie, porządny tego nie napisze, a co do czego to już mowi ze tak i tak. 

Nie spotkałem się z czymś takim ... Może dlatego że nie szukam sprzętu po takich Mirasach ...

1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

W 90% handlarzy.

Tylko kto ich tego nauczył ... Dziadują o 200zł zbogacenia w przypadku zaniżenia umowy o 10tys ... Albo jak coś się sp***doli i wyjdzie wada ukryta to ile taki Miras ci odda ??? Kupujący tylko na tym traci ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

W jakiś pseudokomisach u Janusza handlarza przedsiębiorcy ...

Pokaż mi te „nie Januszowe” komisy z maszynami w Polsce. No chyba, że mówisz o serwisach, gdzie chcieliby na ciągniku odkupionym od rolnika przyciąć odrazu 50tys bez roboty.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie spotkałem się z czymś takim ... Może dlatego że nie szukam sprzętu po takich Mirasach ...

Tylko kto ich tego nauczył ... Dziadują o 200zł zbogacenia w przypadku zaniżenia umowy o 10tys ...

Rolnik nie palci pcc 3 , czyli zadnego wzbogacenai 

Przy umowie kupna-sprzedaży maszyn rolniczych podlegających opodatkowaniu PCC stawka podatku wynosi 2% od wartości rynkowej danej maszyny rolniczej. Natomiast, zakup sprzętu rolniczego przez rolnika ryczałtowego od rolnika ryczałtowego, czyli w sytuacji gdy obie strony są zwolnione z VAT, nie podlega opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilnoprawnych (PCC). Ta zasada również działa wtedy, gdy tylko jedna strona jest zwolniona z VAT-u lub gdy umowa jest opodatkowana VAT-em."

Edytowane przez scoffer
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tylko kto ich tego nauczył ... Dziadują o 200zł zbogacenia w przypadku zaniżenia umowy o 10tys ...

ok. partner agro sobol uwazasz za mirasa? 😅

Opublikowano (edytowane)
Teraz, Tomek90 napisał(a):

ok. partner agro sobol uwazasz za mirasa? 😅

Jeżeli coś takiego proponują to tak ... Po takiej Mirkowej propozycji odwracam się i wychodzę ...

Opublikowano

Przez telefon - tak wszystko tak jak napisane, cena brutto, pełna faktura, prosze przyjechać zobaczyć.

Oglądasz, wszystko pasuje, przychodzi do ustalania ceny to tekst- ale wiesz że faktura to nie będzie od całej kwoty?

Przez telefon mówił pan inaczej. To musialem cos pomylić. To nie ten ciągnik/kombajn itp, to inny. 

Ile ja się tego nasłuchałem, jak szukałem kombajnu i to w jakich firmach, od jednoosobowych Januszexów po komisy na całą Polske co maja kanały na YT, co to nie oni.

• Like 1
Opublikowano

Aaa, i jesli ktoś z forumowiczow przez niedopatrzenie zaplacil te 2% , to US sam mu tego nie odda ,ale ma piec lat na wystapienie o zwrot nieslusznie zplaconego podatku . 

Opublikowano

Nie wiem czy macie świadomość tego, że temat wysokości faktur względem faktycznej ceny działa bardzo prężnie wśród francuzów i niemców i to właśnie w tych „porządnych serwisach” 😉 Belgowie i Holendrzy z mojego doświadczenia tego nie praktykują, w innych krajach nie kupowałem, więc nie wiem.

Opublikowano
15 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Rzeczywiście, przeglądam ostatnio olx w pewnym celu i sporo w opisie VAT OD FAKTURY 🤪 czyli bez zmian

a teraz jest modna faktura vat marża , nie wnikałem jak to działa , nie wnikałem 

Opublikowano
21 minut temu, scoffer napisał(a):

To zrtob cos dla ludzi korzystajacych z programow typ[u czyste powietrze, bez faktury ,albo startuj do przetargu .No i ciekawe ktory vatowiec nie chce faktury 

Jeżeli ktoś chce przystępować do takich programów to normalne że musi mieć działalność. Jeżeli zapłaci kwotę netto i dostanie wódkę to Vatowiec nie będzie chciał FV (nie zapominajmy że wykonawca nie wystawiając FV nie płaci też podatku co dla niego jest też dodatkowym zyskiem).

Opublikowano
34 minuty temu, scoffer napisał(a):

To zrtob cos dla ludzi korzystajacych z programow typ[u czyste powietrze, bez faktury ,albo startuj do przetargu .No i ciekawe ktory vatowiec nie chce faktury 

a tu jest ciekawy temat bo np . kupując okna płacisz 23 % ale jak juz z montażem to 8 % na fakturę , niewiem jak z dociepleniem ale materiał to 23 % , vat od usługi 8 % czyli na fakture powinno wyjść podobnie co bez 🤣

Opublikowano
56 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

Fajnie tu, same interesujące informacje o nawozach, idę do tematu pogoda może tam o nawozie piszą 

To idż , jak się dowiesz po ile mocznik z inhibitorem w detalu to możesz wrócić i się podzielić wiedzą 

56 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Można też przytulić się do kogoś z rodziny i zarejestrować się jako rolnik.

Można też nie mieć pola i płacić KRUS ale to kombinacje.

Na Krusie można być normalnie jako domownik , bez kombinacji

Opublikowano
30 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Kombo 2 w 1 dla frajera xD Raz że w razie czego odda 30tys a 2 jak silnik się okaże padliną to przecież podpisałeś papier że o tym wiesz xD 

Ale takie ciągniki czy inne maszyny zazwyczaj są tańsze więc nawet jak coś wyjdzie to sobie zrobisz  😁

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Alpacino napisał(a):

Ale takie ciągniki czy inne maszyny zazwyczaj są tańsze więc nawet jak coś wyjdzie to sobie zrobisz  😁

Są tańsze bo skrzynia czy silnik to padlina i Miras doskonale o tym wie ... A zaniżona faktura to dla niego gwarancja że klient z tym nie wróci ... Klient się cieszy bo mu Miras parę groszy opuścił za zaniżoną fakturę a to tak naprawdę Miras wyruchał kolejnego klienta ...

Opublikowano
33 minuty temu, Rowan napisał(a):

Pokaż mi te „nie Januszowe” komisy z maszynami w Polsce. No chyba, że mówisz o serwisach, gdzie chcieliby na ciągniku odkupionym od rolnika przyciąć odrazu 50tys bez roboty.

Bo kupujesz od serwisu czyli każdy myśli że ciągnik jest git a taki ciągnik tak samo się może zepsuć jak i rolnika czy handlarza poza tym serwis do skrzyni czy silnika też nie zajrzy nie mają rentgenu w oczach 😁

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Są tańsze bo skrzynia czy silnik to padlina i Miras doskonale o tym wie ... A zaniżona faktura to dla niego gwarancja że klient z tym nie wróci ...

Skoro miras wie to i Ty możesz wiedzieć zawsze możesz przetestować w polu dogadać się z takim mirasem

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, Alpacino napisał(a):

Skoro miras wie to i Ty możesz wiedzieć zawsze możesz przetestować w polu dogadać się z takim mirasem

Jak mi Miras oferuje zaniżoną fakturę to wiem że to sprzęt nie dla mnie i szukam dalej ... Zaniżona faktura to dla mnie taka sama wada jak problem z silnikiem czy skrzynią ...

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jak mi Miras oferuje zaniżoną fakturę to wiem że to sprzęt nie dla mnie i szukam dalej ... Zaniżona faktura to dla mnie taka sama wada jak problem z silnikiem czy skrzynią ...

Nikt nie kupuje u takich a sprzęt im schodzi bo ludzie kupują ceną zazwyczaj i tak jak wspomniałem te maszyny są tańsze przeważnie 

Edytowane przez Alpacino