Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 11.04.2025 o 19:24, Agrest napisał(a):

Trzeba pytać tych którzy już po tyłku dostają

tzn. że nie mogę synowi podarować  ileś ha żeby zaczął pracować na swój rachunek? to jak młody rolnik ma zacząć gospodarzyć? 

Opublikowano
8 minut temu, anto napisał(a):

tzn. że nie mogę synowi podarować  ileś ha żeby zaczął pracować na swój rachunek? to jak młody rolnik ma zacząć gospodarzyć? 

możesz ile chcesz tylko przelewem i złożyć syn musi w US pismo o darowiźnie 

Opublikowano

Co wy wypisujecie? Każdy może smiało podzielic gospo jak ma tyle i brać każdy dotacje i dopłaty, jeżeli za dużo nie kombinuje to może robić co mu się podoba. Faktury to jaki problem rozdzielić? Nie muszą być od jednego dostawcy w tym samym dniu czy też paliwo do jednego zbiornika. Trochę słabo jak np bydło będzie w jednej oborze ojca i syna i jeszcze córki. Znam wiele takich godpodarstw podzielonych. Fakt że 30ha gospo nie rozdzielisz, bo to mija się z celem. US co ci zrobi Jak z fakturami będzie wszystko ok? Nawet pomiędzy rodziną kupują i sprzedają i inne wałki i jest ok

Ale powróćmy do tematu, sam czekam jeszcze z małym zamówieniem na nawozy i te chooje coś nie krzepią się z tą chęcią do obniżek, wszędzie na składach cwaniaki albo brak bo czekają sami na obniżki albo mocznik dalej te 2300

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

możesz ile chcesz tylko przelewem i złożyć syn musi w US pismo o darowiźnie 

Jakim przelewem? Chodzi o przepis notarialny? 

Opublikowano (edytowane)

Chodziło chyba o to że jak robisz darowiznę np. gotówki to musi być przelew i musisz to zgłosić do urzędu skarbowego i wtedy nie zapłacisz podadku o ile jest to pierwsza linia pokrewieństwa (nie pamiętam jak to dokładnie się nazywało)  a jak jest darowizna np ziemi to wtedy w akt notarialny jest zgłaszany do urzędu skarbowego i dla najbliższych też nie ma podatku od darowizn

Edytowane przez Matmen
Opublikowano
11 godzin temu, A napisał(a):

Co wy wypisujecie? Każdy może smiało podzielic gospo jak ma tyle i brać każdy dotacje i dopłaty, jeżeli za dużo nie kombinuje to może robić co mu się podoba. Faktury to jaki problem rozdzielić? Nie muszą być od jednego dostawcy w tym samym dniu czy też paliwo do jednego zbiornika. Trochę słabo jak np bydło będzie w jednej oborze ojca i syna i jeszcze córki. Znam wiele takich godpodarstw podzielonych. Fakt że 30ha gospo nie rozdzielisz, bo to mija się z celem. US co ci zrobi Jak z fakturami będzie wszystko ok? Nawet pomiędzy rodziną kupują i sprzedają i inne wałki i jest ok

Ale powróćmy do tematu, sam czekam jeszcze z małym zamówieniem na nawozy i te chooje coś nie krzepią się z tą chęcią do obniżek, wszędzie na składach cwaniaki albo brak bo czekają sami na obniżki albo mocznik dalej te 2300

Masz na czym czapkę nosić. Co do obory już nie możesz mieć jednej na spółkę i dwa numery stada, teraz musi być inny budynek. 

Vat-ryczał najlepsze połączenie.  A co do dostaw, to co jest w tym złego że przyjedzie jednym transportem. 

Opublikowano
Godzinę temu, karmelowy napisał(a):

Od dziś są jakieś nowe ceny na polifoski , dodatkowo gwarancja że jak cena jeszcze spadnie to skorygują , ktoś korzystał z takich opcji i metod ? 

Polifoski niech sobie w kukiel wsadzą, gnoje 😎

Opublikowano (edytowane)

Tylko czy jakość nawozu jest taka sama jak z przed lat, bo w dzisiejszej dobie jest różnie.

I nie chodzi mi tylko o nawozy bo "kręcą" wały w każdej branży.

Edytowane przez mano
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, slavik80 napisał(a):

A co jest złego w polifoskach?

Uwazam ,ze są to dobre nawozy ,moze Cena  wysoka

Z 10 lat temu, jak mnie jeszcze kręciło rolnictwo i doświadczenia, robiłem porównanie tych samych dawek polifoski z yarą o podobnym składzie. Powiem tyle, że była to przepaść pod względem rozpuszczalności i widoczna różnica w działaniu na rozwój roślin. Od tego też czasu nigdy nie kupiłem polifoski, tylko Yara lub import ze wschodu.

Edytowane przez Rowan
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Rowan napisał(a):

Panie Rowan a co niby się zmieniło w tych polifoskach? Coś bajdurzysz Panie, polifoska od zawsze jest tworzona na podstawie soli potasowej, tak jak większość NPK, a ta sól czasami leży i leżała, przy braku opadów aż do żniw czy sianokosów, jeżeli o to ci chodzi (dziadkom lub ojcom dawali na siłę i nie brali, tylko po rowach sypali tą sól)

Edytowane przez A
Opublikowano (edytowane)

Ja nie napisałem nigdzie, że się coś zmieniło. Ten test wtedy tylko potwierdził to co wiele osób mówiło, że polifoska leży i leży w polu bardzo długo zanim się rozpuści. Produkt zbyt drogi jak na swoją jakość. Yara podobna cenowo, często tańsza, s na pewno lepsza.

Edytowane przez Rowan
Opublikowano
14 godzin temu, karmelowy napisał(a):

Od dziś są jakieś nowe ceny na polifoski , dodatkowo gwarancja że jak cena jeszcze spadnie to skorygują , ktoś korzystał z takich opcji i metod ? 

ja zamawiam przez internet to mam 2 tyg żeby oddać jak cena spadnie 

Opublikowano
3 godziny temu, suffeks napisał(a):

ja zamawiam przez internet to mam 2 tyg żeby oddać jak cena spadnie 

każdą rzecz zamawianą przez internet można zwrócić w ciągu 2 tyg bez podania przyczyny ;) więc łaski nie robią