Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Patryk1222 napisał(a):

idźcie pojeździć c330 z tatą na błotniku

...polecasz taką jazdę?🤭

1 minutę temu, Patryk1222 napisał(a):

wstawić wyciąg z konta

...już tu jeden wstawiał ...paszporty krów...😆

• Haha 2
Opublikowano

Kończcie te nic nie wnoszącą do tematu dyskusję. Połowa z was taka zarobiona a pewnie nawet przy kąpieli na forum siedzicie, dobrze że chociaż spać trzeba bo niektórzy by stąd nie wychodzili.

Jakie macie propozycję za saletrę/ salmag przy całym aucie? Albo RSM 32 przy całej cysternie?

• Like 1
Opublikowano

Nikt tu nie mówi, że to nie jest realne, ale bardziej o tym, że sam, a „sam”, to są dwa różne pojęcia. I też jak ktoś domu nie ogląda prawie i żyje tylko robotą w polu, to też jest inna sprawa.

Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

...polecasz taką jazdę?🤭

...już tu jeden wstawiał ...paszporty krów...😆

lepsze paszporty niz gówniany  chinski badziew co nikt nie kupuje u zyda i zdziercy 🤣

• Haha 2
Opublikowano

200 ha samemu to nawet wieczorami przy piwku samemu opierdzieli sie w farmingu. Jak ktoś wyżej wspomnial jeśli to uprawa tylko pod doplaty to okej jeśli uprawa towarowa nie ma opcji. 

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Jakie macie propozycję za saletrę/ salmag przy całym aucie? Albo RSM 32 przy całej cysternie?

Znajomy teraz zamawiał auto saletry i rsm to odpowiednio 1560zł i 1385zł netto. Ja biorę w detalu to ceny praktycznie zbliżone do tych cało samochodowych. Różnica to 10-20zł

• Thanks 1
Opublikowano

Jak tak czytam co piszą to mi się śmiać chce sami robią na kilkuset ha jak się dziadka ojca babki szwagra wujka i innych z rodziny nie liczy to można powiedzieć że samemu się robi. Co jeden to lepszy bajkopisarz z was 😁

• Like 7
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja bym nie chciał, dla mnie 100ha ciężkiej ziemi, to już jest na tyle dużo, że ciągle mam zarzuty, że tylko w polu siedze i mnie niema w domu… A nie robie sam, tak jak pisałem.

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Patryk1222 napisał(a):

Mało wiecie a kogoś krytykujecie 😂

Może kiedyś będziecie na moim miejscu to się przekonacie Pozdrawiam 😉

Jak ojciec już nie będzie miał sił żeby pomagać, a wasze żony się "poprztykają"😁, to wtedy się przekonasz jak wygląda samodzielne gospodarzenie, bo obecnie wygląda to na gospodarstwo gdzie cała rodzina pracuje🤭

• Like 4
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Rowan napisał(a):

Ja bym nie chciał, dla mnie 100ha ciężkiej ziemi, to już jest na tyle dużo, że ciągle mam zarzuty, że tylko w polu siedze i mnie niema w domu… A nie robie sam, tak jak pisałem.

Zaraz ci co sami robią kilkaset hektarów powiedzą że jesteś mało zaradny i leń bo jakbyś był pracowity to za dzień byś obskoczył i jeszcze zdążył kilkadziesiąt opasow nakarmić i usługę za miedzą zrobić 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Tak tylko wydaje się ze wolny czas...zawsze jest coś do naprawy, konserwacji, poprawy przy ogrodzeniu, bydynkach, a to jakaś pielęgnacja drzew przy granicy...wymieniac można długo. Sprawy urzędowe, papierologia to wszystko zabiera czas którego chyba nie wszyscy liczą. 

dokładnie ale i tak powiedzą że siedzisz w domu na d*pie 

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tylko i plony są zupełnie inne ...

dzierżawy też są zupełnie inne, podatek też a nie będę już wspominał o wykluczeniu z możliwości składania wniosków suszowych. Także dobra ziemia wcale nie płaci aż tyle a roboty 2x więcej.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, limousine napisał(a):

Przy tych cenach to lepiej wychodzi uprawiać dopłaty szczególnie na słabszych ziemiach jak robić 8 ton pszenicy i koszty pod 5 tyś.

Robiąc wszystko na maxa typowo pod wydajność to zarabiają pośrednicy najwięcej po przeliczeniu zysku z ha mało co zostaje i tworzy się problem dodatkowej nadwyżki zbóż bo brak odpowiedniej produkcji zwierzęcej a już wydajności bardziej nie zwiększysz a nawet gdyby to i tak jest już problem z nadmiarem zbóż i co można pochwalić Ministerstwo rolnictwa że zwiększyli premie na młodego rolnika z produkcją zwierzęca część gospodarstw napewno skorzysta na tym 

Opublikowano
21 minut temu, Alpacino napisał(a):

Robiąc wszystko na maxa typowo pod wydajność to zarabiają pośrednicy najwięcej po przeliczeniu zysku z ha mało co zostaje i tworzy się problem dodatkowej nadwyżki zbóż bo brak odpowiedniej produkcji zwierzęcej a już wydajności bardziej nie zwiększysz a nawet gdyby to i tak jest już problem z nadmiarem zbóż i co można pochwalić Ministerstwo rolnictwa że zwiększyli premie na młodego rolnika z produkcją zwierzęca część gospodarstw napewno skorzysta na tym 

i wyjdzie jakieś zamieszanie w hodowli i mecz się przez 5 lat bo musisz

• Like 1
Opublikowano
49 minut temu, Alpacino napisał(a):

co można pochwalić Ministerstwo rolnictwa że zwiększyli premie na młodego rolnika z produkcją zwierzęca część gospodarstw napewno skorzysta na tym 

Zbyt wielu głupich nie będzie aby sobie założyć kaganiec hodowlany na 5 lat przy obecnej sytuacji z trzodą, mlekiem czy drobiem ... Przy zbożach zawsze jakoś zrealizujesz te wymagania ...

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Alpacino napisał(a):

A to zwiększyło tylko ceny nowych maszyn... Do tego kaganiec na 5lat założony... 

• Like 1
Opublikowano

Za 200 000 to trzeba do roboty chodzić  na etat po odjęciu dojazdu 5 lat  w zależności od umiejętności a z tym różnie bywa po wsiach i miejsca pracy są zazwyczaj oddalone od komina , jak się wiąże przyszłość z rolnictwem to nie jest to kaganiec tylko pomoc , a chodzić za 200 000 zł.  5 lat na budowę  to są wczasy ? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, STACH1234 napisał(a):

a chodzić za 200 000 zł.  5 lat na budowę  to są wczasy ? 

Na budowie te 200tys masz w kieszeni, przy świniach przez te 5 lat te 200tys dołożysz do hodowli przy takich cenach jak obecne ... Coś gadają, że w okolicy żywiec już 4zł/kg ...

Bierzesz Młodego Rolnika bez hodowli, kupujesz jakieś potrzebne graty i możesz spokojnie iść do roboty jak opłacalność siada ... Zrób to przy hodowli bydła mlecznego ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Zbyt wielu głupich nie będzie aby sobie założyć kaganiec hodowlany na 5 lat przy obecnej sytuacji z trzodą, mlekiem czy drobiem ... Przy zbożach zawsze jakoś zrealizujesz te wymagania ...

Ja miałem plan to właśnie brać na przeróbkę starej stodoły i obory i zrobić z tego wolnostanowiskowo oborę ale co raz bardziej obawiam się to brać patrząc co się dzieje na rynku. No i właśnie te 5 lat jest najgorsze bo nie wiadomo co będzie 

Opublikowano
19 godzin temu, sw_kamil napisał(a):

Jeśli wypracujemy 1000zł z hektara to wraz nie wygląda to źle .

Przy cenie gruntu 60 tys zl , took  1,5 % , mniej jak inflacja 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v