Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, boogie7 napisał(a):

Nikt w tym kraju nie przykłada się do swojej roboty, byle by odbębnić ustawowe godziny i wyczekiwać "łikendu" 😎  Bylejakość jest większa niż w PRL'u !

Ja bym powiedział że ci co mają takie podejście to szybko znikają z rynku bo nikt nie chce z takimi współpracować. Jak ktoś ma wyrobioną renomę to dba o to aby klient był zadowolony i później mimo iż nie jest taka firma najtańsza to i tak klientów ma w opór. I czy to są np usługi zbioru traw czy kukurydzy czy zwykły lokalny sprzedawca. Czasy wojny i covidu u nas zweryfikowały wielu. Gdy towar był zamówiony i gotowy do odbioru na placu ale nie chcieli sprzedawać bo czekali żeby cena jeszcze wzrosła i więcej mogli zarobić. A kto dotrzymywał umów to teraz biznes się kręci bez problemu i to nawet gdy ceny są lekko wyższe niż u tych co w tamtych czasach zdzierali ile tylko mogli 

Opublikowano
Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

nie mów tak o wszystkich, w Wielkopolsce jest kultura pracy ordnung musi być 

Sadzeniak z WLKP 😜

20250415_181549.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, boogie7 napisał(a):

Nikt w tym kraju nie przykłada się do swojej roboty, byle by odbębnić ustawowe godziny i wyczekiwać "łikendu" 😎  Bylejakość jest większa niż w PRL'u !

No to w takim razie idąc tropem tych próbek, to nawet jeśli sami te próbki pobierzemy, to bez sensu je zawozić do laboratorium, lepiej je samemu zbadać, bo przecież w laboratorium też paproki robią i pewnie wymieszają te próbki z torfem od chłopa z trzech wsi dalej😀 I tak czy tak wyniki nie będą prawidłowe😀

Opublikowano

Kilka lat temu TAP przeprowadził test, jak rzetelnie badają OSChR'y, to pamiętam że też fajne kwiatki tam wyszły.. Gleba z tej samej próbki w jednej ze Stacji została zakwalifikowana jako średnia, a w innej b.lekka 😁  Tak że ten tego... no właśnie 😎

Opublikowano (edytowane)

No dobrze, czyli mam racje, kto pobierze próbki to i tak nic nie zmieni😆 Szkoda robić😆 W sumie nawozu to też szkoda siać, bo nie wiadomo jak oni tam go w fabryce paproki umieszają, czy ma 8-20-30 czy 37-17-21😀 

Edytowane przez Rowan
Opublikowano

Ciągnikami też strach jeździć jak się ich samemu nie skręcało, bonprzecież jakieś paproki mogli je składać i nie wiadomo jak to zrobili😀 Ludzie, nie dajmy sie zwariować, ktoś jak pracuje w jakiejś branży, to nawet jak sie bardzo nie przykłada, to z zwykłego doświadczenia i tego, że robi daną rzecz codziennie, często zrobi to lepiej niż ktoś kto robi te rzecz pierwszy raz nawet najbardziej starannie… Troche zaufania do ludzi… Jak 20 lat temu ludzie zaufali duopolowi, tak ufają nadal i najwżdżają jedni na drugich, ale już komuś, kto zawodowo wykonuje cokolwiek to już problem zaufać… To tak jakby ktoś z miasta powiedział, że nie bedzie jadl chleba z mąki od tego akurat młynarza bo źle mógł te mąke zrobić, a młynarz mówił, że nie zrobi z tej pszenicy mąki, bo ją dany rolnik źle pewnie uprawiał…

Opublikowano

No właśnie zupełnie nic dobrego nie wynikło, a zaufali i nadal ślepo ufają, a komuś co robi coś zawodowo to nie wolno ufać… Nie potrafie tego zrozumieć. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rowan napisał(a):

No dobrze, czyli mam racje, kto pobierze próbki to i tak nic nie zmieni😆 Szkoda robić😆 W sumie nawozu to też szkoda siać, bo nie wiadomo jak oni tam go w fabryce paproki umieszają, czy ma 8-20-30 czy 37-17-21😀 

W sumie, to szkoda czasu na polemikę z kretynem... 

Opublikowano

Nie zniżam się do tego poziomu, bo najpierw sprowadzą mnie do swojego, a następnie "pokonają" doświadczeniem..

Opublikowano

Słuchaj, jak chcesz to kretynem możesz siebie nazywać, ja sobie akurat nie pozwole. Ty za to pokazałeś właśnie swój „poziom” pisząc w ten sposób do mnie. 

Opublikowano

Różnica taka, że rolnicy mogą nie kupować, ba przy niskim popycie może wręcz dojśc do obniżek jeszcze. Właściwie dużo w naszych rękach jest. 

• Like 1
Opublikowano

masa rolników już zakupiła nawozy - tych bez kredytów

ci z kredytami moga kupić mniej

sytuacja może być ciekawa, pamietam jak GA podpier.... ceny nawozów do góry i rynek stanął, trzeba pamiętać, że w UE jest swobodny przepływ i podniesienie ceny u nas oznaczać będzie import z innych kierunków, gdzie jest taniej

nawozy z Rosji nadal będą jechac, niewiele się zmieni, tylko cena się ustabilizuje

a co co zakupów - ci mali, co mogą się dofinansowac zinnego źródła dochodu - są solą w oku tych dużych z kredytami oraz banków, więc wzrośnie presja na likwidację małych gospodarstw

Opublikowano
17 godzin temu, Rowan napisał(a):

Ok, skoro tak uważasz… 🙂 To troche takie podejście według mnie jakbyś nie szedł do lekarza Ty wiesz lepiej co Ci jest 😉

Bo taka jest prawda, wiem jak robia bo 2 różne firmy bral ojciec i każda na opierdol to robiła. 

13 godzin temu, Rowan napisał(a):

A ważyłeś np kiedyś te nawozy co bierzesz? 

Opublikowano
57 minut temu, Dastan napisał(a):

Różnica taka, że rolnicy mogą nie kupować, ba przy niskim popycie może wręcz dojśc do obniżek jeszcze. Właściwie dużo w naszych rękach jest. 

Zeszły rok maj -czerwiec saletra u nas na zapisy była tak ruszyli , a październik cisza i ceny najniższe w całym roku .

• Thanks 1
Opublikowano
17 minut temu, marek1977 napisał(a):

Zeszły rok maj -czerwiec saletra u nas na zapisy była tak ruszyli , a październik cisza i ceny najniższe w całym roku .

Dokładnie, chłopy latały w czerwcu z pampersami aby tylko kupić, osadek wtedy mnie wyśmiał, a jesienią o 100taniej mi sprzedał zresztą samemu się jeszcze prosząc bo promocja była 😅. Niech się oszołomy teraz zaopatrzą i zobaczymy co będzie potem. 

Opublikowano
46 minut temu, Tomek90 napisał(a):

A ważyłeś np kiedyś te nawozy co bierzesz?

Nigdy nie ważyłem dlatego, że miałem podejrzenie oszustwa, ale ważone zawsze w rozsiewaczu, nie zdarzyło się aby się nie zgadzało, odchyłki do 5kg na big bagu. 
Ja chciałem zwrócić uwage na to, że nie rozumiem tego jak ludzie mogą funkcjonować mając cały czas przeświadczenie, że „ktoś robi coś na od****dol i próbuje go oszukać”. Dla mnie to oznaka tego, że sam tak robi względem innych i dlatego czuje jakby inni robili to samo. 
Ja rozumiem, że kontrole mieć trzeba, ale nie popadajmy w paranoje.

57 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Bo taka jest prawda, wiem jak robia bo 2 różne firmy bral ojciec i każda na opierdol to robiła. 

Okej, jeśli tak będzie, to już nie będe robił badań jak przez ostatnie 10 lat i tyle. Gospodarstwo 100ha mam bardziej z przypadku, rolnikiem nie jestem z wykształcenia, bazuje na swoim doświadczeniu mieszanym z poradami z różnych źródeł. Traktuje to jako doświadczenie życiowe. 
Dlatego też skoro są firmy zajmujące się taką dziedziną postanowiłem z ich usług skorzystać. Idę tym samym torem jak w mojej branży, jak ktoś potrzebuje moich usług, to z nich korzysta i oczekuje ode mnie dobrze wykonanej i jakościowej usługi.