Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, Raptus902 napisał(a):

Jedna rzecz mnie zastanawia czy są jakieś straty azotu z mocznika który przypływa statkiem. Tyle razy jest przesypany zanim trafi na pole. Polski jak otwieram bigbaga to aż w oczy szczypie i w nosie gryzie a tego z importu nie ma takiego czegoś. Rzepak mam teraz na importowanym i niedoborów nie widać ale do końca czysty towar to nie jest bo trafia się w nim inny nawóz albo jakieś listki itp. 

Jak cena nawozow wystrzeliła brałem ten mocznik z importu bo był tanszy. Robiłem jego badania to nie mial mniej azotu niż powinien wiec raczej jego transport nie ma wplywu na zawartość azotu.

Opublikowano

Niskie ceny gazu mają pozytywny wpływ na Azoty, KGHM i Tauron

Niskie ceny gazu mają pozytywny wpływ na zdecydowaną większość giełdowych spółek. Na tanim surowcu zyskuje m.in. Grupa Azoty. Błękitne paliwo jest dla niej kluczowym surowcem z największym udziałem w kosztach operacyjnych, szczególnie w odniesieniu do produkcji nawozów. „Spadek cen gazu był jednym z czynników osiągnięcia dodatniego wyniku EBITDA w segmencie agro. Z uwagi na kontynuację spadkowego trendu notowań gazu spodziewamy się pozytywnego wpływu na wynik również w IV kwartale” – podaje biuro prasowe Azotów.

https://agronews.com.pl/artykul/grupa-azoty-odbija-po-trudnych-latach-rekordowa-poprawa-rentownosci/

• Confused 1
Opublikowano
W dniu 6.12.2025 o 10:31, MarekUA napisał(a):

Propaganda nawozowej drożyzny trwa w najlepsze pewnie mają magazyny zapełnione i d*pa im się pali  tylko dlaczego rolnicy nie są tak cwani. Rolnicy powinni mówić że wydajność niska itd a nie pokaże w agrobiznesie jakiegoś emeryta na skupie zboża i on chwali się wydajnością pszenicy albo pokażą pełne magazyny i w tle rolnika co nie może tego sprzedać bo nikt nie kupuje... Tusk nam nie pomoże na pewno , chyba że ktoś byłby niemieckim rolnikiem w Polsce. Ja kupiłem cały nawóz rsm 32 1300 netto Aczkolwiek uważam że drugą dawkę kupi się taniej. Przy takich cenach pszenicy kupowałem rsm po 700pln

Najlepiej to zostań sam niemieckim rolnikiem .

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, jan88 napisał(a):

Niskie ceny gazu mają pozytywny wpływ na Azoty, KGHM i Tauron

Niskie ceny gazu mają pozytywny wpływ na zdecydowaną większość giełdowych spółek. Na tanim surowcu zyskuje m.in. Grupa Azoty. Błękitne paliwo jest dla niej kluczowym surowcem z największym udziałem w kosztach operacyjnych, szczególnie w odniesieniu do produkcji nawozów. „Spadek cen gazu był jednym z czynników osiągnięcia dodatniego wyniku EBITDA w segmencie agro. Z uwagi na kontynuację spadkowego trendu notowań gazu spodziewamy się pozytywnego wpływu na wynik również w IV kwartale” – podaje biuro prasowe Azotów.

https://agronews.com.pl/artykul/grupa-azoty-odbija-po-trudnych-latach-rekordowa-poprawa-rentownosci/

Makao i po makale 

Opublikowano

Ale oni piszą, że niskie ceny gazu mają pozytywny wpływ na Grupe Azoty, nie na cene nawozów. Czyli trzeba to rozumieć w kategoriach „GA znów zarabia duże pieniądze, przy tej samej cenie nawozów”… 

• Like 3
Opublikowano
26 minut temu, Rowan napisał(a):

Ale oni piszą, że niskie ceny gazu mają pozytywny wpływ na Grupe Azoty, nie na cene nawozów. Czyli trzeba to rozumieć w kategoriach „GA znów zarabia duże pieniądze, przy tej samej cenie nawozów”… 

Chyba nie od dziś żyjecie na tym świecie...Nie od dziś robią nas ze wszystkim w ciula 🤷‍♂️

Opublikowano
W dniu 6.12.2025 o 21:18, tytanowyJanusz napisał(a):

Przy różnicy 200zł na tonie w porównaniu do PL to pogodził bym się z tym że mniej gryzie 😎

U nas na składzie to import był nawet droższy niż polski , zamówione mam 4 tony import, gruba granula po 2 tys brutto 

Opublikowano
9 minut temu, Sadek napisał(a):

Dziś rozmawiałem z pewnym handlowcem to na tą chwilę nie trzeba się wiele starać aby nawóz sprzedać, sprzedaż jest bardzo dobra.

panika nakręcona tip top, chłopy chodzą jak w zegarku

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

panika nakręcona tip top, chłopy chodzą jak w zegarku

To podałem jako ciekawostkę, część od lat  tylko że się nie opłaca a mimo to nadal nie zbankrutowali to dopiero jest ciekawe.

Każdy robi jak uważa.

Edytowane przez Sadek
Edycja
Opublikowano
22 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Nie znam siw na tym,co tam wyszło? 

32 czyli się zgadza. 

3 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Oszukali cię 

Masz rację, import ponad 33 bywało i taniej niż krajowy.