Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 20.09.2025 o 07:06, HF86 napisał(a):

Jak tu jeden przez drugiego się ściga Jak jeszcze podbić plony, gdzie jakieś piachudry są do wzięcia w dzierżawę, lub do kupienia za marne 100 tyś za ha 🤣

A później kręci film i lament bo nie wie co siać żeby się opłaciło . Dno 🤦

Jak sądzicie której nawóz to polifoska 6 ? 

IMG_20250919_141556.jpg

Opublikowano

Pewno oba. Miałem kiedyś taką dostawę. 1bb biały drugi czerwonawy.

Opublikowano

Jak by każda zasial pszenicy bez npk przez rok to nic by się nie stało. Azotem z wiosny podgoni. A firmy by dostały po d*pie. Ale po co. Ja w tym roku nic pod korzeń. Pod rzepak 100kg poli i wsio.

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, PAN88 napisał(a):

Prędzej @Agrest ma zapas 😂 a przepraszam pod 2ha pyry na przyszły rok to i ja mam tone soli potasowej po 1800zl/t w zapasie. W listopadzie wysypie pod mulczer poplonu 

Po to jest forum, żeby trochę podnieść sobie morale 😅

12 godzin temu, PAN88 napisał(a):

Prędzej @Agrest ma zapas 😂 a przepraszam pod 2ha pyry na przyszły rok to i ja mam tone soli potasowej po 1800zl/t w zapasie. W listopadzie wysypie pod mulczer poplonu 

Po to jest forum, żeby trochę podnieść sobie morale 😅

Opublikowano
31 minut temu, PanPawel napisał(a):

Jak by każda zasial pszenicy bez npk przez rok to nic by się nie stało. Azotem z wiosny podgoni. A firmy by dostały po d*pie. Ale po co. Ja w tym roku nic pod korzeń. Pod rzepak 100kg poli i wsio.

Ja pod rzepak posiałem po 150 kg DAP 18-46 , i to wszystko . Pod zboża nie daję nic , tyle że trzeba mieć z tyłu głowy że w następnym roku już trza dać 

Nie ma zmiłuj

Opublikowano

Jak mam zasobności bardzo niskie 1 mg na 100 to też się nic nie stanie? pH ok magnez ok fosfor i potas porażka w tym roku 600 kg superfosfatu prostego i 200 kg soli muszę dać

Opublikowano
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Ja pod rzepak posiałem po 150 kg DAP 18-46 , i to wszystko . Pod zboża nie daję nic , tyle że trzeba mieć z tyłu głowy że w następnym roku już trza dać 

Nie ma zmiłuj

A w sierpniu przyszłego roku, będzie wpis że pszenica sypie 9.8t...

Opublikowano
Godzinę temu, ziomal_one napisał(a):

Nawozy naturalne taniej wychodzą jeśli chcesz budować zasobność. 

Tylko w Oborniki one też z powietrza się nie bierą oprócz azotu który wiążą strączki słome wymieniałem za obornik lub siekałem ale z ubogich pól jest ubogi obornik fosfor i potas jak sprzedajesz zboże odjeżdza w świat. ogólnie sprzęt jest ale nie ma obornika w okolicy a transport z dalszych rejonów jest nie opłacalny. Podmiot przy dawce 10 t na ha jeszcze jak tako ale bydlęcego 40t na ha. Nawet gdy miałem malą hodowlę nigdy nie starczało na cały areał i wątpie by innym też starczyło tylko ze swoich pól bez dokupowania z zewnątrz paszy i słomy

Opublikowano
8 godzin temu, Damianek20 napisał(a):

IMG_20250919_141556.jpg

Najprawdopodobniej ten siwy,a ten różowo-czerwony nie dam ręki do ucięcia,ale napomina BY npk 8-19-29

Opublikowano
7 godzin temu, Grzechooo napisał(a):

A w sierpniu przyszłego roku, będzie wpis że pszenica sypie 9.8t...

Plonu będę się spodziewał nlormalnego jak co roku , zależy od pogody i nie wykluczam że z niektórych działek tyle będzie sypać co piszesz 

8 godzin temu, Grab12 napisał(a):

Jak mam zasobności bardzo niskie 1 mg na 100 to też się nic nie stanie? pH ok magnez ok fosfor i potas porażka w tym roku 600 kg superfosfatu prostego i 200 kg soli muszę dać

Piszę bardziej w kwesti tych którzy sypią co roku normalne dawki , nie żałują . Wiodomo że jak bidą na polu to i z nieba nie spadną te składniki 

Opublikowano
11 godzin temu, Damianek20 napisał(a):

IMG_20250919_141556.jpg

Wczoraj sialem 6 i była właśnie taka różowa, somsad też wczoraj siał 6 z tego samego składu  i w podobnym terminie kupowaną i była szara xD

Opublikowano
9 minut temu, mysza103 napisał(a):

Plonu będę się spodziewał nlormalnego jak co roku , zależy od pogody i nie wykluczam że z niektórych działek tyle będzie sypać co piszesz 

Magia 9.8t bez npk... fenomen tego forum mnie nie zawodzi...

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, Damianek20 napisał(a):

IMG_20250919_141556.jpg

Oba. Jest jeszcze 3 kolor😂

10 godzin temu, PanPawel napisał(a):

Robię tak o 22 roku. Po usługach to nawet po 400 kg polifoski ładuja do st.

Opublikowano
57 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Oba. Jest jeszcze 3 kolor😂

Robię tak o 22 roku. Po usługach to nawet po 400 kg polifoski ładuja do st.

Ciekawe czy ta jasna ma skład jaki deklarują 🙆

Opublikowano
59 minut temu, Grzechooo napisał(a):

Nic dziwnego jak ktoś ma zasobności to bez npk może osiągnąć taki wynik ale nikt już nie doda tego więc mnie nie zawodzi i wierzę że jest to możliwe ale rolnicy zauważcie że tylko się chwalą wszystkim od kupna maszyny po to ile nawozu dają a nikt kto ma firmę nie widziałem żeby się chwalił na YouTube że kupił np stolarz nowa piłe za kilkaset tysięcy lub inną maszynę 😁

• Haha 1
Opublikowano
13 godzin temu, Grzechooo napisał(a):

Jeden punkt w zasobności to 30kg składnika więc jak u mnie potas 30 to mam 900kg, a fosfor 20 to mam 600kg więc jak bym nie dawałem teraz żadnego PK to dopiero za kilka lat miałbym widoczny spadek plonu.

• Like 1
Opublikowano
57 minut temu, poosa21 napisał(a):

Jeden punkt w zasobności to 30kg składnika więc jak u mnie potas 30 to mam 900kg, a fosfor 20 to mam 600kg więc jak bym nie dawałem teraz żadnego PK to dopiero za kilka lat miałbym widoczny spadek plonu.

Ktoś wydał kasę żeby te zasobności zbudować więc o czym mowa 

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
14 godzin temu, Alpacino napisał(a):

Nic dziwnego jak ktoś ma zasobności to bez npk może osiągnąć taki wynik ale nikt już nie doda tego więc mnie nie zawodzi i wierzę że jest to możliwe ale rolnicy zauważcie że tylko się chwalą wszystkim od kupna maszyny po to ile nawozu dają a nikt kto ma firmę nie widziałem żeby się chwalił na YouTube że kupił np stolarz nowa piłe za kilkaset tysięcy lub inną maszynę 😁

I nie wiem z czego japę cieszysz...mam akurat znajomego stolarza aktywnego w necie, który właśnie nową maszyną się pochwalił 👍 

Pobliską firmą również chwaliła się nową flotą ciężarówek kilka dni temu, a za zboża jeszcze ludzie u nich na kasę czekają.