Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

To jest najwieksza głupota jaka może być. Jak tylko nawozy zaczęły tanieć to jakiś idiota postuluje tanie kredyty żeby ratować Grupę Azoty. Dystrybutorzy sami dzwonią i próbują wcisnąć nawozy

Opublikowano (edytowane)

Ale po co te kredyty jak ludzie posieli to i tak kupią co oni w rządzie tego nie wiedzą jakieś idioci, jakby nie było dopłat to ktoś by powiedział nie sieje zboża bo koszty takie same jak zysk i niech sobie leży ziemia odpoczywa tak jak kiedyś było zanim nawozy mineralne zostali wynalezione ,100zl podatku od ha  na rok to niedużo ,a tak każdy sieje bo dopłata to i tak będzie musiał kupić co posieje I nic nie da

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
7 godzin temu, Strongman napisał(a):

Ale po co te kredyty jak ludzie posieli to i tak kupią co oni w rządzie tego nie wiedzą jakieś idioci

To nie pomysł rządu,. to pomysł idiotów z rolniczych związków zawodowych czy tam komitetów strajkowych ...

• Thanks 1
Opublikowano
12 godzin temu, toooomaszewski napisał(a):

No i jeszcze trzeba te 50 ha odziedziczyć 😅 bo startując z 10 zawsze będzie mało kasy na zakup ziemi i sprzętu, mało kasy na dzierżawę, mało czasu i przedewszystkim wiedzy. I właśnie jak jest mało wiedzy, to wówczas powszechnie się nie opłaca.

Dużo zależy od klasy ziemi, bo 50 ha piochów to na wiosne się sieje miododajne, a nie rzepak, buraki czy pszenice.

I taką ziemię to patykiem się uprawia.

O jakich piachach piszesz? Nie widziałem jeszcze takiej aby patykiem ktoś dał radę uprawic i zasiać 🤔

8 godzin temu, Strongman napisał(a):

Ale po co te kredyty jak ludzie posieli to i tak kupią co oni w rządzie tego nie wiedzą jakieś idioci, jakby nie było dopłat to ktoś by powiedział nie sieje zboża bo koszty takie same jak zysk i niech sobie leży ziemia odpoczywa tak jak kiedyś było zanim nawozy mineralne zostali wynalezione ,100zl podatku od ha  na rok to niedużo ,a tak każdy sieje bo dopłata to i tak będzie musiał kupić co posieje I nic nie da

Jak ktoś ma inny kredyt na wyzszy procent to może skorzystać, myśl wiesiek trochę.  Komu nie potrzebny to nie bierze. Trzeba było ukrainski paszport se załatwić mielibyśmy wszystki darmo 🤷‍♂️

Opublikowano
12 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

U mnie wrzesień połowa tego nie wiem czy będzie, z czego większość spadła w okolicach 12-13 września.

U mnie niedziela 14 dała 66mm 23.09 dał 16 jak dobrze pamiętam. Wczoraj tata z ojcem chrzestnym kopał ziemniaka to na żwirku zaczęło się kurzyć.

Opublikowano
1 minutę temu, PAN88 napisał(a):

Wczoraj tata z ojcem chrzestnym kopał ziemniaka to na żwirku zaczęło się kurzyć.

U siebie siałem na początku tygodnia to się jeszcze jakoś bardzo nie kurzyło, ale sąsiad wczoraj przed deszczem siał to siewnika z kabiny raczej nie widział ...

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

O jakich piachach piszesz? Nie widziałem jeszcze takiej aby patykiem ktoś dał radę uprawic i zasiać 🤔

Jak ktoś ma inny kredyt na wyzszy procent to może skorzystać, myśl wiesiek trochę.  Komu nie potrzebny to nie bierze. Trzeba było ukrainski paszport se załatwić mielibyśmy wszystki darmo 🤷‍♂️

Nie można tym kredytem spłacić innego 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Metafora Grzegorz 😁

Opublikowano
13 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

Po prostu trzeba być realistą i zmieniać/różnicować profil produkcji albo iść na etat i tyle.

Tyle osób nie będzie żyć z rolnictwa i to jest proste jak drut. Dzieje się tak juz na zachodzie, będzie i u nas. Zostają olbrzymie gospodarstwa i firmy. Mam cały czas  swieże info z Francji. Tam gdzie mieszka moja znajoma ziemia 2-3 klasa kosztuje 8 tys euro i nie ma chętnych do zakupu, dzieci nie chcą się gospodarzyć, gospodarstwa roślinne przy życiu trzymają tylko winnice. Tam jeszcze jest inne prawo i firmom z innch karajów jest cięzko kupić hektary.

Z cenami we Francji to jest prawda cena zakupu 8-10 tys euro. Ziemie takiej klasy że jak w normalnym roku nie zbierze 10t pszenicy to coś poszło nie tak. A u nas cena 120tys zł za piach bo trafił sie kawałek do kupna i jeszcze nawet nie przy głównej drodze. Uprawa na tej ziemi buraków i zboza, normalnie zakup życia.

Opublikowano

w sumie tak sobie zawsze wyobrażałem przyszłość rolnictwa, że powrócą "pgr"y tyle że teraz w prywatnych rękach, że SOR zostaną wycofane a na polach będzie mortal komnat tylko nie sądziłem że tego dożyje.

• Like 2
Opublikowano
7 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

U nas też tak będzie. Jak zbankrutuje po kilku oporowców, co pokupowali po 100 tys za hektar a młodzi pospierdalają do miasta. Juz są takie rejony i będzie jeszcze więcej. 

Część ludzi zrozumie jak zdrowie siadzie. Nie życzę nikomu źle 

• Like 3
Opublikowano

Co chwila powraca temat dorabiania na etacie przy jak by się wydawało dużym areale mowa tu o np . 50 ha . Ja się zapytam jednego z drugim co wy na tych etatach chcecie robić i za ile , bo takiemu gamoniowi co na 50 ha nie jest w stanie zarobić na godne życie ja za pełny etat bym dał na bułkę i miskę ryżu  za dniówkę  , a za takie głupie myślenie i pisanie bym walił dechą w łeb jak to Bronisław powiadał . Etat to przeważnie 8 godz. plus dojazd 2  to na krótkim dniu jedziesz w nocy i wracasz w nocy , wiem że jest wolna sobota i niedziela , ale nie dlatego są  wole żebyś jechał w pole i grzebał po nocy tylko żeby jeden z drugim zresetował ten pusty łeb po tygodniu na etacie i nie koniecznie na przyjemnościach , bo za tydzień to się nazbiera domowych obowiązków na tyle że się wysrać nie ma kiedy tym bardziej że mowa tu o mieszkańcach wsi gdzie potrzeba pokosić pograbić ,  dziadek , babcia  pies kot , garaż auto i popatrzeć czy wszyscy jeszcze w domu żyją  hahaha  pod warunkiem że sprawy domu  i dzieci są ogarnięte , bo jak jeszcze paniusie trzeba zawieść do fryzjera i dzieci pouczyć w wekend to trzeba mieć albo łeb betonowy albo  być pod stałym nadzorem  specjalisty  .

• Thanks 1
  • Haha 4
Opublikowano (edytowane)

@Stach123 jak ktoś kumaty to na tych 50ha ma warzywa, owoce a nie samo ziarko przy którym jest trochę roboty przy siewie i potem przy żniwach ... Mało jest roboty to i potem pieniędzy mało, roboty przy tym miesiąc to i wypłata jak za miesiąc pracy ... Jak się chce mieć samo ziarko na 50ha to niestety na pozostałe 11 miesięcy trzeba szukać roboty, bo z miesiąca pracy przez cały rok nie wyżyjesz ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Jeszcze w liceum ogładałem program o rolnictwie w USA, gdzie facet obrabiał około 120 ha dobrej ziemi i do tego pracował, montował w domach klimatyzacje. U nas będzie to samo. Ze 100 ha zboża będziesz miał albo na inwestycje albo na życie. 

Tak jak kolega wyżej pisał zostaną prywatne PGRy, duże firmy i rolnicy hobbyści.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Stach123 napisał(a):

Co chwila powraca temat dorabiania na etacie przy jak by się wydawało dużym areale mowa tu o np . 50 ha . Ja się zapytam jednego z drugim co wy na tych etatach chcecie robić i za ile , bo takiemu gamoniowi co na 50 ha nie jest w stanie zarobić na godne życie ja za pełny etat bym dał na bułkę i miskę ryżu  za dniówkę  , a za takie głupie myślenie i pisanie bym walił dechą w łeb jak to Bronisław powiadał . Etat to przeważnie 8 godz. plus dojazd 2  to na krótkim dniu jedziesz w nocy i wracasz w nocy , wiem że jest wolna sobota i niedziela , ale nie dlatego są  wole żebyś jechał w pole i grzebał po nocy tylko żeby jeden z drugim zresetował ten pusty łeb po tygodniu na etacie i nie koniecznie na przyjemnościach , bo za tydzień to się nazbiera domowych obowiązków na tyle że się wysrać nie ma kiedy tym bardziej że mowa tu o mieszkańcach wsi gdzie potrzeba pokosić pograbić ,  dziadek , babcia  pies kot , garaż auto i popatrzeć czy wszyscy jeszcze w domu żyją  hahaha  pod warunkiem że sprawy domu  i dzieci są ogarnięte , bo jak jeszcze paniusie trzeba zawieść do fryzjera i dzieci pouczyć w wekend to trzeba mieć albo łeb betonowy albo  być pod stałym nadzorem  specjalisty  .

jak przeinwestowane gospodarstwa to trzeba szarpać ponad siły ale Fendt stoi a handlowiec na święta pół litra przywiezie to chyba warto robić 3000h rocznie jak niewolnik?

Edytowane przez Mateusz1q
  • Like 1