Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Alpacino napisał(a):

te maszyny są tańsze zazwyczaj 

Są tańsze nie bez powodu, nikt ot tak nie sprzedaje czegoś taniej wiedząc że jest warte więcej, a taka zaniżona faktura gwarantuje Mirasowi że klient nie wróci i nie skorzysta z rękojmi ...

Opublikowano
5 minut temu, Alpacino napisał(a):

Nikt nie kupuje u takich a sprzęt im schodzi bo ludzie kupują ceną zazwyczaj i tak jak wspomniałem te maszyny są tańsze przeważnie 

To tak jak z disco polo nikt nie słucha ale każdy zna 😉.

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Są tańsze nie bez powodu, nikt ot tak nie sprzedaje czegoś taniej wiedząc że jest warte więcej, a taka zaniżona faktura gwarantuje Mirasowi że klient nie wróci i nie skorzysta z rękojmi ...

Myślę że Ty uważasz naprawdę że rękojmia działa to ci powiem że tak ale nie na wszystkich ktoś ci może sprzedać maszynę za 30 tsc więcej taką samą  jak Pan Mirek jak go nazywasz i powie że maszyna jest cudowna a jak się zepsuje silnik czy skrzynia za dwa dni to sam zrobisz naprawę silnika lub skrzyni bo jak będziesz miał zostać bez ciągnika i się bujać latami o zwrot kasy od gościa co ci sprzedał tą maszynę to zmienisz zdanie raz dwa bo nie każdy kto ci sprzeda a wyjdzie coś to powie jasne Panie kochany już jedziemy naprawimy Panu ciągnik skrzynia biegów się zepsuła nie ma problemu już zamawiamy nowa i zrobimy na podwórku a może chce Pan swoje pieniążki to już wysyłam Zenka z laweta i dostanie Pan kasę przy odbiorze. I oczywiście nie bronie tego typu sprzedawców jak Pan Mirek jak go nazwałeś ale jedno jest pewne jak ktoś sprzedał to już nie chce zwrotu i czasami może już tej kasy nie mieć co jemu zapłaciłeś za maszynę i to nie jest takie hop siup że masz rękojmie i jadę po drugi ciągnik kupić bo gdyby tak to działało to ludzie by kupowali maszynę obskoczli sezon i oddawali handlarzowi. 

Opublikowano
13 godzin temu, Rowan napisał(a):

No nie wiem czy dziennie jesteś w stanie to wyrobić. Kwota wolna od podatku to 30tys w tej chwili, do tego trzeba dodać kwote 38066, której 12% to limit roczny. To wychodzi ponad 5600/msc.

Kwota wolna zależy od formy opodatkowania i jest tylko na skali. Na liniówce i ryczałcie już jej nie ma. Na ryczałcie przy przykładowym opodatkowaniu załóżmy 2% i limicie z krusu możesz mieć 228800 przychodu, to jest 19 tys. miesięcznie.

11 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tomasz, z rękojmią to jest tak, że każdy słyszał, nikt nie widział.

Na jutubach na gwarancji nowe traktury się pier**lą i stoją unieruchomione po kilka miesięcy, i żaden dealer jeszcze nie przyleciał z gotówką w zębach do bambra i zabrał z powrotem.

• Thanks 1
Opublikowano
35 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

Kwota wolna zależy od formy opodatkowania i jest tylko na skali. Na liniówce i ryczałcie już jej nie ma. Na ryczałcie przy przykładowym opodatkowaniu załóżmy 2% i limicie z krusu możesz mieć 228800 przychodu, to jest 19 tys. miesięcznie.

Możliwe, bazuje na informacjach od księgowego. I tego się trzymam.

Opublikowano
21 godzin temu, jarecki napisał(a):

a tu jest ciekawy temat bo np . kupując okna płacisz 23 % ale jak juz z montażem to 8 % na fakturę , niewiem jak z dociepleniem ale materiał to 23 % , vat od usługi 8 % czyli na fakture powinno wyjść podobnie co bez 🤣

8% to masz tylko w budynku mieszkalnym. 

Opublikowano

Serio w czasach gdzie co drugi rollo ma rozsiewacz 1-3 t ktoś jeszcze sieje polifoske ? . Przecież sól i polidap wyjdzie taniej a i możemy elastyczniej dostosować do zasobności glebowej . 

• Like 2
Opublikowano

no tak , kolega wyżej ma polifoske po 2500 brutto , mi zaproponowano po 2700 dziś , sól potasowa 1780 , polidap 3160

Jak dobrze licze to 100 kg polifoski 270 a sól i polidap 230. 40 pln różnicy i ten sam skład , no ale trzeba albo mieszać albo 2 razy wjechać w pole rozsiewaczem . Ja wybrałem tą drugą opcje na tonie mam 400 pln oszczędności a 2 razy rozsiać ha to wyjdzie mnie może nwm 30 pln ? Przy 250 kg to ok 70 pln oszczędności na każdym hektarze 

Opublikowano
7 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

jak masz duże rozdrobnienie działek to czas jest ważniejszy niż to 100zl na tonie zaoszczędzone 

Nie przesadzajmy ze te sianie nawozów takie czasochłonne. Teraz można bez problemu kupić siewkę za 8-10 tys i sypać 1000-1500 kg. Rozsiewac z dokładnością i szybko. Jak wyżej ktoś napisał 70 zł oszczędności na ha. Pomnożyć to przez 50 Ha to już się robi 3500 zł. I tak np sypać pod każdy pokos traw. 

Opublikowano

Ja będę osobiście powoli skłaniał się do zakupu , od nowego roku wchodzą nowe opłaty na producentów nawozów , tak samo jak tusk nie przedłuży tarczy i będzie przepychanka z nawrockim to ceny to maja będą wirować a wtedy to już musztarda po obiedzie ,

Opublikowano
7 godzin temu, Alpacino napisał(a):

I co kupujecie czy czekacie 😁

Ja kupiłem z miesiąc może więcej , saletra była wtedy po 1380 zł/t netto a był też okres że można było kupić po 1370 zł/t.

Opublikowano
8 godzin temu, Zefir napisał(a):

Ja będę osobiście powoli skłaniał się do zakupu , od nowego roku wchodzą nowe opłaty na producentów nawozów , tak samo jak tusk nie przedłuży tarczy i będzie przepychanka z nawrockim to ceny to maja będą wirować a wtedy to już musztarda po obiedzie ,

ZUS chyba też w górę...także wyglądać upadku różnych firm w tym GA🤔 import zostanie tylko to będzie też ciekawie.

Opublikowano
9 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Ludzie chcą pieniądze zarabiać, nie zarobić 

Będą tacy co ściągną tanio 

Ale chyba go nie przemyci?? Ściągnie tanio dowalą podatek i będzie jak wszędzie na tym ten mechanizm ma polegać czy się mylę?

Opublikowano
19 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

ZUS chyba też w górę...także wyglądać upadku różnych firm w tym GA🤔 

GA nie upadnie😄 jak dalej będzie rządził rudy to doprowadzi do nędzy i sprzeda niemcowi 

Upadnie za to taki hydraulik... takim drobnym przedsiębiorcom będzie ciężej 

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

GA nie upadnie😄 jak dalej będzie rządził rudy to doprowadzi do nędzy i sprzeda niemcowi 

Upadnie za to taki hydraulik... takim drobnym przedsiębiorcom będzie ciężej 

Tych już zamykają działalność, nawet słynny Perqins lawetę w krzaki postawił i yutube nie pomogło 🤷‍♂️